Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Přeprodej zakázek / Outsorcing

iLuz3
verified
rating uzivatele
22. 6. 2014 21:33:46
Dobrý den,
potřeboval bych slyšet Váš názor a třeba i rady.. Mám nějaké kontakty v oblasti strojírenství. Napadl mě následující podnikatelský záměr. - Scháněl bych strojírenské zakázky jak v ČR tak okolních státech (Německo, Rakousko) a protože nemám svoji vlastní firmu, tyto zakázky bych v dalším kroku prodával nebo outsorsoval jiným firmám. Nevím však zdali je lepší tyto zakázky nějakým způsobem přeprodat nebo outsorsovat.
V procesu přeprodání zakázky vidím strukturu takto: - poptávající firma - já (zprostředkovatel) - firma, který produkt vyrobí - poptávající firma. = Tím se koloběh uzavírá - riziko vidím v tom, že firma která produkt vyrobí, bude jednat a dodávat výrobek přímo poptávající firmě a příště se mohou sami dohodnout na dalších zakázkách beze mne.
Druhý způsob "outsorcing": -poptávající firma - já (zprostředkovatel) - firma, která produkt vyrobí - já (zprostředkovatel) - poptávající firma, která ode mě dostane hotový výrobek . = Zde riziko vidím v tom, že případnou reklamaci jsem nucen řešit já - poté bych samozřejmě chtěl náhradu po firmě, která výrobek vyrobila. Výhoda je v tom, že vyrábějící firma nebude jednat přímo s poptávající firmou ale budu tam mezi nimi pořád já.
Chci se zeptat jestli má tento model šanci na úspěch a jestli vůbec český zákon pamatuje na nějakou živnost zprostředkovatele nebo bych si byl nucen založit sro..?
Mám vizi, že bych měl funkci ""brokera"" (velké uvozovky) v clusteru. S mírnými provizemi a dobrými "výrobními firmami", kterým bych zakázky outsorsoval by byla šance na úspěch. Navíc by to mělo být výhodné pro všechny tři strany. Příklad: Pepík umí lépe vyrobit výrobeXY než Karel (za nižší cenu a dobrou kvalitu), Karlovi tento výrobek trvá ale zase umí lépe výrobekAA na rozdíl od Pepíka. Tak ten vyrobí to a ten zase ono. Výhodné pro všechny a lepší než aby poptávající firma dala Pepíkovi vyrobit výrobekXY a ten se s tím "pachtil" - stálo by to čas, peníze a třeba i kvalitu.
Děkuji za reakce a cenné rady.
22. 6. 2014 21:33:46
https://webtrh.cz/diskuse/preprodej-zakazek-outsorcing/#reply1033953
Roman
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
22. 6. 2014 21:45:30
Je to volná živnost
http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/obsahova-napln-zivnosti-volne-2-4881.html, odstavec 47
A můžeš s oběma stranami uzavřít zprostředkovatelskou dohodu, aby tě nemohli obcházet.
22. 6. 2014 21:45:30
https://webtrh.cz/diskuse/preprodej-zakazek-outsorcing/#reply1033952
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit