Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Střídání zaměstnání – jak to vnímáte, ideální doba?

Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
15. 6. 2017 23:00:49
Vím, že názory na toto téma se poměrně liší, ale přijde mi, že češi jsou v tomhle ohledu poměrně extrémně konzervativní. Když jsem pracoval v UK, a přišel k nám do firmy životopis člověka, co měnil práci po půl roce - až roce, tak kolega po jeho projití konstatoval "ten má ale hodně zkušeností, mohl by nám být užitečný", na což jsem vysloveně čuměl.
Na druhou stranu v ČR narážím na to, že vím o manažerech, kteří o lidech co mění práci co 2 roky říkají, že to jsou fluktuanti, a že by takového člověka nechtěli, nicméně už i u českých firem se toto vnímání posouvá.
Já osobně jsem se díky časté změně zaměstnání profesně a platově dost posunul. Dneska mám feedback od kolegů, že jsem fakt odborník na slovo vzatý, a v začátcích kariéry jsem spíše slýchával, že jsem úplně na h*vno.
Nyní sedím v práci za půl roku už dva roky a nějak jak jsem zestárnul zjišťuji, že je to strašně pohodlné. Sice se nikam profesně neposouvám, ale jsem zajetý v kolejích, nemusím se toho moc učit a žiju si totální pohodičku.
Sám osobně mám pohled na to, že je spíše umění práce měnit (člověk si musí zvykat na nové prostředí, učit se nové věci, snažit se vyjít s novými kolegy) než setrvat ve stejné (to mi přijde strašně jednoduché).
Dělám v korporátu, kde je průměrná doba tak 10 let, kdy ty lidi vespod se mění třeba za 1-2 roky, ale ty lidi na centrále tam jsou třeba 20-30 let. A právě tím, jak je na té centrále mnoho lidí dlouho vidím, jak je to strašně zatuchlé.
Teď kamarádka přišla s tím, že jí v nové firmě kam nastoupila na HR na férovku řekli, že pro ně je ideální doba setrvání na pracovišti 2 roky.
Jak vnímáte fluktuaci vy?
Já vždycky když mi někdo řekne, že obdivuje lidi co sedí dlouho na pozicích, tak ukážu jak bezvadně funguje naše státní správa, kde jsou úředníci celý život a je tam zatuchlo.
Samozřejmě chápu, že některé pozice ze své podstaty musí být velmi dlouhodobé, třeba nějaký ultra specializovaný programátor/vědec co ladí vyhledávací engine v Google. Ale to je pak podle mě na firmě, že mu zaplatí třeba 2-3x násobek tržní mzdy a udrží si ho tam 30 let. České firmy mi přijdou vychcané v tom, že často chtějí dlouhodobé lidi, ale víc zaplatí nově nastupujícímu a v podání české firmy a manažera často buzzword "loajalita" zní v mém překladovém slovníku zaměstnance "naivita".
15. 6. 2017 23:00:49
https://webtrh.cz/diskuse/stridani-zamestnani-jak-to-vnimate-idealni-doba/#reply1285285
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
16. 6. 2017 06:45:36
Na tohle se nedá odpovědět.
Fůra firem nechce sypat peníze do lidí, o kterých vědí že jim do roka odejdou. Jiným je to jedno, protože na lidi kašlou a berou je jako spotřebák. Pak záleží na konkrétní pozici a práci, jestli se dá dělat dlouhodbě. U korporací docela funguje trik, že odejdeš "na zkušenou" na cca půl roku jinam (což může být i jazyková dovolená v karibiku) a pak se vrátíš. Jelikož tě znají, tak tě vezmou zpět za lepší plat.
Na řeči HR bych nedával, protože jsou tam často psychicky vyšinutý lidi, přesvědčený o svých magických schopnostech výběru lidí. Podle HR pak vypadá celá firma.
Ale jak už jsem tu psal jinýmu, základem přežití v korporaci je znalost jak funguje.
16. 6. 2017 06:45:36
https://webtrh.cz/diskuse/stridani-zamestnani-jak-to-vnimate-idealni-doba/#reply1285284
Uprimne kdyz vidim v CV, ze clovek meni praci co rok-dva tak proste k tomu pristupuji tak, ze tomu tak bude i u nas. Pak je otazka duvodu tech castych zmen praci a ty se snazim nejakym zpusobem zjistit, ale samozrejme je problem dostat ferovou odpoved. Muze to byt tim, ze je clovek neschopny, nebo opravdu narazil na firmy, ktere nebyly ferove, nebo proste hledal co jej zaujme apod. Ale... proste je to nejaky indikator ani nevim ceho, zrejme toho, ze u nej budu u nas ocekavat velmi podobnou situaci.
Tim nerikam, ze ho nevezmu, nebo ze preferuji nekoho kdo byl 10 let na jednom miste, tam je opet otazkou co a kde delal, zda byl spokojeny nebo ne a drzel se tam apod. proste tech veci je hodne.
U korporatu jde taky o to, ze tam ta cesta od zacatku ke konci je opravdu dlouha. To neni firma o peti lidech, kde se da dostat, kdyzz je clovek schopny rychle na horu, u korporatu tomu tak vetsinou neni a clovek si musi prijit tu cestu a ta proste trva nejakou dobu, proto jsou tam lidi casto dlouho a kdyz uz se dostanou nahoru, tak proc jit zase nekde jinde dolu.
České firmy mi přijdou vychcané v tom, že často chtějí dlouhodobé lidi, ale víc zaplatí nově nastupujícímu a v podání české firmy a manažera často buzzword "loajalita" zní v mém překladovém slovníku zaměstnance "naivita".
Tak je to ale vsude i za humny Ceska...
16. 6. 2017 06:56:36
https://webtrh.cz/diskuse/stridani-zamestnani-jak-to-vnimate-idealni-doba/#reply1285283
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
16. 6. 2017 13:46:14
Strašně záleží na tom co děláš. Já například v týdnu viděl rozhovor na Streamu s nějakých Michelinským kuchařem u nás, a ten tam zrovna tam říkal, že všem uchazečům hned na úvod řekne že práce u něj max na 3 roky. Že potřebuje svěží lidi s nápady, kteří nezklouznou do rutiny.
16. 6. 2017 13:46:14
https://webtrh.cz/diskuse/stridani-zamestnani-jak-to-vnimate-idealni-doba/#reply1285282
Michal101
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
12. 8. 2017 19:47:04
Hodně se to mění. Přijali jsme nových cca 35 lidí do firmy a člověk má zájem o lidi, co někde vydrží a jsou loajální. Nicméně u mladých lidí, speciálně kolem online marketingu, se často vidí ta fluktuace - po 1-2 letech jdou jinam.
A bude to s fluktuací jen horší. V Americe je životnost programátora v těch technologických oblastech (jako California, Silicon Valley,...) treba jen 6-12 tydnu. To je masakr.
Osobně čekám, že u mladých lidí bez hypotéky to bude docela běžné, že ta jejich pracovní "životnost" bude kolem roku. U nás v práci to tak skoro je. Máme průměrný věk kolem 27 let a část lidí po roce začíná koukat po jiných příležitostech a ladění životopisu... Jinak tohle potvrzuje i nový projekt, který jsme v tomhle oboru spustili a pěkně se chytil. Jde o hodnocení zaměstnavatelů, lidi nám za 2 měsíce dali 3000 hodnocení a nová jsou tam každý den. Je vidět, že lidi se zajímají o firmy a hledají možnosti, jak najít lepší práci.
12. 8. 2017 19:47:04
https://webtrh.cz/diskuse/stridani-zamestnani-jak-to-vnimate-idealni-doba/#reply1285281
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit