Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Co by mělo obsahovat portfolio grafičky?

grafiova
verified
rating uzivatele
12. 4. 2016 07:03:34
@archiv
12. 4. 2016 07:03:34
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188976
domju
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
12. 4. 2016 07:55:13
Ahoj :-)
1) 7 let než jsem se k tomu dokopal
2) a. kvalita, b. počet, c. komerční hodnota
3) to záleží co majitel preferuje /tiskoviny, webdesign, 3D, ruční kresbu atd., takže čím víc tím líp.
Pokud se upíchneš v reklamce, tak ti do kreativity bude kecat i sousedovic pes, práce jak na kostele, stres, peníze taky nic moc, pokud se upíchneš jako "kreativec" , tak je to lepší, ale pořád tě budou honit termíny.
12. 4. 2016 07:55:13
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188975
Martin
verified
rating uzivatele
(62 hodnocení)
12. 4. 2016 09:05:11
Z mého pohledu : Hlavní je kvalita prací. Určitě bych ocenil kvalitnější práce klidně na stránce bez CSS stylů, než nějaký mega super kreativní web s průměrnou úrovní ukázek prací.
Počet moc nehraje roli. Raději 3 kvalitní než 30 průměrných.
12. 4. 2016 09:05:11
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188974
domju
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
12. 4. 2016 09:13:37
Napsal Martin Kejzlar;1284096
Z mého pohledu : Hlavní je kvalita prací. Určitě bych ocenil kvalitnější práce klidně na stránce bez CSS stylů, než nějaký mega super kreativní web s průměrnou úrovní ukázek prací.
Počet moc nehraje roli. Raději 3 kvalitní než 30 průměrných.
Špatně jsem to napsal "čím víc", myšleno - ne počet, ale rozmanitost :-)
12. 4. 2016 09:13:37
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188973
matusy
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
12. 4. 2016 10:57:03
Mé dotazy zde:
1/
Jak moc jste se hráli s portfoliem než jste si dodali odvahy přihlásit se do výběrovky k nějaké větší/ známější firmě?
Ako 15 ročný...Portfolio som vlastne nemal...Pár superodporných dizajnov vytvorených pre zábavu. Poslal som 100 žiadostí, pár sa ich ozvalo, s 2 som naviazal spoluprácu. Jedna z nich stredne veľká firma a druhá dnes vedie na poli eshopov v ČR/SR :)
2/
A hrálo by pro Vás jako zaměstnavatele velkou roli právě portfolio po stránce kvality obsahu nebo z hlediska množství prací /nalijme si čistého vína, není odpověď, že kvalita tak trochu v praxi neefektivní klišé?
Kvalita je všetko. Niektorý tvrdia, že kvalita dizajnu je relatívna. Väčšiu blbosť som nepočul...Jeden parádny dizajn, perfektne odprezentovaný na behance a voala :)
Aj tak si ťa budú chcieť očekovať, ako si vieš poradiť s briefom :)
3/ Existuje něco, čeho byste si na portfoliu všimli jako první /co by Vás nadchlo/?
Cool dizajn :)
Ak máš sebadisciplínu, choď sólo... Oslov 1000 firiem (týždeň práce) a nemôžeš mať o zákazky núdzu.
Ak nemáš kvalitné práce, nevadí... z 1000 ľudí sa niekto 100% chytí :)
Hlavne do toho skoč, nemá význam čakať, alebo sa trápiť s portfoliom.
Základ je tým ľuďom sa ozvať.
- Taký príbeh.
Posielal som svoje ponuky s návrhmi priamo v maily, nie s linkom.
Jeden z tých dvoch čo sa mi ozvali mi povedal, že keby tie práce nevidel priamo v maily, tak na link neklikne a neozve sa :)
Choď na to neortodoxne. Ak zavesíš na net super parádne portfolio a budeš čakať, že sa ti niekto ozve, tak to sotva :)
Minule som čítal odporúčanie od chalana. Posiela v ponuke video kde popisuje svoju prácu.
Nikto iný to nerobí... Odlíšil sa... 20.000€ mesačne...kšeftov na boha.
Ak ale pôjdeš sólo, tak si daj dohromady zmluvy. Bez zmluv ťa budú zneužívať ako banda pedofilov a ty nezarobíš ani na slanú vodu. Je to nadraka, pretože len spisovaním veľmi špecifickej zmluvy zabiješ dosť času.. Na druhej strane ušetríš niekoľko násobne času prácou nad rámec zmluvy... Ako píšem, je to naprd... zmluvy sú neskutočná zdĺhavá nuda, ale keď spravíš prácu a bez kecov dostaneš zaplatené, tak si v pohode :)
12. 4. 2016 10:57:03
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188972
BENQ
verified
rating uzivatele
12. 4. 2016 11:50:39
Také bych se přikláněl ke kvalitě, než-li počtu referencí. (i když větší portfolio značí o "ostříleném mazákovi", co dodá kvalitní práci rychle a bez problému - ale také nemusí být pravidlem)
- u klientů rozhoduje nejvíce : termín dodání, kvalita, cena
Co se týče výběrového řízení - určitě bych neotálel. Jak se říká "každá věc svého kupce najde". Pokud není velká kvalita, příjdou menší nebo levnější zakázky.
12. 4. 2016 11:50:39
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188971
Kruci, kdysi jsem přesně na něco takového sepsal v jiném topicu slohovku a zapomněl si ji uložit. Tákže znovu. :)
Především bych rád řekl, že v dnešní době a v našem oboru je webové portfolio základ. Člověk musí být dohledatelný. Znám lidi, co říkají, že webové portfolio nepotřebujou, ale pak je každý měsíc vidím ve facebookových skupinách nabízet své služby, protože o nich nikdo neví. Takže rozhodně nějaké založ, stačí jednoduché.
1/ Do výběrovky jsem se nikdy nehlásil. Z dlouhodobého hlediska si nedovedu představit kariérní růst a budování reputace při zaměstnání. To snad ani nejde. Téměř nic si nemůžeš dát do portfolia, jelikož to vše spadá pod dané grafické studio a tudíž nikdo neví, jaký konkrétní člověk co tvořil. Smetanu obvykle slízne ten, kdo dílo klientovi prezentuje, anebo šéfík.
Každopádně já začal tím, že jsem si založil blog: http://lvlorf3us.blog.cz/ kde jsem nejprve vložil jen nějaké fotky, tvorbu a pak postupně přidával komerční práce (resp. v té době práce pro kamarády) a budoval jsem portfolio postupně. Je to vše na jedné straně, takže když doscrolluješ dolů, uvidíš mé začátky.
Tento blog mi sloužil jako odrazný můstek, který jsem posílal potenciálním klientům, když jsem zde na webtrhu reagoval na poptávky. Někdy portfolio nevyžadovali, jindy ano. V té době jsem referencí opravdu moc neměl a byla to hrůza, takže se ani nedivím, že mi většina lidí nikdy neodepsala. :) Ale postupem času začlo portfolio růst a už bylo co ukázat.
Pak někdy před 5 lety jsme měli na VŠ jako projekt vytvořit nějaký web. Tak jsem toho využil a konečně se dokopal k vlastnímu portfoliu. Je stále zobrazitelné zde: http://kraken.pedf.cuni.cz/~vachudat/ Je vtipné na něj takto po letech koukat. :) Toto portfolio jsem měl aktivní asi 2 a půl roku.
U vlastního webu / portfolia je dobré to, že na něj můžeš snadno odkázat a zařadit třeba do databáze CeskyGrafik anebo ChciGrafika, anebo NaVolneNoze. Spousta lidí si zakládá jako portfolio jen FB skupiny, kam naháže své reference, ale to mi opravdu nepřijde ideální, jelikož ne všichni klienti FB mají, takže se k tomu jen tak nedostanou. Navíc googlovská dohledatelnost běžného webu a FB stránky je trochu někde jinde.. Někdo to řeší přes PDF portfolio na dropboxu, ale to mi také nepřijde ideální a přijde mi vtipná představa mít třeba v patičce mailu odkaz na portolio – na dropboxu. :)
Nu a díky tomuto prvnímu neoficiálnímu portfoliu mě začli dohledávat klienti. Sice nevím jak, jelikož jsem vůbec neřešil SEO a byl na googlu na nějaké 40. stránce, ale i přesto se mi jednoho dne ozvali z Datartu, že mě našli na webu a že by se mnou chtěli spolupracovat. A spolupracuji s nimi dodnes. Podobně si mě našli další, ikdyž už trochu menší klienti.
Po těch 2 a půl letech jsem provedl kompletní redesign, dal si tam velkou úvodku, vyřešil už i SEO, zaměřil se na texty, vše jsem zestručnil, jak to šlo atd. Tuhle verzi portfolia k ukázce už nemám, jelikož jsem ji loni opět předělal a aktuální podoba je tato: http://vachudatomas.cz/ S touto i s tou předchozí verzí (kterou ukázat už nemohu) jsem si hrál hooodně dlouho. S tou první prakticky čtvrtrok a s tou druhou téměř půlrok – vymýšel jsem odlišné koncepty, ladil texty, připravoval obsah a až pak jsem to vše poskládal. Neladil jsem to tedy půlrok v kuse, spíš jsem si průběžně zapisoval poznámky, skicoval atd. Nezdá se to, ale opravdu to dalo zabrat. Nu a u tohoto webu pravděpodobně zůstanu, možná časem změním titulku, ale jinak jsem s tím spokojen, jsem dogooglitelný a klienti chodí za mnou sami.
2/ Kvalita především. Kvalita opravdu není klišé. Narazil jsem na weby s více jak 300 ukázkami prací, které nikdo nikdy neprojde. Určitě je dobré ukázat rozmanitost služeb a schopností, ale zas tam nedávat úplně vše, co člověk vytvoří. Dříve či později, pokud se chce člověk nějak vypracovat, tak se musí specializovat a v této kategorii se předvést a nenarušovat to tím, že ukáže stovku dalších obrázků. Chce to najít tedy ideální kompromis mezi počtem prací a rozmanitostí, aby člověk ukázal, že není "one trick pony". Ikdyž pokud je v dané věci opravdu dobrý, tak proč ne. Tak či onak vybrat jen ty TOP práce a průběžně je aktualizovat a odebírat ty, co jsou "nejméně TOP" novými, které jsou "více TOP". :)
3/ Mě nadchne originalita, ať už je vyjádřená jakkoli. Mnoho klientů mi psalo, že se mi ozvalo proto, že se můj web od ostatních lišil a že je zaujalo mé netradiční řešení prezentace. Pak mě určitě zaujme kvalita práce, elegantnost odprezentování, pohodlnost prohlížení, stručnost textů atd. Víc mě nenapadá. :)
Toť asi vše, už jsem se rozkecal moc. Rada na závěr – tvoř portfolio ideálně s ohledem na cílovku. Nedávej si do portfolia věci, které jsi sice vytvořila, ale zas tak extra tě nebavily a do budoucna je už tvořit nechceš. Protože si můžeš být jistá, že se ti budou lidé ozývat hlavně kvůli těmto věcem. :) Dej si tedy do portfolia ukázky takových prací, které chceš do budoucna tvořit. Plus laď styl webu na míru ideálnímu zákazníkovi. Jak jsem psal, já mám vcelku odlišnou prezentaci, možná trochu odvážnější, pro někoho divnou, ale zatím mi funguje to, že se mi téměř vždy ozvou klienti s podobným odvážnějším a odlišnějším smýšlením. Kdybych měl web konzervativní, ozývali by se mi konzervativnější klienti s nudnějšími "tradičnějšími" poptávkami a to by mě nebavilo.. Takže mysli na tohle. ;)
Každopádně hodně štěstí.
12. 4. 2016 14:55:59
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188970
grafiova
verified
rating uzivatele
12. 4. 2016 15:30:18
.
12. 4. 2016 15:30:18
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188969
Nojo, když lidé se ptají dokola na to samé. :)
MP jsem komerčně zatím nedělal. Teda jednou jsem dělal montáž pro plakát pro show modelů, ale to byla jen kombinace nějakého robota, letadla, auta a asi 3 fotek krajiny.. takže to za MP nepovažuji. Přemýšlel jsem, že bych MP dělal i komerčně, ale zatím mě to neláká. MP tvorbu mám pro uklidnění, pro relax, jakmile by mi někdo zadával konkrétní požadavky a musel bych koukat na čas a na cenu, kouzlo by bylo pryč a přestalo by mě to bavit.
Co se týče konzervativních klientů, tak to je zajímavá zkušenost. Já to sleduji v soutěžích, kde už jsem si vybudoval čuch na klienty a dle zadání a stylu psaní konzervativce odhadnu a zatím mě snad nikdy nezklamali a pokaždé vybrali něco přízemnějšího, nudnějšího a méně odvážného. Dřív ke mně tací klienti také chodili a vždy vybrali ten nejnudnější koncept a přidali k tomu další požadavky na korekce, které koncept znudili ještě více.. Ale pokud máš zkušenost opačnou, tak to je fajn. :)
Každopádně není zač a taky přeji pěkný den. :)
12. 4. 2016 17:22:55
https://webtrh.cz/diskuse/co-by-melo-obsahovat-portfolio-graficky/#reply1188968
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit