Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Doporučíte web, kde zadáte poptávku a grafici rovnou posílají návrhy?

Lenny
verified
rating uzivatele
13. 4. 2016 14:33:28
Zdravím,
potřebuji vytvořit nějakou grafiku. Nedávno (možná to bylo zde, možná v nějakém fóru) jsem narazil na službu, kde zadáte poptávku a grafici na ni reagují - způsobem, že rovnou zašlou návrh grafiky (nebo grafiku samotnou) a Vy si s nabízených prací vyberete, tu následně také zaplatíte.
Nevíte někdo, jak se tato služba (web) jmenovala? Předpokládám, že Easytask to nebyl.
Díky za odpověď, H.
13. 4. 2016 14:33:28
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189381
wexter
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
13. 4. 2016 14:37:05
Nebylo to náhodou tohle? topdesigner.cz
13. 4. 2016 14:37:05
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189380
Lenny
verified
rating uzivatele
13. 4. 2016 14:39:32
Jo, myslím, že jo....díky moc.
13. 4. 2016 14:39:32
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189379
Pavel
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
13. 4. 2016 14:41:32
Nebo taky DesignTurnaj.cz
13. 4. 2016 14:41:32
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189378
Lenny
verified
rating uzivatele
13. 4. 2016 14:45:01
Díky. Kdyby někdo připsal nějaké zkušenosti, bylo by to skvělé (a určitě i nápomocné pro ostatní) :)
13. 4. 2016 14:45:01
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189377
Vrkala
verified
rating uzivatele
13. 4. 2016 14:53:19
Zadávala jsem na topdesigner poptávku na logo, malý projekt s malým rozpočtem. A zadařilo se, došlo vlastně několik použitelných návrhů, s vybraným jsem spokojená. Pro mě je velké plus v tom, že jak jsem vybíravá + nevím předem co vlastně chci + mi moc není příjemné případné nekonečné připomínkování, když by to nebylo úplně ono, takhle se mi sejde několik nápadů, v klidu si popřemýšlím, případně se dotahuje už jen nápad, který mi sedne.
13. 4. 2016 14:53:19
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189376
Topdesigner.cz, DesignTurnaj.cz, Logopro.cz atd. Záleží co hledáte. Jestli máte jasnou představu, doporučuji oslovit přímo logotvůrce, jehož styl tvorby a logotvorba se Vám líbí a oslovit přímo jej. Pokud nevíte co přesně hledáte a nemáte jasnou představu, doporučuji využít některý z výše jmenovaných portálů.
Sice jsem to nezažil z druhé strany - zadavatele, ale moc dobře to znám jako designer. Všeobecně platí, čím více propracované a profesionální logo, tím větší je odměna, ale není to pravidlo. (Někdy se stane, že za hodně peněz dostane zadavatelhodně málo muziky.)
Velmi důležité je, aby jste si pořádně připravil zadání a projektu se věnoval na 100% a zodpovědně. Komunikoval s designéry, reagoval na jejich komentáře, dotazy a hodnotil jejich návrhy. Ano stojí to trochu Vašeho času, ale o to lepší sklidíte výsledek a navíc tak vyhecujete kolegy k lepším výkonům. :)
Počítejte s tím, že připomínkování Vás nemine a časově i cenově to výjde stejně, jako když zakázku zadáte přímo nějakému logotvůrci. Velkou výhodou je to, že se dá mnohem lépe řídit směr jakým se vydáte při hledání svého nového loga a porovnávat několik odlišných stylů najednou.
Tak nebo tak přeji mnoho štěstí.
SOUTEŽE
- výhoda hodně návrhů cca 30 a více od různých grafiků
- výhoda levná cena loga
- nevýhoda časová náročnost
- nevýhoda nemožnost řešit logo individuálně
- nevýhoda nízka kvalita návrhů a nápadů, grafik ví, že nemusí vyhrát, proto logu nevěnuje logicky tolik času a péče kolik je potřeba, ví že to je risk, vyhrát může jeden z 50 grafiků, takže do toho nejde na plno, pak je to spíše o štěstí a takto se značka netvoří
- nevýhoda nemáte jistotu původu loga
- nevýhoda nemáte k logu kvalitní autorskou licenci a právní jistoty
- nevýhoda špatně připraváná a nekompletní data
LOGOTVŮRCE
- výhoda vysoká kvalita a tvorba loga na míru, oslovujete profesionála, který veškerý čas věnuje na maximum Vašemu logu
- výhoda kvalitní autorská licence většinou neomezená
- výhoda právní záruka původu loga
- výhoda zajištění všech autorksých práv třetích stran
- výhoda velmi kvalitní logo technicky a kompletně připravená data
- výhoda záruka v podobě celoživotního servisu a budoucího redesignu
- výhoda velmi kvalitní zadání a komunikace, rychlost efektivita
- nevýhoda vyšší cena, ale to není nevýhoda spíše je to platba za odbornost, profesionalitu a zkušenosti, které grafik nabírá několik let, je to platba za kvalitu, kreativitu a právní jistoty
- nevýhoda, dost často mají plné kapacity, pokud tedy na logo pospícháte, počkáte si
- nevýhoda každý grafik má svůj rukopis a styl, který se projevuje i do loga, to je trošku sporné, znamená to, že musíte lépe vybírat podle portfolia, kdo Vám, bude logo tvořit.
obecně platí, že pokud se Vám líbí práce grafika v portfoliu máte na 80% vyhráno.
- nevýhoda můžete narazit na nespolehlivého a nekvalitního grafika, který nedodrží termíny, nedodá loga atd.
Soutěž volím tehdy, kdy vím, že nemám peníze, moje podnikání mě neživí a ani neovlivni mojí budoucnost, to znamená nechci budovat kvalitní podnikání a značku, ale mám podnikání jako koníček zábavu, popřípadě jsem malej živnostník a není pro mě logo tak důležité. Popřípadě mám to njen jako přivýdělek.
Naopak pokud podnikám vážně a profesionálně, buduji podnikání u kterého počítám s tím, že bude růst, budu podnikat posléze naplno a budovat vlastni značku,investuji do vlastního podniku dost peněz a chci to dělat pořádně, protože chci vydělávat, má smysl naopak oslovit profesionála a vyhnout se soutěžím. Samozřejmě to, že něco je levnější nebo dražší má svůj důvod a ty jsem jmenoval výše. Pokud chcete mít záruku kvality, původu loga, k logu mít i velmi důležitou autorskou licenci volím profesionála, pokud mi to je "jedno" a spolehám se na to, že nějak je nějak bude a nějak to dopadne, tak volím soutěž. :)
13. 4. 2016 17:34:04
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189375
Anebo taky Logopro.cz, doporučuji zmíněné portály projet a tam, kde vám přijdou výsledky turnajů nejsympatičtější, tak tam projekt zadat.
A zkušenosti? Po pár stovkách účastí a po pasivním sledování další tak tisícovky soutěží můžu dát rady z druhé strany:
1) Kvalitní zadání = kvalitní výsledek. Pokud sepíšete stručné, nudné, šablonovité zadání, které ničím nezaujme, automaticky se bude účastnít tak pětina lidí, kteří by se jinak bývali zúčastnili. A ta pětina lidí, která bude čerpat z šablonovitého, neosobního a nekonkrétního zadání dodá obvykle šablonovitý, neosobní a nekonkrétní výsledek. Už jsem poprosil o rozšíření zadání tak stovku zadavatelů. Z nich mě tak 90 ignorovalo a soutěž dopadla dle očekávání (výsledek o ničem), 10 na mé dotazy zareagovalo a vždy to kvalitu výsledků posunulo.
Takže zadání nepodceňujte a věnujte mu co nejvíce pozornosti a rozepište se co nejvíce do hloubky. Napište i to, co vám nepřijde tolik důležité. Každý detail pomůže.
2) Buďte aktivní a reagujte na dotazy. Někdo totiž zadá soutěž a myslí, že má hotovo a že se tam vrátí po skončení a objeví dokonalé návrhy – ani náhodou. :) Ideálně průběžně reagujte na návrhy. Laik zadavatel vnímá návrhy jako finální a neměnné a když nemá rád zelenou a dostane zelený výsledek, tak ho hází do koše – přitom stačilo říct, ať se upraví zelená na modrou.. To samé s fontama v logách, anebo s čímkoli.
Všechno jde změnit, takže se snažte všem návrhům, které jsou rámcově OK, napsat, co by se dalo vylepšit. A návrhy, které OK nejsou, zkuste okomentovat také. Několikrát jsem už dostal negativní zpětnou vazbu, na základě které jsem vyzkoušel zcela jiný styl, se kterým jsem pak soutěž vyhrál. Ale kdybych tu zpětnou vazbu nedostal, nové řešení bych nedodal.
3) Ať už budete zadávat cokoli, doporučuji nastavit projekt jako slepý. Designeři pak navzájem neuvidí své návrhy. Jsou totiž tací, kteří jsou velmi rafinovaní a dokáží vykrádat cizí nápady a dokrášlovat je bez toho, aby to bylo natolik okaté, aby to šlo označit za jasný plagiát a aby jim admin dal ban. Vím, že některým zadavatelům je to fuk a dokonce jsem se setkal s takovými, kteří narovinu řekli, ať se klidně designeři vykrádají a navzájem inspirují, pokud se díky tomu najde dokonalý koncept, ale je to prostě nefér, špatné, neetické.
Pokud nastavíte projekt jako slepý, nikdo se nikým ani podvědomě neinspiruje a tím spíše dostanete originální řešení. Pokud projekt slepý nebude, tak se většina zaměří na návrhy, kterým jste dal vysoké hodnocení a pokusí se vytvořit něco v podobném duchu. I zde mluvím ze zkušenosti z pár stovek otevřených projektů, kdy byly výsledky na jedno brdo, protože na začátku se určil směr a nikdo už pak nechtěl riskovat.
4) Dodejte k projektu ukázky. Neberte to na lehkou váhu. Spoustě zadavatelů se nic hledat nechce a pak zoufají nad tím, že nepřichází návrhy, jaké by si představovali. Existují tisíce cest, kudyma se jde při tvorbě vydat. A z těch tisíců cest existuje hrstka těch, které zadavatel hledá a pokud nám nedá žádnou nápovědu, stává se z toho sportka. Mimochodem, po sledování těch 1000+ soutěží mohu říct, že až na výjimky dopadli projekty s ukázkami vždy lépe, než bez nich a naopak projekty bez ukázek dopadly povětšinou špatně.
Ukázky jsou klíčové a sám bez nich nikdy práci na zakázce nezačínám. Mnoho zadavatelů se bojí toho, že tím designery omezí a místo toho jim chtějí dát tzv. "volné ruce". Bohužel tyto volné ruce jsou snad to nejhorší, co v designu může být. Design musí být nějak usměrněný, nejde vše nechat jen na designerově fantazii (anebo klidně ano, ale musí dostat naprosto perfektní a hluboké zadání, ze kterého jde vycítit naprosto všechno – a takové zadání nedokáže sepsat téměř žádný klient). Ukázky nám designerům tedy neslouží k tomu, abychom je kopírovali, ale spíše abychom z nich vycítili vkus a očekávání zadavatele, zda preferuje barevnější designy, anebo méněbarevné, zda preferuje minimalismus anebo detailnost, zda se mu líbí spíše "jemnější" designy se zaoblenými rohy anebo agresivnější s ostrými atd. Z toho všeho pak designer něco vyčte a stylově na to naváže a šance na to, že získáte relevantní řešení, se mnohanásobně zvýší.
Pozn. Pokud se chystáte vypsat soutěž na logo, doporučuji všem klientům logopond.com, stačí náhodně proklikat galerii a intuitivně vybrat cca 5 ukázek stylů, co zaujmou a stylů, co nezaujmou. Podobně jdou dohledat nějaké galerie webdesignů, letáků apod. Ať už budete hledat jakékoli ukázky, moc nad tím nepřemýšlejte. Intuitivně vyberte, co vás nějak osloví, aniž byste třeba nedokázal napsat, proč vás oslovily – to je právě úkolem designerů z ukázek vyčíst ty společné znaky a pochopit, co hledáte.
Toť asi vše, možná mě ještě nějaká rada napadne, ale pro tuto chvíli to snad postačí. :)
PS. Přikládám ještě pro inspiraci otázky, nad kterými doporučuji klientům se zamyslet. Jedná se sice o otázky na logo, ale pokud si místo něj zasadíte slovo webdesign, je to totéž, jde o podstatu: http://vachudatomas.cz/Otazky.pdf Každý portál v zadání nějaké otázky pokládá, ale obvykle to není úplně dostatečně a je vhodné se zamyslet i nad dalšími věcmi, které je fajn nějakým způsobem do zadání připsat.
13. 4. 2016 17:35:59
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189374
Morfeus: Dobře jsi to napsal. Slepý projekt také doporučuji, grafik má pak při tvorbě mnohem volnější ruce. Může dojít k tomu, že dva logotvůrci dostanou jeden a ten samí nápad, ale každý jej dokáže zpracovat po svém, odlišně a je škoda o takovéto návrhy přijít.
Další věc je ta, že úspěch či neúspěch soutěže, kde na konci je buď dobré nebo špatné logo, je primárně ovliňěn zadavatelem a jeho přístupem. (Samozřejmě i vkusem)
Cesta k úspechu:
1. Připravené zadání
2. Projekt "NA SLEPO"
3. Ukázky log
4. Komunikace
5. Nechat si poradit, vše vysvětlit
6. Sklízíte úrodu. :)
13. 4. 2016 17:58:11
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189373
Lenny
verified
rating uzivatele
13. 4. 2016 18:09:19
Díky moc všem, vážím si toho.
13. 4. 2016 18:09:19
https://webtrh.cz/diskuse/doporucite-web-kde-zadate-poptavku-a-grafici-rovnou-posilaji-navrhy/#reply1189372
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit