Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Aké podklady

Saner
verified
rating uzivatele
5. 8. 2013 22:53:33
Dobrý deň
Pripravujem web projekt a potrebujem informačný text na stránky typu:
- FAQ
- kto sme, čo sme
- na čo web slúži a pod.
Proste základné informácie stránky
Takže by som potreboval služby odborníkov na text.
Lenže predtým ako sa pustím do hľadania toho pravého, potrebujem určite vypracovať nejaké podklady pre dodávateľa textov a ja neviem čo presne mám pripraviť.
Mám napísať text sám a potom ho dať odborníkovy prepísať do "čitateľnej" podoby?
Alebo ako to prosím funguje? čo žiadate od svojich klientov, aby sa Vám dal čo najlepšie pripraviť text? Projekt je zameraný na reklamu a marketing (všeho druhu) a preto potrebujem texty ktoré neznížia úroveň celého projektu, preto sa pýtam aby bolo možné zostaviť texty čo najlepšie.
Ďakujem za akúkolvek pomoc a ak by ste mali akékoľvek otázky, hneď ich zodpovedám.
5. 8. 2013 22:53:33
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930799
Roman
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
5. 8. 2013 23:44:35
veškeré konkrétní informace, tzn. údaje o firmě, konkrétně nabízené služby, postupy, ceníky (jsou-li), atd. Omáčku kolem už udělá copywriter. Takže stačí sepsat vše, co chceš mít na webu v nabídce třeba jen heslovitě, nechat si napsat texty, navrhnout úpravy a opravy, pokud něco je trochu jinak a převzít texty na web. Copywriter tě bude kontaktovat, pokud mu něco nebude jasné, dobrý copywriter, který se navíc v oboru vyzná, ti navrhne i další možnosti nabídky.
5. 8. 2013 23:44:35
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930798
Saner
verified
rating uzivatele
6. 8. 2013 02:35:05
Ďakujem Caesar za info
Ešte by ma zaujímalo ako to naozaj funguje.
Podľa čoho si mám vybrať CW-era?
Ako mám vedieť, že tento mi napíše kvalitný text?
a ja ako lajk, ako mám vedieť že toto je tá "kvalita"?
Prečítal som všetky vlákna v téme Psaní a aj tak som sa nedzvedel, kto a čo je kvalitné.
Zistil som len, že niekto si pýta 30kč/NS a niekto aj 2000kč/NS.
A ani netuším ako mám rátať náklady na texty. Ja vlastne nepotrebujem nejaké odborné články a pod. ale iba kvalitny popis webstránky.
Teoreticky by som mohol rátat na:
- nejaké info o webe 1NS
- informacie pre každú skupinu užívateľa 3NS
- FAQ si radšej asi napisem sam a zaplatím si korektúru
Takže to je 4NS/?kč. Ako mám prosím vedieť koľko ím mám zaplatiť, alebo na akej cene sa mám dohodnút.
Podľa čoho viem, že ten copywriter ktorému dám 500kč/NS mi nespraví prácu hodnú 50kč/NS?
Nejde mi to do hlavy, lebo nemožem žiadať viacerým CW aby mi spravili články a ja si potom vyberiem. Pretože čas sú penize a nikto sa mi nebude venovať za 0kč.
Ako to prosím teda funguje?
Vopred ďakujem za pomoc.
6. 8. 2013 02:35:05
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930797
Roman
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
6. 8. 2013 02:52:49
Vybírat můžeš například podle referencí. Zde na WebTrhu se pohybují všechny sorty copywriterů, od špičkových až po patlaly, jejichž práce nestojí ani za 10 Kč za 1 NS. Někteří copywriteři poskytují seznamy článků, které (údajně) napsali. Můžeš tomu věřit, ale nemusíš, nemáš si to jak zkontrolovat. Ti, co již něco znamenají, to samozřejmě za potřebí nemají, pracují na doporučení, psaní zde nenabízí. Když se psaní pro své klienty věnuji já, nesnažím se je ubít starými referencemi, které nemusí být ani moje, místo toho jim poskytnu část textu, aby sami posoudili, zda jim takové texty vyhovují či ne. Toto řešení doporučuji i tobě, ovšem ne každý copywriter na ně přistoupí.
Jak poznáš "kvalitu"? Dnes se obsah stránek nepíše pro vyhledávače, ale pro lidi. Takže když si text přečteš, sám víš, zda je zajímavý, zda jsi ho vůbec dočetl, zda by sis z něj něco odnesl, jestli by sis u takové firmy něco koupil nebo nechal udělat, zda vypadá firma důvěryhodně a zkušeně, nebo vypadá naprosto amatérsky a nevzbudila v tobě žádnou důvěru, atp. Texty musí umět prodat. Nebo poskytovat kvalitní informace, rady, reference, apod., dle zaměření webu.
Myslím, že kvalitnější práce se dá sehnat od 200 Kč za 1 NS výše, tedy pokud jde o obecná témata, u kterých není copywriter nucen věnovat hodiny studiu problematiky, odborných pojmů, apod. Pokud jde o odborná témata, pak je nutno započítat i hodiny studia a dalšího úsilí, které copywriter musel investovat, rázem můžeš být na ceně třeba 1000 - 5000 za 1 NS. Jde tedy o to, o čem přesně mají stránky být, o čem mají informovat, co mají prodat. Čím více konkrétních informací dodáš, tím to má copywriter jednodušší a může práci odvést rychleji a tím pádem i levněji. Na jednoduché texty není třeba těch nejlepších, oni sami ti takovou zakázku ani nevezmou, protože pro ně je to opět ztráta času za málo peněz, ti nejlepší mají většinou dostatek zakázek za úplně jiné sazby.
Nedílnými součástmi správného copywritingu jsou i pravopis a gramatika. Schopný copywriter někdy nepíše úplně správně, pokud ovšem nabízí psaní za "vyšší" cenu, mělo by zahrnovat i proofreading a následnou korekturu případných chyb. Někdy to v ceně není, copywriter někdy ani nikoho na tyto úkoly nemá.
Vše tedy závisí na dohodě a na obsahu. Vybírej opatrně, když zadáš poptávku, jistě budeš mít dostatek různorodých nabídek.
6. 8. 2013 02:52:49
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930796
Tady musíš vybírat podle preferencí, referencí (musíš si to přečíst a posoudit, ideálně si udělat trochu komplexnější obrázek), poměru cena/výkon a případně jestli se daný copywriter v tématu orientuje. Já vidím přibližně tři možnosti (hodně shrnutě - kombinuj jak chceš, jsem moc unaven na to, abych to nějak rozvinul).
-Chci ultrakvalitní texty, jsem ochoten zaplatit vyšší částku (třeba 300,-/NS a víc) a ten člověk má opravdu dobré reference, vím, že si s tím dá hodně práce.
-Chci ucházející až kvalitní texty, jsem ochoten zaplatit až 300,-/NS a píše víceméně dobře.
-"Chci texty; Značka: levně"
PS (edit): Taky si můžeš nechat napsat ukázkový článek/odstaveček, podle kterýho se dá soudit - je to čerstvá práce, máš skoro 100% jistotu, že je to od daného copywritera a vidíš to konkrétně na svém tématu. Někdo ti na to nepřistoupí, někdo jo, ale jedná-li se o větší zakázky, tak proč by měl být problém napsat třeba půl normostrany?
Edit2: Někdy se dá hodně vyčíst ze způsobu, kterým komunikuje.
6. 8. 2013 02:55:18
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930795
Saner
verified
rating uzivatele
9. 8. 2013 00:33:56
Dakujem Vám za informácie.
Rozmýšľam teda, že príjmem dve ponuky jednu tu "lacnejšiu" a jednu tu "drahšiu" aby som dal možnosť všetkým skupinám.
Po vyhotovení textov sa rozhodnem koho članok zverejním + získam aj prehľad v praxi.
Ešte raz Vám ďakujem za Váš čas a pomoc, ak by ste mali záujem aj Vy tak mi prosím pošlite PM s referenciami a cenou za ktorú pracujete na 1NS.
Prajem Vám pekný víkend.
9. 8. 2013 00:33:56
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930794
Saner
verified
rating uzivatele
17. 8. 2013 00:31:56
Zdravím vás
Rád by som ešte využil túto tému.
Zadal som poptávku na cw a prišlo mi pár ponúk.
Rád by som Vás teda poprosil o info ako vyzerá kvalitný text?. :)
ja viem, že na túto otázku je ťažko odpovedať a už sme to tu rozoberali, ale bol by som rád ak by ste mi ukázali nejaký text o ktorom si myslíte, že je to naozaj kvalitná práca (jedno aký obor)
Pre info, čo sa týka mojej poptávky, dal som si vypracovať text za 250kč/1NS za popis a pod... no pri čítani som sa nudil a pripradalo mi to ako bla-bla-bla a podme to ešte roztiahnut nech to ma 1NS.. za 250kč som čakal aspon malú malilinkatú iskričku v tom.. no nič..
Preto by som si rád pozrel prácu tých naj.. prosím viete ma odkázať na nejaký "profi" článok. Hlavne by ma zaujímal kvalitný popis webu ak poznáte.
Ďakujem za čas ktorý mi venujete.
17. 8. 2013 00:31:56
https://webtrh.cz/diskuse/ake-podklady/#reply930793
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit