Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Provoz masivního komunitního webu

MartinB
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
7. 1. 2017 11:13:02
Ahoj,
mám před sebou rozhodnutí, které serverové řešení zvolit pro komunitní web / mob aplikaci.
Charakterově se aplikace / web dá nejblíž přirovnat k Twitteru.
Aplikace / web běží momentálně jen pro český trh a dosahuje cca 5 000 000 api dotazů za den a cca 10GB nových dat, fotky, videa, zvukovky, textové soubory.
Rád bych zvolil řešení, které bude dlouhodobě rozžiřitelné až na 100 násobek dnešní zátěže, protože plán je rozšířit se hlavně v Asii.
Hlavní otázka je, zda zvolit:
1 - Řešení v robustním datacentru například Coolhousing, VShosting atd.
2 - Cloud například AWS, Azure, AppEngine atd.
3 - Jinou variantu například vlastní server nebo cokoliv jiného
Primárně je nejdůležitější správa serveru a řešení problémů, aby byla maximální záruka 24/7 podpory.
Sekundárně je důležitá cena daného řešení.
7. 1. 2017 11:13:02
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248343
checkroot
verified
rating uzivatele
7. 1. 2017 11:26:08
Musel jsem řešit něco podobného, takže stručně:
Fyzické servery někde v DC:
Původně jsem měl asi 10 serverů v SH, každý na něco jiného.
Výhody: relativně levné, hodně rychlé
Nevýhody: u 10 serverů se o to už musíš docela starat, blbý reboot kvůli uptimu plánuješ týdny/měsíce dopředu, není otázka jestli to železo selže ale kdy
Pokud máš dost peněz, jdi do AppEnginu nebo AWS a tu appku uprav tak, aby využívala co nejvíce služeb daného cloud providera.
Výhody: Rychlost, stabilita, rozšiřitelnost
Nevýhody: Cena, obtížný přechod jinam
Nakonec jsme skončili u vlastního řešení založeného na kontejnerové virtualizaci s možností realtime přesunů mezi servery. Nějaké to železo sice vždycky jede zbytečně, ale výpadek si nemůžeme dovolit. (Kubernetes + Docker)
Dobrý je taky VMWare, ale je to dost drahé. Řešení na téhle platformě nabízí např. ČRa, dneska bych šel k nim, nebo do AWS. Za ty starosti to vlastní řešení nestojí.
7. 1. 2017 11:26:08
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248342
node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
7. 1. 2017 11:41:17
Cloud pokial potrebujes dynamicky skalovat, zelezo ak vies dopredu ake naroky budu na apku kladene.
Co sa technologie tyka, za mna jedine Kubernetes.
7. 1. 2017 11:41:17
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248341
Vlastni cloud na fyzickem HW - dokud neni jasne jak to vypada zevnitr aplikace. tezko radit vic
7. 1. 2017 12:19:57
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248340
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
7. 1. 2017 12:45:48
a kolik máš peněz?
24/7 podpora je drahá. Sháníš někoho kdo ti to postaví nebo kdo to bude provozovat?
Pokud se jedná o čínu, nesmíš mít DC v ČR, spojení nefunguje, lidé se často nedostanou na tvoje stránky, zabitá příležitost. V Číně kloudně funguje vesměs jen AWS, pak jen místní provideři, ale s nima je složitá dohoda a blbě se řeší provoz.
10 - 20 serverů (2 racky) si dokážeš spravovat vesměs na koleni a při dnešních možnostech HW do 20 serverů bez problémů nacpeš warehouse s efektivní kapacitu 500 TB - 1 PB zvládající denní přírustek v TB s open source technologiemi. Výhoda je, že můžeš rozšiřovat a již uložená data tě stojí pouze amortizaci a spotřebovaný proud. Pokud ti stačí jedno DC, je to nejlevnější řešení, nákup HW tě výjde do 10m, měsíční náklady na DC a proud do 50 tis + lidská síla. Obrovsky se to ale prodraží jakmile budeš potřebovat mít po světě více DC, na to již integrátora jen tak neseženeš a vše je drahé, hlavně know-how.
Jít do AWS (či app engine či azure), zaplatíš za provoz měsíčně odhadem stovky tisíc, máš ale možnost být v jakékoliv části světa. Podmínka, abys snížil náklady je, jak už tady zaznělo, použít co nejvíce služeb daného providera, pak ale již nemáš možnost levně migrovat jinám.
Zkoušeli jsme si i hostovat vlastní servery v Číně a byl neskutečný problém se na ně ssháčkem připojit a spravovat je, občas jsme dva dny se tam prostě nedostali, spojení padalo, problém způsobený velkým čínským FW. Lze to obejít skrytím komunikace, ale poté si koleduješ o to, že ti čína prostě servery zablokuje a zabaví (reálná zkušenost). Pořídili jsme si tam poté kanceláře a přes ně routovali spojení na tamní AWS a nesnažili se používat vlastní servery.
Pokud potřebuješ poradit s technologickým stackem, napiš více podrobností a rád ti poradím, běžně pracuji na mnohem větších systémech pro enterprise klientelu.
7. 1. 2017 12:45:48
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248339
saas
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
7. 1. 2017 15:29:47
Pokud chcete škálovat tak určitě volte cloud - AWS je ideál. Nevyjde to levněji než vlastní železo, ale je s tím řádově míň práce a škálovat to lze pomocí pár kliků (někdy ani to ne - jde to automaticky). Potřebujete akorát dobře vědět jak to nasadit, protože na AWS se dá provozovat jedna věc několika možnými způsoby.
7. 1. 2017 15:29:47
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248338
Ke konzultaci jestli AWS ano nebo ne, bych doporučil Petra Soukupa (na konzultaci jsem zatím nebyl, ale sleduji jeho články o AWS).
Konzultace AWS cloudu
7. 1. 2017 17:04:00
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248337
Home at Cloud
verified
rating uzivatele
10. 1. 2017 11:41:44
Pokud chcete mít služby vlastního datacentra a zároveň škálovat, doporučuji Home at cloud. Podívejte se k nám na stránky, co máme za technologii. Máme jí dost, takže ceny za investice do hardwaru vezmeme rádi na sebe a Vám naúčtujeme jen poskytnuté služby. Zkušenosti s architekturami pro cloud a uložení velkých dat máme rovněž, takže Vám navrhneme něco na míru, ať už to bude privátní cloud (OpenStack), kontejnerová platforma (Cloud Foundry, Kubernetes), scale out storage (Ceph, Hadoop).. Programovat pro to ale budete muset sami :-)
Souhlasím s TomášemX, že pokud se má expandovat do Asie, tak tahat vše skrz Internet z Evropy bude špatné. Je tam odezva kolem 1 s a to není dobré z hlediska uživatelské přívětivosti.
Službu na více regionech jsem na zmíněném konkurenčním cloudu budoval taky (v minulé práci) a jejich DNS služba a CDN jsou velmi dobré věci. I API jsme servery tam měli, ale velké statické assety byly doma v ČR. Když použiješ správné technologie, může být privátní cloud s veřejným kompatibilní a vendor lock-inu se vyhneš.
Servery v Asii SSHčkem spravovat nechceš. Spíš chceš nasadit DevOps metodiku a mít testovací region v Evropě a ostrý v Asii, do kterého pak už jen stříliš skripty, nic interaktivního.
10. 1. 2017 11:41:44
https://webtrh.cz/diskuse/provoz-masivniho-komunitniho-webu/#reply1248336
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit