Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Velká Británie zneužila protiteroristický zákon k zastrašení novináře informujícího o globálních odposleších

Pod záštitou protiteroristického zákona byl včera na letišti v Heathrow zadržen přítel novináře Glenna Greenwalda. Greenwald už dva měsíce v deníku Guardian zveřejňuje nové informace o kauze globálních odposlechů NSA a dalších rozvědek.
Glenn Greenwald's partner detained at Heathrow airport for nine hours
David Miranda, který Británií pouze prolétal na cestě z Berlína do Rio de Janeiro, byl zadržen na maximálních 9 hodin, které protiteroristický zákon dovoluje, a byla mu odepřena přítomnost právníka.
Přítomní vyšetřovatelé se Mirandy ptali hlavně na činnost jeho přítele, Greenwalda. Po devíti hodinách ho odmítli z čehokoliv obvinit, ale zabavili mu veškerou elektroniku včetně herní konzole.
Greenwald považuje krok úřadů za pokus o zastrašení, ale odmítá se nechat odradit od další investigativní činnosti.
Glenn Greenwald: detaining my partner was a failed attempt at intimidation
Protiteroristický zákon uděluje britské policii značné pravomoci, například zadržet kohokoliv bez jakéhokoliv důvodu, ale chybí mu jakýkoliv dohled nad zneužitím pravomocí.
Známý americký komentátor Andrew Sullivan to považuje za důkaz toho, že pokud má státní aktér možnost zneužít své pravomoci, dřív nebo později ke zneužití také dojde.
Cameron Proves Greenwald Right
Zneužití protiteroristického zákona k nátlaku na autoritám nepříjemného novináře je alarmující.
Zajímavý komentář z diskuse na Hacker News.
I suspect they are a step ahead, and actually did think this through. Whether it will backfire or not is up to the citizens to decide. But I suspect it won't backfire enough to cause a dent.
1) A test to see how the journalist will react and to flush out more information. I.e. force him to disclose more information so they know what he has.
2) Another test is to test public opinion. So far we have seen nothing but defensiveness and accusations from the White House. That bill to de-fund the NSA had some legs but didn't get off the ground. If there is no reaction that is a good benchmark, they don't have to stop and do anything. They could even push the envelope further and probably not get an real repercussions.
3) A warning is a powerful thing. It is message to all other journalists working with NSA sources. "Are you prepared to open your family to harassment, black lists and 9 hour detentions during travel?". As some mentioned in the comments, even the Mafia has basic engagement rules to leave family members alone. That tells one the level of engagement and the mentality of government actors we are dealing with.
19. 8. 2013 13:39:15
https://webtrh.cz/diskuse/velka-britanie-zneuzila-protiteroristicky-zakon-k-zastraseni-novinare-informujiciho-o-globalnich-odposlesich/#reply935247
jarin001
verified
rating uzivatele
(37 hodnocení)
19. 8. 2013 14:31:55
Británie má protiteroristický zákon, USA "vlastenecký" (PATRIOT Act), při vší politické bídě v ČR zde máme přeci jen relativní svobodu a práva.
Paradoxem je že zákony potlačující lidská práva vznikají v zemích které "vyváží" demokracii do celého světa, v Iráku, Libyi nebo Sýrii se hned žije lépe..
19. 8. 2013 14:31:55
https://webtrh.cz/diskuse/velka-britanie-zneuzila-protiteroristicky-zakon-k-zastraseni-novinare-informujiciho-o-globalnich-odposlesich/#reply935246
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit