Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Na co dat pozor pri koupi eshopu – konkretne

ryb
verified
rating uzivatele
1. 11. 2014 11:36:54
Dobry den,
prelustroval som forum ale napriek tomu som sa rozhodol zalozit tema na uz niekolkokrat omielane tema.
Situacia:
Planujem kupit zabehnuty eshop, dohodol som si stretnutie s majitelom, aby som si vytvoril nazor na neho, ako na cloveka, a tiez ci na mna bude posobit hamizne alebo skor normalne (ludsky). Kedze sa cena eshopu pohybuje okolo stvrt miliona korun (co pre mna nieje maly peniaz), tak nechcem nehat rozhodovat pocity ale fakty.
Predaj eshopu je dohodnuty s komplet technickym backgroundom ako su domeny, technicke riesenie eshopu, hostingove sluzby, podporne weby, facebook, kontakty na dodavatelov, kontakty na grafika a programatorov, databaza zakaznikov, know how atd.
Kedze nemam skusenosti s kupovanim takychto rieseni, obavam sa najmä:
1. Kontakty na dodavatelov - co ak kupim eshop a dodavatel mi odmietne dodavat tovar, pripadne mi ponukne ine (nevyhodnejsie) podmienky ako stavajucemu majitelovi ? Da sa zmluva spravit tak, ze vsetky prava a povinnosti dodavatela eshopu sa automaticky pri kupe eshopu prevedu na noveho majitela (teda mna) ?
2. Kontakty na programatorov a grafika - rovnaka otazka ako v pripade dodavatela
3. Dovod predaja je zdravotny problem a cas, ktory majitel nema na tento eshop, pricom prevadzkuje aj ine eshopy. Mi to pride take klise, ktore uvadza kazdy druhy predajca eshopu. Je to vporiadku ?
4. Podla bodu tri sa majitel nemal cas venovat eshopu a cisla v porovnani s predchadzajucimi rokmi padaju nadol, v roku 2014 je to dokonca 50% pokles trzieb, pricom v roku 2011-2013 boli cisla ustalene. Majitel hovori, ze je to sposobene jeho zdravotnym stavom a casom, ktory nema. Je to prijatelne a zvratitelne alebo sa jedna o pravdepodobne predaj potapajucej sa lode ?
5. Predavajuci mi nechce dovolit nahliadnut do uctovnictva pred kupou. Oboznamil ma len s navstevnostou, pripadne s cislami obratov z adminu eshopu. Ked som sa pytal, preco nemoze dat nahliadnut k realnemu uctovnictvu, povedal, ze ma viacero biznisov, ktore mi nechce ukazovat. Je toto bezny postup, alebo predomonu nieco taji ? Chapem, ze skutocne moze mat citlive udaje, ktore sa netykaju predmetneho eshopu, no napriek tomu nechcem kupovat macku vo vreci.
6. V nadvaznosti na predchadzajuci bod ma napadlo napisat do kupnej zmluvy klauzulu, kde by boli vymedzene body, za ktorych by som mohol odstupit od kupnej zmluvy a musel by mi vratit peniaze. Napriklad ak dodavatel odmietne dodavat tovar za rovnakych podmienok do eshopu alebo ak bude priemerny pokles trzieb o viac ako 50%... Stretli ste sa uz aj s nejakym takymto ochrannym mechanizmom kupujuceho ?
7. Ked som chcel od predavajuceho aby mi zostavil detailny popis nakladov a prijmov vratane poloziek za reklamu, reagoval len ciastocne s tym, ze detailnejsie informacie mi poda az po zaplateni celej sumy. Je to bezny postup ?
Toto su asi take najpalcivejsie otazky, ktorych sa ja ako kupujuci obavam. Nejde o to, ze by som bol nejaky puntickar ale v tomto mozno aj trochu som, pretoze chcem presne vediet co kupujem, za co to kupujem a ake su vyhliadky do buducna ... Preto este uvazujem nad tym, ze by som peniaze ulozil do uschovy, kde by peniaze cakali xy mesiacov na to, kym sa mi podari overit realne cisla fungovania eshopu tak ako ich podava predavajuci a ak sa naplnia, tak peniaze budu podla zmluvy vyplatene a ak sa nenaplnia, odstupim od kupnej zmluvy. Laicky povedane ak predavajuci tvrdi, ze mesacny zisk je v priemere xy korun a do pol roka bude eshop vykazovat priemerny zisk len xy% tak ma jednoducho zavadzal a odstupim od zmluvy.
Viete mi niekto prosim poradit ako to vidite ? Zaujimal by ma hlavne nazor cloveka, ktory uz predaval nejake zabehnute eshopy ale aj nazory ludi, ktori chcu kupovat eshopy.
Dakujem
1. 11. 2014 11:36:54
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065490
Biba
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
1. 11. 2014 11:53:30
Řeknu to jednoduše. VELKÝ POZOR SI DEJ! Je to celé divné. Už jen to, proč se mu nevyplatí zaplatit pracovníka na správu e-shopu a zajistit si tak pasvní příjem? Proč to raději prodává? NIC NEPLAŤ dřív, než t dá veškeré podklady. Prodává projekt, musí počítat s tím, že budeš chtít vědět víc než jen nějakou návštvnost, která může být z autosurfů aj. Také bych popřemýšlel o zainvestování čtvrt milionu korun do vlastního e-shopu. Za čtvrt milionu se už dá začít velice slušně a máš jistotu. Já bych si dal opravdu pozor a trval bych na více informací. Protože "nemoc" a "cesta do zahraničí" už jsou opravdu otřepané a je to divné!!!
1. 11. 2014 11:53:30
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065489
ryb
verified
rating uzivatele
1. 11. 2014 12:07:13
Napsal Bíba;1136947
Řeknu to jednoduše. VELKÝ POZOR SI DEJ! Je to celé divné. Už jen to, proč se mu nevyplatí zaplatit pracovníka na správu e-shopu a zajistit si tak pasvní příjem? Proč to raději prodává? NIC NEPLAŤ dřív, než t dá veškeré podklady. Prodává projekt, musí počítat s tím, že budeš chtít vědět víc než jen nějakou návštvnost, která může být z autosurfů aj. Také bych popřemýšlel o zainvestování čtvrt milionu korun do vlastního e-shopu. Za čtvrt milionu se už dá začít velice slušně a máš jistotu. Já bych si dal opravdu pozor a trval bych na více informací. Protože "nemoc" a "cesta do zahraničí" už jsou opravdu otřepané a je to divné!!!
Ano, za stvrt mega sa da vybudovat slusny eshop, ale tento je zabehnuty aj s uzivatelskou zakladnou a to su pre mna hodnoty, za ktore sa chystam zaplatit. Eshop ma viac ako 5 rokov, pozitivne referencie od zakaznikov ... Proste myslim ze v cene nieje problem, len sa obavam aby som nenaletel na nejake fiktivne cisla ... To je cele.
Kazdopadne ti dakujem za nazor a urcite budeme musiet najst nejaky kompromis ohladne vyplatenia.
1. 11. 2014 12:07:13
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065488
Neobjevila se na trhu kvalitnejsi konkurence?
1. 11. 2014 12:18:52
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065487
phys0c
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
1. 11. 2014 12:19:20
a URL eshopu nie je možné zverejniť? prípadne do PM.. ale skôr by som ju sem vystavil a možno sa ti ozve niekto, kto tiež chcel kúpiť rovnaký eshop ale prišiel na niečo, na čo ty nemusíš...a možno nie
ale ak tam má obraty, vďaka ktorým má eshop cenu štvrť mega, neverím, že nemá na to, aby zaplatil zamestnanca ak sám nemá čas, alebo mu to nedovoľuje zdravotný stav..buď opatrný
1. 11. 2014 12:19:20
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065486
ora
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
1. 11. 2014 13:01:35
Dnes se prodávají menší eshopy hlavně z důvodu poklesu obratu i zisku díky zvyšující se konkurenci velkých hráčů. Kupovat takto celý business je komplikované, protože tam mohou nastat desítky obtížně předvídatelných problémů. Tajení informací o reálném zisku a nákladech na reklamu vypovídají nejspíše o tom , že eshop je spíše prodělečná záležitost. Samotný technický background může být řádná pain in the ass, pokud je to zakázkové řešení, bude Vás mít programátor v hrsti.
Profesionální koupě vypadá tak, že na začátku zaplatí záloha a zbytek kupní ceny se dá do úschovy a vyplatí se až po splnění všech podmínek za určité časové období např za půl roku či rok. Plnění dohodnutých bodů smlouvy může kupní cenu snižovat či zvyšovat , v určitých bodech může vést až zrušení kupní smlouvy či sankcím. Osobně bych požadoval, aby smlouva garantovala uzavření či převzetí smlouvy s programátorem, grafikem, dodavateli , hostingem atd. Nezapomínal bych ani na zákaz konkurence a to i včetně osob blízkých.
Obecně bych si takovou investici třikrát rozmyslel, dnes 90% zákazníků chce zboží mít takřka obratem, což vyžaduje držení velkých skladových zásob a s tím jsou samozřejmě spojeny další rizika i náklady - pokles cen, prostory, evidence atd.
Pokud již nějaké eshopy neprovozujete , tak bych hodně přemýšlel jestli dokážete všechno uřídit. Pokud nebude ovládat na špičkové úrovni všechny potřebné oblasti - programování, UX, marketing, logistiku, webovou analytiku, tak si připravte balík peněz na , aby jste si profesionály v těchto oblastech zaplatil.
1. 11. 2014 13:01:35
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065485
Gabonator
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
1. 11. 2014 14:39:15
Podľa môjho názoru je to jasná búda. Pretože podľa takejto šablóny sa správajú podobný ľudia, všetko zahaľujú do tajomstva a pekne vás napínajú. Predpokladám že o tie prachy prídete, lebo obavy ktoré ste opísal sú viac než reálne. Stačí ak sa naplnia dve z nich a celý projekt je bezcenný. Budete prekvapený.
Doporučujem učiť sa na vlastnom chybách a projekt začínať pekne od nuly.
1. 11. 2014 14:39:15
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065484
ryb
verified
rating uzivatele
1. 11. 2014 15:12:26
URL ani nejake cisla nechcem zverejnovat, povazujem to za neeticke. Iste to chapete ...
1. 11. 2014 15:12:26
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065483
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
1. 11. 2014 16:39:18
Jen pro zamyšlení:
Podle zkušeností úvěrového oddělení jedné banky, 90% ehopů prodaných svými majiteli zkrachuje. Je to postavené na reálných datech. Ten kdo takový eshop vybudoval, má prostě know-how, které je nepřenosné a kontakty na dodavatele to nezachrání.
Teď čtu ten popis a je to jasný podvod. Jak zaplatíš, tak ty peníze už nikdy neuvidíš a nebudeš mít nic. Smlouva je v Čechách jenom cár papíru, který můžeš ukazovat roky u soudu a vyhrané peníze pak nárokovat u dávno "zkrachovalé" s.r.o.
1. 11. 2014 16:39:18
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065482
David Koudela
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
1. 11. 2014 16:44:58
Ahoj, dám ti odpovědi ze strany provozavatle eshopu
1 - To je téměř nulová šance...dneska se snaží každý prodat za každou cenu. Jsou určité značky co si drží exklusivitu, ale to si jednoduše můžeš zjístit sám - je to exklusivní zboží? Research to řeší... Takže bych se toho nebál.
2- Programátorů a grafiků je na světě jako sr..k...... pokud to není komplet extra řešení na míru od jedince za 200 000 ale komerční systém s úpravami... zase bez obav.
3- Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že to klišé není - mnozí lidé ( vlastní zkušenost) nemusí za zdravotními důvody skovávat rakovinu,aids a další. Mnohem častěji je to deprese, syndrom vyhoření, ztráta motivace..... to jsou věci které pokud člověk nezažije....těžko pochopí proč někdo chce prodat eshop ze zdravotního důvodu.
4 - některým eshopům tvoří 90% tržby reklama... pokud se mu nevěnuje, není to nic nelogického.....
5- to je důvod kde bych zpozorněl...čísla na eshopu není problém za rok nahnat ať se shop tváří jako ziskový..... zase na 2 stranu... účetnictví je velice citlivá věc.....
6- to ti nikdo asi nepřistoupí - i pokud je z jeho strany vše čisté, pokud bys chtěl ybch souhlasil jako prodávající s tím, že v případě poklesu o 50% se kupní smlouva ruší, řeknu ti že přece neponesu riziko tvé případné neschopnosti. Navíc už budeš mít knowhow shopu - není problém prodej z tvé strany sabotovat, shop vrátit dostat kupní cenu a za zlomek si to rozjet na sebe od nuly.....
7-ne to není...... pokud je obrat 50 000 a výdaje na reklamu 5000 jhe to ok.... pokud 30 000 je to na prd...tohle je zásadní věc, kterou musíš vědět před koupí a musí být ustanovená ve smlouvě.
Add pasivní příjem najmutí zaměstnance...... Mám shop s obratem do milionu s vysokymi maržemi.... přesto prostě vím že kdybych někoho zaměstnal tak by mi zbylo s bídou tak 10 000 měsíčně..... když do toho započtu riziko toho, že mi ten zaměstnanec do půl roku shop okopčí...je pro mě 100x lepší jej prodat. Tolik pohled z 2 strany :)
David
1. 11. 2014 16:44:58
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065481
je treba si uvedomit, ze naklad na porizeni eshopu je jen jedna cast. Pokud je pro tebe 250 tisic vysoka castka, kde pak vezmes dalsi milion na sklad, provoz, reklamu?
1. 11. 2014 16:50:10
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065480
David Koudela
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
1. 11. 2014 17:01:54
Napsal marat;1137052
Jen pro zamyšlení:
Podle zkušeností úvěrového oddělení jedné banky, 90% ehopů prodaných svými majiteli zkrachuje. Je to postavené na reálných datech. Ten kdo takový eshop vybudoval, má prostě know-how, které je nepřenosné a kontakty na dodavatele to nezachrání.
Teď čtu ten popis a je to jasný podvod. Jak zaplatíš, tak ty peníze už nikdy neuvidíš a nebudeš mít nic. Smlouva je v Čechách jenom cár papíru, který můžeš ukazovat roky u soudu a vyhrané peníze pak nárokovat u dávno "zkrachovalé" s.r.o.
To by mě zajímála ta statistika těch 90% :)
1. 11. 2014 17:01:54
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065479
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
1. 11. 2014 17:16:23
dkoudela: Já jí samozdřejmě nemám. Byla mi pouze ukázána na monitoru. Ten výstup z databáze jim sloužil ke stanovení rizikovosti podnikatelských úvěrů na eshopy. Oni to měli vyjádřené v poklesu tržeb...měli proto termín, který si nepamatuju. Ta tabulka i s grafem byla samé mínusy a proto už se nikdy nebudu pokoušet kupovat eshop....
1. 11. 2014 17:16:23
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065478
David Koudela
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
1. 11. 2014 17:24:45
Napsal marat;1137060
dkoudela: Já jí samozdřejmě nemám. Byla mi pouze ukázána na monitoru. Ten výstup z databáze jim sloužil ke stanovení rizikovosti podnikatelských úvěrů na eshopy. Oni to měli vyjádřené v poklesu tržeb...měli proto termín, který si nepamatuju. Ta tabulka i s grafem byla samé mínusy a proto už se nikdy nebudu pokoušet kupovat eshop....
No já loni eshop prodal....a nemyslím, že by krachovali kluci....
www.kkravaty.cz :)
1. 11. 2014 17:24:45
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065477
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
1. 11. 2014 17:32:54
Tak objektivně řečeno, nevím z kolika případů ta statistika vycházela. Možná jsi ten 14%tní..:)
Nicméně úvěrář měl skoro dokonalý přehled v oboru ehopů, čímž mě překvapil. U bank jsem zvyklý na přístup z doby kamenné.
1. 11. 2014 17:32:54
https://webtrh.cz/diskuse/na-co-dat-pozor-pri-koupi-eshopu-konkretne/#reply1065476
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit