Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Odstranili vodoznaky z obrázků, používají je, nekomunikují

beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
14. 4. 2017 11:05:10
Dobrý den,
mám jeden dotaz. Spíše bych rád znal vaši zkušenost. Když se domlouvám s novým dodavatelem, vždy komunikace probíhá tak, že po nich chci do mailu písemný souhlas s použitím textů, obrázků aj. Takže moc sporů neřeším. Občas se tedy stane, že i přes všechny opatření použiji něco, na co nemám právo a je to z toho důvodu, že naši dodavatelé poskytují souhlas na něco na co oni sami souhlas nemají, že porušují ochranné známky (např. před rokem jsem řešil problém s Nestle) apod. Ale vždy když k takové situaci dojde a člověk reaguje na výzvy poškozených, vždy se dá bez nějakých sankcí domluvit. I s Nestlečkem to dopadlo dobře.
Já jsem v minulosti také udělal docela velké množství fotek a některé jsou dokonce tak dobré, že se rozšířili po celém našem oboru. Jde o to, že jsou na produkty, které vyrábí řada výrobců a protože od mnoha beru nebo jsem bral, vím že nejsou v takové kvalitě a přesto jsou u konkurentů prezentovány mými fotkami. Tudíž zákazníci nakoupí tam a tam a když vidí, že obrázek je super, ale skutečnost je jiná, úplně tím degradují tyto obázky. Nehledě na nějaké duševní vlastnictví, nehledě na to, že dokud jsem měl tyto fotky jen já, tak např. ve srovnávačích perfektně přitahovaly pozornost a fungovaly.
Už mě to začíná štvát a uvažuji o tom, co se tu tak často omílá. Domluvím se se svým advokátem a začneme brát jednoho po druhém a klidně ať to dojde až k soudu. Za 5 let už mám rozkradeno úplně všechno a rozkradli to i velkoobchody i samotní výrobci, kteří z toho umazali vodoznak a volně fotky posílají obchodníkům. Já si říkám, do této chvíle OK - spousta menších obchodníků ani nemusí vědět, že dělají něco špatně, ale na výzvy by měli reagovat. Tak 98% vás buď pošle do háje a nebo úplně ignoruje.
Bojovali byste proti tomu, alespoň v tomto případě, kdy vás úplně ignorují a nebo to nechali vyhnít, protože války nemají vítěze a jen by se mi mstili např. posíláním kontrol, falešnými objednávkami apod. s čímž jsem se též v minulosti setkal, když jsem si po telefonu s některými konkurenty některé věci vyříkával.
14. 4. 2017 11:05:10
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273468
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
14. 4. 2017 11:23:27
valka bude mit viteze a nejspis to budes ty... otazka ej jestli jako vitez vubec najdes neco jineho nez ze to odstrani z webu, neni vzdy uplnym pravidlem ze zalovana strana zaplati te druhe naklady, navic ti ani nikdo nezaruci ze soud vyhrajes... Pokud an to mas prostredky a chut, tak do toho... Kdybych byl mensi prodejce a prostredky a chut nemel, asi bych radsi nechal konkurenci at se tim treba udavi a usetril ty naklady co na to budes mit... Ale kazdy mame jine priority :)
14. 4. 2017 11:23:27
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273467
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
14. 4. 2017 12:17:40
S ambiciozním mladým právníkem by to nakonec mohl být solidní vedlejší příjem, diverzifikace portfolia. Je to třeba outsourcovat s dobrou provizí a půjde to.
14. 4. 2017 12:17:40
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273466
honziceks
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
18. 4. 2017 00:02:15
Dobrý večer,
máme podobný problém. Náš dodavatel vlastní licence na celou řadu velice známých značek a prodáváme celou řadu dárkových produktů na které máme licence. Samozřejmě se našla spousta lidí, kterým se to líbí a vezmou produkt a nechají si jej udělat v Číně a pak jej tady prodávají. Dodáváme i do různých řetězců a nedávno jsem našel například kopii našeho produktu, který dodal konkurent do námi zaplaceného stojanu (náš vlastní design vytvořený grafikem našeho dodavatele).
Snažíme se to potírat pomocí právníků bohužel pro náhradu škody musíme prokázat kolik toho prodali atd. Je to docela frustrující na druhou stranu nedávno jeden takový výtečník skončil s obviněním na Policii a hrozí mu vězení. Vždy se snažím nejdříve s dotyčným domluvit bohužel ne vždy to funguje. Někdo pochopí, že pokud si nechá udělat naši kopii v Číně , že to asi nebude košer. Jiní se s námi snaží hádat. Ten výše uvedený nejenže absolutně nereagoval na naše výzvy , ale navíc nám začal vyhrožovat. Nahlásili jsme to na Policii a na Celní správu, sice to trvalo asi 4 měsíce , ale vyřešili to.
Vždy nejdříve padělatele upozorníme právníkem aby zboží stáhnul. Pokud nereaguje nebo je arogantní apod. tak to pak řešíme přes Policii a Celní správu. Máme na některé produkty i vydané rozhodnutí od celní správy takže teď už to funguje tak, že jim zašleme adresy padělatelů (a jejich tak 3-5 do měsíce).
Možná bych to ve Vašem případě řešil podobně, zaslat výzvu od právníka. Samozřejmě udělat scan obrazovky (měl by být od notáře aby byl zdokladovatelný) a pak bych řešil přes Policii. Pokud byste to rovnou nahlásili na Policii tak by se mohl dotyčný vymlouvat, že nevěděl apod. Pokud jim zašlete upozornění s dodejkou a obrázky nestahne tak už o tom ví a jedná se o úmyslný trestný čin (samozřejmě v případě prokázání). Samozřejmostí je vše doložit Policii (originální soubory, RAWy apod.).
18. 4. 2017 00:02:15
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273465
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
18. 4. 2017 00:27:32
Honziceks, ale u vás to je jednoduché, protože se jedná o padělání, ale v tomto případě to je něco jiného. Oni jednoduše vezmou obrázky, umažou vodoznak a použijí si to pro svoje podobné produkty. Nevydávají je za ty mé. Už vidím, jak to bude probíhat ... buď se tím nebudou chtít zabývat vůbec a shodí to ze stolu a nebo to kvalifikují jako TČ nebo PŘ proti majetku a tam je vyžadováno úmyslné zavinění. Takže více jak 95% těch, co fotky používají, do toho stejně nespadnou, protože jim fotky poskytl někdo jiný a nebude prokazatelný úmysl. A u toho, co to začal budou následovat dlouhotrvající tahanice a dokazování, jaká škoda, že to vlastně byla způsobena a to se bude vyčíslovat dost těžko. Připadá mi to jako boj s větrnými mlýny.
18. 4. 2017 00:27:32
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273464
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
18. 4. 2017 06:16:09
Nech si sepsat univerzální blábol jako rozesílá ta Profimedia nebo jak se jmenují a měň tam jenom adresy a jména. Podle mě plno větších firem spíš zaplatí, než aby se hádali. Ale chce to udělat fakt masově, aby se ti to vyplatilo. Nejdřív nějaký studentík ať vyhledá všechny co mají tvoje fotky i s adresama, pak rozeslat výzvy k zaplacení a pak teprve platit za právníka.
Ale těžko říci kolik chtít za fotku.
18. 4. 2017 06:16:09
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273463
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
18. 4. 2017 07:54:12
Možná nepadělají produkt, ale fotku určitě ;) AlCaponeho taky dostali na daně ;)
18. 4. 2017 07:54:12
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273462
honziceks
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
18. 4. 2017 09:59:19
Beraniste:
Ja myslim, ze v tom není nic složitého. Pokud jsi schopen prokazat, ze obrazky jsou od tebe (napriklad nekde spatny pixel nebo něco podobného) tak se domluv s pravnikem, udelejte s notářem otisky všech obrazovek a webu kde to najdes. A pak rozesli dopis s vyzvou k odstraneni. A uvidíš co se bude dit. Pokud zareaguji a stahnout tak z nich asi nic moc nedostanes(respektive bude to trvat dlouho s nejistym výsledkem), pokud ale nezareaguji a nestahnou tak pak uz se jedna o umysl protože o tom vedeli.
Takhle to reším s mou právničkou. Každopádně je dobré pokud někomu poskytujete obrázky si od něj nechat podepsat, že obrázky jsou pouze pro ně , nesmí je šířit dále apod. je to sice práce navíc, ale na druhou stranu vyplatí se to.
Naše zásada třeba je dávat obrázky pouze tomu kdo si dotyčné zboží koupí a pouze a jen na produkty ,které koupí.
18. 4. 2017 09:59:19
https://webtrh.cz/diskuse/odstranili-vodoznaky-z-obrazku-pouzivaji-je-nekomunikuji/#reply1273461
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit