Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Mám být plátcem či neplátcem DPH?

GxGame
verified
rating uzivatele
19. 11. 2017 12:46:34
Dobrý den,
provozuji nejmenovaný herní e-shop a začal mě psát člověk, který mě v podstatě dost výrazně upozorňuje na to, že bych měl být plátcem DPH a to z následujících důvodů.
Do teď mne učetní apod. tvrdili, že to není nutné, zkusím Vám tedy popsat situaci a budu velmi rád, když mi řeknete jak na tom opravdu mám být.
Pronajímám si e-shop (ale jsem provozovatelem) pro pohodový prodej elektronických klíčů ke hrám od nejmenované firmy. Ovšem pro funkčnost tohoto e-shopu musí být nabit kredit, ze kterého se následně při nákupu od zákazníka odečítá velkoobchodní cena hry (poté celá částka jde mně na platební bránu). Tento kredit, který dobíjím, dobíjím přes proformy, kterou mě firma vystavuje. Na PROFORMĚ je uvedená adresa z Panamy, ale zároveň český bankovní účet (/0800), kam peníze zasílám. Přesněji je tam uvedeno toto:
GlobalGameDistribution Corporation 50th Street
Global Bank Tower Panama City
Microjacket: 761536
Document: 2128424
Reg. Number: 647060
IBAN: CZ28 0800 0000 0029 2444 6319
SWIFT: GIBACZPX
BANK NUMBER: 2924446319/0800
Moje otázka tedy zní....Měl bych být plátcem DPH kvůli nabíjení tohoto kreditu, když peníze putují do zahraničí? Dá se to tedy brát jako nákup v zahraničí.
Musím být kvůli nákupu mimo EU plátcem DPH, i když nepřekračuji daný obrat v ČR povinný k plátcovství?
Budu rád za každý Váš názor a radu.
Děkuji.
19. 11. 2017 12:46:34
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312752
dominikp.cz
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
19. 11. 2017 12:56:30
Jakmile nakupuješ v zahraničí musíš být plátcem DPH
19. 11. 2017 12:56:30
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312751
GxGame
verified
rating uzivatele
19. 11. 2017 13:01:59
Napsal Dominik94;1424971
Jakmile nakupuješ v zahraničí musíš být plátcem DPH
A dá se toto tak vůbec brát?
Jedná se o proplácení PROFOREM, kterými nabíjím kredit.
Ale prodávám el. licence her (pouze klíče) a jedná se CZ banku na proformě.
---------- Příspěvek doplněn 19.11.2017 v 13:11 ----------
Napsal GxGame;1424973
A dá se toto tak vůbec brát?
Jedná se o proplácení PROFOREM, kterými nabíjím kredit.
Ale prodávám el. licence her (pouze klíče) a jedná se CZ banku na proformě.
Teď jsem našel toto vyjádření jedné z daň. poradkyň.
Dobrý den. Osoba povinná k dani (většinou podnikající), která není plátcem české DPH a pořizuje v ČR zboží z jiného členského státu, které je předmětem české DPH, stává se identifikovanou osobou podle § 6g Zákona o DPH. Některé transakce pořízení zboží ale nejsou předmětem české DPH a proto povinnost identifikace nezakládají (viz. § 2a Zákona o DPH). Jedná se např. o pořízení zboží z JČŠ, pokud jeho celková hodnota bez daně nepřekročila v příslušeném ani v bezprostředně předcházejícím kalendářním roce 326 tis. Kč. Uvedené se ale netýká pořízení zboží ze třetí země, tzn. výhradně z tohoto důvodu Vám povinnost registrace nebo identifikace k české DPH vzniknout nemůže. Pokud budete dovážet materiál a dále v ČR prodávat hotové výrobky, stanete se plátcem české DPH po tom, co Váš obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 750 000 Kč.
Tudíž pokud dobře chápu v mém případě (pokud nepřekračuji obrat) plátcem být nemusím, není tomu tak?
---------- Příspěvek doplněn 19.11.2017 v 13:46 ----------
Tady nějaké doplnující inf.
Vynětí z předmětu daně
(1) Předmětem daně není pořízení zboží z jiného členského státu, jestliže dodání tohoto zboží
a) by v tuzemsku bylo osvobozeno od daně podle § 68 odst. 1 až 10, nebo
b) je v členském státě zahájení odeslání nebo přepravy tohoto zboží předmětem daně s použitím
1. zvláštního režimu pro obchodníky s použitým zbožím, uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi,
2. přechodného režimu pro použité dopravní prostředky, nebo
3. zvláštního režimu pro prodej veřejnou dražbou.
(2) Předmětem daně není pořízení zboží z jiného členského státu, pokud
a) celková hodnota pořízeného zboží bez daně nepřekročila v příslušném ani bezprostředně předcházejícím kalendářním roce 326 000 Kč a
b) pořízení zboží je uskutečněno
1. osobou povinnou k dani se sídlem v tuzemsku, která není plátcem,
2. osvobozenou osobou, která není plátcem,
3. osobou povinnou k dani, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně,
4. osobou povinnou k dani, na kterou se v jiném členském státě vztahuje společný režim daňového paušálu pro zemědělce, nebo
5. právnickou osobou nepovinnou k dani.
(3) Do celkové hodnoty pořízeného zboží podle odstavce 2 písm. a) se nezahrnuje hodnota pořízeného
a) nového dopravního prostředku,
b) zboží, které je předmětem spotřební daně,
c) zboží uvedeného v odstavci 1.
(4) Odstavce 1 a 2 se nevztahují na pořízení zboží, které je předmětem spotřební daně, a pořízení nového dopravního prostředku.
Osvobození ve zvláštních případech
(1) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží pro zásobení lodí
a) používaných k plavbě po volném moři a přepravujících osoby za úplatu nebo používaných k obchodní, průmyslové nebo rybářské činnosti,
b) používaných k poskytnutí záchrany a pomoci na moři nebo k pobřežnímu rybolovu, s výjimkou dodání palubních zásob lodím používaným k pobřežnímu rybolovu,
c) válečných, pokud opouštějí tuzemsko a směřují do zahraničních přístavů a kotvišť.
(2) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno
a) dodání, úprava, oprava, údržba nebo nájem námořních lodí, včetně nájmu námořních lodí s posádkou, uvedených v odstavci 1 písm. a) a b),
b) dodání, nájem, oprava nebo údržba zařízení včetně rybářského vybavení, které je na těchto lodích instalováno nebo používáno.
(3) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno
a) dodání, úprava, oprava, údržba nebo nájem letadel, včetně nájmu letadel s posádkou, které jsou užívány leteckými společnostmi provozujícími zejména přepravu osob a zboží mezi jednotlivými členskými státy a dále mezi členskými státy a třetími zeměmi,
b) dodání, nájem, oprava nebo údržba zařízení, které je na těchto letadlech instalováno nebo používáno.
(4) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží pro zásobení letadel uvedených v odstavci 3.
(5) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno poskytnutí služby, s výjimkou služeb uvedených v odstavci 2, která bezprostředně souvisí s námořními loděmi uvedenými v odstavci 2 nebo bezprostředně souvisí s přepravovaným nákladem.
(6) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno poskytnutí služby, s výjimkou služeb uvedených v odstavci 3, která bezprostředně souvisí s letadly uvedenými v odstavci 3 nebo bezprostředně souvisí s přepravovaným nákladem. Za službu, která bezprostředně souvisí s letadly, se nepovažuje ubytování cestujících z důvodu zpoždění v letecké dopravě, nájem salónku a kancelářských prostor na letišti, odbavení cestujících, odbavení nákladu a pošty.
(7) Subjektem Evropské unie se pro účely tohoto zákona rozumí tyto subjekty uvedené v příslušných předpisech Evropské unie75):
a) Evropská unie,
b) Evropské společenství pro atomovou energii,
c) Evropská centrální banka,
d) Evropská investiční banka,
e) subjekt založený Evropskou unií.
(8) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží nebo poskytnutí služby diplomatické misi56), konzulárnímu úřadu57), zvláštní misi, zastupitelství mezinárodní organizace a jejich členům a úředníkům, a to v mezích a za podmínek upravených v mezinárodních smlouvách zakládajících tyto mise, úřady nebo organizace, v dohodách o umístění jejich sídla nebo v jiných právních předpisech, pokud mají tyto mise, úřady nebo zastupitelství sídlo v jiném členském státě. Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží nebo poskytnutí služby subjektům Evropské unie se sídlem v jiném členském státě, a to v mezích a za podmínek upravených v protokolu, v dohodách o jeho provádění nebo v dohodách o umístění sídla těchto subjektů, pokud tím není narušena hospodářská soutěž. Osvobození od daně se uplatní, pouze pokud plátce uskutečňující tato dodání nebo poskytnutí prokáže nárok na osvobození těchto dodání nebo poskytnutí osvědčením o osvobození od daně potvrzeným příslušným orgánem členského státu, na jehož území je sídlo těchto misí, úřadů, organizací anebo subjektů. Rozsah a podmínky, za kterých jsou diplomatická mise, konzulární úřad, zvláštní mise, zastupitelství mezinárodní organizace, jejich členové nebo úředníci anebo subjekty Evropské unie oprávněni od plátce pořizovat zboží nebo službu s osvobozením od daně, se řídí principem vzájemnosti a v případě, kdy princip vzájemnosti nelze uplatnit, rozsahem a podmínkami stanovenými v § 80.
(9) Diplomatická mise, konzulární úřad, zvláštní mise, zastupitelství mezinárodní organizace nebo subjekty Evropské unie se sídlem v tuzemsku a jejich členové nebo úředníci, pokud jsou osobami požívajícími výsad a imunit podle § 80, jsou povinni na vyžádání osoby registrované k dani v jiném členském státě, která těmto osobám dodává zboží nebo poskytuje službu, které jsou osvobozeny od daně, požádat správce daně o potvrzení osvědčení o osvobození od daně, a to v mezích a za podmínek upravených v mezinárodních smlouvách zakládajících tyto mise, úřady nebo organizace, v dohodách o umístění jejich sídla, v jiných právních předpisech nebo v protokolu a v dohodách o jeho provádění, pokud tím není narušena hospodářská soutěž. Diplomatická mise, konzulární úřad, zvláštní mise, zastupitelství mezinárodní organizace, jejich členové nebo úředníci anebo subjekty Evropské unie jsou oprávněni od osoby registrované k dani v jiném členském státě pořizovat zboží nebo službu, které jsou osvobozeny od daně, pouze v rozsahu stanoveném principem vzájemnosti a v případě, kdy princip vzájemnosti nelze uplatnit, v rozsahu stanoveném v § 80. Pro stanovení tohoto rozsahu se započítává i výše daně vrácené podle § 80.
(10) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží nebo poskytnutí služby
a) uskutečněné v tuzemsku, které jsou určeny pro použití ozbrojenými silami ostatních členských států Severoatlantické smlouvy nebo civilními zaměstnanci je doprovázejícími nebo k zásobení jejich jídelen, pokud se tyto síly podílejí na společném obranném úsilí,
b) do jiného členského státu pro ozbrojené síly jakéhokoli členského státu, který je členským státem Severoatlantické smlouvy a který není státem určení, které jsou určeny pro použití těmito ozbrojenými silami nebo civilními zaměstnanci je doprovázejícími nebo k zásobení jejich jídelen, pokud se tyto síly podílejí na společném obranném úsilí.
(11) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zlata centrálním bankám jiných států.
(12) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží humanitárním a dobročinným organizacím, které je v rámci své humanitární, dobročinné nebo vzdělávací činnosti mimo území Evropské unie odešlou nebo přepraví do třetí země.
(13) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno poskytnutí služby osobou, která jedná jménem a na účet jiné osoby, která spočívá v zajištění plnění osvobozeného od daně podle § 66 až 69, s výjimkou odstavce 14, nebo plnění uskutečněného ve třetí zemi.
(14) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozena přeprava zboží mezi členskými státy, pokud se jedná o přepravu nebo odeslání zboží na ostrovy tvořící autonomní oblasti Azory a Madeira, z těchto ostrovů nebo mezi těmito ostrovy.
(15) Od daně s nárokem na odpočet daně je osvobozeno dodání zboží umístěného ve svobodném skladu nebo ve svobodném pásmu, poskytnutí služeb vztahujících se ke zboží umístěnému ve svobodném skladu nebo ve svobodném pásmu.
19. 11. 2017 13:01:59
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312750
swisst
verified
rating uzivatele
19. 11. 2017 14:07:21
Nejsem daňový poradce, ale myslím, že příjem zboží či služeb ze zahraničí není důvod k tomu, aby se člověk stal plátcem DPH. Doporučuji http://www.jakpodnikat.cz/ tam to bývá celkem srozumitelně popsáno a pro jistotu bych nahlédl taky do zákona.
19. 11. 2017 14:07:21
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312749
GxGame
verified
rating uzivatele
19. 11. 2017 14:43:01
Napsal swisst;1424986
Nejsem daňový poradce, ale myslím, že příjem zboží či služeb ze zahraničí není důvod k tomu, aby se člověk stal plátcem DPH. Doporučuji http://www.jakpodnikat.cz/ tam to bývá celkem srozumitelně popsáno a pro jistotu bych nahlédl taky do zákona.
Děkuji Vám za názor, asi se nevyhnu kontaktování daňového poradce.
19. 11. 2017 14:43:01
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312748
Tohle bude spis na identifikovanou osobu, na to tema uz bylo napsany nekolikset prispevku, to najdes hrave.
19. 11. 2017 17:25:33
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312747
Zdeněk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
19. 11. 2017 23:40:30
a) pokud nakupujete sluzbu z eu nebo mimo eu musite byt bud dobrovolne platcem nebo identifikovanou osobou
b) pokud poskytujete el. Sluzbu (predplatne) nepodnikatelum do eu musite odvadet dph v kazde zemi eu, a to bud primo nebo pres system moss
- kdo jsou vasi klienti ?
19. 11. 2017 23:40:30
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312746
GxGame
verified
rating uzivatele
20. 11. 2017 23:27:22
Napsal Z.Jurak;1425109
a) pokud nakupujete sluzbu z eu nebo mimo eu musite byt bud dobrovolne platcem nebo identifikovanou osobou
b) pokud poskytujete el. Sluzbu (predplatne) nepodnikatelum do eu musite odvadet dph v kazde zemi eu, a to bud primo nebo pres system moss
- kdo jsou vasi klienti ?
Dobrý den,
děkuji za odpověď.
Klienti jsou zákazníci, kteří nejsou podnikatelé/plátci DPH.
Celý proces, abych ho možná přesněji popsal funguje takto:
zaplatíte zálohu za pomocí zálohové faktury (proforma) a tato záloha se poté čerpá na základě Vaších odběru pomocí daňového dokladu. (Na daňovém dokladu i proformě nalezneme právě Panamského distributora s českým bank. účtem)
Musím být i v tomto případě IO?
či případně využívat MOSS?
Vrtá mi hlavou : všude se mluví ve vztahu k dovozu z třetích zemí o " celním propuštění", ale u tohoto je vše virtuální.
---------- Příspěvek doplněn 20.11.2017 v 23:27 ----------
Napsal vodička;1425027
Tohle bude spis na identifikovanou osobu, na to tema uz bylo napsany nekolikset prispevku, to najdes hrave.
Děkuji pane Vodička za reakci.
---------- Příspěvek doplněn 20.11.2017 v 23:27 ----------
Napsal swisst;1424986
Nejsem daňový poradce, ale myslím, že příjem zboží či služeb ze zahraničí není důvod k tomu, aby se člověk stal plátcem DPH. Doporučuji http://www.jakpodnikat.cz/ tam to bývá celkem srozumitelně popsáno a pro jistotu bych nahlédl taky do zákona.
Dobrý den, děkuji za reakci.
20. 11. 2017 23:27:22
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312745
langosh
verified
rating uzivatele
21. 11. 2017 16:15:31
Napsal GxGame;1425331
(Na daňovém dokladu i proformě nalezneme právě Panamského distributora s českým bank. účtem)
Musím být i v tomto případě IO?
Ano, musíš být identifikovanou osobou / plátcem DPH, jelikož si přijal službu od společnosti "usazené" v zahraničí.
21. 11. 2017 16:15:31
https://webtrh.cz/diskuse/mam-byt-platcem-ci-neplatcem-dph/#reply1312744
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit