Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Funguje pro vás barter?

Hola!
Nechci, abyste vnímali tohle téma jako poptávku, i když někde v nitru je/bude, ale prostě jen jako zamyšlení nad principem výměnnýho obchodu.
Znáte to, mám u sebe pár projektů, který potřebujou programátora/kodéra/… a jelikož jsem spíš střízlivej realista, nemám chuť do nich investovat desítky tisíc a pak si jen poplakat na sedačce z europalet. Proto se občas hodí někdo, kdo to má podobně a potřebuje pro sebe, nebo pro klienta grafiku/… nad rozpočet.
Co vy na to?
Děláte za barter?
Jak nastavujete "ceny" svých služeb?
Máte chuť to vyzkoušet?
13. 1. 2016 20:42:36
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165905
Cvicena opice
verified
rating uzivatele
13. 1. 2016 20:59:36
Zdravím, barter jsme raději ještě pořádně nevyzkoušeli, ale v momentálně by se grafika hodila a jsme na tom podobně :) Pošlete klidně do zpráv nějakou ukázku něčeho k nakódování, ideální asi je převést si to např. na hodiny tak nějak je směnit, i když nevím, zda jsou si hodiny náročností stejné, ale jaké jiné měřítko stanovit? Co jsem slyšel po známých, tak s barterem mají jen samé problémy :(
13. 1. 2016 20:59:36
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165904
Já jsem jednou dělal logo/vizuály pro nově vznikající bar za útratu v podniku. Bavilo mě to, byla to jedna z nejlepších spoluprácí.
S kodérem (jiná spolupráce) jsme to řešil třeba tak, že když bych si platícímu zákazníkovi řekl o 10k, tak od kodéra jsme čekal práci za cca 8k apod., zkrátka trochu to snížit, aby to bylo zajímavé.
13. 1. 2016 21:07:58
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165903
Vyměnit kreativní práci za útratu v baru je de facto jako přijmout peníze, které platí jen v jediném podniku. Proč ne, když ti ten podnik za to stojí.
Barterovat ale kreativní práci za kreativní práci (třeba design za vývoj) podle mě funguje jen těžko ze dvou důvodů.
Za prvé je obtížné předem odhadnout přesnou cenu i čas práce. Ano, lze odhadnout náročnost řádově, ale pak přijdou detaily, dodělávky, zapomenuté požadavky, prostě těch druhých 90% práce, jak se říká. Když se domluvíte, že ty odvedeš práci za padesát tisíc a protistrana taky, co uděláte, až jeden z vás nevyhnutelně dostane pocit, že odvedl práce víc a tahá za kratší konec provazu?
Za druhé myslím, že pociťovaná odpovědnost za nefinanční závazek časem klesá. Málokdy budou obě strany pracovat opravdu paralelně. Co když tedy nastane situace, kdy ty sice design pro něj doděláš, nicméně vývojář systém pro tebe rozdělá, ale nedokončí, a pak třeba dostane lepší (placenou) zakázku nebo půjde pracovat na full time? Mám za to, že sice bude mít pocit, že ti něco dluží, ale jelikož je ten dluh nefinanční, vágní (kolik že ti ještě dluží hodin práce?) a pravděpodobně smluvně neošetřený (neexistuje koneckonců ani žádná faktura), časem si svůj dluh morálně omluví a zapomene na něj.
Takže vyměnit svou práci za fyzické zboží, služby, slevové poukazy, útratu - proč ne, když jsi si vědom, že dostáváš peníze z Dostihů a sázek a nevadí ti to.
Vyměňovat kreativní práci za kreativní práci? Tam vidím samá úskalí. Raději tu práci oba oceňte finančně a vyměňujte si navzájem faktury. Vztah mezi vámi pak bude jasný.
Rád si ale poslechnu příběhy o tom, kdy se taková spolupráce povedla (ačkoliv se obávám, že jich nebude mnoho).
14. 1. 2016 03:26:58
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165902
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
14. 1. 2016 11:32:21
Martine tady bych polemizoval, jsou obory kde jsou bartery celkem běžné. Např. media. Běžná je realita, kdy medium dělá "velkou letní soutěž" do té soutěže věnují cestovky zájezdy třeba za 200Kkč a na oplátku dostanou plnění ve spotech.
14. 1. 2016 11:32:21
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165901
S čím konkrétně polemizuješ, Mirku? Má skepse se týká barteru kreativní práce za kreativní práci, ne plnění, která se dají jednoduše vymezit a ohodnotit.
14. 1. 2016 12:12:32
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165900
Souhlasim Martine, jsou tam úskalí, nicméně zatím jsem vždy (cca 5 situací) narazil na lidi, kteří k tomu přistupovali jako já a tak jsme se dohodli a zdárně dokončili. To, že jsem já nebo druhá strana pracovali o pár minut, nebo hodinu víc v tom roli nehrálo, prostě se to bralo jako "nouzové" řešení a zklamání se nedostavilo.
On se v podstatě i barter dá vyplatit, když třeba kodér pro mě zpracuje za grafiku web a já ho pak vyfakturuju klientovi. Občas se prostě ozve někdo s malým/žádným rozpočtem a přitom se jedná o zajímavou zakázku, tak je škoda se nedomluvit, když jsou tomu oba nakloněni.
14. 1. 2016 14:47:20
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165899
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
14. 1. 2016 17:17:33
Napsal Martin Schlemmer;1256714
S čím konkrétně polemizuješ, Mirku? Má skepse se týká barteru kreativní práce za kreativní práci, ne plnění, která se dají jednoduše vymezit a ohodnotit.
Martine, sice se to dá vymezit ale není to tak jednoduché. Tak jako např. jde "zkazit" spot, tak jdou dodat neatraktivní zájezdy či v průběhu soutěže se v destinaci stane něco kvuli čemu tam lidi nechtějí jezdit. Takže zklamání lze zažít i v případech kdy se nejedná o stoprocentně kreativní práci. Ale to už slovíčkaříme :-) Prostě bartery si myslím smysl mají když drazí lidé chtějí dělat levné věci :-)
14. 1. 2016 17:17:33
https://webtrh.cz/diskuse/funguje-pro-vas-barter/#reply1165898
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit