Zadejte hledaný výraz...

Cítíte se zavázáni, když plýtváte časem druhých?

Jan Kovanda
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
15. 3. 2016 12:43:09
Jak se stavíte k tomu, když využíváte čas a know how druhých lidí, a nakonec u nich nenecháte ani korunu?
Například hledáte programátora pro svůj nový projekt, sejdete se osobně s deseti lidmi, každý vám radí jak by se dal co nejlépe projekt zpracovat, a vy si nakonec vyberete jednoho z nich. Ostatních 9 lidí nedostane za svůj čas s vámi vůbec nic. Já mám vždy pocit, že jsem jim zavázán, což mě ale vede k tomu, že pak oslovuji co nejméně lidí, a nedosáhnu v dané věci takové objektivity, jakou bych potřeboval.
Necítíte nějaký závazek k člověku, který vám věnoval mnoho svého času a vy s ním nakonec spolupráci neuzavřete?
Vše znám samozřejmě i z druhé strany. Spousta lidí se nás ohledně své zakázky hodně vyptává, a nakonec neobjedná. Vzhledem k tomu, že na tyto dotazy musím platit zaměstnance, tak nejsem alespoň na nule, ale rovnou v mínusu (nemluvím o tom, že někdo zavolá a zeptá se. Specifické kalkulace a přípravy zakázky před realizací jsou i na hodiny práce).
Vadí vám, když lidé plýtvají vaším časem, a nakonec ani nenapíší "Děkuji za Váš čas, zvolil jsem jinou nabídku"?
15. 3. 2016 12:43:09
https://webtrh.cz/diskuse/citite-se-zavazani-kdyz-plytvate-casem-druhych/#reply1182795
Dost těžko hledám obor, kde by se tohle nedělo. Pocity nepocity, použil bych na to obligádní "musíš utratit peníze abys vydělal peníze", takže musíš prostě nějakej čas obětovat, abys zákazníka přesvědčil. To, že to pak nevyjde je přirozená součást.
Jinak ano, není to příjemný ani z jedný strany.
15. 3. 2016 12:58:33
https://webtrh.cz/diskuse/citite-se-zavazani-kdyz-plytvate-casem-druhych/#reply1182794
Oleg
verified
rating uzivatele
(53 hodnocení)
15. 3. 2016 13:00:05
Osobne se necitime byt zavazani. Jak tedy udelat vyberove rizeni na realizaci jakehokoliv projektu (myslim tim online)? Je treba mit rozpocet, napriklad 15 tisic na 15 oslovenych programatoru? Hloupost, ze?
Do obchodu taky neprijdete zkouset boty a kdyz vam nesednou tak prodavacce nechate po hodine zkouseni 200,- nebo se pletu?
Proto na radu prichazi urcite planovani ve firme. Treba sledovat naklady na ziskavani zakazek a uspesnost ziskavani zakazek. Vse zalezi na obchodnikovi zda dovede prodat sluzbu. V konecne cene pak jiz zapocitavate one naklady.
Samozrejme, 20x schuzka po 1,5 hodine jiz jde do minusu. Takze, prodavejte tuto sluzbu jako poradenstvi, ale prvni schuzka by mela byt, ze slusnosti, zadarmo.
Ano, jsou odvetvi, kde platite za hodiny konzultace hned, typicky u advokatu.
15. 3. 2016 13:00:05
https://webtrh.cz/diskuse/citite-se-zavazani-kdyz-plytvate-casem-druhych/#reply1182793
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
15. 3. 2016 13:11:35
Úvodní schůzka s kýmkoliv je pro ně forma marketingu. Mají možnost, a to poměrně levnou, se vám prodat a přesvědčit vás, abyste si je vybrali. Pokud nechtějí investovat čas, tak mohou přece schůzku odmítnout.
Pokud si mě někdo pozve na schůzku, tak s ním samozřejmě rád proberu i naše vlastní nápady, postřehy a doporučení. Jde o to demonstrovat tomu člověku hodnotu. Když pak vybere někoho jiného a použije moje nápady, tak mi to nevadí... navíc se mi už párkrát stalo, že se takový člověk pak později vrátil. Taky jsem byl už několikrát na jednání, kdy jsem ho získal jen kvůli tomu, že jsem byl otevřený. Ten člověk viděl 20 lidí a všichni se ptali, co se bude dělat, kolik z toho budou mít... já jsem přišel nadšený pro to, co chtějí dělat, řekl jsem jim nějaké nápady, vylepšení, atd. a vůbec nepřemýšleli koho si potom vybrat jako dodavatele... Kdybych neměl možnost schůzky a neinvestoval svůj čas, tak se náš zákazník rozhodoval na základě úplně jiných kritérií a vzhledem k tomu, že naše cena rozhodně nepatřila k těm nejnižším, měl jsem touto cestou i možnost demonstrovat, co všechno v té ceně je.
Samozřejmě, pokud ten člověk pak nezíská zakázku ani ze 100 schůzek, tak je to pro něho nákladné, ale to je jeho problém, že má "nízký konverzní poměr". Stejně jako blbej web nevydělá, ani když přes PPC přijde milión lidí... bude mít Google špatné svědomí? :-).
Nicméně, to se bavíme o realizace nějakého projektu. Občas si mě někdo najal, abych mu pomohl s technickou částí, obchodním modelem, atd. atd. a to je potom samozřejmě taková schůzka placená, protože ta schůzka je samotnou službu a nikoliv prodejem služby jiné.
15. 3. 2016 13:11:35
https://webtrh.cz/diskuse/citite-se-zavazani-kdyz-plytvate-casem-druhych/#reply1182792
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit