Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Digitální fotoaparát nebo kamera připojená k PC při fotografování tisíců motodílů?

Petec
verified
rating uzivatele
8. 12. 2015 12:50:15
Řeším technické problémy s fotografováním tisíců motodílů pro eshop. Potřebuji práci co nejvíce automatizovat a tak jsem si vzpomenul na svůj původní Olympus (budíž mu křemíkové nebe lehké), k tomu byl tehdy i program, kterým jsem foťák mohl při propojení z PC i obsluhovat.
Mám představu, že si vytvořím fotobox a z něj budu průběžně snímat obrázky, případně udělám i otočnou podstavu, natočím na videu a hned z monitoru PC zpracuji.
Jen to zkouším, zda je zde někdo se zkušeností, případně tipy na stránky o fotografování. Snažil jsem se googlovat a stránek byly hejna, včetně fór, v těch ale byly dotazy i s velkými počty shlédnutí ale převážně bez odpovědí. Rad bych našel fórum kde to více žije. Nejde o fora nějakých uměleckých fotografů kde řeší kompozice, ale o pracovní, dá se říci spíše kutilské.
8. 12. 2015 12:50:15
https://webtrh.cz/diskuse/digitalni-fotoaparat-nebo-kamera-pripojena-k-pc-pri-fotografovani-tisicu-motodilu/#reply1158079
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
8. 12. 2015 12:58:48
Pro Nikon zrcadlovky je Camera Control Pro 2 přímo od Nikonu, cena cca 5000 Kč. Pro jiné značky nejspíš bude něco obdobného. Zdarma je pak třeba http://digicamcontrol.com/, podpora modelů velmi dobrá. A nebo pak vlastní řešení, pod linuxem velmi slušně funguje gPhoto (i s kompakty, používal jsem s nějakým Coolpixem)
Ještě co si vybavuji, třeba Nikon D100 neuměl přes kabel ostřit, použitelné tedy jen s manuálním ostřením.
8. 12. 2015 12:58:48
https://webtrh.cz/diskuse/digitalni-fotoaparat-nebo-kamera-pripojena-k-pc-pri-fotografovani-tisicu-motodilu/#reply1158078
f.stas
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 12. 2015 13:27:04
Tímto řešíte v podstatě pouze přesun do pc, stejně musíte snímky ješte pojmenovat, upravit, uložit v plné velikosti, zmenšit, doostřit, opatřit vodoznakem a uložit pro web.
Pokud máte zboží podobné velikosti, pro zautomatizování bych zvolil především fotoaparát schopný fotit do rawu + Photoshop
Připravil bych si scénu - pokusil bych se co nejlépe nasvítit pozadí abyste jej nemusel u každého produktu ladit zvlášť a poté už jen střídat zboží a cvakat (pracujte v rukavicích a vše těsně před expozicí zbavte prachu). Foťte do RAW! Můžete si dělat poznámky, jaké čísla snímků patří kterým produktům.
Následně si otevřete ve Photoshopu fotografie v RAW, v okně zpracování raw zvolte všechny snímky a hromadně upravte co uznáte za vhodné (vyv. Bílé, expozici, tonalitu, zřetelnost, kalibraci vad objektivu atd.). Snímky dejte uložit jako psd - toto jsou vaše produkty v plné velikosti.
Dále si vytvořte akci pro hromadnou, automatickou úpravu - otevřete si libovolnou fotografii, otevřete menu akce a dejte nahrávat novou. Nastavte velikost jakou chce mít na webu, doostření, vodoznak a uložit pro web (jpg nebo png) + zavřít bez uloženì.
Nyní si můžete otevřít ve Photoshopu menu automatizace, zvolit složku fotek pro úpravu, Vaší akci a kam snímky uložit.
8. 12. 2015 13:27:04
https://webtrh.cz/diskuse/digitalni-fotoaparat-nebo-kamera-pripojena-k-pc-pri-fotografovani-tisicu-motodilu/#reply1158077
Petec
verified
rating uzivatele
8. 12. 2015 20:26:52
Jan Stejskal: sondoval jsem u Nikonu a jejich zrcadlovka se začíná jevit i s Camera Control jako řešení. Ze zvědavosti jsem stahnul program s Cameraciontrol. Při instalaci mi anitivir hlásil malvare a potvrdil jsem jeho smazání. Nicméně se mi nainstaloval nějaký program PhotoBoot. Můj starý foťák ale připojit neumí. Nechám jej ale na další zkoušku. U Nikonu mi řekli, že mají 30ti denní triál, tak mohu zkoušet. Budu ovšem ještě bádat, našel jsem digimanii a tam to vypadá, že žije a pokusím se bádat i tam. Zkusím až bude chvíle i to linuxové gPhoto.
f.stas: se úpravami obrázku nemám problém, umím pracovat i s dávkami, řeším především zda je možnost obrázek nějakým způsobem doladit hned při fotografování. Takto to dělám dávkově. Nafotím sadu dílů, přetáhnu do PC a pak upravuji, takto bych obrázek "doladil" hned na monitoru. Díly které dělám jsou různých velikostí, každý musím jinak ořezávat atd. Možná mám nereálné představy, nezbývá než vyzkoušet.
V každém případě děkuji za reakce.
8. 12. 2015 20:26:52
https://webtrh.cz/diskuse/digitalni-fotoaparat-nebo-kamera-pripojena-k-pc-pri-fotografovani-tisicu-motodilu/#reply1158076
brainman
verified
rating uzivatele
8. 12. 2015 20:50:54
Pre Canon môžeš použiť Canon EOS utility alebo Adobe Lightroom - v menu File / Tethered Capture
8. 12. 2015 20:50:54
https://webtrh.cz/diskuse/digitalni-fotoaparat-nebo-kamera-pripojena-k-pc-pri-fotografovani-tisicu-motodilu/#reply1158075
jackoob
verified
rating uzivatele
9. 12. 2015 08:50:55
Hezký den,
pro focení dílů/produktů/vzorků máme vytvořené komplexní řešení postavené na Canonu a Androidu. Workflow, které řešíme spočívá v:
1. rozpoznání a načtení 1D/QR kódu (nebo případného ruční zadání),
2. nafocení jednotlivých stran, kde po každé fotce můžete ještě provést revizi,
3. výběru těch pravých fotek a nahrání na lokální server.
Kódy pomáhají v kategorizaci a osoby na jiném oddělení mohou jednoduše pomocí kódu znovu načíst danou focenou sadu. Nafocení a okamžitá revize přes tablet (který umí zrcadlovku i ovládat - livestream, zoom, zónový fokus, iso, závěrku a časy) umožňuje rychlé odhalení chyb a okamžitou nápravu bez opouštění pracovního místa k jinému stroji nebo zařízení (natož pak vytahování karty z foťáku a zjišťování chyby až v počítači). V posledním kroku mohou být fotky nahrány jak na lokální server tak na vzdálený a nebo zaslány emailem.
Šetříme tak klientovi čas přesně kvůli požadavku, který máte - focení tisíců dílů. Dejte vědět, kdybyste měl zájem o další podrobnosti.
9. 12. 2015 08:50:55
https://webtrh.cz/diskuse/digitalni-fotoaparat-nebo-kamera-pripojena-k-pc-pri-fotografovani-tisicu-motodilu/#reply1158074
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit