Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Ústní dohoda, spolupráce

WEBNIA s.r.o.
verified
rating uzivatele
(41 hodnocení)
23. 6. 2014 17:15:43
Dobrý den,
řeším stále jeden problém, je to vůbec poprvé co jsem se takovým problémem za x let setkal.
S klientem jsem měl schůzku, kde jsme probrali možnosti nových internetových stránek pro jeho podnik. Podnik má své stránky již x let a nemění je. Stránky stojí za prd, nikdo přes ně restauraci nenajde a tak nemají žádný přínos.
Rozhodl jsem se restauraci oslovit a nabídnout ji možnost spolupráce za lepší cenu a dokonce jsem osobně do podniku přišel se s klientem domluvit. Hned první dvě věty, které klient prohlásil byli, že nepotřebuje fakturu, že to stačí na černo, že má problémy teď s financemi, utáhnout to, apod. Další věc byla jestli nemám náhodou nelegální operační systém, že mu dochází licence - klidně za něj zaplatí. Samozřejmě se mě zeptal na cenu, kolik by takové řešení stálo.
Odpověděl jsem mu, že cena je od 6.000,- Kč za internetové stránky. Dále se zeptal, za jak dlouho by mohl být první návrh, řekl jsem mu, že zhruba do 5 dní, on napsal, že pospíchá, řekl jsem, že se to dá i za dřívější dobu. Třeba do 3. dne.
Dále jsme probírali internetový marketing, propagaci na sociálních sítích a funkčnost administrace. Na konec jsme se domluvili na tom, že mu zašlu návrh stránky a dle toho se rozhodne jestli jo nebo ne. K ceně jsme se vůbec nevyjadřovali.
Na konci schůzky jsem podal ruku a odešel (standardní postup).
Začali jsme se domlouvat na emailu, už druhý den mi napsal, že chce vidět návrh stránek, ale bohužel ještě nebyl, proto jsem poslal až další den. Napsal, že jsou OK, ale že tam jsou gramatické chyby a špatné údaje (informace použité v šabloně byly zkopírovány z jeho stále funkčních stránek). Poté mi volal, že tam chybí věc, na které jsme se ani nedomluvili, napsal mi to i do mailu a také napsal, ať se dostavím na osobní konzultaci. Záležitost jsme doplnili a poslali (dle úplně základních informací, které nám poskytl). Ač to nebylo součástí dohody, tak jsme to vypracovali a naprosto v klidu jsem mu zaslal finální návrh.
Na ten mi odepsal, že takto ne, že se musíme sejít, že spolupráce nefunguje, že je toho na úpravu víc. Napsal jsem mu, že jsem dočasně mimo jeho město, pokud na to spěchá, ať to sepíše. Napsal, že mě čeká v podniku v tolik a tolik, že je toho víc.
Odpověď byla, že nechápu, že je toho víc, že jsme již návrh odsouhlasili a úpravy již diktoval. Pokud chce další, bude muset počítat s navýšením ceny. Na to mi odpověděl tím, že žádného grafika neplatím, že žádné navýšení nebude a ať se koukám dostavit.
Odvětil jsem, že tenhle přístup si vyprošuji, že sice nejsme naprostí profesionálové, ale tenhle přístup povelů a neprofesionálního jednání se nám nelíbí a od spolupráce odstupujeme s tím, že náklady za design a čas vykompenzovat nechceme.
Napsal mi, že on nic neporušil, že má právo na to, abychom to dodělali nebo to předá právnímu zástupci. Prý mu vznikla tímto jednáním škoda a bude ji chtít kompenzovat. Ústní dohoda prý vznikla u nich v podniku, kde nám byla přítomna i jednatelka společnosti (nikdo jiný kromě nás dvou a barmanky tam nebyl - ta občas přišla, hrála s mobilem a odešla).
Ještě mi napsal, že pokud se s ním zítra u něj nesejdu, předá to právnímu zástupci.
Zajímá mě, jakou má šanci na úspěch v soudním procesu, jak bude dokazovat, že mu to způsobilo újmu. Není to spíš jen tlačení na mladé podnikatele? Neustále vyhrožuje, používá znění zákona, odkazuje se na právní zástupce a poučuje mne o tom, že nejsem firma, ale podnikatel.
Napadlo mě s ním spolupráci nepřerušit, vytvořit však smlouvu o dílu, doložit ceník služeb jako součást smlouvy a vše si nechat hradit navíc, včetně schůzek, apod.
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti, jak by se to dalo řešit? Upozorňuji, že jsme to byli my, kdo se mu ozval s nabídkou o pomoc a spoluprací s osobních sympatií k restauraci, která očividně pomoc potřebuje.
Z jeho jednání je maximálně patrné, že nové stránky potřebuje, že si uvědomuje, že k němu nikdo nechodí, apod. Nicméně nerad bych to nechal vyšumět a pak to nárazově řešil. Spíš se chci připravit na situace, které mohou nastat. Také by mě zajímalo, jaké může mít reálné šance uspět u soudu.
Nabízím finanční odměnu těm, kteří dokáží kvalitně poradit a připravit na možné situace. Na jednu stranu jsem rád, že mě to potkalo - dobrá zkušenost, ale na druhou stranu mě mrzí to, jaký jako Češi jsme. A už vůbec k lidem, kteří se snaží pomoci.
Díky moc za přečtení i odpovědi.
23. 6. 2014 17:15:43
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034270
Roman
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
23. 6. 2014 17:44:06
Netřeba, nemá žádnou šanci uspět a vymámit z tebe stránky za určitou cenu. Není písemná objednávka, není závazné potvrzení z tvé strany, sdělení ceny a termínů bylo pouze orientační, klient nebyl s návrhem spokojen, nechce akceptovat navýšení ceny za další úpravy, jakákoliv možnost spolupráce tím tedy padá.
23. 6. 2014 17:44:06
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034269
domju
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 6. 2014 18:13:22
Caesar Omyl, podle nového zákoníku (uff) pana Pospíšila, stačí ústní dohoda, takže "iDevGroup.cz" má problém v tom, že ten vykuk pokud z něho bude chtít vytáhnout peníze, tak má docela šanci (svědek barmanka/jednatelka). Takže pokud iDev vyměkne ...
23. 6. 2014 18:13:22
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034268
Jenze tak, jak dotycny si vymysli pritomnost svedka, muze mit stejneho svedka i dotycny. Jinak z nasledne mejlove komunikace nemohou nektere veci byti vice jasne?
23. 6. 2014 18:19:44
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034267
Roman
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
23. 6. 2014 18:20:01
hloupost. Ústní dohoda je sice platná, ovšem v tomto případě neuspějí. iDevGroup ústně projednali návrh na zakázku, s přibližnou cenou za určitý objem práce, s určitými termíny pro zhotovení grafického návrhu, atd. Od začátku dělá problémy pouze pan majitel, který si vymýšlí stále více a nechce připlácet. To je jasné i z korespondence, kterou iDevGroup může doložit, protože ji má písemně. Pokud by se rozhodl pan majitel a svědkové lhát, a tvrdit, že za 6 000 korun mu iDevGroup nabídl hory doly se vším všudy, zřejmě ani s tím nebude mít šanci uspět, neboť další specifikaci předal až dodatečně, a taková dohoda rozhodně není běžná, těžko mu tedy soud něco tak nereálného uvěří. Na druhou stranu má iDevGroup ještě k výhodě to, že pan majitel nabádal k daňovému podvodu, nezákonnému jednání (instalace kradeného sw), atd. Nechal bych tedy pana majitele klidně podat žalobu, pak bych si nacenil veškeré náklady, které jsem do té doby měl, a ty bych požadoval k náhradě. V případě soudu se za nám sdělených podmínek IMHO nedá nevyhrát.
23. 6. 2014 18:20:01
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034266
domju
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 6. 2014 18:25:08
Caesare, hele já sice nejsem právník, ale být tebou, tak bych nebyl tak kategorický, být iDevem počkal bych na krok protistrany
23. 6. 2014 18:25:08
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034265
WEBNIA s.r.o.
verified
rating uzivatele
(41 hodnocení)
23. 6. 2014 19:20:14
Dekuji za nazory. dokonce mi napsal, ze nejake navyseni kalkulace nechape, ze zadne naklady za pul hodiny prace se nezvednou, ze tedy nemohl prekrocit kalkulaci. dokonce sam napsal, ze ty upravy nejsou dele jak na pulhodiny a ceka me na osobni konzultaci. Vubec ho nezajima, ze misto meho podnikani je 60 km od neho.
O tom, ze je nejaky dalsi ucastnik nasi schuzky jsem nebyl informovan. Jen mluvil s barmankou (dcera asi) o tom, ze jeji pritel studuje stejnou vysokou skolu a nemuze mu sehnat ten operacni system na cerno. Podruhe kdyz prisla se ji ptal, jestli by se mestarala o facebook, na to mu rekla, ze ani omylem, ze nema cas.
Nikoho dalsiho mi tak nepredstavil. Design jsem mu zaslal asi trikrat upraven. Vzdy jsem byl mily a snazil se vyjit maximalne vstric. Odpovidal vzdy neuplne, nejasne a nikdy nebyl spokojeny.
23. 6. 2014 19:20:14
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034264
Matúš
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
23. 6. 2014 20:21:28
Ja sa čudujem že ti ihneď nedocvaklo, že si narazil na upíra...
Pri takom prístupe treba ihneď zbystrieť (predvídať to najhoršie) a čím skôr sa s ním rozlúčiť.
23. 6. 2014 20:21:28
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034263
WEBNIA s.r.o.
verified
rating uzivatele
(41 hodnocení)
23. 6. 2014 20:24:59
Napsal matus-x1;1100724
Ja sa čudujem že ti ihneď nedocvaklo, že si narazil na upíra...
Pri takom prístupe treba ihneď zbystrieť (predvídať to najhoršie) a čím skôr sa s ním rozlúčiť.
Já to trochu čuchal, proto jsem odstoupil od spolupráce, nicméně teď hledám ideální východisko.
23. 6. 2014 20:24:59
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034262
andrej11235
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 6. 2014 20:25:29
"Napadlo mě s ním spolupráci nepřerušit..." - neblázni. Akú spoluprácu? Zatiaľ Ťa len odrbáva. Je také pravidlo, resp. skúsenosť, že ak sa raz niekto zachová ako chuj, a prejde mu to, bude sa stále chovať ako chuj. A na chuja sa nedá korektne. Len chujovo. Napríklad - dodáš mu čo chcel, a on zmení zadanie. A Ty odpovieš - som rád že pôvodne dohodnuté podmienky nepovažujete za záväzné, lebo potrebujem navýšiť náklady dvoj-násobne. Keď Ti vynadá, napíšeš zase - je mi ľúto, mýlil som sa, chcel som napísať, že náklady porastú trojnásobne, platím ešte brata policajta, ktorý mi s tým pomáha. Klasika, ako on, tak aj Ty.
23. 6. 2014 20:25:29
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034261
WEBNIA s.r.o.
verified
rating uzivatele
(41 hodnocení)
23. 6. 2014 20:28:53
Napsal andrej11235;1100726
"Napadlo mě s ním spolupráci nepřerušit..." - neblázni. Akú spoluprácu? Zatiaľ Ťa len odrbáva. Je také pravidlo, resp. skúsenosť, že ak sa raz niekto zachová ako chuj, a prejde mu to, bude sa stále chovať ako chuj. A na chuja sa nedá korektne. Len chujovo. Napríklad - dodáš mu čo chcel, a on zmení zadanie. A Ty odpovieš - som rád že pôvodne dohodnuté podmienky nepovažujete za záväzné, lebo potrebujem navýšiť náklady dvoj-násobne. Keď Ti vynadá, napíšeš zase - je mi ľúto, mýlil som sa, chcel som napísať, že náklady porastú trojnásobne, platím ešte brata policajta, ktorý mi s tým pomáha. Klasika, ako on, tak aj Ty.
Zítra se s ním mám sejít, jinak to předá právnímu zástupci. Takže na tohle už není čas. Teď si spíš myslím, že to podá. Jde o to, jaká je šance na úspěch, případně jak se připravit.
---------- Příspěvek doplněn 23.06.2014 v 20:32 ----------
Ještě mě napadlo napsat email, ve kterém bych napsal, že budeme ve spolupráci pokračovat za podmínek, že bude respektovat navýšení rozpočtu a kalkulace a emailové komunikace, popř. že bude platit pokaždé osobní schůzky (tj. cesta + čas) z mého bydliště do Hradce Králové.
23. 6. 2014 20:28:53
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034260
andrej11235
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 6. 2014 20:35:11
"Zítra se s ním mám sejít" - tak ste sa dohodli? Neblázni, ak budeš hrať po jeho, odrbe Ťa ešte viac. Čo čakáš, že sa Ti omluví a už bude dobrý?
23. 6. 2014 20:35:11
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034259
WEBNIA s.r.o.
verified
rating uzivatele
(41 hodnocení)
23. 6. 2014 20:36:41
Napsal mi, že se máme sejít, jinak to předá právnímu zástupci. Já tam samozřejmě nejdu, proto píšu, že to nejspíš podá, ale napadla mě ta varianta s tím emailem.
23. 6. 2014 20:36:41
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034258
andrej11235
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 6. 2014 20:38:54
Počkaj si na prvý doporučený list od jeho právneho zástupcu (ktorý pravdepodobne ani nikdy nepríde), a potom choď za právnikom. Všetko ostatné bude strata času.
23. 6. 2014 20:38:54
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034257
WEBNIA s.r.o.
verified
rating uzivatele
(41 hodnocení)
23. 6. 2014 20:42:08
Jo, to zní rozumně.
23. 6. 2014 20:42:08
https://webtrh.cz/diskuse/ustni-dohoda-spoluprace/#reply1034256
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit