Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Družstevní byt vs. byt v OV? Výhody? Nevýhody?

TL
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
5. 6. 2014 12:54:18
Zdravím všechny přítomné,
vím, že je to na internetu hodně probírané téma, často se však názory jednotlivých lidí zcela rozchází. Rád bych se tedy informoval jak se k těmto typům vlastnictví stavíte vy.
Jaké vlastnictví je dle Vás lepší? S jakým jsou problémy? Které jste zvolili Vy?
Povídejte, přehánějte, rád si přečtu Vaše zkušenosti!
Děkuji.
Pěkný den.
Tomáš
5. 6. 2014 12:54:18
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029691
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
5. 6. 2014 13:18:32
Zcela určitě osobní vlastnictví. Sice obvykle vyšší pořizovací náklady, ale zase to vyváží bezpečí investice. Když zbankrotuje SVJ o byt nepříjdeš, když zbankrotuje družstvo tak o něj příjdeš.
5. 6. 2014 13:18:32
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029690
_Nightmare_
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
5. 6. 2014 13:18:37
haxorson: no my jsme na tom po prechodu od druzstva k SVJ v podstate porad stejne . :) Pokud nepocitam, ze ted platime dan z nemovitosti a par dalsich drobnosti. Podle me zalezi spis na tom, za jakym ucelem ten byt kupujes. Pokud jako investici, tak je urcite lepsi osobni vlastnictvi (jednodussi z hlediska nakladani s tim bytem).
5. 6. 2014 13:18:37
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029689
asd
verified
rating uzivatele
5. 6. 2014 13:23:19
Družstevní má výhodu především v tom, že když ho prodáš, neplatí se 4% daň z převodu jako u osobního. Ten prodej (převod) lze realizovat během 10 minut někde v kanceláři družstva. Z osobního vlastnictví se při prodeji platí daň z převodu, a celý prodej se táhne díky zápisu do katastru (až dva měsíce). Na druhou stranu osobní vlastnictví je prostě tvoje, a například ti nikdo nemůže kecat do toho, jestli a komu ten byt třeba pronajmeš. U družstva se třeba u nás často stávalo, že dědek předseda dělal šprajcy. A druhá velká nevýhoda u družstevního (při jeho koupi) je to, že je tam mnohem větší prostor pro podvodníky. Převod družstevního podílu proběhne jen doručením na družstvo, kde vám na to dá někdo razítko a je to vyřízené ... zatím neexistuje žádná veřejná evidence nebo registr členů družstev. A stalo se v ČR ikskrát, že někdo členství v družstvu a jeho následný převod nafingoval a někdo mu zaplatil za cizí družstevní byt (stačí sehnat klíče od bytu - například podnájmem, jeden komplic jako "předseda", vytisknout si falešné papíry a nechat udělat razítko družstva). Inteligentnější člověk se samozřejmě jen tak napálit nenechá, jenže ne každý je takový.
5. 6. 2014 13:23:19
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029688
TL
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
5. 6. 2014 13:26:56
_Nightmare_
Právě kupuji s přítelkyní jen přechodně byt na cca rok, takže pro mě bude ideální to družstvo, jelikož ho neplánuji následně pronajímat, ale ihned prodat. Spíš mě zajímaly Vaše zkušenosti :-) mně je pořád oponováno, že ten byt prostě nebude můj, že budu mít jen právo v něm bydlet, což je samozřejmě pravda, ale vystěhovat mě z něj taky nikdo jen tak nemůže, dokud bude družstvo fungovat..
asd
Díky za info. Vesměs jsem vše věděl až na ty podvody, toho bych se tu tak nebál :-) samozřejmě to jde proklepnout. Ale zajímavé praktiky, to mě ani nenapadlo pořádně.
5. 6. 2014 13:26:56
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029687
asd: ono je to treba pojmenovat spravne. Druzstevni byt jako takovy neprodate, nechate si zaplatit odstupne a ta prava se pak prevedou na noveho druzestvenika (zjednodusene receno) ale nemuzete prodat neco, co neni vase.
Jinak ja mel ted DB. Postavilo ho ale velke druzostvo (radove maji tisice bytu a panelaku v Brne), takze pomerne bezpecne. Vyhodou je to i pro ty, kteri jen tak nesezenou u banky financovani. Druzstvo si zadnou bonitu nezjistuje. Zaplatili jsme na pocatku je nakuci a pak se plati "najem" ktery umoruje tu cenu. Po umoreni dane castky je pak byt preveden bezplatne do OS (je treba si precist stanovy druzstva, jelikoz ten prevod neni vzdy a automaticky a zdarma). Zaroven je mozne kdykoli v prubehu doplatit sumu a prevest to ihned (opet zalezi na pravidlech).
Na druhou stranu druzstva si vetsinou pujcuji draz, nez si clovek vyjedna hypoteku. Takze za byt o stejne cene pak clovek u druzstva plati vetsinou vice, nez u OS.
Nevyhody DB je treba to, ze se hure pujcuje na zaplaceni te prvni splatky, nebo na to pokryti toho prevodu (odstupneho), nez na byt v OS. Zaroven se s nim hure manipuluje, jelikoz neni fakticky vas, takze pouzit jej na zastavu ani nevim zda by treba slo, ale asi ne.
5. 6. 2014 13:35:55
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029686
Jakub Vrzák
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
5. 6. 2014 13:36:32
haroxson: Nejdříve si vyžádej platné stanovy, přečti si je a pak uvidíš co tam mají. Zažil jsem, že byt třeba nelze pronajmout osobě mimo země EU (pokuta 500tis.kč). Je to hodně individuální co si tam družstvo dá a je zde vypsané všechno. Tímhle bych začal a pak uvidíš.
Obecně fungující družstvo není špatná věc, ale defacto máš užívací práva a při porušení stanov nebo v případě krachu družstva nemáš nic. Náhrada žádná není a může to být drahá zkušenost. Banky se moc netváří na financování družstevních bytů a to může být problém při následném prodeji.
5. 6. 2014 13:36:32
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029685
asd
verified
rating uzivatele
5. 6. 2014 13:37:24
Já když kupoval, trval jsem na to, aby nám to ten předseda orazítkoval v kanceláři družstva, ne někde na chodbě (kancelář každé družstvo mít musí, zpravidla v domě ve sklepě nebo v prádelně..., kde je nějaká místnost plná lejster a šanonů, a také jsem si vyjel jeho osobního údaje z obchodního rejstříku a pak po něm chtěl legitimaci občankou, že je to on. Tvářil se kysele, ale prokázal se, dal razítko a podpis a bylo hotovo. Aby měl nějaký podvodník kromě klíče od bytu také klíče od kanceláře družstva a ještě k tomu občanku předsedy, to už by byli Dannyho parťáci 4 :-)
5. 6. 2014 13:37:24
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029684
U družstevního bytu pokud je tedy ve vlastníctví družstva neplatíte byt ale podíl v družstvě. Každý byt má nějakou anuitu buď splacenou nebo nesplacenou a třeba se v budoucnu uvažuje o odkupu do OV. Družstevní je levnější ale třeba do Ov půjde až za 10 let, takže se té ceně nevyhnete. Nechápu proč chcete na rok koupit družstevní byt a co z toho budete mít? ze zkušeností vám řeknu že družstevní byt má mnohem menší poptávku než byt který má značku v OV. Tak aby jste zbytečně nenalili peníze někam kde je další tři roky budete prodejem márně shánět. Jinak přečtěte si stanovy družstva obvykle se objeví takové články kde je například uvedeno že musí nějakou dobu v bytě bydlet než jej může prodat, nebo při zjištění že byt nikdo neobývá (to zn. když ho třeba budete tři roky prodávat) se vše řeší odebráním výhod člena družstva.
5. 6. 2014 14:37:07
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029683
dasaB: druzstevni byt je vzdy v majetku druzstva, pokud neni, pak to neni drustevni byt.
U DB bytu jde o to, ze ta cena/anuita je stejna jako u bytu, ktery se postavi primo do OV. Bezne to chodi tak, ze si poridite druzstevni byt za treba 3 miliony. A splacite ty 3 miliony. Jak je doplatite, byt se vam prevede do OV. (Zde zalezi jak to ma druzstvo stanoveno).
Kdyz treba splacite 10 let a splatite z tech 3 milionu jeden, tak anuita je jiz jen 2miliony a doplatite tedy jen ty 2 miliony.
Pokud splacite tech 10 let a splatite 1 milion a chcete byt "prodat" tedy prevest prava na nekoho jineho, tak to chodi tak, ze ten nekdo vam zaplati ten 1 milion a pak doplati tu anuitu co zbyva a pak se to prevede jemu do OV.
To co pisu jsou obecne principy, jak to funguje s tim, ze druzstva si mohou stanovit ruzne podminky. Jsou druzstva, ktera automaticky po splaceni anuity do OV byt neprevadi, jina za nejaky vyssi poplatek apod.
To odebrani jak pisete, opet zalezi na tom, jak to ma druzstvo postaveno. Ja mam druzstevni byt a v podstate mimo to, ze neni papirove muj, tak jsou takova pravidla, ze dokud platim, tak mi ho neodeberou, i kdybych se odstehoval. Muzu ho bez problemu pronajimat dale apod.
Jsou panelaky, ktere maji cast bytu v Ov, cast jsou DB apod.
5. 6. 2014 14:48:50
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029682
napsala jsem přesně to samé jen v modrém a to že družstevní byt "pokud tedy je družstevní" (myšleno může někdo být lhář , podvodník...Taky jsem napsala že družstevní je levnější ale jestli půjde do Ov za desete let tak ta cena stejně bude jako bytu v OV a té se nevyhne...To odebrání řekla jsem přečíst stanovy družstva každý ma jiné!!!!, Možná jsem to napsala spíše hodně složitě, někdo třeba pochopí.
5. 6. 2014 14:55:37
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029681
Aha, tak to jsem asi ne uplne pochopil :)
5. 6. 2014 15:03:25
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029680
TL
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
5. 6. 2014 15:24:57
Je to opravený byt 3+1 za 200 tisíc v místě mého pracoviště.. rozsáhlá oprava 2 roky zpátky byla daleko vyšší než prodejní hodnota současného bytu. 200 tisíc je v dnešní době téměř zanedbatelná částka, to mi určitě dáte za pravdu. Jiné podobné bydlení stejné kvality se tu nepronajímá / neprodává.
Nicméně chápu, že reakce byly vzneseny na základě neznalosti prodejní ceny. :)
5. 6. 2014 15:24:57
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029679
TL
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
18. 6. 2014 18:49:14
Zdravím lidi, mám ještě jeden dotaz.
Je nějak právně vymahatelné převod družstevního bytu? Např. pokud bych měl normálně přepsané práva obývat daný družstevní byt a nebylo by to náhodou platné, nicméně družstvo by to na mě přepsalo a měl bych od toho i převodní smlouvu?
18. 6. 2014 18:49:14
https://webtrh.cz/diskuse/druzstevni-byt-vs-byt-v-ov-vyhody-nevyhody/#reply1029678
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit