Zadejte hledaný výraz...

Řešení/směr – práce s videem na straně uživatele přes browser

Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 05:38:27
Pro chystaný projekt, který stojí a padá na níže uvedeném dotazu budeme hledat kolegu do týmu (vývojáře/programátora), avšak před tím potřebuji poradit s problémem a s možnostmi jakým by se dal řešit.
1) Projekt bude postaven na práci s videosoubory uživatele. Základní funkcí bude to, že uživatel si vytvoří tzv. katalog svých videí (vybere všechny videa co má na disku) a pro každé video mu program vygeneruje náhledové snímky po např. 30sec. Tyto snímky budou sloužit jako takový rychlý odkaz do videa, takže si klikem na snímek uživatel pustí video rovnou z daného časového bodu. (Nevíme zda to bude webová služba nebo desktop aplikace - viz níže dotaz.).
2) První variantou je Cloud řešení - uživatel videa musí uploadnout někam na server (přes webový prohlížeč - webovky, aplikaci apod.) a pak všechna práce probíhá na straně serveru (styl Youtube). Tohle řešení nyní nechceme hlavně z důvodu nutnosti přenosu velkých dat (desítky, stovky Gb) a toho, že uživatelé na to nemají dostatečné připojení k internetu.
3) Druhou variantou, která nás napadla je něco jako takové "Half-Line" řešení. Že by "něco" co poběží na serveru bylo přístupné přes prohlížeč (třeba webovky) a pracovali by se soubory co má uživatel na svém disku. Při prvním párování by si vytvořil katalog, vygeneroval náhledové snímky a pak by si mohl videa prohlížet dle libosti, avšak na server by se nic (kromě nezbytností a třeba náhledových obr.) neposílalo a pracovalo by to s lokálními videosoubory (ideálě přes prohlížeč, odpadá tak přesouvání data ven)
- tuhle variantu bychom preferovali, avšak narazili jsme na problém kdy jsou browsery dnes již chráněny resp. chrání uživatele před jakoukoliv manipulací se soubory. S jedním videosouborem není problém (html5, Java - procházet, vybrat soubor a jede to), ale s nějakým katalogem, ke kterému by se uživatel jen přes web rozhraní přihlásil a rovnou pouštěl video nelze počítat, protože ruční určení cesty k souboru //c:/ nefunguje (kazde video by musel uzivatel vzdy znova vybirat). http://stackoverflow.com/questions/8885701/play-local-hard-drive-video-file-with-html5-video-tag
4) Třetí variantou je realizace samostatné desktopové aplikace, kterou si uživatel stáhne a nainstaluje (jako dnešní fotoknihy). A bude se všemi daty pracovat lokálně.
- toto řešení bychom chtěli upozadit a to z toho důvodu, že prioritu máme dánu tak, že nechceme aby si uživatel cokoliv stahoval do pc nebo instaloval a to z toho důvodu, že budoucnost vidíme v Cloud řešení a mobilních aplikacích. Ale nyní ještě ne (při objemu dat, který by každý klient mohl mít (několik desítek Gb) by je pomalé připojení, resp. dlouhá doba nahrávání videí na Cloud odradila.
Proto bychom nejraději "Half-Line" řešení (kdy je vše ovládáno přes browser).
A teď: dokážete prosím někdo poradit s řešením této varianty? Jak to obejít, jak to řešit zcela jinak, jakýkoliv nápad? (rozsireni v prohlizeci? komunikace s vyvojari browseru o udeleni vyjimky :D apod.)
Na základě vyřešení/nevyřešení tohoto problému budeme shánět vývojáře/programátora (ideálně inHouse, FullTime) na celý projekt.
Díky moc všem za jakékoliv reakce.
23. 6. 2016 05:38:27
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205101
Vale
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 09:17:04
Nevymýšlate Plex?
23. 6. 2016 09:17:04
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205100
Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 10:20:18
Napsal Vale;1302412
Nevymýšlate Plex?
.. Plex neznam, ale ted sem se v tom narychlo pohrabal a dalo by se rict ze je to reseni naseho problemu, resp. zpusob jakym obejit bezpecnost prohlizece, ale za cenu ze si na PC musim neco nainstalovat (v tomto pripade server, jestli sem to dobre pochopil)
23. 6. 2016 10:20:18
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205099
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 11:57:14
Lokální práce se soubory prostřednictvím webového prohlížeče je z bezpečnostních důvodů velmi omezená. Zásadní omezení jsou dvě, nelze zjistit cestu k otevřenému souboru a nelze otevřít soubor ze známé cesty k souboru.
Existují ale situace, kdy se tato pravidla zabezpečení neaplikují.
Lze otevírat soubory z disku, pokud známe relativní cestu od html souboru. Tedy pokud budeme mít například na ploše soubor video.html a adresář video, lze otevřít soubor z adresáře video. Taktéž pokud je adresář například v Dokumentech, tedy opačným směrem než u předchozího příkladu. Nemůže být ale na jiném disku, protože pod Windows k němu nelze zapsat relativní cestu (na linuxu to lze).
V praxi toho lze využít tak, že necháme uživatele vybrat všechny požadované soubory/videa z disku, možné i opakovaně, aby bylo možné zahrnout více jak jeden adresář. Cesty k souborům si uložíme v aplikaci a příště již lze soubory rovnou zobrazovat. Funguje to na všech platformách, kde má uživatel přístup k souborovému systému, tedy Windows, Linux, Android, nelze na iOS a Windows Phone.
V prohlížeči IE lze získat přístup k souborovému systému přes ActiveXObject (uživatel musí povolit).
Ve firefoxu lze použít doplněk LocalLink nebo IETab nebo nastavit vlastní pravidla pro vybraný web (vše ale musí udělat uživatel sám).
Získat snímky z videa lze lokálně za použití automatizovaného posunu videa o zadaný čas a metodou kopírování obrazových dat do canvas, výsledek si uložíme v aplikaci. Je však nutno počítat s tím, že javascript je pomalý a u fullhd videí bude vytvoření snímku trvat relativně dlouho.
Celá myšlenka řešit práci s videem na straně klienta je reálná pouze pro videa, která prohlížeče umí nativně přehrát. Není problém přehrávat videa pořízená mobilem, tabletem (mp4, ogg, webm), ale nepřehrajete žádné video ve formátech jako jsou divx (uživatel si může do prohlížeče instalovat plugin, pak lze video přehrát), xvid a další kodeky.
Nepíšete nic o určení aplikace, takže těžko soudit, zda taková omezení jsou snesitelná nebo je třeba se vydat jinou cestou.
V případě, že je třeba umět přehrát v prohlížeči jakékoliv video, existuje pouze jedna možnost, musíte video od uživatele nahrát na server, kde se video konvertuje nebo streamuje. Na tomto principu funguje youtube a všechny obdobné služby.
Pro více informací mě kontaktujte soukromou zprávou nebo emailem.
23. 6. 2016 11:57:14
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205098
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
23. 6. 2016 12:22:39
osobne vidim pro vas jedinou cestu ve variante 4) (muze byt ale ovladano z browseru) vsechno ostatni bude silne omezene a BFU pouzivajici takovou aplikaci budou dost trpet (oni maji proste video a je jim jedno ze prohlizec nepodporuje divx, oni vetsinou ani nevico to je) Samozrejme varianta 2) je taky cesta, ale vuci variante 4) vytvorite spousty prenasenych dat (GB na osobu) a budete muset mit HW na provadeni vypoctu, konverzi videi atd...
23. 6. 2016 12:22:39
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205097
Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 13:13:52
To Jan: jak píšete, tak právě o těhle omezeních (jen nektere video formaty, bezpecnost, obejiti pomoci hmtl mi uz taky nekdo rikal) vím a hledám nějaké řešení, které bude optimální z pohledu:
1) "uživatel BFU to bude umět snadno spustit a používat" - coz si myslim ze je web, ale muze se to jen tvarit jako web (viz řešení plex)
2) k pouziti povede co nejmene kroku - uz i instalace jedne pomocne APP jako u plexu je relativně hodně, ale když to zase otevírá dalších x milion možností jako přehrávat všechny formáty, kompresovat video, propojovat s cloudem apod. (coz do budoucna, jestli to bude mit uspech, tak planujeme).
Takže jak píše Aleš Jiříček, zatím to vidím podobně - neco co je jednoducha app, ale ovladana s browseru. Bohuzel nejsem zadny programator a mam zkusenosti jen s rizenim standardnich webovych problemu (eshopy apod.), takze bohuzel nedokazu (zatim) urcit zda potrebuju vyvojare na windows aplikace, webove aplikace nebo neco uplne jineho.. to je to co prave ted hledam...
Kdyz si vezmu na musku ten plex.tv - ja to vidim ze zde jsou dve roviny
1) Aplikace v podobe neceho jako je php server, ktera se musi instalovat do PC a pote zajistuje chod a beh vseho po domaci siti 127.0.0.1 (aspon tak se to tvari) s tim ze to lze napojit i ven mimo internet + milion dalsich veci.
2) Webová část - tváří se to jako web, ale přitom to umí přehrát uplně všechny formáty, kompresovat video a dalších milion věcí
Mozna se ty casti vice ci mene prolinaji a to je to co nevim :-)...
Takze abych to shrnul - videl sem Plex.tv, kde maji vsechno (krome jedne funkce - to je vytvareni nahledu z videi po X sekundach a spusteni videa pres ty nahledy - to sem zase videl resene v jine aplikaci ktera je ale desktop). Takze uplne prvotni zadani je, abych zjistil cim je to programovane, jake jsou pouzite jazyky apod. a mohl se obratit na toho spravneho "programatora" se zakladnim zadanim :-)
Tim vlastne vybereme "zpusob/smer", ktery vypada ze je funkcni a na stejnych zakladech postavime ty funkce co ja potrebuju (to je nyni asi tak 1/20 toho co umi plex) a budeme vedet ze v rozsirovani celeho projektu nam vlastne teoreticky nebrani zadna zasadni prekazka :-)
Sorry za tak dlouhej prispevek, ale mam to uz v hlave pomotane dokola :D potrebuju se na to vyspat.
23. 6. 2016 13:13:52
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205096
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 13:36:19
Plex.tv je multimediální server. Chcete vyvíjet multimediální server? V čem bude speciální, že nelze použít žádný z mnoha existujících (XBMC, Kodi, ...)? Dokonce i samotné Windows bez jakékoliv další aplikace umí vysílat stream na další zařízení v síti. Nebo chcete přehrávač? A pro jaké speciální použití, že nelze použít jeden z mnoha již existujících?
Dokud nebude jasné zadání, není možné řešit technické řešení. Takže to zkuste znovu, k čemu ta aplikace má být a pro koho.
23. 6. 2016 13:36:19
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205095
Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2016 14:28:52
OK.. přímé zadání:
Aplikace bude řešit problémy zákazníka, který natáčí video (jakékoliv) a chce je ukazovat známým, na rodinných oslavách apod. (skoro každej), ale má (jako my všichni) desitky hodin nezazivneho videa ve kterem potrebuje rychle a efektivne najit nejakou scenku a ihned ji pustit a nehledat po souborech, po casove ose apod. ... (ve strucnosti).
Takze:
1 funkce - generování thumbnails z jakehokoliv videa, nastavitelne po X sec. Po kliku na thumbails se video prehrava z daneho mista relativne ihned. Tisk thumbailu.
2 funkce - keyworking pro video a thumbaily ty se budou dat tagovat, urcovani hlavnich hercu a vedlejsi, mista natoceni (rucne nebo gps), cas, apod.
3 funkve - takove jiz standardni - vyhledavani, filtrovani, co uz je bezne na multimedialnich serverech
- stezejni je funkce 1)
a nasledně na to nabalene veci
- podminky jsou:
1) nechci plne desktopovou aplikaci, protoze pocitam s brzkym rozvojem do Cloudu (monetizace prijmu, zalohovani, dalsi funkce) a prvotně jsem nechtěl vůbec žádnou instalaci čehokoliv (čistě webovou aplikaci kvůli jednoduchosti)
2) a nechci plne webovou aplikaci (youtube) protoze je to narocne nyni na prenos dat
Výhled:
1) Vytvoření "životního listu" herce - nekolik tagu v ruznem veku, samostatne rozpoznavani obliceju
2) Konverze do mensich formatu (data, rozliseni) pro rychlejsi spousteni z cloudu
3) Plnohodnotna APP do tel. s vyse uvedenyma funkcema ale napojena uz jen na Cloud
Snad sem ty zaklady vystihnul resp. je to neco takoveho ale tohle je plne desktopova app: http://videocataloger.com/
Díky :-)
23. 6. 2016 14:28:52
https://webtrh.cz/diskuse/reseni-smer-prace-s-videem-na-strane-uzivatele-pres-browser/#reply1205094
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit