Kupte si finanční domény: FiremniUver.cz, OsobniPujcky.cz, Vymahaci.cz, Vynosy.cz atd.
Zobrazují se odpovědi 1 až 20 z 20

Co vše je potřeba, abych mohl legálně prodávat vlastní marmeládu?

  1. Dobrý den,
    rád bych v obchodě s regionálními potravinami prodával vlastní marmeládu?

    Máte s tím někdo zkušenost?

    Co vše je potřeba, abych mohl legálně prodávat vlastní potraviny?
    Je potřeba nějaké atesty a pod.?


    Děkuji

  2. Co se právě děje na Webtrhu?

  3. v cechach jedine tak, ze si nekde budes pronajimat treba kuchyni v hospode, ktera uz ty normy splnuje a ty si tam po nocich nebo v dny kdy maji zavreno budes delat marmealdy, jinak je to opravdu nerealne bez velkych investic

  4. A to platí např. i pro med?

  5. První předpoklad je odstěhovat se do normální země

  6. Citace Původně odeslal slapetka Zobrazit příspěvek
    A to platí např. i pro med?
    med je specificky tim, ze je prirozene antibakterialni (vysoky obsah cukru pusobi konzervacne), takze jsou pro nej mnohem priznivejsi hygienicke normy...

  7. Citace Původně odeslal Frajerlada Zobrazit příspěvek
    smyšlený a přehnaný článek, pokud chci vyrábět potraviny, tak to určitě nějaká pravidla musí splňovat, to mi nikdo nevymluví, přeci si nemůžu myslet, že budu doma v kuchyni vařit marmelády pro veřejnost, to bych tam zítra mohl vařit guláš na kšeft a do obýváku by mi mohli chodit lidi jako do restaurace... :-D
    svoboda podnikání určitě neznamená: žádná pravidla a neplacení daní, jak si tady a nejen tady mnozí myslí...

  8. Mirbo: proc to jinde jde a u nas ne? Malovyroba lze preci delat kvalitne v bezne kuchyni, proc by nemohla jit? Vsak si tam varis cely zivot jidlo a taky se neotravis :) Napriklad v britanii ti prijde pracovnik domu, overi stav kuchyne, maximalne zapise nejake pripominky a mas povoleni.... u nas musis postavit vyrobnu... To je prece zbytecne u malovyroby ala par kusu domaci marmelady... To co tu pises je uplna hovadina a to s temi danemi... to jako ma souvislost s cim? Pacienti jako ty tu zpusobujou presne takovehle kraviny...

  9. chtělo by to nastudovat ty směrnice v originále a porovnat s tím co úředník vyžaduje a případně se odvolat -handrkovat. Jeden takhle uhandrkoval kořenovou čističku odpadní vody kterou produkuje domácnost, teče mu teď do jeho rybníka. Ouřada tvrdil, že nelze. Jak nelze, když v Rakousku lze? Nakonec povolili. Nevěřím, že pitomci v Bruselu by zakázali uvařit např. 100 litrů marmelády na prodej, to ti naši úředníci jsou opět "papežtější" než papež a vykazují činnost. Např. na Znojemském vinobraní se vařilo všechno možné v obyč. stáncích-jak je to možné?

  10. Aleš Jiříček: Zhruba tak.. Vybavená a zkolaudovaná provozovna nezávadný produkt nezaručí, o tom to fakt není. Imho je legislativa u nás v tomto postavená na hlavu a jednoznačně namířená proti malému podnikání. Že lze podnikat buď ve velkém, nebo víceméně nelegálně - platí obecně a o potravinářství tuplem. Že to jinde jde, ví každý, kdo někdy vystrčil nos. Osobně jsem například ve Francii byl ve "výrobně" marmelády o ploše asi 10m čtverečních celkem, z toho polovina prodejní kout pro veřejnost, průchozí pult a za ním kuchyňská část. Paní se odkloní od hrnce a zkasíruje vás, když jste si něco vybrali. Vše čisťounké, nicméně v domáckém venkovském standardu. Český hygienik by se musel pominout. A nepochybuju, že to bylo legální.
    Co bych ohledně provozoven a svobody podnikání řešil, jsou externality - je přeci jen rozdíl, jestli budete chtít tu marmeládovnu (nebo hospodu nebo cokoliv) provozovat doma v kuchyni na statku, anebo v paneláku. Pokud to nikomu oprávněně nevadí, proč by to nemělo jít.

  11. Citace Původně odeslal Mirbo Zobrazit příspěvek
    smyšlený a přehnaný článek...
    Ten článek zas tak přehnaný není. Nakupuju oficiálně víno od vinaře z Velkých Pavlovic. Rodinná firma - dle zákona výroba nápojů. Manželka začala vyrábět marmelády. Aby to mohli distribuovat společně s vínem, museli by splňovat vše, co je zhruba v článku uvedeno. Nehledě na to, že z každé várky by museli odesílat vzorek pro kontrolu na hygienu a další podmínky. Marmelády tedy distribuovat nemohou, mohou prodávat pouze "ze sklepa", tzn. v místě výroby.

    Mě osobně ty podmínky zákonodárců jako přehnané přijdou.

  12. jeden co vyrábí "echt" bio jogurty uvedl (byl o něm dokument na ČT2), že jedno testování ho stojí 1200 jogurtů (7 000 Kč). Jaká je frekvence testů už si nepamatuji, min. měsíčně to bude.

  13. Slapetka, nenech se odradit zdejšími výlevy. Ano, hygiena je největší překážka. Stavební úřad i hasiči jsou jen formalita. Než jdeš na hygienu je dobré si nastudovat související paragrafy/vyhlášky, aby člověk věděl co si mohou dovolit a co ne. Jako všude můžeš narazit na blbce, ale nemusíš.
    Souhlasím, že zdejší legislativa drobné podnikání nepodporuje, spíš naopak, ale dá se s tím poprat.

  14. Otis: A schvali mi vyrobu v moji domaci kuchyni? protoze jestli ne, tak se s tim neda poprat... Na to abych ve svym malym kramku prodal par kusu domaci marmelady si prece nebudu zrizovat nejaky specialni prostory...

  15. Aleši, pokud bude odpovídat tomu co požaduje zákon/vyhláška, tak schválí.
    Ty požadavky nejsou nesplnitelné. Kamarádka rozjíždela výrobu baget taky z domácí kuchyně.
    Celkem pěkně je to popsáno tady:
    Jaké podmínky musím splnit pro prodej domácích cukrářských výrobků?

  16. Citace Původně odeslal Otis Zobrazit příspěvek
    Aleši, pokud bude odpovídat tomu co požaduje zákon/vyhláška, tak schválí.
    Ty požadavky nejsou nesplnitelné. Kamarádka rozjíždela výrobu baget taky z domácí kuchyně.
    Celkem pěkně je to popsáno tady:
    Jaké podmínky musím splnit pro prodej domácích cukrářských výrobků?
    Jasně! Akorát že vyhláška požaduje kuchyni v nerezu, oddělený stavební prostory pro přípravu a mytí a jiné sra**y, které žádná normální kuchařka nesplní. A úřady mají obecně mnohem větší tendeci šikanovat malo-výrobce, protože s velkými je větší práce, mají často schopné právníky a pokutičky se tam vymáhají mnohem hůře. Můj dávný spolužák, co si zařídil malou pekárnu by o úřední šikaně mohl sepsat román rozsahu Tří mušketýrů.

  17. Citace Původně odeslal marat Zobrazit příspěvek
    Jasně! Akorát že vyhláška požaduje kuchyni v nerezu, oddělený stavební prostory pro přípravu a mytí a jiné sra**y, které žádná normální kuchařka nesplní. A úřady mají obecně mnohem větší tendeci šikanovat malo-výrobce, protože s velkými je větší práce, mají často schopné právníky a pokutičky se tam vymáhají mnohem hůře. Můj dávný spolužák, co si zařídil malou pekárnu by o úřední šikaně mohl sepsat román rozsahu Tří mušketýrů.
    viděl jsem velkovýrobnu škvarků a člověk by blil, ti mají z pokut čurynu, neboť jsou několik let v konkurzu, malý človíček si toto nelajzne a proto hrrr na něj.

  18. Při styku s jakýmkoliv státním orgánem je nejdůležitější znát svoje práva (i povinnosti) a všechny zákonné náležitosti, které se danné věci týkají. A využít trochu psychologie (odhadnout na koho se vyplatí být ostrej, před kým být pokornej, ke komu přátelskej atd.). Mám mnohokrát ověřeno, že tohle na 98% funguje.
    Samozřejmě podnikání v potravinářství je kvůli hygieně o něco náročnější, než většina ostatních volných živností. S tím holt člověk musí počítat, když to chce dělat.

  19. Otis: hajis tu to jak to tady funguje, ale nechapu proc... Je tot u zbytecne slozite, zbytecne uzavrene pro male podnikani, zbytecne byrokraticke (a to nejen v potravinarstvi)... To cele proc? Protoze je potreba aby urednici meli co delat a koho pokutovat nebo proc? Neni realny duvod... hygiena je jedna vec, ale prehnane predpisy, ktere zaviraji mnoha lidem cestu vec druha... Kdyby to melo svoje ospravedlneni, nereknu nic, ale ono realne nema... Predpisy tu byt musi, na tom se shodneme, ale ty nase jso prehnane...

  20. Já nic nehájím. Je tu přebujelá byrokracie, plno nesmyslných předpisů a absurdních regulací. Korporacím se jde na ruku a malej živnostníkům se hází klacky pod nohy.
    Jen říkám, že když se chce tak to jde. Nemám rád přístup typu: je to tu na hovno, tak se na to vyseru, budu jenom nadávat a vymlouvat se.
    Odcituju z toho odkazovaného článku: "Ohánějí se směrnicemi EU a já zase tím, že vše je o lidech, kteří ty hloupé směrnice mohou ohýbat ve prospěch lidí a nikoli lidi ve prospěch hloupých směrnic."
    Paní má pravdu, že je to o lidech a ona na ty lidi zvolila úplně špatnej přístup.

Hostujeme u Server powered by TELE3