Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

EMAIL na vlastnim serveru + zalozni

darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
19. 10. 2013 14:15:27
Ahoj,
mam dva problemy, ktere bych rad takto resil :
1) protoze muj hosting nema zrovna siroke moznosti spravy emailu, premyslim o tom, ze bych si mejly presunul na svuj maly firemni server, kde budu mit linux.
Vzhledem k tomu, ze se ale jedna o server, ktery muze mit vypadky (jednou za mesic muze vypadnou treba na pul dne elektrika, apod..) tak bych rad, aby se v tu dobu emaily prijimaly klasicky na hosting, odkud bych si je po nahozeni serveru stahnul.
2) na hostingu mam schranky v radu nekolik set MB. Ve schrankach s prilohami uz casto prekrajuji kvotu a musim je tak presouvat na lokalni pocitac, takze k nim nemam pristup treba na cestach. Proto si predstavuju, ze bych na serveru mohl mit schranky neomezene a tak se treba pres IMAP odkudkoliv dostat i k emailum starym treba 10 let. Je to tak jednoduche? Na serveru mne limituje jen kapacita HDD, ze?
Jaky byste pro tyto ucely doporucili soft? Klasicky postfix v linuxu? Umoznuje pouzivat SPAM filtr, definovat filtry pro trideni/zahazovani zprav, vytvaret aliasy, apod?
Nejsem zrovna LINUX guru a proto by se mi asi hodil nejaky klikaci webadmin, kde bych ty schranky mohl konfigurovat nejak jednoduseji, nez pres prikazovou radku :-)
Poradite nejake reseni, jak to udelat, aby mohl bezet server i hosting soucasne a nastavit jeden z nich jako zalozni?
P.S. VPSku nechci, zatim je pro mne zbytecna a hosting rusit nechci, protoze potrebuji mit dokonale dostupny web.
Diky moc,
P.
19. 10. 2013 14:15:27
https://webtrh.cz/diskuse/email-na-vlastnim-serveru-zalozni/#reply957390
Gav
verified
rating uzivatele
19. 10. 2013 14:20:24
na server zimbra, u nejakeho hsotera poptej MX relay server
19. 10. 2013 14:20:24
https://webtrh.cz/diskuse/email-na-vlastnim-serveru-zalozni/#reply957389
James_Scott
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
19. 10. 2013 14:31:35
Můžeš použít kombinaci Postfixu, Dovecot, sieve filtry, atd.. ale strávíš nad tím hodně,hodně času. Takže spíš nějaké hotové řešení, Zimbra není špatná volba ale je poměrně náročná.
19. 10. 2013 14:31:35
https://webtrh.cz/diskuse/email-na-vlastnim-serveru-zalozni/#reply957388
Vladimír Smitka
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
20. 10. 2013 11:51:02
Hotová řešení jsou zimbra nebo zarafa. Pokud by to mělo být nenáročné řešení, tak samozřejmě postfix + třeba nějaký filtr k němu (MailScanner, ASSP). Pro ovládání Postfixu samotného (schránky, aliasy) je poměrně pěkné rozhraní https://github.com/opensolutions/vimbadmin/.
Jak dlouhé jsou výpadky? Když se zprávu nepodaří doručit napoprvé, tak to servery zkoušejí znova a znova později, běžná je doba kolem 3-5 dnů. Pokud je výpadek menší než den, tak bych se nebál toho, že se mail nedoručí (v případě výpadku napájení může dojít se zpožděním běžně 1-4 hodiny po náběhu serveru). Pokud se jedná o koncový poštovní server (jsou na něm mailové schránky), tak si uživatelé zprávy přečtou stejně až po náběhu.
Rozhodoval bych se nějak tato:
vadí mi zpoždění mailů při výpadku (spediční firma,...)? ANO => záložní server jako mirror hlavního - schánky jsou dostupné i při výpadku jednoho ze serverů
posílají se zprávy ze serveru na další servery (další firmy ve skupině s vlastním mailserverem)? ANO => záložní server s možností přeposílání mailů rovnou na cílový server
mohou být výpadky delší než cca 1-3 dny? ANO => záložní server se shromažďováním zpráv
Jinak mi přijde záložní server nepodstatný. Zároveň pokud vám 3 dny nejde mailserver, tak je i poměrně dost času udělat změnu v MX záznamech a nechat si to poslat na nějaké nouzově zřízené VPS.
20. 10. 2013 11:51:02
https://webtrh.cz/diskuse/email-na-vlastnim-serveru-zalozni/#reply957387
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 10. 2013 15:11:16
Je tady i jine nebezpeci, pokud si tyto veci spravuje a ma k nim pristup jediny clovek. Napr. uraz, pobyt v nemocnici, vazba, nahle vycestovani, apod. Prijde to legracni, ale kdyz se to stane a dojde k vypadku serveru, pripadne je treba server napr. policii zabaven, tak potom clovek nema zrovna moc naladu a cas resit nejake nahradni dorucovani.
Zatim vse funguje na hostingu, jeste jsem nic nemenil a proto pokud do toho budu drbat a budu to presouvat na svuj server, chci to uz udelat tak, abych se vyhnul tomuto riziku.
Napadla mne ale uplne jina vec, ktera vyplynula z vaseho psani. A to sice : Pokud se jedná o koncový poštovní server...
Co takhle to koncipovat uplne opacne. Nechat schranky na serveru hostingu, tak, jak jsou a udelat si na serveru pouze jejich duplicity. Tzn. preposilat z hostingu, nebo naopak v intervalech stahovat zpravy z hostingu na server. Existuje takove reseni, nebo jak byste to delali?
Pokud by server ty zpravy stahoval, tak pri vypadku by zustaly na hostingu a byly klasicky dostupne, jako je stahuji ted. Za bezneho provozu by server kazdy novy email stahnul k sobe a ja bych klientem na PC / mobilem pristupoval ke zpravam na svem serveru. Tam bych si je filtroval uz pri jejich prijmu a nemusel bych tedy resit SPAM, ktery mne vecne otravuje na mobilu.
Napada mne jedina komplikace a to SMTP, pri odesilani. Asi by byl problem nastavit to tak, aby vuci okolnimu svetu postu prijimal hosting, ale odesilal server, je to tak? Nebyl by problem s reverznim DNS... ? Nebo se tento nastavuje jen pro odesilani a prijem to neresi?
P.
20. 10. 2013 15:11:16
https://webtrh.cz/diskuse/email-na-vlastnim-serveru-zalozni/#reply957386
Dominique
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
20. 10. 2013 20:17:03
pomuze vam mit vic mx zaznamu v dns
20. 10. 2013 20:17:03
https://webtrh.cz/diskuse/email-na-vlastnim-serveru-zalozni/#reply957385
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit