Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Tipy na šikovné grafiky

Tomáš Vachuda
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
22. 12. 2015 20:34:38
Jste-li grafik či grafička, jistě za vámi občas přijde poptávka na něco, co neumíte. Odpálkovat klienta pouhým "neumím, najděte někoho jiného" není ideální. Vhodnější je ho nějak nasměrovat.
Ale co když jde o oblast, kde nikoho neznáte a nemáte na koho odkázat? Pokud vám na klientovi záleží, strávíte nějaký čas googlením a brouzdáním v různých katalozích (navolnenoze, chcigrafika, wbd, ceskygrafik) a zkusíte někoho vhodného nalézt.
Takto jsem to dlouho dělal já. Ale bylo to zdlouhavé a kvůli mé snaze klientům pomoct jsem ztrácel u každého hledání třeba 20 minut. Někdy více. Pokud takových požadavků přišlo v týdnu více, lezlo to do času.
Proto jsem se rozhodl si sestavit seznam grafiků, na které na webu narážím anebo s nimi komunikuji a vím, že odvádí dobrou práci. Nejsou to všichni (ani já nejsem) prvotřídní profesionálové kalibru Jirky Tvrdka anebo Honzy Řezáče, ale jsou to šikovní a snaživí grafici, na které bych se nebál odkázat.
Postupně jsem začal sbírat kontaktů více a nakonec jsem je seskupil a rozřadil do kategorií dle toho, nač se zaměřují. Nikdo neumí všechno. Každému jde něco jiného. Snažil jsem se grafiky rozdělit co nejférověji dle toho, v čem vynikají a s čím by mohli pomoct. Takže dostanete-li se na portfolio ilustrátora, možná bude mít bídné webdesigny, ale to je v pořádku. Hledáte-li webdesignera, tak zkrátka sáhnete do kategorie webdesignerů.
V seznamu je cca 200 kontaktů, z nichž pár se opakuje napříč vícero kategoriemi. Při takovém počtu je tam tedy velký kvalitativní rozsah a vedle top profesionálů najdete ty méně profesionální. Chtěl jsem dát šanci všem, u kterých vidím nějaký potenciál, snahu, um a spokojené klienty.
Věřím tomu, že mnoha lidem pomůže podobný "katalog" po ruce mít a že ho občas využijí. Nikomu nenutím seznam využívat. Máte-li vlastní kontakty na doporučení, je to jen dobře. Seznam sdílím zaprvé proto, abych ušetřil čas těm, kteří třeba také tráví dlouhý čas hledáním grafiků k doporučení a zadruhé proto, protože si myslím, že bychom si měli jako grafici-kolegové navzájem pomáhat a podporovat se.
Ideální scénář by byl takový, že by člověk postupně prošel ta portfolia a udělal si obrázek o tom, co kdo umí a na jaký styl se zaměřuje a poté, bude-li po něm klient žádat kontakt anebo bude-li grafik potřebovat práci delegovat, tak už přímo osloví konkrétního jedince, kterému zakázka sedne jako ulitá.
Jak se seznamem naložíte (či zda-li s ním vůbec nijak naložíte) je na vás. Tu a tam možná nějaký kontakt do dokumentu přidám, takže si možná ponechte nejen pdf, ale i odkaz, kde bude vždy aktuální verze.
PDF stahujte zde
22. 12. 2015 20:34:38
https://webtrh.cz/diskuse/tipy-na-sikovne-grafiky/#reply1160771
Dík za zmínku, ale proč u mě nemáš email? :P
Jinak určitě využiju, dobrá práce.
22. 12. 2015 22:53:41
https://webtrh.cz/diskuse/tipy-na-sikovne-grafiky/#reply1160770
Tomáš Vachuda
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
23. 12. 2015 11:03:48
Díky, dalo to zabrat. Rádo se stalo. Je, ajo! Já viděl jen to tlačítko a v ten moment jsem to asi špatně vyhodnotil jako odkaz na formulář. Nevím proč.
Takže pardon, díky za upozornění a PDFko jsem aktualizoval.
23. 12. 2015 11:03:48
https://webtrh.cz/diskuse/tipy-na-sikovne-grafiky/#reply1160769
Super, formulář jsem dal pryč, protože občas zlobil.
23. 12. 2015 11:37:58
https://webtrh.cz/diskuse/tipy-na-sikovne-grafiky/#reply1160768
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit