Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Prvotní start podnikání, jaké doporučení ve výběru oboru podnikání?

TxH
verified
rating uzivatele
13. 4. 2017 10:42:39
Ahoj, obracím se zde na pomoc webtržníků s dotazem ohledně nápadu/výběru podnikání, protože nemam na koho bych se obrátil.
Něco o mě: Je mi 27 let, vyučený elektrikář slabo proud. Skoro už 8 let zaměstnaný v oboru čím sem vyučen.
Ve volném čase se věnuji opravě elektroniky a počítače, dále se věnuji už skoro 9 let autům, převážně veterány (s renovací, klempířinou, lakování, motory zkušenosti mam). Dříve sem se hodně věnoval tvoření webu.
Rád bych využil volné živnosti. Živnost řemeslnou mohu jen jako elektrikář slabo proud a to je zase obnovovat si paragraf 50, učit se a dělat zkoušky. Automechanika dělat nemohu, nejsem jím vyučený, jedině že by se ke mě někdo zaručil, ale problém je kde sehnat prostory. Navíc pak do toho spadá hodně záležitostí ohledně hygieny, všechno vybavení schválené atd atd .. Radši bych něco vybral z volné živnosti.
Moje dřívější nápady na podnikání byly:
- Vytvořit web s návody na opravy a renovace na staré auta, ale myslím si že zpeněžení z reklam typu sklik moc nepřinese, jedině nějakou VIP placenou sekci ...
- Výkup starých autodílů třeba z burz, inzerátů atd .. pak následná renovace a prodej dílů na eshopu. Jen nevím jestli autodíly se berou jako "použité zboží" 49. Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím. Další věc je že každý výkup zboží se musí sepsat papír o výkupu, tam se zapisuje vše i číslo občanky a veškeré údaje, už vidím jak každý bude nadšený až po něm budu chtít občanku a veškeré údaje, ale lidi si budou muset zvyknout, když to budou chtít prodat.
- Renovace dílů například kola, kovové díly na auta ... pískovaní a lakování. Na to by měla stačit živnost 27. Povrchové úpravy a svařování kovů a dalších materiálů a 50. Údržba motorových vozidel a jejich příslušenství.
- Výroba vlastního výrobku pod vlastní značkou a prodávat na svém eshopu. Jen nevím v jakém směru. Jestli něco kolem dům a zahrada ? Pracovat s kovem a dřevem taktéž umím.
...
Budu rád za každou radu, případně i za něčí názor kdo se pohybuje ve stejné branži co jsem zde popsal. Případně i za jiný tip podnikání co by jste mi doporučily. Děkuji.
13. 4. 2017 10:42:39
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273229
ahoj, to by jsi měl vědět ty co chceš dělat, ne? Jinak určitě výš, že veteráni není špatná oblast, jen si najít přesně co ti sedne. Já chvilku kupoval motorky, rozebíral na díly a prodával, zaměřoval jsem se jen na jednu českou značku a myslím, že kdybych nedával půlku věcí zadarmo kamarádům, trochu by se na tom dalo uživit.
13. 4. 2017 12:09:51
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273228
kojot6
verified
rating uzivatele
13. 4. 2017 13:19:30
Zkusil bych prověřování ojetin, jako to dělá http://www.autotym.cz/ , na to žádnou koncesi či nic nepotřebuješ.
13. 4. 2017 13:19:30
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273227
TxH
verified
rating uzivatele
13. 4. 2017 20:05:07
Miškin: Ten prodej dílů mě celkem zajímá. Jaká volná živnost do toho spadá ? Jak je to s kupní smlouvou těch dílů ?
13. 4. 2017 20:05:07
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273226
cargopro
verified
rating uzivatele
13. 4. 2017 20:44:57
musíš vědět co z toho tě nejvíc baví a jdi za tím. Každopádně potřebuješ prostory. Šel bych na vesnici tak do 30 km od velkýho města, Hradec, Brno, Budějky, Plzeň, nebál bych se hypo na nějakou starou usedlost, kde budeš mít dvůr a velkou dílnu. Ve větším městě seženeš přinejhorším práci a po víkendech můžeš budovat své zázemí a postupně se zařídit pro sebe -např klempířskou dílnu, nějaký soustruh, frézku a jen makat a makat. Jseš mladej a za 10 let můžeš být samostatná jednotka zcela rentabilní a soběstačná. Jen poznámka: než ŽL tak raději sro. Na online bis bych se v tvém případě úplně vysr*l
13. 4. 2017 20:44:57
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273225
TxH
verified
rating uzivatele
12. 5. 2017 10:09:31
Tak abych doplnil další informace. Byl jsem na živnostenském úřadě si nechat poradit, tak zde popíšu co sem se dozvěděl. Živnost volná by na to "prej" měla stačit. Výkupní listy se musí psát a i prodejní. EET by se mě "prej" nemělo týkat, tím že to pošlu na dobírku a vyplním složenku kde pošta mi pošle peníze na můj bankovní účet. Když budu posílat zboží do zahraničí měl bych být plátcem DPH, ale do zahraničí posílat nebudu. Na výkupní list by postačilo jen jméno, přijmení a bydliště.
Prodej by byl čistě přes eshop, paní tvrdila že musím mít eshop právně správně, mít nějakou ID kartu a i výdejní místo a musí být i provozovna.
Co je dost závažný problém je že mám mít oficiální provozovnu. Garáž v baráku kde by se udělal krásný sklad na tyto věci mi úřad nepovolí a nemohu ho použít na podnikání. Podobně nemohu použít ani řadovou garáž koupenou za 100 000kč u nás ve městě. Pro více info byl sem poslán na odbor staveb. Tam na mě hned že musím mít speciální prostory, provozovna má být označena, musí být speciálně zaznamenána pro podnikatelské účely na stavebním úřadě. Rázem bude vyšší daň za takovou nemovitost. Dále protipožární dveře, hasící přístroje, hygiena. Dále pak pokud tam budu skladovat nějaké hořlavé nebo nebezpečné látky (stačí i olej), tak budou ještě složitější podmínky. Provozovna musí nést i umyvadlo, záchod. A mnoho podmínek co oni chtěli, které si už z těch kvant informací nepamatuji ...
Mít po kapsách 10 000 000kč tak asi podle jejich představ by bylo ideální koupit stavební pozemek, nechat vybudovat stavbu podle jejich podmínek, speciální vnitřní vybavení, které podlehnou vždycky nějaké revizi atd atd ...
Musím říct že sem byl za ten den opravdu z toho nešťastně překvapen.. to co opravdu vyžadují je přísné. Očekával sem původně že pohořím že budou chtít opsat pomalu celou občanku do výkupního listu, ale ono nakonec musím mít provozovnu a sklad i když bych měl jen obyčejný eshop ... Pak není divu že když přijde kontrola, tak se rozdají pokuty a pak se s podnikáním sekne.
Dost mě to zklamalo, jejich podmínky nemam možnost teď opravdu splnit.
Nějaké nápady na nějaké jednoduché podnikání (volná živnost), abych mohl mít aspoň minimální mzdu a nemusel plnit složité podmínky ?
Děkuji.
12. 5. 2017 10:09:31
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273224
cargopro
verified
rating uzivatele
12. 5. 2017 16:23:58
pořád nevím co by mělo motivovat člověka, aby ti nesl někam do výkupu náhradní díl a ty ho potom prodal přes e-shop se ziskem , nebo jsem špatně pochopil tvůj plán? Za další na to jdeš moc vědecky, napřed zkus tedy něco přeprodat a pak se zabývej provozovnou atd.
"Nějaké nápady na nějaké jednoduché podnikání (volná živnost), abych mohl mít aspoň minimální mzdu a nemusel plnit složité podmínky ?" po této větě si myslím, že nějaké podnikání pro tebe není". Normálně se nechej zaměstnat a máš klid, pokud něco umíš např s CO2, tak se dnes můžeš mít dobře i bez ŽL a kopřivky s úřady.
12. 5. 2017 16:23:58
https://webtrh.cz/diskuse/prvotni-start-podnikani-jake-doporuceni-ve-vyberu-oboru-podnikani/#reply1273223
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit