Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Zboží z Číny jsem obdržel bez faktury. Jak ho můžu zahrnout do účetnictví?

Mam dotaz. Objednal jsem zbozi z Ciny ale nedostal ke zbozi fakturu. Zbozi chci dale prodavat u nas a dat do ucetnictvi s.r.o.. Lze nejak vyresit absenci faktury? Zbozi placeno kartou.
29. 3. 2016 22:02:55
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186123
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
29. 3. 2016 23:18:43
Faktura od číňana je Vám k ničemu, jako daňový doklad při nákupu z třetí země platí JSD (Jednotný správní doklad) kde máte vyměřeno clo (pokud je) a DPH, viz § 33 Zákona o DPH.
29. 3. 2016 23:18:43
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186122
Jan Kroupa
verified
rating uzivatele
(120 hodnocení)
29. 3. 2016 23:21:15
Tohle mi už fakt hlava nebere > řeší se to tady pořád dokola, každý den.
29. 3. 2016 23:21:15
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186121
A jak to pak sedi v ucetnictvi? Kartou zaplatim bez dokladu...A pak dostanu JSD a odvedu dph a clo? Jak to funguje v praxi?
---------- Příspěvek doplněn 30.03.2016 v 00:13 ----------
Jak je to pri dovozu z EU?
30. 3. 2016 00:12:41
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186120
Ve všeobecnosti. Pokud provádíte platbu přes paypal apd. pak stačí jako doklad právě potvrzení této transakce. Vzhledem k tomu, že je to platba bezhotovostní, nejsou tam s uznáním tohoto nákladu problémy. Pokud byste přesto trval na faktuře, pak si o ni požádejte, ještě jsem nikdy nezažil, že by ji odmítli poslat.
Pokud jste plátce DPH, pak DPH provádíte samo-vyměřením právě z částky, kterou jste zaplatil. Nicméně toto DPH uplatníte na vstupu i výstupu, takže DPH neodvádíte, dokud zboží fyzicky neprodáte.
Pokud nejste plátce DPH, pak vyčíslené a zaplacené DPH (v rámci JSD) dáte do nákladů. Celková pořizovací náklady za zboží tedy budou kupní cena + vyčíslené DPH.
Vždy pozor na to, že jste povinen doložit skutečnou cenu zboží a je vhodné rovnou o tom informovat daného prodejce - aby na zásilku uvedl skutečnou hodnotu. Nemají s tím problém. (V krajním případě Vám může za zjevně účelově nízkou deklarovanou cenu zásilky hrozit postih - argument, že to tam napsal nějaký ťong neobstojí, ručíte za to vy jako příjemce.)
---------- Příspěvek doplněn 30.03.2016 v 00:51 ----------
V rámci EU je to jedno. Postup je účetně stejný, jen je rozdíl u DPH.
Pokud jste plátcem DPH, pak Vám prodejce rovnou zboží prodává bez DPH.
Pokud nejste plátcem DPH, pak Vám prodejce prodá zboží s DPH, které platí v dané zemi.
V každém případě zásilku již nikdo nikde nezadržuje/nekontroluje.
30. 3. 2016 00:49:26
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186119
HonzaD
verified
rating uzivatele
30. 3. 2016 07:12:58
Nezapomenout, že v těchto případech se přepočet cizích měn provádí podle celního kurzu a nikoliv podle kurzu v účetnictví.
30. 3. 2016 07:12:58
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186118
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 3. 2016 12:55:20
@mytrix: To nepíšete přesně, raději to upřesním ať to někoho nesvede na špatnou cestu :-)
Napsal mytrix;1280674
provádíte platbu přes paypal apd. pak stačí jako doklad právě potvrzení této transakce
Nestačí. Jednak má daňový doklad dané náležitosti (§ 29, zákona o DPH) což takovéto "potvrzení" jak to nazýváte nesplňuje, ale hlavně.. Základem DPH je samotné zboží, doprava a také vyměřené clo.
Právě proto je opět v zákoně o DPH jasně uvedeno, co je daňovým dokladem při dovozu zboží dle tohoto zákona. Jak se zde dočtete, je to rozhodnutí o propuštění zboží do celního režimu.
Napsal mytrix;1280674
takže DPH neodvádíte, dokud zboží fyzicky neprodáte.
Mohl byste uvést zdroj zákona, který to takto formuluje? Zákon o DPH totiž jako povinnost přiznat daň uvádí, že tato povinnost vzniká propuštěním zboží do celního režimu volný oběh, tedy na základě stejnojmeného rozhodnutí Celní správy.
Toto se týká plátce daně.
Napsal mytrix;1280674
Celková pořizovací náklady za zboží tedy budou kupní cena + vyčíslené DPH.
U neplátce budou nákladem všechny položky z JSD, tedy kromě zboží a DPH i clo a doprava.
Zde je nutné myslet také na to, že do cla se počítá pouze doprava na hranice, ale do DPH vstupuje doprava celá až do místa určení + takto vyměřené clo.
30. 3. 2016 12:55:20
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186117
Já myslím že moc slovíčkaříte a přitom pak z toho má lajk naprostý zmatek. Můj výklad je obecný, neodvolávám se na předpisy a zákony, zato bych řekl je věcný, ale chápu že pro člověka z oboru může být nepřesný. Abychom nepolemizovali ve všeobecné rovině, tak to vezmeme na příkladu.
Plátce DPH koupí 5ks mobilů z Číny, například z ebay. S obchodníkem se domluví, že na zásilku uvede skutečnou cenu, popřípadě rovnou přiloží fakturu na skutečně hrazenou cenu.
1. Do účetnictví zanese uhrazenou platbu. Z pohledu daňového zákona je tato zaplacená cena bez DPH.
2. Pokud zásilka projde celním řízením, pak deklarant vypíše JSD a dopravce zásilku doručí. V tomto konkrétním případě žádný doplatek nebude. Clo je nulové a DPH odvádí příjemce sám.
3. Nyní k tomu DPH. Ze zaplacené částky, která se v tomto případě shoduje i s JSD, se vyměří DPH, které se má státu odvést a současně uplatním jako plátce odpočet (X-X=0). DPH se tedy reálně neodvádí žádné. Jakmile se ale zboží prodá za cenu Y, kde Y=X+marže, pak právě z tohoto Y teprve reálně odvedu DPH (samozřejmě pakliže tam nemám nějaký jiný nárok na odpočet). Takže z tohoto vychází můj zkrácený výrok "takže DPH neodvádíte, dokud zboží fyzicky neprodáte."
Celé se to navíc v praxi komplikuje tím, že ačkoliv je dané zboží určené k prodeji, tak pokud se jedná o něco malé hodnoty, pak takové zboží projde bez proclení, tedy JSD neexistuje. Správně by měl příjemce takové zboží dodatečně proclít. Otázka je, kdo to dělá, pakliže mu dojde zboží například v reálné hodně 5 dolarů... Nechám na uvážení.
Samozřejmě jiná situace nastává, pokud někdo vyloženě nakupuje ze zahraničí ve velkém a přichází mu sem palety nebo celé kontejnery zboží. Pak již člověk musí tuto administrativu řešit důsledně, ale osobně jsem získal z otázky tazatele dojem, že toto určitě není ten případ. Proto mohl vypadat můj popis řešení z odborného hlediska poněkud vágně.
30. 3. 2016 13:58:04
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186116
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 3. 2016 14:15:09
Ano, v základu to tak je, ale mluvil jsem o DPH. Jelikož základem DPH je i CLO, zcela logicky nemůže být pro výpočet DPH použita on "faktura", či platba z paypalu, protože tam ještě není dané, zda bude clo vyměřeno, či ne a zda se nezmění hodnota zboží, či cena přepravy.
Proto si zákon o DPH jako přípustný daňový doklad jmenoval rozhodnutí o propuštění do volného oběhu, protože v okamžiku vystavení celní správou je již zcela jasné, kolik činilo clo a zda se nezměnila třeba cena dopravy, či nebylo zboží ohodnoceno na jinou cenu. Tak jak jste to napsal, tak to z toho nevyplývalo a na podnikatelském fóru bychom se měli bavit v rámci termínů ze zákona. Na mimibazaru by to pak mohlo být klidně jinak.
Jinak přii nákupu v rámci podnikatelské činnosti musí být zboží vždy součástí celního řízení. Osvobození pro zboží nepatrné hodnoty se vztahuje na koncové spotřebitele.
Já jsem prostě jen nechtěl, aby někdo na základě pročtení diskuze na "odborném" fóru špatně takové doklady zaúčtoval a nesl za to následky. Vzhledem k odbornosti bych se tedy raději držel těch přesných termínů a ne frází "DPH zaplatíte až při prodeji zboží", což není pravda a pokud máte sklad, pak víte že jste povinnen DPH přiznat v čtvrtletí, kdy bylo uvolněno do oěbhu, nikoliv za 2 roky, až to prodáte. proto by bylo lepší zdejší návštěvníky nemást jen pro to, že Vám zrovna takový něpřesný výklad zákona stačí, u jiného to může být úplně jinak.
30. 3. 2016 14:15:09
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186115
Henry1
verified
rating uzivatele
24. 11. 2017 19:01:22
Mám s.r.o. A přesně tohle se mi stalo. Nákup zboží mimo EU, zboží dorazilo, JSD ale přepravce neposlal. Na FÚ jsem v přiznání DPH nahlásil dovoz zboží (kolonka 7). Výsledkem bylo, že mi do měsíce volali z FÚ, že hodnota dovozu zboží evidovaná v systému celní správy, se kterým jsou propojeni, je o dost jiná než ta, kterou jsem jim nahlásil v hlášení DPH. Takže POZOR!!! Nenahlašujte dovoz, pokud k němu nemáte JSD. To už je lepší si to v účetnictví zaevidovat jako nákup mimo EU s dodací adresou zákazníkovi rovněž mimo EU, tj. že k žádnému dovozu do EU nedošlo.
Stejně tak nenahlašujte v přiznání k DPH vývoz (kolonka 20), pokud jste si k němu nezajistili v systému celní správy VDD (vývozní doprovodní doklad). Na FÚ vidí i vývozy a opět jim to nebude sedět. Zajistit si VDD dodatečně, až po realizovaném vývozu, je u celní správy nereálné, takže se pak vývoz musí dokazovat jinak a dost složitě.
24. 11. 2017 19:01:22
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186114
Chip22
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
11. 2. 2018 21:48:25
Napsal i-PRESS;1280838
Jinak přii nákupu v rámci podnikatelské činnosti musí být zboží vždy součástí celního řízení. Osvobození pro zboží nepatrné hodnoty se vztahuje na koncové spotřebitele.
Vím, že je to skoro 2 roky stará reakce ale...nemáte pravdu. Osvobození od DPH jsou veškeré zásilky nepatrné hodnoty do 22 EUR včetně a je jedno, zda-li se jedná o podnikatelskou činnost nebo ne. Nešiřte fámy a poptejte se na celní správě jako já. Nyní použiji citaci vyjádření od celní správy:
"1) Veškeré zboží dopravené na celní území EU ze třetích zemí musí projít celním řízením. Pokud by poštovní služba balík doručila bez toho, aby prošlo celním řízením, dopustila by se závažného porušení celních předpisů.
Dovážené zásilky mohou být, v souladu s Nařízením Rady (EHS) č. 1186/2009 o systému Společenství pro osvobození od cla (dále jen „NR 1186/2009"), osvobozeny od cla jako „zásilky zboží nepatrné hodnoty". To jsou zásilky odesílané přímo z třetí země příjemci, který se nachází ve Společenství a vlastní hodnota nepřevyšuje částku 150 EUR na zásilku. Tyto zásilky jsou osvobozeny od dovozního cla, avšak osvobození od cla neznamená automaticky osvobození od DPH. Osvobození od DPH se řídí zákonem č.235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších úprav. Osvobození od daně při dovozu zboží je upraveno v § 71 zákona. Od daně je osvobozen dovoz zboží, jehož úhrnná hodnota v zásilce nepřesahuje 22 EUR.
2) Dle Vámi poskytnutých informací by Vaše zásilky byly osvobozeny od celních poplatků (cla a DPH) jako zásilky nepatrné hodnoty do 22 EUR. U těchto zásilek se nerozlišuje, zda je zboží pro osobní potřebu nebo zda se jedná o obchodní zboží k dalšímu prodeji. Počet zásilek se neeviduje a není nijak omezen.
11. 2. 2018 21:48:25
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186113
peto1911
verified
rating uzivatele
3. 9. 2018 21:07:53
Zdravím,
vedeli by ste mi poradiť ako správne postupovať pri nákupu tovaru od čínskej spoločnosti, ktorá má tovar uskladený v Anglicku, ale platba a aj faktúry sú vystavované na Čínu ? Faktúry zasielajú bez DPH. Dá sa takáto "čínska faktúra" zaradiť do účotvníctva, alebo je nutné dodatočné preclenie tovaru aj keď tovar už bol preclený v Anglicku ?
3. 9. 2018 21:07:53
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186112
lukamodric
verified
rating uzivatele
29. 9. 2018 22:50:10
Napsal Chip22;1443598
Vím, že je to skoro 2 roky stará reakce ale...nemáte pravdu. Osvobození od DPH jsou veškeré zásilky nepatrné hodnoty do 22 EUR včetně a je jedno, zda-li se jedná o podnikatelskou činnost nebo ne. Nešiřte fámy a poptejte se na celní správě jako já. Nyní použiji citaci vyjádření od celní správy:
"1) Veškeré zboží dopravené na celní území EU ze třetích zemí musí projít celním řízením. Pokud by poštovní služba balík doručila bez toho, aby prošlo celním řízením, dopustila by se závažného porušení celních předpisů.
Dovážené zásilky mohou být, v souladu s Nařízením Rady (EHS) č. 1186/2009 o systému Společenství pro osvobození od cla (dále jen „NR 1186/2009"), osvobozeny od cla jako „zásilky zboží nepatrné hodnoty". To jsou zásilky odesílané přímo z třetí země příjemci, který se nachází ve Společenství a vlastní hodnota nepřevyšuje částku 150 EUR na zásilku. Tyto zásilky jsou osvobozeny od dovozního cla, avšak osvobození od cla neznamená automaticky osvobození od DPH. Osvobození od DPH se řídí zákonem č.235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších úprav. Osvobození od daně při dovozu zboží je upraveno v § 71 zákona. Od daně je osvobozen dovoz zboží, jehož úhrnná hodnota v zásilce nepřesahuje 22 EUR.
2) Dle Vámi poskytnutých informací by Vaše zásilky byly osvobozeny od celních poplatků (cla a DPH) jako zásilky nepatrné hodnoty do 22 EUR. U těchto zásilek se nerozlišuje, zda je zboží pro osobní potřebu nebo zda se jedná o obchodní zboží k dalšímu prodeji. Počet zásilek se neeviduje a není nijak omezen.
Takže to u těch nepatrných zásilek se to DPH zaplatí z částky, za kterou zboží prodám, tj. zaplatí ho zákazník a já ho pak odvedu státu?
29. 9. 2018 22:50:10
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186111
Chip22
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
29. 9. 2018 22:56:34
Napsal lukamodric;1487530
Takže to u těch nepatrných zásilek se to DPH zaplatí z částky, za kterou zboží prodám, tj. zaplatí ho zákazník a já ho pak odvedu státu?
Přesně tak...
29. 9. 2018 22:56:34
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186110
lukamodric
verified
rating uzivatele
29. 9. 2018 22:59:01
Napsal Chip22;1487531
Přesně tak...
A když je to nad 22 eur, tak zaplatím při prebírání zboží DPH i CLO? A pak tyto případné poplatky přičtu k ceně zboží, až to budu chtít prodat?
29. 9. 2018 22:59:01
https://webtrh.cz/diskuse/zbozi-z-ciny-jsem-obdrzel-bez-faktury-jak-ho-muzu-zahrnout-do-ucetnictvi/#reply1186109
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit