Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

SaaS – ako skalovatelne riesit front-end kustomizaciu pre klientov?

node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
26. 9. 2017 09:50:01
Ahojte,
uz nejaky cas vyvijam SaaS sluzbu a uz mam prakticky pouzitelnu verziu. Avsak narazam na problem ze tato sluzba nie je centralizovana, ako napriklad Trello, ale kazdy zakaznik ma vlastnu instanciu.
S cim mam problem je to ze backend(administracia) si mozem spravit akokolvek lebo je nemenny, tak front-end je prakticky pre kazdeho zakaznika unikatny. Cize prakticky kazda instancia ma vlastnu temu/vizual.
Nemam zdroje na to aby som mohol dat dokopy desiatky alebo stovky tem aby si kazdy zakaznik vybral co mu vyhovuje, ale taktiez nemozem robit pre kazdeho zakaznika zvlast nakolko tam SaaS model straca vyznam a ja ani nechcem robit takyto typ zakaziek z casovych aj financnych dovodov(nevyplati sa mi to).
Takze moj problem je ten ze som stravil roky pracou na projekte kde vlastne neviem ako ho rozbehnut do pouzitelnej podoby. Ten cas ktory som na tom stravil nechcem len tak zahodit ale zase ani neviem ako sa pohnut dalej.
Az teraz som si totiz uvedomil narocnost frontendu pre takyto typ aplikacie a ze robit centralizovane aplikacie(Trello, Fakturoid, ...) je oproti tomuto uplna hracka, lenze uz je neskoro.
Aktualne vidim ako jedine vychodisko nakodit nejaky theme builder kde si zakaznik vyslovene vyklika vlastnu temu. Uz som robil jeden taky projekt specialne zalozeny na tomto takze cca viem co ma caka ale bojim sa toho ze budem chciet od zakaznikov privela a o sluzbu nebude zuajem(plus dalsi cas ktory mi to zaberie).
Urcite nie som jediny ktory robil takyto typ aplikacie tak by ma zaujimalo ako ste to riesili vy?
26. 9. 2017 09:50:01
https://webtrh.cz/diskuse/saas-ako-skalovatelne-riesit-front-end-kustomizaciu-pre-klientov/#reply1303033
Petr Homoky
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
26. 9. 2017 10:27:21
Za mě bych šel tou nejjednodušší cestou a to lehkému brandingu (vlastní logo, vlastní barva nebo pozadí hlavní navigace, možnost změnit barvu buttunů (primárních).
Většina klientů nic víc nechce. Stačí jim, že tam bude jejich logo a bude to alespoň cca barevně odpovídat.
26. 9. 2017 10:27:21
https://webtrh.cz/diskuse/saas-ako-skalovatelne-riesit-front-end-kustomizaciu-pre-klientov/#reply1303032
Meli jsme ve firme ne uplne stejny, ale hodne obdobny problem. Vlastni CMSko, ktere se modifikovalo na prani zakazniku (od e-shopu, pres stavebni navrhare, az po socialni site). Po 5 letech jsme zjistili, ze vetsinu clovekohodin nechame na aktualizacich jednotlivych instanci, protoze kazda verze byla diky modifikacim znacne odlisna. Od 150 provozovanych webu to fakt prestala byt sranda udrzovat. Takze jsme udelali nove CMSko, jenz ma nemenne jadro a vsechny modifikace lze pridat jen formou kontejnerovych modulu. Instance zustaly decentralizovane a pesto problem s nakladnou udrzbou zcela zmizel.
Nabizime ted predpripravene sablony i moznost sablon na miru (z PSD treba). Diky dobre nastavenemu jadru s elementarni strukturou a modulum je i lehce proskoleny frontendak schopny customizovat CMS do jakekoliv podoby a funkce.
26. 9. 2017 13:34:37
https://webtrh.cz/diskuse/saas-ako-skalovatelne-riesit-front-end-kustomizaciu-pre-klientov/#reply1303031
saas
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 9. 2017 03:01:52
Doporučoval bych se na začátku věnovat více výzkumu toho jaké jsou potřeby zákazníků (Human Centered Design) a potom se pokoušel tvořit theme builder. Jinak udělat stovku témat není až taková věda. Stačí si stáhnout pár desítek free fotografií nebo vzorů (např. z avopix.com), použít http://paletton.com pro výběr kombinací barev a jednoduše tak můžete vygenrovat desítky témat, pokud si to dobře připravíte. Popř. se může hodit profi verze canva.com, která umí resize.
S něčím může pomoci kontejnerizace, ale jinak jste trochu v pasti. Pokud jste si jist, že aplikace dobře plní potřeby zákazníků a je do jisté míry unikátní, tak zkuste najít investora, který by Vám zaplatil aby to šlo spustit v centralizovaném módu.
Další alternativou může být nabídnout systém ne formou SaaS , ale jednorázové platby (stačí na omezenou dobu). Tím dostanete větší peníze hned a to Vám utvoří prostor to udělat znova a lépe.
30. 9. 2017 03:01:52
https://webtrh.cz/diskuse/saas-ako-skalovatelne-riesit-front-end-kustomizaciu-pre-klientov/#reply1303030
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit