Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

N: 5 zajímavých CMS pro freelancery

Ať už jste blogger na volné noze, fotograf nebo webdesigner, může pro vás být vybírání toho pravého systému pro správu obsahu nelehké. Jako freelancer potřebujete CMS, který je rychlý a jednoduchý, co se týče použitelnosti. Pro mnohé je však důležitá také přizpůsobitelnost.
Problémem je, že se na trhu vyskytuje nespočetně systémů pro správu obsahu a každý z nich má své silné a slabé stránky. Pro jaký CMS se tedy nakonec rozhodnout? U každého zmíněného CMS uvedu klady a zápory, které vám při rozhodování pomohou. Vynechány jsou některé velmi známé CMS jako např. Drupal nebo Joomla, které bezesporu zaručují velmi vysokou kvalitu.
WordPress
Pokud máte rádi statistiky, WordPress je nejpoužívanějším CMS na světě. Jeho spuštění se datuje na rok 2003. Tato desetiletá historie byla velmi úspěšná a WordPress dodnes pomáhá mnoha lidem v tom, aby jejich stránky a blogy vypadaly, ale také fungovaly skvěle.
10142
Klady
Samotný počet uživatelů WordPressu je dobrým indikátorem jeho kvality, jakožto CMS. Navíc se počet stránek založených na WordPressu stále zvyšuje.
WordPress také poskytuje rozsáhlou personalizaci prostředí, k čemuž mu dopomáhají různé pluginy, vzhledy a aplikace, které přidávají na funkčnosti celé platformy. Tyto doplňky jsou navíc velmi jednoduché na obsluhu a nainstalování, a proto pro vás nebude přizpůsobování systému žádným problémem.
Zápory
Popularita WordPressu přináší i své zápory. WordPress je totiž nejnáchylnějším systémem ke spamu, virům a ostatním pokusům o prolomení bezpečnosti.
Dalším záporem pro některé může být to, že WordPress se soustředí víceméně jen na blogy. K chlubení není ani WYSIWYG editor.
ImpressPages
Pokud se sháníte po co nejjednodušším způsobu, jak vytvořit a spravovat svou stránku, může pro vás být ImpressPages tím pravým.
Systém ImpressPages je navržen tak, aby usnadnil práci tisícům administrátorů, kteří ve skutečnosti nejsou až tak zruční, co se výpočetní techniky týče.
10143
Klady
Intuitivní ovládání a úprava je rozhodně jednou z nejsilnějších stránek ImpressPages CMS. Obsah jako videa, fotky, formuláře a samozřejmě text se jednoduše vkládá, spravuje a edituje. Není třeba žádných dodatečných stránek ani technické zručnosti. Vše je navrženo systémem „táhni a pusť“.
Zápory
Největší nevýhodou je nedostatek doplňků. Dostupných je pouze pár pluginů. ImpressPages je ale kompletně open-source, což znamená, že uživatelům dovoluje vytvářet pluginy vlastní a to samé platí pro vzhledy.
SquareSpace
SquareSpace není v oblasti systémů pro správu obsahu žádným nováčkem, byl založen již v roce 2004.
Na rozdíl od dvou již zmíněných CMS není SquareSpace open-source, takže žádný uživatelský obsah nečekejte. Na druhou stranu to však znamená, že veškeré věci vytvořené pro SquareSpace pocházejí přímo od vývojářů služby, což zaručuje tu nejvyšší možnou kvalitu.
10144
Klady
Asi největší předností SquareSpace je jeho krása. Vzhledy a šablony jsou velmi jednoduché na instalaci a úpravu.
SquareSpace se také postará o kompletní hosting a automatický update softwaru, to vám samozřejmě ušetří nějaký ten čas.
Zápory
Pokud jste zvyklí na úpravu vašich stránek využíváním vašich znalostí v PHP, musím vás zklamat, ve SquareSpace toto není možné. Jako freelancer si budete jistě chtít přizpůsobit vaši stránku k obrazu svému, což vám SquareSpace až tak nedovolí, alespoň v porovnání s ostatními CMS.
Dalším záporem je již zmíněná absence uživatelských doplňků.
Concrete5
Pokud jste na volné noze a zabýváte se designem, mohl by vás Concrete5 zaujmout.
Concrete5 se pyšní zabudovaným editorem obrázků a sofistikovaným panelem pro úpravu jednotlivých stránek a částí webu. Tvorba svých vlastních šablon bez odborných znalostí kódování je také příjemným atributem.
10145
Klady
Opět je většina úprav dostupná pomocí drag & drop systému, což se vyplatí, hlavně pokud nemáte příliš velké znalosti kódování. Pokud ale patříte mezi technicky zdatnější freelancery, můžete se pustit do pitvání šablon a úpravy jednotlivých prvků.
Zápory
I když se v databázi Concrete5 nachází velké množství pluginů, hodně z nich je placených.
Celkově je Conrete5 dobrý téměř ve všem, ale v ničem nevyniká. Nijak vás nevyčlení z davu, ale zároveň je těžké, na tomto CMS hledat větší chyby.
Ghost
Nováček mezi CMS. Byl představen v říjnu minulého roku a po velmi úspěšné veřejné sbírce podniknul invazi mezi ostatní CMS.
Ghost se soustředí hlavně na blogy. Pokud jste freelancer, kterého až tak nelákají složité kódovací procesy a rozsáhlé možnosti úprav, může být Ghost právě pro vás.
10146
Klady
Ghost vyniká hlavně v oblasti blogů. Úvodní stránka je velmi dobře zpracovaná a vše je na dosah ruky. Neočekávejte tedy žádné složité vyhledávání v nastavení. Výborný je také textový editor, který nabízí psací rozhraní nalevo a vpravo od něj přímý náhled.
Zápory
Hlavním rizikem je stáří tohoto CMS. Platforma je stále ve své brzké fázi a to znamená, že se sem tam vyskytne nějaká chyba a nějaké věci možná potřebují trochu doladit.
Top 5 Content Management Systems for Freelancers
12. 2. 2014 16:41:55
https://webtrh.cz/diskuse/n-5-zajimavych-cms-pro-freelancery/#reply995794
korwin
verified
rating uzivatele
(25 hodnocení)
12. 2. 2014 18:49:03
"Dalším záporem pro některé může být to, že WordPress se soustředí víceméně jen na blogy. K chlubení není ani WYSIWYG editor."
- To jsem nějak nepochopil. Wp umí všechno co si vzpomenete. Blog je to jenom když se defaultně nainstaluje. Ale v základu skoro každý systém umí prd a musíte ho trošku vytunit.
- Editor se dá kdykoliv vyměnit za jiný a defaultní se mi nijak špatný nezdá.
12. 2. 2014 18:49:03
https://webtrh.cz/diskuse/n-5-zajimavych-cms-pro-freelancery/#reply995793
Šimon Berka
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
12. 2. 2014 23:18:55
Drupal například není dostatečně zajímavý?:D
12. 2. 2014 23:18:55
https://webtrh.cz/diskuse/n-5-zajimavych-cms-pro-freelancery/#reply995792
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit