Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Specializujete se?

Zdravíčko.
Nemusíte nic psát, stačí jen zahlasovat anebo naspat "ano, specializuji se" či "ne, jsem generalista", protože mě zajímá, jaké přibližné procento lidí se tu specializuje oproti těm, kteří spíše nabízí širší spektrum služeb. Například jste-li grafik a tvoříte UX, jste specialista. Tvoříte-li loga, weby, tiskoviny, 3D a ještě fotíte, jste generalista. Snad je to jasné. :)
Bavíme se o jednotlivcích, nikoli o velkých firmách nabízejících služby "od A do Z" (ti ale stejně obvykle zaměstnávají bandu specialistů). Na druhou stranu, pokud se tato firma zaměřuje na úzkou cílovou skupinu, jste také specialisté a určitě se ankety zúčastněte.
Poslední měsíc jsem dával do kupy výživný článek o specializaci a vycházejíc ze zkušeností a pozorování mám představu, že specialistů je hrozně málo a většina (aspoň u nás) lidí nabízí spíše co nejširší služby. A vypozoroval jsem, že právě tito lidé často mívají problémy, protože buďto absolutně nestíhají (musí toho dělat spoustu za ne tak vysoké odměny) a často vyhoří, anebo mají práce naopak hodně málo, protože je nikdo nezná, nebo ničím oproti jiným generalistům (kterých je fakt hafo) nevynikají.
Pravidelné narážení na tyto jedince, kteří s 20+ lety praxe na FB zoufale hledají zakázky pod hodinovkou 300 Kč, jsou jedním z důvodů, proč jsem článek sepsal. Možná se tací pohybují i mezi vámi a třeba vás článek inspiruje ke změně. Případně, pokud začínáte, vám článek ujasní výhody obou cest.
Každopádně tenhle příspěvek nepíšu (jen) kvůli sdílení článku. Téma specializace mě opravdu zajímá (očividně, jinak bych nenapsal článek o 7647 slovech) a chtěl jsem vědět, jak to s ní máte vy, jak se vás dotýkají výhody i nevýhody specializace, anebo zda jste naopak hrdí generalisté a máte zajímavé argumenty proti specializaci a pro generalizaci atd. Zkrátka jsem s vámi chtěl probrat klíčové aspekty specializace, ale přišlo mi smysluplnější počkat, až bude článek hotový a mohli jste si jej pohodlně projíst a říct, s čím ať už jako specialista či generalista souhlasíte / nesouhlasíte. Případně připsat, jestli máte pocit, že jsem nějaký aspekt specializace úplně zazdil a měl bych ho tam dopsat. Jde mi o to, aby byl článek kvalitním zdrojem k tomuto tématu.
Předem díky za jakékoli reakce, vaše zkušenosti, případně alespoň za hlasování.
1. 7. 2017 17:36:51
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287957
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
1. 7. 2017 18:09:53
Jsem sice programator ale tam je to svym zpusobem podobne... rozhodne se specializuji a dobre si vybiram...
1. 7. 2017 18:09:53
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287956
MAHI
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
1. 7. 2017 18:27:38
Napsal lVlorf3us;1396204
Každopádně tenhle příspěvek nepíšu (jen) kvůli sdílení článku. Téma specializace mě opravdu zajímá (očividně, jinak bych nenapsal článek o 7647 slovech) a chtěl jsem vědět, jak to s ní máte vy, jak se vás dotýkají výhody i nevýhody specializace, anebo zda jste naopak hrdí generalisté a máte zajímavé argumenty proti specializaci a pro generalizaci atd. Zkrátka jsem s vámi chtěl probrat klíčové aspekty specializace, ale přišlo mi smysluplnější počkat, až bude článek hotový a mohli jste si jej pohodlně projíst a říct, s čím ať už jako specialista či generalista souhlasíte / nesouhlasíte.
Tak asi je dobré mít obecný přehled o tom, co je možné, čím se lidi zabývají a tak... A pak si něco vybrat, najít příležitost a na tu se zaměřit. Když se objeví něco lepšího, přeorientovat se... Nikdo nemůže být renesanční génius ve 100 oborech, i když třeba já bych taky rád něco uměl třeba v machine learning nebo v nějakých hardwarových věcech, tak jsem se k tomu zatím nedostal a vždy si oddůvodním, že to vlastně nepotřebuju. :D
Na druhou stranu extrémní specializace pak může vést k tomu, že je vlastně člověk odsouzený k velice specifickým pracím. Pokud se někdo rozhodne několik let zabývat třeba řekněme SWIFTNet aplikacemi, tak holt nejspíše skončí jako vysoce specializovaný zaměstnanec v korporátu / bance.
S článkem v podstatě souhlas, není tomu co vytknout, akorát je to moc dlouhé. :D
1. 7. 2017 18:27:38
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287955
LM
verified
rating uzivatele
(17 hodnocení)
1. 7. 2017 18:36:49
Specializuji se na eshopu i mimo net.
1. 7. 2017 18:36:49
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287954
Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
1. 7. 2017 19:48:02
Hele, specializuji se na Linux, dělám konkrétně dokonce 2 distribuce (RedHat, Ubuntu) a rozumím tomu fakt jako do hloubky.
Běžně nedělám Windows, opravy laptopů, opravy tiskáren, sítě, telefony apod... Lidi, co dělají tyhle všechny věci zpravidla berou méně, protože do hloubky ničemu moc nerozumí.
Z mojí zkušenosti - podpora koncových stanic = děvka pro všechno, největší odpad v IT hned po prodejcích v Alze a Mironetu.
1. 7. 2017 19:48:02
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287953
cargopro
verified
rating uzivatele
1. 7. 2017 21:34:45
pokud seš jednotlivec, tak je někdy nemožné specializovat se na jednu věc. Představ si, že ti tvůj automechanik řekne, že od teď se specializuje jen na výměnu oleje a právě dostal certifikát od firmy Castrol, výfuk tě pošle opravit jinam. Ale jsou pozice, kde to jinak nejde, ale tam nefungují jednotlivci.
1. 7. 2017 21:34:45
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287952
Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
1. 7. 2017 22:23:08
Napsal cargopro;1396232
pokud seš jednotlivec, tak je někdy nemožné specializovat se na jednu věc. Představ si, že ti tvůj automechanik řekne, že od teď se specializuje jen na výměnu oleje a právě dostal certifikát od firmy Castrol, výfuk tě pošle opravit jinam. Ale jsou pozice, kde to jinak nejde, ale tam nefungují jednotlivci.
I automechanici se specializují, na některé typy vozů, případně jsou speciály třeba na opravu automatických převodovek. Taky máš autoelektrikáře, karosáře apod. Třeba zrovna ta oprava automatických převodovek je dobrej kšeft, je to taková okrajová věc, moc lidí to v čr nedělá a běžnej neznačkovej autoservis opravu automatu vážně nedá...
1. 7. 2017 22:23:08
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287951
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
1. 7. 2017 22:40:38
V tom článku je podle mě nevhodně použit termín generalista a proto je řada bodů nesprávná.
Vezmeme-li v úvahu, že specialista je někdo, kdo nabízí svoje služby úzce zaměřené na určitou oblast, pak generalista NENÍ někdo, kdo se snaží (zůstanu u podobné oblasti jako článek) nabízet vše od loga, přes eshopy až po SEO. To je prostě člověk, který se nespecializuje a dělá více řemesel. Může a nemusí odvádět tak kvalitní práci, jako kdyby se specializoval. Otázkou je proč to dělá a často je to nevhodně zvolená marketingová strategie. Často jsou totiž tito lidé vnitřně spíše specialisté na určitou oblast, ale nejsou schopni si vydělat a proto volí cestu širšího portfolia souvisejících služeb, z čehož potom plynou ty problémy, o kterých článek mluví. Dokonce velmi často nedělají téměř nic jiného, než to, co je jejich vnitřní specializace. Nabízejí 10 věcí, ale reálně dělají jednu nebo dvě.
Ve skutečnosti by se totiž dalo říci, že opravdový generalista je tak trochu "specialista" nabízející svoje služby v poměrně úzké oblasti - skutečný generalista je totiž ten, který cíleně využívá svoje zkušenosti z celé řady oborů, aby výsledek nebyl jenom spoustou nesourodých kousků byť třeba skvěle odvedené práce specialistů. Generalista dokáže vidět souvislosti a spojit všechny dílky do sebe a vytvořit skutečný produkt. A to často lze jen díky tomu, že jeho přirozeností je protipól specializace a právě proto povrchnější znalost jednotlivých oblastí není nevýhoda generalistů, ale jejich velká výhoda, protože mají dost času, aby jednotlivé oblasti poznali do dostatečné hloubky, která jim umožní vidět věci v širších souvislostech. Specialista se taky může dívat po ostatních oborech, aby měl přehled, ale investuje enormní množství času jedním směrem a nikdy nebude mít ten přehled takový jako někdo, kdo se vlastně specializuje na to, aby přehled měl :-)).
Bez skutečných generalistů (a samozřejmě i specialistů) bychom ničeho nikdy nedosáhli. Když použiju velmi expresivní příklad, tak se specialistama bychom měli ty nejlepší pazourky dokonalé v každém ohledu, ale byl to generalista, který měl přehled o tom, že existují taky dřevené tyče a že z kůží se dá udělat "provázek". Neuměl udělat ani pazourek, ani opracovat dřevo a ani nevěděl, jak zpracovávat kůži nebo ulovit mamuta. Ale znal možnosti těch jednotlivých oborů a uměl "si najmout" specialisty, aby mu pomohli vytvořit zcela nový produkt. Případně to byl generalista i trochu toho typu, o kterém mluví článek - na koleni si dělal mizerné nástroje od každého něco, ale díky tomu ho napadlo to spojit. A pak už bylo nasnadě si říct specialistům o to, aby dodali prvotřídní komponenty, a voalá lidstvo je zase o krok kupředu :-).
Bez skutečných generalistů by neměli specialisté práci. Ten, kdo specialisty zaměstnává je právě generalista, který vidí v hlavě výsledný produkt nebo marketingovou strategii a využije těch nejlepších specialistů, aby mu pomohli tu vizi realizovat. Možná umíš udělat to nejlepší logo, ale je to právě generalista, kdo vidí produkt v celé jeho kráse s přesahem od výroby, marketingu, cenotvorby až do účetnictví, prodeje a práva. Ani generalista nemůže umět všechny obory a tam kde chybí generalista s dostatečnou znalostí dané problematiky si firma raději najímá (zůstaneme-li stále v oblasti webů / grafiky) agenturu, která má dodat celý web včetně loga, copywritingu, grafiky i programování (najímají si generalistu) a agentura pak sáhne po specialistech, ale její přidaná hodnota (za kterou mnohdy má více peněz než specialisté - a právem) je právě v tom, že dodá výsledný produkt jako celek. Pokud je ve firmě vhodný generalista, tak si najímá rovnou specialisty.
Pro skutečné generalisty je mnohem snažší vybudovat větší firmu. Generalisté jsou také mnohem efektivnější ve vývoji a testování produktů. Jejich znalost ze všech oblastí jim umožňuje produkt klidně i v jedné osobně udělat od A do Z a většinou v kvalitě, která je dostačující pro validaci na trhu a mnohdy i pro úspěšný prodej. Bez těhle věcí by se někdy na specialisty ani nedostalo.
Rozhodně bych neřekl, že generalisté vydělávají méně a že je snadné je nahradit. Bavíme-li se o skutečných generalistech, tak těch je daleko méně než opravdových specialistů.
V článku je spousta pravdivých myšlenek a obecně se spoustou věcí souhlasím, ale nesrovnáváš doslova specialisty a generalisty. Být skutečný specialista, který odvádí dokonalou práci, nebo generalista, schopný kombinovat znalosti s přesahem z celé řady oborů, jsou dva protilehlé krajní stavy a většina lidí leží někde mezi nimi. Stejně jako většina lidí nemá řemeslnou dokonalost specialistů, tak jen málokdo umí opravdu vidět věci v širším kontextu napříč obory jako generalista.
Já, jako generalista, který zná dost od spousty oborů od IT (umím programovat v řadě jazyků, byť ve většině nejsem expert), přes prodej (roky jsem osobně prodával), marketing, práci s lidma až po právo a účetnictví, bych napsal ten článek, pokud bych k němu přistupoval stejně jako ty, úplně opačně. Pro mě by mohl být někdo, kdo nabízí jenom webdesign, programování, SEO, eshopy a související, spíše takový specialista. Pořád je to jenom jedna oblast. To je z mého pohledu jenom specializace, protože to rozhodně neobnáší dostatečný rozsah znalostí na komplexní produkt. Tady bys se mnou zřejmě nesouhlasil zase ty a proto říkám, že označení generalista v tvém článku je subjektivní a nesprávné, stejně jako by v mém článku mohlo být nesprávné subjektivní označení specialisty.
Btw, nechci říci, že být specialistou je nějak horší než být generalistou a že generalisté jsou lepší. Obě strany jsou důležité pro tvorbu prvotřídních produktů. Jen jsem chtěl trochu oponovat tvému moc jednostrannému názoru :-). S částí toho, co jsem napsal možná nebudeš souhlasit, ale ono je popravdě mnohem jednodušší definovat specialistu, než skutečného generalistu, což ostatně zaznělo i ve tvém článku.
1. 7. 2017 22:40:38
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287950
Václav > Díky za rozsáhlou odpověď. Nemyslím si, že by byl článek jednostranný. Sice jde o vypíchnutí specializace, ale běžné generalisty jsem tam myslím popsal férově. Přecijen i já byl generalistou a stále částečně jsem, takže z osobní zkušenosti (ale i zkušeností ostatních) vím, jak se věci mají.
Co se týče pojmu generalista, podívej se kdekoli na internet a všude jsou lidé dělající "vše" (resp. více věcí najednou) označovaní za generalisty. Respektive v AJ je často nazývají "Jack of All Trades (Master of None)". Jsou to vše jen nálepky, takže si pod tím představ klidně "ten, kdo se nespecializuje". Jinak bavím se skutečně o lidech, co aktivně nabízejí i zpracovávají těch třeba 5 služeb najednou. Ti, kteří toho nabízí více, ale ve skutečnosti se vlastně specializují, jsou takový divný hybrid – na oko generalisté, ale ve skutečnosti specialisté. Takže.. vlastně specialisté. :)
S definicí generalisty v druhém odstavci souhlasím a prakticky stejně jsem to psal v článku. Ta idea generalisty nabízející úzké služby s využíváním zkušeností z širokého oboru je zajímavá. Při průzkumu zahraničních článků jsem narazil na termíny generalizující specialista a specializující se generalista. A že prý tito lidé budou v budoucnu pravděpodobně nejvíce cenní. Ale to šlo o spekulace, byť zajímavé, takže jsem nechtěl článek roztahovat o nějaké úvahy (už tak je dlouhý).
Přirovnání s pazourkama je trefné. :) Stejně tak ta další přirovnání. Koukám, že máš rád metafory jako já. Někde jsem četl, že kdyby existovali jen specialisté, vše by trvalo hrozně dlouho a kdyby existovali jen generalisté, nic by nebylo uděláno pořádně. Zkrátka obě skupiny se doplňují, potřebujem se navzájem.
Ano, přesně tak, generalisté si najímají specialisty. Co se týče agentur, tak to je kapitola sama. Ti se buďto skládají ze specialistů, anebo je outsourcují (už jsem externě pro agentury loga dělal). Jejich přidanou hodnotu, že to pak vše poskládají dohromady, jim neberu, ale stejně agentury stojí a padají na specialistech.
Co se týče výdělků, tak opět, bavím se o těch klasických generalistech. Ty opravdu řešíš ty specializující se generalisty, kterých je tak málo, že je možná ani nemá cenu řešit, podobně jako polyhistory. Nicméně ano, tito výjimeční generalisté jsou placeni dobře (v článku jsem to i psal).
Pokud jde o "skutečné" specialisty a generalisty, tak to už je slovíčkaření. Jasně, že ne každému generalistovi sedne úplně každé slovo, které jsem v článku napsal. Stejně tak nesedne každému specialistovi. Jasně že jsem vypsal tyto dva hlavní archetypy a většina lidí se pohybuje kdesi mezi.
Teď nevím, jestli jsi myslel, že webdesign + programování + SEO + e-shopy vnímáš jako JEDNU specializaci, anebo že každou z těchto věcí vnímaš jako specializaci. Protože pokud je to ta první možnost, tak jsem to nepochopil (jde o velmi odlišné věci = jiné specializace) a pokud jsi to myslel zvlášť, tak i tak každá z těch činností má další podspecializace a obrovskou šíři toho, co se v ní dá naučit. To jen (nic ve zlém) generalista často nepochopí, dokud se do té specializace neponoří. Stejně jako u těch log jsem si kdysi říkal, že tam o nic nejde, ale po ponoření do nich tam vidím spousty dalších cest a věcí, které se jde učit (taky o tom v článku píšu).
Shodnem se na tom, že to je subjektivní. "Nesprávné" bych nepoužíval, protože... když je to subjektivní, nemůže to být nesprávné. :) Jen si oba pod těmi názvy představíme něco jiného a tudíž těm skupinám přiřadíme jiné vlastnosti. Pokud bys zahodil svou definici a vnímal ji tak, jak jsem ji nadefinoval v článku (tzn. že se bavím o těch "normálních" generalistech, ne těch "špičkových"), tak bys neměl mít problém s žádným z argumentů, protože.. prostě sedí.
PS. Článek psát nemusíš, protože mám pocit, že bys napsal podobné argumenty jako Tim Ferriss (se kterým se shoduji skoro ve všem, ale v tomhle ne :D): http://tim.blog/2007/09/14/the-top-5-reasons-to-be-a-jack-of-all-trades/ Tímhle článkem jsem začal "průzkum" pro svůj článek. Prošel jsem celou diskusi (což zabralo půl dne) a pročetl argumenty proti i pro (většina byla od generalistů) a nad vším se zamyslel a pak na to v článku navázal. Podobných diskusí jsem pročetl desítky, takže argumenty podobné těm tvým už jsem četl mnohokrát a respektuji je, jen to zkrátka vidíme jinak na základě vlastních odlišných zkušeností.
1. 7. 2017 23:20:53
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287949
cargopro
verified
rating uzivatele
2. 7. 2017 08:29:53
Napsal bart28;1396241
I automechanici se specializují, na některé typy vozů, případně jsou speciály třeba na opravu automatických převodovek. Taky máš autoelektrikáře, karosáře apod. Třeba zrovna ta oprava automatických převodovek je dobrej kšeft, je to taková okrajová věc, moc lidí to v čr nedělá a běžnej neznačkovej autoservis opravu automatu vážně nedá...
jj, nedělají to protože se to zákazníkovi nevyplatí, díky politice výrobce. Měl jsem starší automat, auto v hodnotě cca 150 tis. Když jsem ho prodával, nikdo ho nechtěl z důvodu, že je to automat a vzhledem ke stáří je pravděpodobné, že se může posrat řazení, pak je auto bezcenné, protože oprava bude stát nesmysl. Tím neříkám, že to opravit nejde, ale těžko tam můžeš nahrát nějaký opensource.
2. 7. 2017 08:29:53
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287948
Vaclav hodek: nesouhlasim. Clovek co bude delat logo, seo, jiny mkt nebude opravdu dobry v nicem. Je to jako by lekar byl zubar, gynekolog, kardiochirurg apod s tim ze je to prece vsechno lecba cloveka a proste ze vseho bude umet neco.
Proste lze mit presah pres par disciplin ale jen tak ze spolu primo souvisi.
Pokud bude automechanik komplexne opravovat vsechny znacky nebude se v nich poradne vyznavat. To neni mozne. Jasne sjeze desticky nejsou problem ale ty speciality znat nebude.
Takze jsou obory ktere jsou vylozene uzce specializovane. pak obory ktere maji presah i domuinych disciplin bez kterych to nejde. A pak budou ti co delaji kde co ale pak umi to kde co tak na 50% a ono to docela stavi vetsine klientum
2. 7. 2017 08:46:34
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287947
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
2. 7. 2017 10:41:08
lVlorf3us: Určitě nebudu psát žádný článek :-). Jen jsem nabízel pohled zase z druhé strany barikády a záměrně byl můj postoj výrazně přikloněn k té nejvyšší míře generalisty, aby ten rozdíl dostatečně vyzněl. A ano máš pravdu - nesprávně jsem použil slovo "nesprávné". Každý máme svůj názor, který je platný a správný.
Nicméně, může to být těžko pochopitelné právě pro specialistu (jako pro mě budou těžko pochopitelné některé věci ohledně specializace), ale můj pohled na webdesign, vývoj, on-page SEO, atd. může být ten, že je to defakto specializace. Je to jenom jedna relativně úzká oblast. Mojí nejsilnější stránkou při mé práci je to, že umím nabídnout pohled z mnoha zcela odlišných úhlů. Většinou se to týká mobilních aplikací, které dělám už roky, a umím se podívat na technické otázky stejně jako na otázky ohledně propagace, UX, cenové politiky, businessové stránky, podmínek Google a Apple, účetních záležitostí při zpracování plateb, prodeje, reklamy, lokalizace, limitů, atd. Potom může přijít člověk, který programuje třeba pro Android i pro iOS, což je z tvého pohledu už asi generalista, protože, jak píšeš v článku, měl by se zaměřit třeba jenom na iOS. Pro mě je to nicméně specialista, protože z celého toho řetězce umí dodat jenom malou část. Toto je opravdu velmi subjektivní a ten názor bude vždycky ovlivněn danou osobou a jejím pohledem na věc. Každopádně, při výběru člověka bych se soustředil na parametry důležité pro daný projekt a na základě těchto parametrů bych vybral vhodného kandidáta. Tak to vlastně funguje u velkých firem. Pokud existuje ještě nižší manažerská úroveň, tak se jde ještě více ke specializaci.
Radek O.: Souhlasím s tvým nesouhlasem. Jistěže existují oblasti, kde je jedinou možnou cestou specializace a určitě nikdo nechce, aby mu operoval srdce člověk, který je kardiochirurg-gynekolog-zubař (v tomhle pořadí bych ho jako zubaře mít nechtěl :-)), ale třeba pro diagnostickou medicínu naopak nechceš specialistu, který rozumí jenom srdci. Chceš někoho, kdo je schopen podívat se komplexně na problém a pokud zjistí, že máš rakovinu slepého střeva, tak pak nastupuje specialista, který tě bude léčit. Nemůžeš uvést konkrétní oblasti, ve kterých je určitá míra specializace potřebná a z toho dovozovat její význam. Dá se uvést i řada oblastí, ve kterých je specializace kontraproduktivní.
Navíc opravdu narážíme na problém toho, že specialista a generalista jsou dva krajní stavy. Automechanik, který opravuje auta jenom z koncernu WV je specialista nebo ne? Automechanik, který opravuje jenom vozy Škoda je specialista nebo ne? Automechanik, který opravduje jenom Fabie je specialista nebo ne? Neměl by se specializovat třeba jenom na opravu 1.2 HTP motorů? Pak by byl tak dobrý, že poznal problém jenom podle toho, že by zaťukal prstem na kapotu. Btw, prosím bez protiargumentů, že by to byla moc úzká oblast, aby si vydělal. To je mi jasné, ale nic neříká o tom, co je ve skutečnosti specializace.
Pro mě je specialista už ten, který se soustředí na vozy WV. Pro tebe třeba ten, který opravuje jenom Škodovky. A proto jsem nesouhlasil s tím článkem - specialista definuje generalistu jinak než definuje generalista specialistu.
lVlorf3us dělá jenom loga a je specialista... ale co člověk, který se specializuje jenom na CI? Je to taky specialista nebo už ne? Protože výsledkem jeho práce není jen logo samotné, ale i další věci. Je to tím pádem už patlal generalista?
Jsou oblasti, kde je potřeba specialista, jsou oblasti, kde je potřeba ten skutečný generalista, o kterém jsem psal já. Obě ty skupiny do jisté míry doplňují horšími službami lidé, kteří jsou někde mezi tím.
Stejně jako člověk, který dělá vše od letáků po webdesign a loga asi nenabídne stejnou kvalitu jako lVlorf3us, tak programátor, který umí Android, iOS a k tomu pár dalších věcí nedokáže nahradit můj komplexní pohled na celou aplikaci.
Každopádně, prosím no flame war :-). V zásadě vám nechci oponovat, ale je vidět, že se vyjadřují spíše specialisti, kteří se na svět dívají jiným pohledem než mám třeba já. Ono to má totiž i businessový přesah. V tom článku je vypsána řada výhod, které specializace má a souhlasím s nimi, ale ne všechny jsou závislé jenom na tom specialistovi, ale i na pohledu toho, kdo si specialistu najímá a jak je vidět, tak třeba pro mě osobně může být přílišná specializace v řadě případů omezující.
2. 7. 2017 10:41:08
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287946
Hoši, vy jste se hledali, sloh vás asi na škole hodně bavil, co? :D
Já dělám loga, CI, občas web, zkrátka firemní grafiku a beru to jako specializaci. Kdybych i kódoval, už by to bylo širší zaměření. Čistě jenom loga je kravina, to dělaj možná tak pakistánci za 100 Kč, k logu prostě firemní grafika patří a pořád je to specializace, byť poměrně široká.
2. 7. 2017 12:07:45
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287945
Aveso
verified
rating uzivatele
2. 7. 2017 14:36:49
Tak dlouhé příspěvky jsem dlouho neviděl, skoro se to ani nedá číst… :-)
Osobně vidím velký rozdíl, mezi člověkem, dělající kde co, ale nic pořádně, a člověkem, který se zabývá řízením projektů. Ten neumí také nic pořádně, ale má přehled (alespoň základní), který je pro řídicí činnost klíčová. Z diskuse mi vyplývá, že obě tyto osoby nazýváte pojmem „generalista“. Takže se nejspíše jedná jen o jiný pohled na definici pojmu generalista.
Ve svých začátcích, v oblasti grafického designu, jsem také dělal kde co, ale to hlavně proto, abych našel to, co mě bude nejvíce bavit a zajímat. Nakonec jsem se zaměřil na printdesign a předtiskovou přípravu. Je totiž pravda, že vypadá velmi vtipně, když například člověk nabízí tvorbu webu, tiskovin i log a v referencích přitom má 20 webů, 3 loga a 2 tiskoviny. O další obory se ale také zajímám, abych měl přehled o nových trendech a směrech, kterým se ubírají, služby z jiných oborů ale nenabízím klientům.
2. 7. 2017 14:36:49
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287944
Václav > On je asi spíš problém v tom, že každý máme jinou hranici, za kterou už je někdo specialista anebo generalista. Co se týče programování Android + iOS, tak to vnímám jako specializaci programování mobilních aplikací a to iOS už je podspecializace. Zkrátka podobně jako vnímám tu tvorbu log a v ní zaměření na symbolická anebo typografická. Tak či onak, úplně každá specializace má podspecializaci a v ní najdeš zas další a další cesty, kudyma se dá vydat. Možností je spousta a každým dnem se rojí nová témata a směry. Takže úzkost zaměření už je na specialistovi, ale je zkrátka hranice, pod kterou už to není generalista. Kdyby programoval aplikace, webové aplikace, plug-iny do wordpressu a tak různě, je to pro mě generalista.
Takže to zkusím nějak shrnout, respektive ujasnit mou terminologii. V článku jsem bral generalisty ty, kteří dělají více odlišných prací. Programování Androidu a iOS má sice jiná specifika, ale pořád toho mají hodně společné. Oproti tomu tvorba log a tvorba webů jsou něco úplně jiného a takový člověk už je tedy pro mě spíše generalista. Čím více činností, třeba kdyby přihodil ještě 3D a focení, tím obecnějším generalistou pro mě je. Už si rozumíme? :) Existují různí hybridi, ale těch je fakt málo a obecně nejde jet na více koních zároveň. Čím více témat, tím víc musíš některé zanedbávat a jiné upřednostňovat. A těch tvých bájných "skutečných generalistů", kteří by byli v něčem fakt dobří a zároveň měli fakt přehled, tolik není.
Jinak já dělám loga + CI. Jak píše Antonín, k logu ta identita patří. Nicméně za mnou chodí spíše klienti s velkým předstihem zatím jen pro logo, aby ho třeba mohli zaregistrovat jako ochrannou známku a po čase, až se začne projekt více rozjíždět, se vrátí pro rozvinutí CI. Ale jinak ano, v 50 % případů tvořím třeba jen logo + manuál + jim aspoň doporučím barvy, fonty a nějaký základní vizuální styl, na který naváže webdesigner. Každopádně CI nevnímám jako generalizaci, CI je pro mě určo specializace (i když široká). Logo je "jen" podmnožinou, na které CI stojí.
Flame war určitě nezažeháváme, vždyť jen diskutujeme. :) Máš pravdu, že záleží i na klientovi a někomu vyhovuje mít jednoho člověka na vše (to jsem taky v článku řešil). Já zkrátka cílím na klienty, kterým specializace nevadí a naopak ji preferují.
2. 7. 2017 15:33:18
https://webtrh.cz/diskuse/specializujete-se/#reply1287943
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit