Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Šílená móda – cestování

kojot6
verified
rating uzivatele
19. 4. 2017 08:25:00
Taky vám přijde, že se různé noviny, blogy a vlastně všichni zbláznili do cestování. Hlavně sehnat někam levnou letenku, namačkat se do stísněného letadla, 20-30 hodin letět na druhý konec světa v prostoru 10x10cm, a pak posílat šťastné fotky z nového turistického místa, kde vedle stojí stejný McDonalds jako v čechách, všichni kolem vědí anglicky jak vás stáhnout o poslední dolar.
Pro dokonalé fotky je pak nejlepší Photoshop (https://www.youtube.com/watch?v=zZS1DakbRl8 - Remove tourists using scripts in Photoshop).
Nejlepší pak jsou tzv. solo travelers, kdy jsem se od několika lidí dozvěděl, že cestovat sám = cestovat s přítelkyní, a takoví lidé dávají na blozích návody, ať cestujete sami. Nebo pak jsou tzv. digitální nomádi, což je zpravidla někdo zabývající se web programováním či web designem, který se jede levně najíst a levně zašukat si do Asie doufajíc, že mu bude stačit kvalita tamního internetového připojení a malý displej na laptopu, s tím že z naspořených peněz za žrádlo a ubytování si zaplatí alespoň kvalitní holku.
Taky vám přijde, že média cestování strašně idealizují? Furt články "žijte a bydlete na Bali" apod. Protože jsem na pár místech byl (i úplně sám), dokonce jsem v zahraničí žil, tak mi přijde, že cestování a stěhování do ciziny je strašně přeceňované a idealizované téma. Dneska má každý jako hobby cestování, přičemž spousta lidí byla tak maximálně v Chorvatsku.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
19. 4. 2017 08:25:00
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274226
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
19. 4. 2017 08:55:34
Nepřijde.
19. 4. 2017 08:55:34
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274225
Přeceňované to fakt není. ;) Je to ta nejlepší škola života vůbec. Až když vypadneš hodně daleko získáš odstup, kterého se ti tady nedostane. Nevím, kde jsi byl / žil, nicméně pokud to byla jen Evropa, tak bych to ještě nepovažoval za plnohodnotné cestování, jelikož ta atmosféra je po Evropě hodně podobná.
Je nutno ale říct, že cestování není pro každého. Respektive ono je hezké, když někdo vypadne do Asie, ale pokud je naprosto neotevřený novým věcem, nebaví se s místníma ani s jinýma cestovatelama, nezkouší nová jídla, aktivity, neobjevuje tu lokaci a místo toho jen leží celý den na pláži (anebo ještě v "lepším" případě – u bazénu v ubytku), tak ano, v takovém případě je cestování úplně k ničemu, protože tě nijak neobohatí.
Naopak když jedeš takhle daleko s tím, že chceš načichnout cizí kultuře, chceš pokecat s místníma o jejich životě, hodíš (klidně krátkou) řeč s každým druhým cestovatelem, zkoušíš netradiční věci a dennodenně se nějakým způsobem překonáváš a jsi naprosto oddaný a otevřený novým zážitkům, tak nejde, prostě nejde se něco nenaučit a něco si neodnést. Za první asi 3 dny v Thajsku jsem měl víc zážitků, jak tady za rok. A já tam byl měsíc. To samé třeba třítýdenní Hawaii. Po takových tripech se prostě vždy vrátím trochu jiný, zralejší, moudřejší, klidnější.. a trochu se mi třeba posunuly hodnoty a to, co od života chci. Nejsou to prázdný slova, prostě ty změny fyzicky cítím. Jenže jak říkám, pokud člověk otevřený (v každém slova smyslu) není, nic takového si z toho neodnese a vrátí se skutečně jen s tebou zmiňovanými šťastnými fotkami.
Jinak zkoušel jsem cestovat sám, zkoušel jsem cestovat s někým a zkoušel jsem i digitální nomádství. Všechno má něco do sebe. Digitální nomádství je zajímavá zkušenost a určitě doporučuji každému vyzkoušet. A stejně tak cestování sám, to mi přijde k osobnímu růstu a k užití si lokace úplně nejlepší. Za měsíc opět vyrážím sám a jsem po loňské a předloňské "vícelidové" cestě maximálně natěšený. :)
Takže suma sumárum – ne, média nic neidealizují. To jen lidi často "neumí cestovat", vyberou nějakou cestovku, která je někam na týden odveze a tam dodržují cestovkou určený program, který je třeba nebaví a pak řeknou, že cestování je o ničem. Tak jasně že je, tohle není cestování, to je jakýsi dospělácký "školní výlet". Stejně tak není cestování ležení u pláže, to je dovolená a to je velký rozdíl. :) Klasické cestování (převažuje objevování, výlety a zážitky, ne slunění a ležení na pláži) hodnotu má. Popravdě sleduju cestování hodně na mnoha diskusích, blozích atd. a přijde mi, že jediní, kdo na něj dokáží nadávat, jsou (jak jinak) Češi. Ti jsou od přírody negativní a hledají chyby ve všem, takže jsou skeptičtí už při prvním letu do zahraničí, sepisují si negativa a pak prohlásí, jak to bylo o ničem a vůbec si nevšímají těch pozitiv – ono to ani nejde, jsou zaslepeni svými předsudky a negativitou, takže ta pozitiva ani vidět nemohou.
Zjednodušil bych to asi takto – když cestuješ se špatným přístupem, je to stejně zbytečné, jako kdyby sis pustil dokument, který tě nebaví, koukal na něj a na pozadí přemýšlel o něčem úplně jiném. V takovém případě ti to nic nedá. Pokud ale cestuješ s tím, že se chceš učit, růst, změnit a zažít něco nového, tak to taky dostaneš, podobně jako když jsi natěšený na ten dokument a zapínáš ho s tím, že se chceš dozvědět nové informace, tak se je dozvíš, oproti předchozímu případu, kdy do hodiny zapomeneš, že jsi vůbec nějaký dokument sledoval. :)
Napsal dusivk;1380636
Lidi pořád neví, že před sebou neutečou. A každý dobrý fotograf potvrdí, že exotiku najdeme v nás.
Spíše lidi pořád neví, že cestování není o útěku před sebou, ale naopak blíže k sobě.
19. 4. 2017 08:56:48
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274224
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
19. 4. 2017 08:58:23
Lidi pořád neví, že před sebou neutečou. A každý dobrý fotograf potvrdí, že exotiku najdeme v nás.
19. 4. 2017 08:58:23
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274223
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
19. 4. 2017 09:11:59
Napsal lVlorf3us;1380634
Spíše lidi pořád neví, že cestování není o útěku před sebou, ale naopak blíže k sobě.
Přesně tak,netřeba víc říkat, kdo si k tomu nedojde sám, ten si k tomu stejně nedojde...
19. 4. 2017 09:11:59
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274222
Luděk Kvapil
verified
rating uzivatele
19. 4. 2017 09:51:11
Znám pár lidí, kteří jsou vysloveně proti cestování. Vyznačují se xenofobií, čecháčkovstvím a ignoranstvím. Cestování člověku otevírá obzory. Je to dobrý způsob sebezdokonalování. Takový nenásilný. Lidé, kteří častěji cestují, méně snadno oblbnete. Už toho viděli dost. Nejsou jako ovce, které sedí ve své ohrádce a přestírají, že za ohradou je svět plný vlků a chytrá ovce raději žije doma a nikam se nehrne.
19. 4. 2017 09:51:11
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274221
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
19. 4. 2017 10:07:19
Ja jsem videl Lenina. Vic videt nepotrebuju. :D
19. 4. 2017 10:07:19
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274220
Cuprumov
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
19. 4. 2017 10:09:43
Je mi 23 a popravdě mi vyhovuje kulisa překrásných Beskyd. :)
Neříkám, někam si zajet a podívat se, why not? Ale aby to byla má mantra? Nikoli.
19. 4. 2017 10:09:43
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274219
korwin
verified
rating uzivatele
(25 hodnocení)
19. 4. 2017 10:46:55
K původní otázka. Jasně, že se to idealizují. Jako všechno co se propaguje se prostě idealizuje. Vemte si mobilní telefony, je to jen krám s kterým se někam dovoláte či si přečtete emaily a pro spoustu lidí je to pomalu náboženství. A to nemyslím jen lidi co mají iphone, ale i ostatní. Proč bych měl čekat v nějaký frontě na blbej telefon nebo si ho předobjednávat a čekat na to jak na spasení. Ale spousta lidí to tak dělá. Proč to nepochopím.
No a ty články a podobně propagují prostě "moderní trendy" co frčí a jsou in :D Takže asi nebudou psát seďte doma na zadku je to super. Také pokud z toho mají nějakou korunku z affilu, tak nemůžou tvrdit, že to stojí za prd že.
Já se ve většině věcí řídím pravidlem nic se nemá přehánět. Takže ano cestovat občas proč ne, ale abych půl života někde jezdit po světě a psal blogy jak je to žůžo, tak na to povahu nemám. Ale někdo jiný klidně ano a je mi to vcelku jedno, vůbec nikoho neodsuzuji. Pokud to někoho naplňuje a baví, tak ať si cestuje.
Já bych se třeba někdy chtěl podívat do USA a trošku to tam projet. Nebo na Island džípem atd. Ale jsou to jenom myšlenky a momentálně mám důležitější věci na práci než trajdat po světě.
19. 4. 2017 10:46:55
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274218
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
19. 4. 2017 11:07:38
Ve vysledku je to hlavne o tom, co bavi vas, nevim proc se kdekoliv, i tady, musi resit co delaji ostatni, zijte svuj zivot, kdyz vas nezajima nejaky trend, tak ho proste nesledujte a nenasledujte, tak je to jendoduche... :)
19. 4. 2017 11:07:38
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274217
kojot6
verified
rating uzivatele
19. 4. 2017 11:20:16
Spíše je to taková diskuze na téma "internetový kavárenský povaleč". Na internetu každý volí svobodné, všichni mají miliony, pět bab na každém prstu, každý má svůj on-line digitální nomádí byznys a každý procestoval půlku světa.
Je zvláštní, že třeba v reálném světě lidi mají radši chalupaření, volí zemana a babiše, jsou rádi s jedním partnerem, a platbu za SIPO platí na poště složenkou.
Pro mě je nejhorší, že se v práci i doma nudím a čas trávím na netu, trošku mě pak štve když vidím ten propastný rozdíl mezi reálným životem a internetem.
Třeba čtu fórum na rootu o linuxu, tam je každý machr na linux, všichni jsou geniální ajťáci a kdybyste je vzbudili v 1 hodinu ráno, tak vám linux s polozavřenýma očima naprogramují od znova. Pak když si sednu vedle manažera na pohovoru a vidím ty lidi co reálně chodí, kteří se přijímají, tak to je úplně něco jiného.
Stejně tak to cestování, přijde mi, že je to malované strašně na růžovo, stejně jako digitální nomádství. Neříkám, že to pro nikoho není, ale rozhodně to není takové, jak se to na internetu prezentuje.
19. 4. 2017 11:20:16
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274216
Lerak89
verified
rating uzivatele
19. 4. 2017 11:23:05
Mě teda cestování zidealizované a přeceňované přijde. Takové to otevírání obzorů atd. Každý kdo byl někdy v Thajsku je najednou "všude jsem byl, všechno znám, mám boty z hadí kůže." Ale je to asi o povaze.
Já jinak cestuju kvůli počasí, výhradně. Téměř celou zimu jsem letos poprvé konečně zažil mimo CZ a bylo to něco užásného. Jednou si dovedu představit dožít život natrvalo někde, kde teplota nejde pod 26 :D sice to není tak vznešené jako psát o poznávání kultůr, ale aspoň jsem upřímnej.
19. 4. 2017 11:23:05
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274215
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
19. 4. 2017 11:28:06
Na nudu je nejlepsi kreativni cinnost, brouzdani po forech a blozich kde si lide honi ego ti prece nic neda :) nudis se? najdi si kreativni cinnost kterou nejen zazenes nudu, ale hlavne ti to neco da... Cteni knih, at uz klasickou literaturu, cestopisy nebo neco naucneho (ted zrovna ctu knihu o hyperprostoru a teorii strun), je rozhodne vicdavajici nez to co delas, to same kdyz si najdes nejaku kretivni cinnost pro ruce, pro me je to elektronika, ale vyrabet neco maleho muze kdokoliv, driv me bavilo origami, kreslim (amatersky - nejake prace mam na http://alesiboss.deviantart.com/ ), zacalo me bavit jen se tak prochazet v prirode, takze me vcelku bavi hledat an internetu vhodna mista v okoli, kam vyrazit a kdyz uz ale vazne se mi nechce nic delat, tak je youtube plny vzdelavaciho obsahu (v soucasne dobe odebiram snad asi 100 kanalu a stejne je jich tam jeste o dalsi stovky vic) :) travit svuj volny cas lze rozhodne jinak nez sledovat ostatni a tim vlastne doslova ztracet cas... Btw cestovani vnimam sam pro sebe jako vec co me obohacuje, nemam duvod odjet nekam kde vim, ze mi to nic neda, ale ja zadne lidi co cestuji nectu a zadne servery kde by se o necem podobnem psalo taky nesleduji, takze tohle slo ulpne mimo me, co se tyce lidi v okoli, kteri se chvastaji, tak ja catso ty lidi ani neposlooucham :) prikyvnu, ale ve skutecnosti sem pro sebe neslysel ani slovo... Co na tom, me to nic neda, on ej spokojenej ze se vypovidal, vsichni sou spokojeni :) Stejne tak v podstate prijimam kdyz nekdo moc nevnima moje zvastani... V poradku, proste ho to nezajima, tak co... nic...
19. 4. 2017 11:28:06
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274214
lockeheed
verified
rating uzivatele
19. 4. 2017 11:39:16
Já nevím, mám to v hajzlu.
U tebe mi přijde, že seš takovej zhrzenej a zbytečně negativní.
19. 4. 2017 11:39:16
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274213
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
19. 4. 2017 12:26:50
Napsal lVlorf3us;1380634
Spíše lidi pořád neví, že cestování není o útěku před sebou, ale naopak blíže k sobě.
Abych našel sám sebe, nebo nové dimenze, či inspiraci, na to mi stačí odjet sedm kilometrů z města. A kupodivu mám o čem psát na několika blozích ;) Včetně toho affilu samozřejmě ;)
19. 4. 2017 12:26:50
https://webtrh.cz/diskuse/silena-moda-cestovani/#reply1274212
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit