Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Kudy cestička. na co se zaměřit, co nedělat? (když je člověku 50+)

Nedávno mi bylo 55, dělám spoustu věcí už víc než čtvrt století. Práce mě živí, ale ne tak, jak by se mi líbilo. Myslím, že je zase čas na nějaké to usebrání.
Hlavní "problém" je, že práce mě baví a baví mě ledacos - od Šumavy k Tatrám. Nemumím se specializovat. A tak si hraju na různých pískovištích. Od programování, přes aplikovanou grafiku až po 3D design a jeho různé aplikace.
Co bych byl moc rád - kdybyste se vy (kteří asi budete v drtivé většině mladší s čerstvými názory) na chvilku zamysleli, kam bych měl nasměrovat svoji energii. Já se sám nutně točím v kruhu.
Chci si trochu vylepšit svůj web www.hermanek.info (který zanedbávám).
Možná bych mohl vyrobit několik specializovaných "produktových balíčků", které by měly jasnou (a úzkou) cílovou skupinu a daly se tak lépe propagovat.
Loni jsem z podobné motivace vyrobil http://miloslavdesign.com, asi půl roku Twittroval, Facebookoval a LinkedInoval jako o život abych to dostal do povědomí... inu - nic moc výsledek.
Mám svoje věrné zákazníky, ale noví až na výjimky nepřichází. Někde je chyba - buď moje práce není tak dobrá, jak bych si rád myslel, nebo je skutečně problém v nepřehlednosti, co vlastně nabízím, nebo prostě jen zapadnu v obrovské konkurenci, protože nikam nechodím, s nikým se nebavím a web není vidět. Možná kombinace všeho řečeného ;-)
Díky předem za nápady i nemilosrdnou kritiku.
15. 5. 2017 14:27:42
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278750
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
15. 5. 2017 14:40:03
Týjo, to se mi líbí. To děláte vy ten design?
15. 5. 2017 14:40:03
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278749
Napsal beraniste;1386029
Týjo, to se mi líbí. To děláte vy ten design?
:-) To je milé - ano prosím pěkně - sám já sám.
15. 5. 2017 15:02:32
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278748
Suhlasim, pekne prace. A to fakt nemas (na WT si tykame) prace za dva mechy? Väčšinou frflem, ale teraz chvalim a zaroven sa aj divim, ze napriek vysledkom musis riesit fakt, ze nemas vela prace. Tazko ti nieco poradim, ale aspon pochvalim. Avsak skusit mozes rozne stranky ako elance, freelancer a pod.
15. 5. 2017 15:18:13
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278747
Napsal infovia;1386046
napriek vysledkom musis riesit fakt, ze nemas vela prace.
Díky za pochavlu - to potěší - přirozeně. jediné období, kdy jsem byl opravdu zatížen na 120% (dělal jsem zběsilým tempem 16 hodin denně a muselo to být bez chyb) byla volební kampaň Starostů pro Liberecký kraj. To byly zhruba tři perné měsíce, kdy jsem si vyzkoušel jaké to je makat pod tlakem. Trochu jsem tehdy čekal, že se na ten nesporný úspěch nabalí nějaké nové zakázky (vyhráli v krajských volbách a já za sebou nechal přes 150 billboardů, 250 letáků, 60 plakátů ... zhruba, spoustu inzerátů a denní aktualizace webu, atd.). Nestalo se - a to jsem se překonal a přiletěl do Čech na povolební párty aby mě viděli na vlastní oči. Byla to bezva jízda na hranici únosnosti :-)
Krom tohoto extrému ale běžné práci pro své stálé zákazníky věnuji v průměru dva, tři dny v týdnu (někdy toho je víc, někdy, zvlášť začátkem roku, méně) a zbytek času si "hraju" - testuju si různé js knihovny, programuju si vlastní "flow graph" aplikaci, kterou nikdy nepoužiji, učím se Sverchok pro Blender atp.
15. 5. 2017 15:40:24
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278746
aheadnology
verified
rating uzivatele
15. 5. 2017 17:39:18
Práce, které máte na webu se mi líbí a překvapuje mne, že práce měl málo a že máte důvod jet ve vícero oborech.
Klasická architektura Vás moc nebaví? Nebo v ní nebyly zakázky?
Úplně mi nesedí ta šíře záběru. Nemusí to na zákazníka působit pozitivně...
Růžová barva, fotka se stylizací sebe s doutníkem a motýlkem ap - působí to tak... ... prostě to může určitý okruh zákazníků přitahovat a větší okruh zákazníku "nepřitahovat"....
V architektuře tam máte hodně nápadů a ideových návrhů nebo jak to nazvat - jak to máte s realizovanými stavbami?
(chápu, že to může být v praxi deset nebo sto návrhů na jednu realizaci)
Ve světě architektury se vůbec nepohybuju, takže nevím, jak to tam chodí, ale předpokládám, že jako všude jinde musí dělat člověk patnáct projektů nudných a nezáživných na jeden zajímavý, kde se vyřádí, co se týče vlastních nápadů a invence.... tak tedy, ony nezáživné projekty pouze nemáte uvedeny - a nebo je neděláte vůbec?
15. 5. 2017 17:39:18
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278745
Raduzz
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
15. 5. 2017 18:11:22
Chtěl jsem napsat, že za 20 let, budu tam, kde jste Vy (Ty?). Ale to by nebyla pravda. Za mnou nebude tolik odvedené práce. Jenom se za těch dvacet let, budu rovněž zamýšlet, jak dál a zhodnocovat uplynulá léta. To vlastně dělám už dnes :-)
Pokud je problém v tom, že odvedená práce nepřinesla předpokládaný úspěch, tak z pohledu - nezaujaté osoby, bych se pozastavil nad druhým řádkem, Vašeho webu.
"One man show".
Dnes světu vládne Business.
Dobrý obchodník dokáže zbohatnout i na nekvalitním produktu.
Špatný obchodník prodejem dobrého produktu, může klidně zbankrotovat.
Osobně nevěřím tomu, že tvůrčí člověk může být zároveň i dobrým obchodníkem.
Dobrý obchodník neztrácí čas vysedáváním, nad časově náročnou prací.
Obchodník jde ven a je neustále v kontaktu se správnými lidmi, kteři jsou jeho cestou k úspěchu.
15. 5. 2017 18:11:22
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278744
Napsal aheadnology;1386073
Klasická architektura Vás moc nebaví? Nebo v ní nebyly zakázky?
Architektura ani interiery se nedají dělat bez přímého (a velmi úzkého) kontaktu se zákazníkem a místem realizace. Žiju momentálně v zahraničí (Irsko), ale neznám místní stavební legislativu. Dělat do Čech nemohu, neb tam nejsem. A pravda je také, že dělat barák nebo interier jako "one man show" od návrhu po realizaci (u baráků vč. technického dozoru investora) je docela náročný. Dělal jsem to když jsem byl mladší a byl to docela záhul ;-) Řekl bych, že tenhle vlak mi už ujel...
Napsal aheadnology;1386073
Růžová barva, fotka se stylizací sebe s doutníkem a motýlkem ap - působí to tak... ... prostě to může určitý okruh zákazníků přitahovat a větší okruh zákazníku "nepřitahovat"....
Jo :-) ta fotka je tak 15 let stará, teď mám prošedivělý fousy .... růžová ... jasně ... beru :-)
Napsal aheadnology;1386073
...jak to máte s realizovanými stavbami?.......co se týče vlastních nápadů a invence.... tak tedy, ony nezáživné projekty pouze nemáte uvedeny - a nebo je neděláte vůbec?
Nudné věci (typu rodinné domky apod.) jsem nikdy nedělal. To se dá dělat jen jako rutina (protože trh tlačí ceny běžné projekce dolů) a rutina mě fakt nebaví.
---------- Příspěvek doplněn 15.05.2017 v 19:09 ----------
Napsal Raduzz;1386080
Pokud je problém v tom, že odvedená práce nepřinesla předpokládaný úspěch, tak z pohledu - nezaujaté osoby, bych se pozastavil nad druhým řádkem, Vašeho webu.
"One man show"..... Osobně nevěřím tomu, že tvůrčí člověk může být zároveň i dobrým obchodníkem..
To je (jak já myslím) přesně ono.
Vždycky jsem si říkal, že bych měl mít k sobě někoho, kdo by "mě prodával". Já si seděl v klídku u compu a on pobíhal, chlastal na párty, chlubil se, flirtoval, dělal ceny (a vydělával na nich) - prostě takové to divadlo, bez kterého nic nefunguje. Hledal jsem párkrát, ale nikdy jsem nemohl nabídnout zavedený prosperující byznys. Jasnou zřetelnou cestu k úspěchu. To obchodníci chtějí vidět. Chtějí možnost spočítat si, kde budou za dva roky. A rádi by, aby to bylo vlastně jasné ještě než se pustí do práce. Já obchodník nejsem - nebaví mě to, nebaví mě ty tanečky okolo. Jsem vizionář, rád začínám nové věci, umím se vypořádat s nedostatkem vstupních informací a najít optimální cestu k cíli. Ale tohle vlastně nikdo nechce. Dřív jsem věřil, že je to jen otázka štěstí či náhody, kdy mi osud do cesty někoho kompatibilního přihraje, dnes spíš chápu, že to z povahy věci vlastně není ani možné.
Druhá možnost by byla, abych sám vyrazil mezi lidi. Když ignoruju pravděpodobnou generační propast, vlastně by se mi to i celkem líbilo. Mám rád lidi, ale nemám rád zvenčí naordinovaný režim (typu zaměstnanecký poměr např.). Když o tom tak přemýšlím, nejvíc by mi asi vyhovovalo prostředí nějakého HUBu (nebo jak se to jmenuje - takové ty otevřené "tvůrčí" kancly), kde si nezávisle na sobě sedí různí lidičkové, každý něco kutí a u společného baru můžou o ledacčems poklábosit, z čehož pak mohou vzniknout nečekané a zajímavé kooperace. Lehce řekne, hůř udělá - to bych musel bydlet v Praze, Brně nebo Ostravě a to asi už nikdy nebudu (jsem rodilej pražák, t.č. žijící na irském venkově se zvířátky - což je samo o sobě naprostá pohoda). A virtuálně tyhle věci moc nefungují - to fakt musí být "face to face".
15. 5. 2017 19:52:24
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278743
matusy
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
15. 5. 2017 21:34:56
Napsal hermanek;1386093
Architektura ani interiery se nedají dělat bez přímého (a velmi úzkého) kontaktu se zákazníkem a místem realizace. Žiju momentálně v zahraničí (Irsko), ale neznám místní stavební legislativu. Dělat do Čech nemohu, neb tam nejsem. A pravda je také, že dělat barák nebo interier jako "one man show" od návrhu po realizaci (u baráků vč. technického dozoru investora) je docela náročný. Dělal jsem to když jsem byl mladší a byl to docela záhul ;-) Řekl bych, že tenhle vlak mi už ujel...
Jo :-) ta fotka je tak 15 let stará, teď mám prošedivělý fousy .... růžová ... jasně ... beru :-)
Nudné věci (typu rodinné domky apod.) jsem nikdy nedělal. To se dá dělat jen jako rutina (protože trh tlačí ceny běžné projekce dolů) a rutina mě fakt nebaví.
---------- Příspěvek doplněn 15.05.2017 v 19:09 ----------
To je (jak já myslím) přesně ono.
Vždycky jsem si říkal, že bych měl mít k sobě někoho, kdo by "mě prodával". Já si seděl v klídku u compu a on pobíhal, chlastal na párty, chlubil se, flirtoval, dělal ceny (a vydělával na nich) - prostě takové to divadlo, bez kterého nic nefunguje. Hledal jsem párkrát, ale nikdy jsem nemohl nabídnout zavedený prosperující byznys. Jasnou zřetelnou cestu k úspěchu. To obchodníci chtějí vidět. Chtějí možnost spočítat si, kde budou za dva roky. A rádi by, aby to bylo vlastně jasné ještě než se pustí do práce. Já obchodník nejsem - nebaví mě to, nebaví mě ty tanečky okolo. Jsem vizionář, rád začínám nové věci, umím se vypořádat s nedostatkem vstupních informací a najít optimální cestu k cíli. Ale tohle vlastně nikdo nechce. Dřív jsem věřil, že je to jen otázka štěstí či náhody, kdy mi osud do cesty někoho kompatibilního přihraje, dnes spíš chápu, že to z povahy věci vlastně není ani možné.
Druhá možnost by byla, abych sám vyrazil mezi lidi. Když ignoruju pravděpodobnou generační propast, vlastně by se mi to i celkem líbilo. Mám rád lidi, ale nemám rád zvenčí naordinovaný režim (typu zaměstnanecký poměr např.). Když o tom tak přemýšlím, nejvíc by mi asi vyhovovalo prostředí nějakého HUBu (nebo jak se to jmenuje - takové ty otevřené "tvůrčí" kancly), kde si nezávisle na sobě sedí různí lidičkové, každý něco kutí a u společného baru můžou o ledacčems poklábosit, z čehož pak mohou vzniknout nečekané a zajímavé kooperace. Lehce řekne, hůř udělá - to bych musel bydlet v Praze, Brně nebo Ostravě a to asi už nikdy nebudu (jsem rodilej pražák, t.č. žijící na irském venkově se zvířátky - což je samo o sobě naprostá pohoda). A virtuálně tyhle věci moc nefungují - to fakt musí být "face to face".
Špecializuj sa.
Prípadne oslov agentúry. Tie za teba riešia práve tie obchodné koniny.
Ak si spolahlivý nemôžeš mať problém. Často sa spolahlivosť cenní viac ako kvalita...
Portfolio idealne na behance...Navyše tam môžeš každú prácu značne vylepšiť... Nahodiť mockupy atp. takže všetko zrazu vyzerá lepšie :)
Veľa zdaru
15. 5. 2017 21:34:56
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278742
Matusy: Díky :-)
Jojo :-) Úplně v úvodu jsem psal "Možná bych mohl vyrobit několik specializovaných "produktových balíčků", které by měly jasnou (a úzkou) cílovou skupinu a daly se tak lépe propagovat." - tedy jsem si vědom že tohle je asi jedno z možných řešení (jen se jaksi rozhodnout.... loni jsem myslel že tím geniálním řešením jsou ony designy pro velkoplošný tisk do interiérů .... miloslavdesign.com - baví mě to, oproti běžným grafikům mám přeci jen trochu náskok v odbornosti,... jen to nějak skoro nikdo nechce :-( Naposledy před vánoci nějaká paní z Dublinu, co se jí zalíbil můj žert s Rembrandtem  a chtěla ho jako závěsný obraz - výsledkem byla několikadenní práce na detailní rekonstrukci volně dostupné reprodukce do rozlišení 200dpi a rozměr 250x100 cm https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205672185598334&set=pcb.10205672194598559&type=3&theater- velmi interesantní - muset chápat každý tah štětcem toho úžasného malíře).
Behance - není to podmíněno Adobe účtem?
Oslovit agentury dává smysl - nechodím s roštěnkama do kina, tedy termíny i ceny držím ;-)
15. 5. 2017 21:53:03
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278741
matusy
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
15. 5. 2017 22:36:52
Neviem, nieje to jedno? :) Reg ako reg.
- Ja som svojich prvých klientov nachytal asi ako 14-15 ročný sopliak (len agentury)... ako vravím.. ty nemôžeš mať problém... A ideálne anglicky, pretože nebudeme si klamať, východná europa proste necaluje...
- Ak môžem poradiť, daj si záležať na prezentácii... radšej ukáž jednu jednu prácu z ktorej padnú ľudia na zadok, ako 20 prác prezentovaných len tak... nejak bolo...
Peonies | Miloslav Design
napr. toto...Vôbec ma to neoslovilo, pritom to vyzerá byť pomerne kvalitná práca... Ten projekt proste musíš prezentovať, aby to vyzeralo, že na tom makal celý team ľudí z New yorku :)
15. 5. 2017 22:36:52
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278740
Napsal hermanek;1386093
Architektura ani interiery se nedají dělat bez přímého (a velmi úzkého) kontaktu se zákazníkem a místem realizace. Žiju momentálně v zahraničí (Irsko), ale neznám místní stavební legislativu. Dělat do Čech nemohu, neb tam nejsem. A pravda je také, že dělat barák nebo interier jako "one man show" od návrhu po realizaci (u baráků vč. technického dozoru investora) je docela náročný. Dělal jsem to když jsem byl mladší a byl to docela záhul ;-) Řekl bych, že tenhle vlak mi už ujel...
Nebude v tom případě to stáhnout z webu?
Působí to jako Ferda Pytlík a navíc to stejně neděláš.
Kdyby se někdo ozval, že o to má zájem, tak bude jen nasranej.
Navíc budeš zase o kousek víc specializovanej.
Jinak na webu mě štvou refenrece, po rozkliku musím klikat na šipku zpět, raději bych pop up nebo tak něco.
Fotku bych nejspíš změnil, šediny naopak přidají na serióznosti. =)
Co se týká práce, tak nemohu nic vytknout, líbí se mi to dost.
15. 5. 2017 22:50:14
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278739
Napsal Netmo;1386129
Nebude v tom případě to stáhnout z webu?
Působí to jako Ferda Pytlík a navíc to stejně neděláš...
Brouk Pytlík to byl :-) Jojo - s těžkým srcem (jsou to moje "děti") - ale máš pravdu - je to matoucí a co je matoucí vyvolává otázky, otázky pochybnosti a překlik na jinej (přehlednej a specializovanej) web
Napsal Netmo;1386129
Jinak na webu mě štvou refenrece, po rozkliku musím klikat na šipku zpět, raději bych pop up nebo tak něco.
To opravím, ledacos tak jako tak opravím (meta description, aj....) - ono to běhá na redakčním systému, který jsem si psal před x lety a jen jsem na něj trochu narouboval UIkit ;-)
Napsal Netmo;1386129
Fotku bych nejspíš změnil, šediny naopak přidají na serióznosti. =)
Když já se tak nerad fotím!!! Taky mám jednu fotku s fousama skoro až po prsa ;-) vypadám na ní jako ekoterorista - to nebude asi ona .... nebo raději žádná fotka?
---------- Příspěvek doplněn 15.05.2017 v 22:18 ----------
Abych jen neblábolil jak co nevím, tak jsem vyrobil tuto poptávku na obchoďáka - třeba to někam posune alespoň tu grafiku do interiérů: https://webtrh.cz/377793-obchodni-zastupce-kontakt-interierovymi-studii
15. 5. 2017 23:10:23
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278738
Slávek
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
16. 5. 2017 10:44:58
Napsal hermanek;1386093
Vždycky jsem si říkal, že bych měl mít k sobě někoho, kdo by "mě prodával".
Mám naprosto stejný problém. A taky bych přivítal někoho, kdo by nabízel a prodával mou práci. Od spousty zákazníků (prosím, neberte to teď jako skrytou reklamu ani jako chvástání) mám maily o tom, jak je to, co dělám, úžasné, super, má to nápad, že se jim má práce moc líbí a abych dělal to, co dělám, rozhodně dál. Jenže spoustu věcí dělám neefektivně a strávím u toho hromadu času (komunikace prostřednictvím mailů, odepisování na nové nabídky, vystavování faktur aj.). A co nejhůř: jsem mizerný obchodník, neumím svou práci pořádně prodat a neumím si říct o víc peněz. (Starší ročník - Husákovy děti). Tak jsem si říkal, že kdyby někdo třeba založil portál "Jsem výborný obchodní k a prodám to, co ty umíš nejlíp", bylo by to super. Hned bych do toho šel.
16. 5. 2017 10:44:58
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278737
MartaSvobodova
verified
rating uzivatele
16. 5. 2017 11:01:43
Web máte opravdu pěkný, grafické zpracování je moc elegantní. Doporučila bych se zaměřit na marketing (možná emailovy)? Do toho se skoro vždy vyplatí investovat a pak se Vám byznys rozjede!
16. 5. 2017 11:01:43
https://webtrh.cz/diskuse/kudy-cesticka-na-co-se-zamerit-co-nedelat-kdyz-je-cloveku-50/#reply1278736
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit