Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Kolik stojí zakoupení práv na hudbu do videa?

Gheneral
verified
rating uzivatele
4. 6. 2016 22:46:40
Zdravím, kdybych chtěl do svého monetizovaného youtube (nebo i nejen youtube) videa použít nějakou píseň, kolik by to tak stálo?
Na stránkach OSA jsem našel toto:
Při užití hudebního díla autora zastupovaného OSA je potřeba získat příslušnou synchronizační licenci (svolení k užití skladby při výrobě audiovizuálního díla) a dále licenci na samotné užití audiovizuálního díla na internetu.
Nevíte, v jakých relacích se taková licence pohybuje? Kdybych chtěl použít, co já vím, třeba "Angel of the morning" od Juice Newton?
A jak to dělají internetové televize, třeba Stream, když mají nějaký track přímo jako znělku nějakého pořadu? Na to je nějaký paušál nebo jak?
4. 6. 2016 22:46:40
https://webtrh.cz/diskuse/kolik-stoji-zakoupeni-prav-na-hudbu-do-videa/#reply1200085
SyntaxError
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 6. 2016 23:10:06
většinou pár dolarů - do pár stovek v CZK
4. 6. 2016 23:10:06
https://webtrh.cz/diskuse/kolik-stoji-zakoupeni-prav-na-hudbu-do-videa/#reply1200084
Petr Molnár
verified
rating uzivatele
20. 10. 2016 12:07:51
Takhle ono je třeba rozlišovat dvě situace, a to:
1) musíš hudbu získat z legálního zdroje - např. si koupit hudbu online nebo na CD/DVD od výrobce nebo oficiálního distributora, který má příslušná licenční práva na nakládání s dílem
Pokud by nebyly z oficiálního zdroje, pak můžeš očekávat trestní oznámení a následně žalobu od České protipirátské unie nebo organizace IFPI (http://www.ifpicr.cz/). To spíš jen na dokreslení, jelikož spoustu lidí podceňuje "zdroj" hudby a někde si ji jen nelegálně stáhnou, čímž porušují autorská práva.
2) "Veřejné sdělovaní" - pokud chceš dílo užít nejen pro svoji potřebu, ale veřejně, musíš zaplatit kolektivním správcům za "veřejné sdělování" jejich autorských děl, přičemž je vhodné si ověřit jednoduchým dotazem na kolektivního správce OSA, INTERGRAM, zda dané autorská díla nebo výkony umělců zastupují či nikoliv. U kolektivních správců OSA, INTERGRAM lze uplatnit řadu slev a vyjednat speciální podmínky nad rámec Sazebníku, jelikož nárok na ně vyplývá z judikatury českých soudů. To je však na delší povídání a na samostatný článek.
Jinak rád bych také upozornil, že v současnosti jsou již zcela běžné licence "Creative Commons" - při jejich respektování umožnují využít autorské dílo třetí osobou, aniž by byla porušena práva autora.
Podrobnosti o licencích Creative commons, včetně vyhledávače takových autorských děl naleznete na níže uvedených web. stránkách:
Creative Commons Česká republika – Oficiální stránky veřejných licencí Creative…
Ohledně celkové ceny, pokud v tom veřejném sdělování hudby někdo podniká, pak většinou nakupuje určité množství hudby za paušál a obdobně se pak určí autorskoprávní poplatky kolektivních správců podle počtu posluchačů "veřejného sdělování".
Nakonec je třeba dodat, že se připravuje novelizace autorského zákona, takže další rok by sis měl tyto informace aktualizovat, abys věděl jak legálně využívat hudbu. V současnosti se totiž neví, v jakém znění bude tato rozsáhlá novela schválena.
Ing. Mgr. Petr Molnár
Advokátní kancelář Hradec Králové
www.akhk.cz
20. 10. 2016 12:07:51
https://webtrh.cz/diskuse/kolik-stoji-zakoupeni-prav-na-hudbu-do-videa/#reply1200083
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit