Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak je to s příležitostným příjmem?

Velky amater
verified
rating uzivatele
20. 3. 2017 23:32:15
Někde jsem narazil na článek, že příležitostný příjem do 30 000 Kč není nutné danit. Takže když budu zítra pomáhat jeden den se stavební prací, prodám produkt který nepotřebuji s marži nebo napíši článek, tak to asi definici splňuje. Ovšem existuje nějaká frekvence, kdy už tato definice neplatí? Jde mi o to jestli je tím limitem příjem 30 000 Kč za rok nebo od kdy je bráně něco jako soustavna činnost za účelem dosažení zisku?
20. 3. 2017 23:32:15
https://webtrh.cz/diskuse/jak-je-to-s-prilezitostnym-prijmem/#reply1268543
Spouter
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
21. 3. 2017 01:01:24
První předpoklad je, že na danou činnost nemáte živnostenský list a nejedná se o autorské honoráře. Tyto příjmy ze závislé činnosti a za autorské honoráře se musí danit vždy. Pokud jednorázově někomu pomůžete na stavbě, umyjete okna, popřípadě někomu pronajmete pozemek nebo něco jiného - jedná se o příležitostný příjem. A jestli se ptáte na četnost? Standardně jen jednou. Pokud tedy několikrát do roka si budete přividělávat na stavbách, tak se již nejedná o příležitostný příjem. To samé u toho pronájmu atd. jakmile je to podruhé, potřetí už se nejedná o příležitostný příjem. Taktéž pozor u toho nákupu/prodej. Jestli si například koupíte televizi, kterou následně prodáte a shodou náhod na prodeji vyděláte, tak se jedná o příležitostný příjem. Jestli však v rámci své živnosti nebo i jako nepodnikající FO koupíte několik věcí a ty prodáte za účelem zisku, tak zde se o příležitostný příjem nejedná a dokonce už se může jednat i o živnost.
21. 3. 2017 01:01:24
https://webtrh.cz/diskuse/jak-je-to-s-prilezitostnym-prijmem/#reply1268542
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
21. 3. 2017 09:27:44
Nevidel bych to omezeni nutne na "pouze jednou", příležitostný prostě znamená, že se najde nahodne prilezitost a ty ji vezmes... Nikdo nebude resit jestli to bylo jendou nebo dvakrat do roka a myslim si ze by pro FU byl opravdu problem te popotahovat za to ze si byl na stavbe dvakrat a ne jen jednou... Nicmene jak vidis, jeto omezene opravdu hodne, v podstate to ustanoveni existuje jen proto, aby kazdy neustale nemusel resit kazdou jendotlivou malickost, lze tady pouzit selsky rozum ve smyslu "kdyz to nedelam bezne a dlouhodobe a nebo to pripadne nedelam za ucelem zisku (vydelal jsem spis nahodou, stestim), nejspis to spada do toho 30k limitu"
coz je jeden z duvodu proc do toho nemuze spadat vydelavani z reklam na adsense (jak tady porad jeste obcas vidavam v diskusich), protoze tam to delame dlouhodobe za ucelem zisku, naprosto jednoznacne
21. 3. 2017 09:27:44
https://webtrh.cz/diskuse/jak-je-to-s-prilezitostnym-prijmem/#reply1268541
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit