Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Odborně garantovaný seznam kvalitních grafiků

Rád bych zahájil diskuzi na téma shánění grafiků z pohledu klienta a zároveň představil náš projekt, chcigrafika.cz
V současné době existuje několik dalších českých webů, které sdružují grafiky, designéry a jiné krativce, ale žádný z nich se na to nekouká z pohledu zákazníka. Na webtrhu už jsem hodně dlouho a zažil jsem mnoho diskuzí, kde se řešily kvality grafiků, podle čeho posuzovat jejich přínos, jak je hledat a jiné věci. Osobně mi webtrh velmi pomohl v rozjezdu a kdyby neexistoval žádný podobný web, pravděpodobně bych se v oboru nikdy nerozvíjel :)
Nicméně od jisté chvíle narazíte na fakt, že zkušenější tvůrci mají na vybranou a proto často nemají potřebu se ozvat zrovna na váš formulář. Pokud chcete někoho dobrého, buď se poptáte u známých, projdete diskuze, nebo se podíváte na již existující weby jako Na volné noze nebo wbd.cz apod.
To je ale hledání jehly v kupce sena a věříme, že se takový seznam dá připravit lépe a na míru specifické skupině zákazníků. V první řadě jde o omezený a odborně garantovaný katalog, tudíž ti, kteří v něm jsou uvedeni, se tam dostali, protože splňují podmínky kvality, ne protože zaplatili xxx Kč za členství. Jde nám o kvalitu, ne o kvantitu. Zároveň v katalogu můžete vyhledávat dle potřeby, a filtrování plánujeme dále rozšiřovat. Naším cílem je tedy nabídnout seznam, který bude cílové skupině co nejvíc vyhovovat.
Na projektu se podílím, ale primárně jde o dílo Antonína Pospíšila a Václava Jirovského.
Nevkládám náš web do sekce kritika, protože by mě zajímalo, jak se na to dívají zákazníci, a domnívám se že lepší je oslovit vás zde. Samozřejmě beru jakékoliv připomínky k webu, speciálně co se funkčnosti týče (zvažujeme přidání filtrování dle krajů), nicméně úplně nejraději budu za příspěvky k projektu a nápadu samotnému. Osloví vás podobný seznam, nebo vám tam chybí něco, co jej ve vašich očích posune výše? Za projektem stojí zkušení harcovníci s mnoha lety zkušeností, ovšem to nejcennější je slyšet názor z druhé strany, který nás zajímá nejvíc - od klientů.
2. 4. 2014 11:16:22
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011784
V IE 9 vám nefunguje stránkování - jinak řečeno, nedostanu se dál, než za úvodní stranu.
2. 4. 2014 11:57:10
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011783
astrolog
verified
rating uzivatele
(109 hodnocení)
2. 4. 2014 12:15:52
Mno :) je to ještě docela nedotažený, ale největší problém vidím v tom, že jsi to nasadil na základě hodinové sazby. Sice chápu, že to je pro tebe nejjednodušší a z pohledu grafika asi nejlogičtější, ale pro mě, jako zákazníka, je to absolutně na nic. Neumím si pod tím představit ani "prd" a díky tomu hodnotím katalog aktuálně nepoužitelný. Další co mi padlo do oka je nepřehledná selekce oborů, než jsem našel webdesign, docela to trvalo - asi by šlo vyladit vyhledáváním. Jinak tam chybí dost funkcí, které bych uvítal, ale to asi doladíš.
2. 4. 2014 12:15:52
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011782
Napsal astrolog;1074588
Mno :) je to ještě docela nedotažený, ale největší problém vidím v tom, že jsi to nasadil na základě hodinové sazby. Sice chápu, že to je pro tebe nejjednodušší a z pohledu grafika asi nejlogičtější, ale pro mě, jako zákazníka, je to absolutně na nic. Neumím si pod tím představit ani "prd" a díky tomu hodnotím katalog aktuálně nepoužitelný.
Hodinová sazba není od toho, abys podle ní byl okamžitě schopen určit, kolik tě tvůj projekt u daného grafika přijde, na to už se musíš obtěžovat někoho oslovit :) Většina grafiků navíc nemá zájem uvádět nějaké ceníky a dává ceny podle projektu, jedná se tedy o orientační údaj, vhodný na srovnání. Jaká změna by v tvých očích udělala katalog použitelný?
Filtrování je zatím abecedně, ale určitě se zamyslíme nad lepším uspořádáním a případně přesnějším označením.
// Jinak já se na projektu podílím, ale nejsem hlavní tahoun :)
2. 4. 2014 12:30:25
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011781
astrolog
verified
rating uzivatele
(109 hodnocení)
2. 4. 2014 12:38:22
Petře, buď chceš slyšet názor klienta, který tam bude chodit a vybírat, nebo Tě zajímají hlavně grafici a (některý) klient tam pak chodit nebude. Pochopte - grafici - konečně, že když si klient hledá grafika, potřebuje mít aspoň orientační představu o cenové relaci. Když jsem začínal, neměl jsem ani šajnu o tom, kolik stojí HP eshopu nebo magazínu, natož co zkratka HP je :) Takže hodinové kategorie jsou prostě o ničem, minimálně pro 50% zákazníků. Navíc považuji za slušné uvést, že ceny HP se pohybují např. od 5000 za magazín, od 10t za eshop etc.. Abych ztrácel čas nějakým zjišťováním, na to ho mám moc málo a to by musel mít grafik opravdu echt reference ,) Ale je to samo vaše věc.
To je pro mě prostě alfa a omega použitelnosti katalogu.
Jinak tomu chybí např. filtrování referencí podle oboru u grafika samého, nebyly by špatné aktivní prokliky na dané weby z referencí/nebo na klienty, v profilu písemný seznam pro koho dělal apod..
Mimochodem, nebylo by špatné tam udělat poptávku pro zákazníky - co chce, cenová představa etc)
2. 4. 2014 12:38:22
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011780
Proto se tě ptám, abys svoje myšlenky rozvedl, protože ti do hlavy nevidím a zajímá mě, jaké řešení navrhuješ.
Katalog v žádném případě není pro každého, je pro užší cílovou skupinu, a číslo, které je předmětem sporu, se na samotném výpisu těžko dá nahradit něčím jiným. Není tam místo na to, aby se vypisovaly ceny za jednotlivé části webu, a většina grafiků si tohle opravdu nechá až na osobní domluvu, proto zkrátka je nutné někoho kontaktovat, jelikož jde o individuální naceňování. Žádná firma ti podobné shrnutí na webu nenabídne, proč by to měli dělat grafici? Jestli čekáš kompletní transparentnost, tak toho se nedočkáš, protože to není na nás - většina špičkových odborníků ti tohle na počkání prostě obecně nevypíše, nemá zájem ani potřebu.
Jediné co by přicházelo v úvahu je nahradit hodinovou sazbu cenovým rozpětím, což je opět nereálné, protože údaj 1000 - 100 000 Kč nikomu nic neřekne. Je to zkrátka příliš individuální a není to cílem katalogu, cílem je nabídnout přehled kvalitních grafiků, ale vybrat si už musíš sám podle jejich portfolia.
Abych ztrácel čas nějakým zjišťováním, na to ho mám moc málo
Pak v současné chvíli není katalog pro tebe. Náš filtr je nastavený opačně, kdy si nejprve zákazník projde reference a pak zjišťuje cenu. Jak hledáš grafiky, abys ztrácel minimum času?
2. 4. 2014 12:45:51
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011779
Michal Mrňa
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
2. 4. 2014 12:53:45
Pro mě jako zákazníka není důležitá hodinová sazba, jelikož nevím jak dlouho na tom bude pracovat. Zajimá mě za kolik je schopný práci udělat. On sám musí vědět kolik hodin mu to bude přibližně trvat a podle toho mi udělá cenovou nabídku.
Líbilo by se mi info od zákazníků - např. www a text od zákazníka.
A informací o grafikovi je také málo. Mohl by se v krátkém textu představit.
2. 4. 2014 12:53:45
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011778
astrolog
verified
rating uzivatele
(109 hodnocení)
2. 4. 2014 13:10:53
Napsal Petr Široký;1074607
Pak v současné chvíli není katalog pro tebe.
Tak to jsem rád, že to vím :)
2. 4. 2014 13:10:53
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011777
Napsal Slater;1074611
On sám musí vědět kolik hodin mu to bude přibližně trvat a podle toho mi udělá cenovou nabídku.
Přesně tak a proto je nutné grafika kontaktovat napřímo.
Pro podrobnější informace zatím slouží odkazy na portfolia grafiků, ale máme v plánu popisky a ohlasy klientů postupně přidávat.
Napsal astrolog;1074620
Tak to jsem rád, že to vím :)
Co můžu dělat? Vypsal jsem ti důvody, proč si představuješ to, co navrhuješ, jako Hurvínek válku. Chápu že vidina katalogu, který ti nabídne vše co chceš sám od sebe, je ideální stav, ale z důvodů co jsem vypsal je dosažení takového stavu prakticky nemožné. Snažíme se o přínos a užitek, ne o revoluci pro všechny. To prostě nejde.
Jsem rád za podněty, které jsi dal ohledně filtrování, ale tohle budeme muset nechat (zatím) být, pokud se nenajde někdo, kdo by přišel s řešením, které je realizovatelné, nebo mě přesvědčil, že rozdělování grafiků podle "obecného naceňování vocamcaď pocamcaď" je lepší způsob, jak je filtrovat. Rád si poslechnu další názory.
2. 4. 2014 13:31:29
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011776
astrolog
verified
rating uzivatele
(109 hodnocení)
2. 4. 2014 13:58:54
Petře sorry, ale to, že si to chcete jako tvůrci ulehčit a ještě jste k tomu zřejmě grafici, Tě neopravňuje tvrdit, že si to představuji jak Hurvínek válku. Vždy, když jsem hledal grafika, jsem našel dost webů, co měli aspoň slušnost uvést cenové orientační rozpětí nebo aspoň startovací čáru. Ale chápu, že je lepší, když si grafik sedí na zadku a čeká, až ho milostivě zájemce osloví a pak mu jako světa pán pošle nějakou cenu. Nejlépe hodinovku, aby si mohl za klientovi peníze válet šunky :D. Jenže to už tu kdysi bylo.
Takže to, co tvrdíš, že je nemožné, je buď o lenosti, neschopnosti, vyčůranosti nebo neochotě. Nic více a nic méně. A pokud si chcete hrát v katalogu na vybranou elitu, ok, ale pak to tam napište, že se jedná o elitní klub grafiků. Ale nezapomeňte uvést i kritéria toho výběru, kdo do něj patří a proč. Pak tam ale to nízké hodinové rozpětí asi nemá co dělat.
Tím diskusi končím, páč nic víc nepřinese. Ale nezkoušej to na mě se zesměšňováním základního požadavku cen. Ta hodinová sazba je absolutní výsměch, to už by bylo lepší, aby tam vůbec nebyla.
Na úplný závěr ale respektuji, že je to Váš web. Ale pokud chceš slyšet názory zákazníků, tak Ti vřele doporučuji reagovat poněkud jinak.
2. 4. 2014 13:58:54
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011775
Aveso
verified
rating uzivatele
2. 4. 2014 14:06:44
Hodně by mě zajímalo, ne jakém základě jsou grafici vybírání. Píšete, že na základě kvality, ale kdo danou kvalitu určuje a podle jakých kritérií?
2. 4. 2014 14:06:44
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011774
Kovboj
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
2. 4. 2014 14:08:16
Vůbec nechápu jak bych si tam grafika vybral.
- Hodinová cena je mi k ničemu, někdo může udělat jednoduchý návrh za hodinu a někdo si s ním bude hrát a zabere mu to samé 10 hodin. Aby to mělo smysl tak by se k tomu musela doplnit orientační doba jejich prace typu: jednoduchá homepage - 2h; komplexní návrch celého webu - 20 h; banner - 0,5h...
- K čemu mě jsou fotky grafiků? Mě je úplně jedno jaký má účes nebo jestli se nechal fotit od profíka, daleko víc mě zajímá jeho práce. Být tam galerie jejich návrhů kterou se dá listovat, tak by to už smysl mít mohlo. Najdu si návrhy co se mi nejvíc líbí, až pak se podívám kdo je dělal a jaké má orientační ceny a případně ho oslovím.
2. 4. 2014 14:08:16
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011773
Jiří Šubr
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
2. 4. 2014 14:14:05
...
2. 4. 2014 14:14:05
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011772
Asi jsem se špatně vyjádřil v tom, co můžete od katalogu očekávat. Pokud nechcete výběrem grafika strávit víc než 5 minut, klidně si vložte inzerát buď na webtrh, nebo kamkoliv jinam, případně se poptejte známých. Myslím že na tom také strávíte nějaký čas navíc, když už se tu tak zmiňuje jak strašlivě časově zaměstnaný každý je. Katalog je prostě od toho, aby se jím lidé procházeli. Musí to být nějaký zjednodušený výpis, kde většinu údajů uvidíte až v detailu.
Napsal Jiří Šubr;1074658
Ono zadavatele opravdu zajímavá kolik ho bude design stát, nikoliv hodinová sazba.
Od toho je osobní kontakt. Tohle není web, který má zákazníkům daného grafika rovnou přiřadit a zdarma. Má ulehčit kde hledat kvalitní odborníky, protože žádný podobný filtrovaný seznam neexistuje.
Napsal Jiří Šubr;1074658
Jinak je to prostě jen obyčejný katalog grafiků, který nenabízí nic navíc, a kde klíčovým prvkem je fotka grafika.
Jak jsem psal v prvním příspěvku, jde o seznam odborníků, ne náhodně posbíraný katalog, takže hlavní přínos má být v obsahu. Na tom stavíme v první řadě.
Napsal Kovboj;1074656
- K čemu mě jsou fotky grafiků?
Je opravdu takový problém že v seznamu lidí jsou jejich fotky? Je to úplně normální a přirozené, když vidíš zároveň fotku toho člověka a ne jen jméno, přidává to na důvěryhodnosti. Na každého grafika můžeš kliknout a v detailu najdeš další informace, například reference a odkaz na portfolio. Zkoušel jsi to?
Napsal Aveso;1074653
Hodně by mě zajímalo, ne jakém základě jsou grafici vybírání. Píšete, že na základě kvality, ale kdo danou kvalitu určuje a podle jakých kritérií?
Kvalitu určujeme my podle zkušeností a referencí grafiků. Většina z lidí uvedených v seznamu má mnohaleté zkušenosti a špičkové reference. Nehodnotíme lidi podle toho jak "hezké" práce mají, a stejně tak pokud budeme mít pocit, že někdo v seznamu nesplňuje požadavky, tak může být následně i vyloučen. Cílem není mít co největší seznam, ale aktuální, relevantní a zajímavý pro zákazníky.
@astrolog: Jasně jsi dal najevo, že zákazník nejsi a katalog pro tebe není. Jestli jsem se tě dotknul, tak se nezlob, ale to co jsi napsal už je jen pokus o útok a vyjádření tvého despektu ke grafické profesi - netahej do toho ego. Grafici v tomto seznamu jsou zkrátka něco trochu jiného na co jsi zvyklý, a já jsem zřejmě špatně vysvětlil o co se jedná. Pokud hledáš seznam s větší kontrolou, který ti aktivně nabídne přesně co hledáš, nemohu ti vyhovět a pokud bys o takovém webu věděl, nasdílej ho alespoň pro naši inspiraci. Já chápu že člověka naštve když zjistí, že pro někoho jeho názor není zajímavý, ale tak to prostě v životě chodí. Ne všechno co řekneš je správně a vesmír se kolem tebe netočí. Nezlob se na mě za to. Rád bych ti řekl "ano, super, měli jsme to úplně špatně a uděláme to přesně tak jak chceš", ale nemůžu.
2. 4. 2014 14:53:11
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011771
Kovboj
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
2. 4. 2014 14:58:18
Napsal Petr Široký;1074685
Jak si grafika vybíráš jinak? Nejsem si jistý zda správně chápu jaký máš problém. A jaký problém máš s fotkami lidí? Jde o výpis, fotky konkrétních lidí působí lépe než pouhá jména, ale zřejmě někoho může přítomnost fotek odpuzovat. Zajímavé.
Vybírám si je podle jejich práce, nikoliv podle toho jak vypadají. Tenhle web mi ale jejich práce nijak přehledně neukáže a neumožní mi si mezi nimi vybírat. Fotka patří do profilu.
2. 4. 2014 14:58:18
https://webtrh.cz/diskuse/odborne-garantovany-seznam-kvalitnich-grafiku/#reply1011770
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit