Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Státní SŠ vs Soukromá SŠ, obory IT – co vybrat? (Jižní Morava)

lukashanak
verified
rating uzivatele
20. 2. 2017 14:22:50
Zdravím všechny programátory, designéry a ostatní uživatele Webtrhu.
Jsem žákem 9. třídy jedné školy na Jižní Moravě a tento týden mám vyplnit pøihlášku na SŠ. Vím, že je tu spoustu zkušených programátorù a lidí, co mají něco za sebou a přesnì od vás bych potřeboval radu/ pohled na vìc, popř. nějaké vaše zkušenosti. Rady od vás jsou ty nejcennějšíí, které mohu dostat .
Absolutnì nejdùležitějšíí kritérium pro mě je, abych měl v hodinách trochu svobody a nemusel dělat přesně to, co mi učitelka nařídí. například tady na ZŠ musím opisovat anglický slovíčka, který moc dobře znám, denně používám, do slovníčku. Učitelce jsem řekl, že si z nich klidně napíšu test a nechám se z nich ústně vyzkoušet. Ona mi řekla něco ve stylu "To by nebylo vùči ostatním spravedlivé, pěkně si to napíšeš".. Například ve fyzice mi nevyhovuje poslouchat učitelku, jak vysvětluje látku, mnohem rychleji (minimálně 2 x rychleji) se to naučím, když si to čtu třeba v učebnici a zamýšlím se nad tím sám. To ale dělat nemùžù.. Ztrácím spoustu hodin týdně tímto, stovky hodin ročně. Řekl bych, že je to dost stupidní.
Mùžu podat 2 přihlášky, žiji v Jihomoravském kraji. Uvažuji nad 2. státními školami a jednou sokromou, - SŠ Klobouky u Brna, Purknova Brno a mezi soukromou školou, EDUCAnet Brno. Všude obor IT.
EDUCAnet Brno je pro moje požadavky pravdìpodobnì úplně nejlepší. Jediný zádrhel je, že se na ní platí 20 tisíc ročně, což mi rodiče( zkošel jsem to s nimi probrat ), podle toho co říkali, nezaplatí.
Je tu teda pouze jediná možnost vydělat si těch 20 litrù sám. Tyto prázdniny bych mohl jít na brigádu a vydělat si něco rukama, popř. o prázdninách po prváku/ druháku, jít někam brigádnčit jako programátor. (aktuálně jsem zhruba v polovine Front-End development programu na freeCodeCamp.com)
GRATULUJU, žE SES DOSTAL AŽ SEM! JEŠTĚ KOUSEK A MÁŠ PŘEČTENO :)
Ano, peníze bych byl určitě schopnej nějak vydělat ( nebo se pletu a není to tak jistý ? )
Jenže ty peníze, 20 tisíc ročněì * 5, tudíž 80 TISÍC za 4 roky bych ale mohl zainvestovat, pokud bych nebyl na té škole i do jiných věcí - třeba do rùzných seminářù, tréningù, do mimoškolních projektù - tudíž do vzdělávání.
Ještě malá matematika. Odhaduju, že na státní škole bych neefektivnímu učení a malé svobodě v hodinách ztratil tak minimálně 8 hodin týdnì. 8 * 4 = 32. ... 32 * 9 = 288 minimální počet ztracených hodin ročně.. 288 * 4 = 1 152 hodin za 4 roky.
80 000 (kolik zaplatím za 4 roky) : 1 152 (počet ušetřených hodin) = 69 Kč/hodina.
1 152 je ale minimálníí počet ztracených hodin, takýe 65 Kč/hod by mohlo prakticky spadnout na 50 Kč/hodina.. Takže kdybych za ty 4 roky dělal celkem prùmìrnì 100 Kč/hod, teoreticky by se mi to dost vyplatilo.
Otázka tedy zní: Myslíte, že by mi někdo na konci prváku zaměstnal na pár hodin týdně jako Web Developera, kdybych měl udělané všechny 3 certifikáty na freeCodeCampu ( Front-End, Data Visualization + Back-End), + alespon ten jeden, krapetko větší projekt + výbornou pasivní angličtinu. Jestli ano, tak bych si ty peníze mohl vydìlat skrz programování = praxe v mém oboru, takže velká výhoda oproti tomu, kdybych třeba makal něde ve vinohradě, což mi sice vydělá peníze, ale v mém oboru se neposunu ani o krůček.
Jsou dvì možnosti, z kterých mùžete vybrat:
Jít na soukromou školu, kde oèividnì není zastaralá výuka, kde to funguje, ale platit 20 tisíc ročně + vydělávat si na to sám.
nebo
Jít na státní školu, kde je pravděpodobně zaostalá výuka nevyrovnaná 21. století, malá svoboda v hodinách = tisíce hodin ztracených kvùli malé svobodì (viz nahoře - nejdùležitějšíí kritérium)
Nebo máte lepší řešení ?
Děkuju, Lukáš Hanák :)
20. 2. 2017 14:22:50
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261167
Nazdar mladej, oprav si ty písmenka, drobet ti to hapruje.
20. 2. 2017 14:31:56
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261166
Oprav si klávesnici, máš tam nějakou švédskou verzi diakritiky.
Jinak druhá možnost (z těch, co si nakonci napsal) téměř neexistuje, otázka je, zda na soukromý škole za 20k ročně jo, dost pochybuju, střední je o tom vzít si něco dobrýho z pár předmětů, který tě reálně něco naučí a zbytek protrpět, bohužel. O nějaký realizaci a volnosti se dá bavit až na VŠ.
20. 2. 2017 14:33:57
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261165
IconicCosmo
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 2. 2017 14:56:30
Napsal Wladass;1365233
Nazdar mladej, oprav si ty písmenka, drobet ti to hapruje.
Už sem se bál, že mám něco s fonty :D
Na žádné SŠ není volnost.
20. 2. 2017 14:56:30
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261164
Luděk Kvapil
verified
rating uzivatele
20. 2. 2017 15:27:22
Je to jedno, jestli je škola státní, nebo soukromá. Vždy záleží na studentovi, co si dokáže odnést. Osobně mám s absolventy soukromých škol spíše negativní zkušenost. Tak nějak mám z nich pocit, že nic nevědí, ale platili, tak je nevyrazili. Ale to je jen můj osobní pocit...
V praxi je jedno, kdo jakou školu vystudoval. Záleží jen na tom, co člověk umí a jak je spolehlivý. Málokoho zajímá nějaký certifikát programátora, kódera. Já je nemám a v klidu.. Každý se jen zajímá, co umím a co jsem dělal. Papíry řešili jen v neziskovém a státním sektoru.
Co se týče volnosti, tak já měl na mé SOŠ veterinární volnosti dost. Nikdy jsem nedělal problémy, takže jsem mohl chodit do školy jako hastroš a nikdo to neřešil.
---------- Příspěvek doplněn 20.02.2017 v 15:31 ----------
PS: já jsem ve škole studoval pod lavicí.. Nerušil jsem učitele ve výkladu a v tichosti si pod lavicí četl, co jsem zrovna potřeboval zjistit (vesměs vědecká literatura). Žádný učitel mi nikdy v tomto studiu nebránil.
20. 2. 2017 15:27:22
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261163
Sice se nejedná přímo o mne, ale mám shodou okolností dva kamarády na SŠ v IT oboru.
První - Státní průmyslovka, IT obor. Nikdy předtím se o IT moc nezajímal. Je ve druháku a to co umí on za rok, jsem se naučil za měsíc, ale očividně jej to ani moc nebaví.
Druhý - Soukromá IT škola, čtvrtý ročník, již od 6. třídy uměl věci, které neumím doteď. IT je jeho velkou zálibou a nyní i výdělkem. Jeho slovy: "škola mne nic nenaučila, jenom mě to brzdí". Vyhrál soutěž a na ČVUT je přijat bez přijímaček.
A nakonec já - Nejsem na IT škole, ale na nábytkařině. Mám spoustu času, protože učivo ovládám. Je to o člověku, jestli tě to baví, tak na škole nezáleží, protože tam jsi 8/24 hodin, kolik tomu dáš, tolik se ti vrátí.
PS: Někdy mají soukromky výhodu, že můžeš získat např. CISCO certifikát. Všeobecně však platí, že úroveň středních IT škol u nás je mizerná, ale výšky to už je něco jiného... :-)
20. 2. 2017 16:41:07
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261162
cargopro
verified
rating uzivatele
20. 2. 2017 16:50:32
asi 14 dní zpátky se prezentovaly SŠ v Brně v Olympii, průmyslováci tam měli různou robotiku, 3D tisk atd. tam sis to měl očíhnout, tady si úsudek moc neuděláš, prostě si objeť návštěvní dny.
20. 2. 2017 16:50:32
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261161
Haza
verified
rating uzivatele
21. 2. 2017 19:57:12
Osobně jsem stejný případ řešil před rokem, zvolil jsem jednu pražskou průmyslovku s oborem IT, zatím žádné nové znalosti, ale to co mě deptá nejvíce - to je pájení. Nevím proč se v oboru Informační technologie učit pájet, ale evidentně to nikoho nezájímá, nebaví a nikomu to nejde :-D. Jinak už před rokem jsem dostal podobné odpovědi, prostě základ je se učit doma, to co tě baví a klidně třeba zvolit gympl, kde můžeš narazit i na "normální lidi" a opačné pohlaví ;-)
21. 2. 2017 19:57:12
https://webtrh.cz/diskuse/statni-ss-vs-soukroma-ss-obory-it-co-vybrat-jizni-morava/#reply1261160
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit