Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Autorský zákon – môžem na svojej webstránke zobrazovať cudzí obsah?

Thron
verified
rating uzivatele
7. 2. 2017 20:06:37
Dobrý deň,
chcel by som sa uistiť ohľadom jednej veci v autroských právach na internete.
Na svojej webovej stránke by som chcel zobrazovať aj obsah tretích strán. Nechcem však pritom spôsobiť žiadne problémy a porušiť niečie autorské práva. Vysvetlím to na príklade.
Predstavme si, že chcem vytvoriť webovú stránku zameranú na hľadanie práce. Budem na nej zobrazovať pracovné ponuky, ktoré mi spoločnosti pošlú. Okrem mnou pridaných ponúk by som na tejto stránke zobrazoval aj ponuky z iných, rovnako zameraných stránok (konkurenčných) webstránok. Pravidelne by som sledoval weby konkurencie, a ak sa na nich vyskytne nejaká nová ponuka, pridal by som ju k sebe.
Pokiaľ pri danej ponuke vždy uvediem jej zdroj - t.j. odkiaľ som ju zobral, porušujem nejak autorské práva? Vedľa danej ponuky by som aj umiestnil odkaz, kde sa pôvodne nachádzala vložená ponuka. Je to právne v poriadku alebo je takéto niečo zakázané, pokiaľ mi to vlastník stránky nedovolí?
Ďakujem.
7. 2. 2017 20:06:37
https://webtrh.cz/diskuse/autorsky-zakon-mozem-na-svojej-webstranke-zobrazovat-cudzi-obsah/#reply1258165
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
7. 2. 2017 21:15:58
chceš používat komerčně obsah, který ti nepatří a ptáš se, jestli můžeš? Ne, nemůžeš. Zdroj to musí povolit v podmínkách nebo musíš od něj získat výslovný souhlas. Nabídky z úřadu práce používat můžeš.
Zdrojovat a neplatit se dá pouze v konkrétních případech (vědecké práce, zpravodajství atd.). Autorský zákon dovoluje používat úryvky, ale to u inzerátu nemáš moc prostoru co tam napsat.
Obecně platí zásada, že co ti nepatří, s tím nemůžeš podnikat. Sám cítíš, že to je minimálně morálně špatně, jinak bys tenhle dotaz nepoložil.
7. 2. 2017 21:15:58
https://webtrh.cz/diskuse/autorsky-zakon-mozem-na-svojej-webstranke-zobrazovat-cudzi-obsah/#reply1258164
pest
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
8. 2. 2017 06:28:09
TomášX má pravdu, na druhou stranu personálky stejně všechny inzeráty replikují na velkých portálech práce, takže min. s těmi menšími bys neměl mít problém se domluvit, pokud inzerát bude odkazovat přímo na jejich stránky. Ale musíš se domluvit s každou zvlášť.
8. 2. 2017 06:28:09
https://webtrh.cz/diskuse/autorsky-zakon-mozem-na-svojej-webstranke-zobrazovat-cudzi-obsah/#reply1258163
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit