Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Startup ako sa patri – na co davat pozor?

node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
2. 3. 2018 20:13:00
Ahojte,
nedavno som sa rozlucil s osobnym projektom na ktorom som sam pracoval dlhe roky ale nepodarilo sa mi ho dotiahnut do konca(perfekcionista). A tak samozrejme rozmyslam co dalej a zacina sa mi v hlave rysovat celkom solidny napad na dalsi projekt.
Avsak z nazbieranych skusenosti uz viem ze do toho nepojdem sam a tak by som z toho chcel idealne spravit "americky" startup - cize investor(alebo viac) a tim ludi. Lenze neviem vlastne vobec ako to v nasich koncinach chodi.
Moja predstava je spisat princip projektu(ide o SaaS) a cez kontakty nejak zacat oslovovat potencialnych investorov, a ked sa zadari tak najat nejaky mensi tim ludi.
Kedze vsak s tymto nemam ziadnu skusenost, tak by ma zaujimalo na co si dat pozor, hlavne ak ide o NDA, intelektualne vlastnictvo a konkurencia voci investorom aj zamestnancom.
Mate s tym niekto prakticke skusenosti ze by ste sa trochu rozpisali?
2. 3. 2018 20:13:00
https://webtrh.cz/diskuse/startup-ako-sa-patri-na-co-davat-pozor/#reply1333013
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
2. 3. 2018 21:30:08
za nápad ti nikdo nic nezaplatí.
Pokud máš fungující produkt, hotový tým a jen hledáš prostředky pro expanzi, tehdy je úspěšnost oslovování investorů (např. https://www.lupa.cz/startupy/investori/) vysoká.
Sežeň vlastní peníze, vlastní tým a pak o něčem můžeš přemýšlet, jinak to je jen na tobě. Sehnat někoho, kdo to bude dělat zadarma s tebou je hodně složité.
Kolegové to dělají tak, že chodí běžně do korporátu, mají 100k příjem, po večerech a nocích dělají na svém a až si po dvou letech našetří něco málo do začátku, jdou na trh s kůží ven.
2. 3. 2018 21:30:08
https://webtrh.cz/diskuse/startup-ako-sa-patri-na-co-davat-pozor/#reply1333012
Tohle se dělá tak, že se přestěhuješ do silicon valley, při stěhování krabic potkáš investora a za měsíc kupuješ byt u central parku, ne?
3. 3. 2018 09:50:22
https://webtrh.cz/diskuse/startup-ako-sa-patri-na-co-davat-pozor/#reply1333011
janandel
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
3. 3. 2018 10:43:43
Ahoj, nápadů lepších i horších jsou miliony. Některé jsou kraviny a přitom dobily svět. Jiné s potenciálem se nedostali ani do beta fáze. To jen tak na úvod. Ne abych tě odradil. Sám jsem se setkal s cirka 5 investory ani jeden neslyšel na to, že tady mám projekt na papíře a dal ti peníze na 5 lidí, kancelář, mobily, založení společnosti, nakoupení PC, pronájem serveru atd. I kdyby do toho šel, tak určitě ne za deset procent. Takže ty pak nebudeš mít kontrolu.
1) udělal bych si nějaký plán. Klidně jen sám pro sebe. Kdy a kolik mě bude stát nějaká jednoduchá beta verze
2) je konkurence, jaká, v čem je lepší.
3) pokud se jedná o něco co neexistuje. Tak se absolutně nevydávej cestou crowdfunfing nebo podobnýma platformama kde nebudeš mít kontrolu komu se tvá prezentace dostane do ruky
4) investory oslovuj jednotlivě, zjisti si do čeho investoval a co ho může zajímat. ušetříš si spoustu času.
5) každý investor denně dostane desítky emailů o nových Googlech, dropboxech a podobných svět měnících a vydělávajících projektech.
6) ne každý kdo se na internetu prezentuje jako investor je investor :)
7) hlavně buď realista. Podívej se na to vlastníma očima jako ty by jsi byl investor, budoucí zákazník.
8) udělej nízkonákladovou beta verzi. pak běž za investorem.
9) uvědom si, že nejtěší část je marketing. Dnes je všeho plno a přesvědčit lidi, že s tvým produktem je to lepší. Když doposud se bez toho obešli je to nejtěžší.
Pokud chceš více investorů tak to už není vůbec jednoduché. Podívej se třeba na KIWI. Jasně, že investoři chtějí na vrcholu projekt prodat aby se jim vrátila investice. Takže Oliver udělal skypicker. prodal pár letenek pak oslovil investory. Sice jsou ukazováni jako příklady startupu ale když teď je možnost prodat KIWI za 10 miliard tak 20% investoři by rádi ale Dlouhý podle novin prodávat nechce.
Pokud potřebuješ finance. Zkus třeba nabídnout na začátku zmíněný projekt konkurenci. Ať máš peníze a nevyhodil jsi čas a energii z okna.
3. 3. 2018 10:43:43
https://webtrh.cz/diskuse/startup-ako-sa-patri-na-co-davat-pozor/#reply1333010
Oleg
verified
rating uzivatele
(53 hodnocení)
3. 3. 2018 11:01:58
Vzdy mej nekolik paralelnich cilu. Pokud nedosahnes jednoho, pokracuj v dosazeni jineho. Jen tak svuj cas nepromarnis a porad mas neco v zaloze. Venovat se pouze jednomu projektu je totalne nevyhodne, zvlast pokud jeste neexistuji ani zakladni verze. Utopis v tom mnoho casu a penez bez jisteho vysledku. Vzdat se umi kazdy, dosahnout uspesne cile malokdo.
3. 3. 2018 11:01:58
https://webtrh.cz/diskuse/startup-ako-sa-patri-na-co-davat-pozor/#reply1333009
janandel
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
3. 3. 2018 11:07:13
souhlasím s Olegem. vždy je dobré mít alespoň nějaký další eso v rukávu.
ještě ohledně autorství. U možných zaměstnanců to ošetříš smlouvou. U investorů asi nikoli. Neumím si představit, že investorovi nejdříve pošleš dopis aby ho podepsal,nechal notářsky ověřit a pak že mu pošleš ppt. Je to holt risk ale jinak to nejde. i proto je pro tebe lepší začít sám.
3. 3. 2018 11:07:13
https://webtrh.cz/diskuse/startup-ako-sa-patri-na-co-davat-pozor/#reply1333008
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit