Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Kniha o podnikání

Micek449
verified
rating uzivatele
19. 7. 2013 20:02:58
Ahoj, chci si založit vlastní firmu, nápad mám, nějaký postup jak ho zrealizovat taky mám, ale s podnikáním nemám vůbec žádné zkušenosti (jsem zatím studentka), sice jsem z podnikatelské rodiny, ale rodiče berou spoustu věcí dost freestylově. Chtěla bych se do svého podniku obout a věřím mu, ale chtěla bych si předtím přečíst něco o podnikání, trochu se vzdělat..Na netu jsem něco našla, ale spíš praktické rady (co a jak s daněmi a podobně), nemáte nějaký tip na knížku jak a co s podnikáním, jaké jsou úskálí, jak začít, jak na to...? Díky
19. 7. 2013 20:02:58
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924466
saas
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
19. 7. 2013 23:49:36
Doporučil bych http://www.motivacniknihy.cz/?107,umeni-rozjezdu
a http://www.motivacniknihy.cz/?145,restart
Na základě svých zkušeností bych moc nedoporučoval nikomu intenzívněji podnikat během studia - často se člověk dostane do konfliktu mezi školou a podnikáním (zakázkou apod.) Když to vyhraje škola , tak to podnikání nedělá dobré jméno - nestihnete zakázku, pozdě dodáte atd. Když to vyhraje podnikání, můžete také ve škole skončit - a to
asi ani freestyle rodiče nepotěší.
Důležité je, ale mít cíl a pracovat na budoucnosti. Jedna z nejdůležitějších věcí během školních let je networking - když budete pilně pracovat na síti přátel
a kamarádů - tj. nezkazíte žádnou reakci, nezapomenete přátelům popřát k narozeninám (osobně ne přes FB), ochotně bez odměny pomůžete, sem tam pořádně
zapaříte atd. Za pár let po škole bude mít tato síť cenu zlata - dostanete se tak snáž k zákazníkům, protože vás všichni budou znát jako fajn spolehlivého člověka.
Druhá nejdůležitější věc minimálně na rok vycestovat za hranice a naučit pořádně kromě angličtiny ještě další světový jazyk - to Vám otevře pak dveře na mnoha místech - nezapomínejte na to, že ČR je exportní země. Navíc můžete získat v zahraničí zase další přátele a kontakty, které se Vám zcela jistě obrovsky hodí.
Třetí oblast je něco jako management skills - ty se nedají naučit z knih - zapojte se do studentských organizací (AISEC např.), pomáhejte s přípravou plesu a jiných akcí, podílejte se na práci v studentských orgánech. Pomůže to i té první oblasti.
Každou školní zkoušku berte jako přípravu na těžké obchodní jednání - zákazníkovi , stejně jako profesorovi musíte prodat svoje znalosti a schopnosti. Zvládnete to s vyznamenáním?
Úspěšně podnikat dnes není to samé jako v 90. letech po revoluci, kdy pro úspěch stačilo málo, nyní je to mnohem těžší (pokud tedy nemáte dostatek kapitálu, dnes se dá vše koupit) - konkurence je vyšší, globalizace silnější atd.
Chce to mít i pracovní zkušenost jako zaměstnanec (s otevřenýma očima), aby do určitého oboru pronikl. Často mají některé obory své specifika, která laik nezná nebo jim nerozumí.
Co vy ostatní na to?
19. 7. 2013 23:49:36
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924464
Pokud mohu, doporučím náš článek, kde jsme se zeptali několika úspěšných podnikatelů na to, jaká kniha je pro ně ta nej. :-)
http://mladypodnikatel.cz/oblibene-knihy-uspesnych-podnikatelu-t5826
A chystáme další články s dalšími podnikateli. :-)
20. 7. 2013 00:40:07
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924463
Hezky to napsal SAAS. Nejdůležitější je mít cíl. Pokud ho máš, doporučuji si sepsat nějaký podnikatelský plán, na kterém si své myšlenku utříbíš. Když jsem psal svůj podnikatelský plán, čerpal jsem odtud. Možná se ti to bude zdát jako zbytečnost, ale věř mi, že není. V hlavě se jeví většina nápadů na podnikání skvělých, ale když je dáš na papír, uděláš si SWOT analýzu a cash flow, už to může vypadat jinak.
Úskalí tě potká v podnikání spousta. Určitě je skvělé si něco počíst a poučit se ze zkušeností jiných, ale mnohem lepší je začít. Na daně se vykašli. Najdi si dobrého účetního a ten ti ze vším poradí. Stejné služby existují i pro samotné založení firmy. Soustřeď se jen na to, v čem si nejlepší.
Jinak k knížkám...osobně jsem četl tyto. Nemůžu o žádné říct, že je nejlepší. Každá ti dá něco a je jen na to tobě, co si z nich vezmeš:
Držím palce!!
20. 7. 2013 12:09:42
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924462
Micek449
verified
rating uzivatele
21. 7. 2013 11:00:46
Díky všem za odpovědi, k saas: Dělám školu, co mě baví,a jde mi to, ale určitě vím, že nechci pokračovat v oboru (věda), a chci jít směrem, kde už dělám několik let na DPP, jen to rozjet v jiném městě (přestěhovala jsem se). Svým životním stylem nejsem typický student a školu mám krom napsání Bc práce hotovou (díky svojí píli mi zbývá udělat tak 3 předměty), takže tahle cesta je teď pro mě jasná volba.
To s tou sítí přátel je sice rada zlatá, ale ne každý na to má povahu. Já chci jen dobře dělat a organizovat to, co mi jde, to je můj cíl :)
21. 7. 2013 11:00:46
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924461
j.u.
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
22. 7. 2013 13:39:14
saas: tesat do kamene!
22. 7. 2013 13:39:14
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924460
Já moc se saasem nesouhlasím, ale je to každého věc, jak se k tomu postaví.
Knížky jsou super, sám jsem jich na podobná témata přečetl asi 100, ale začít podnikat se nesmíš bát i bez přečtení jediné. Kdyžtak do toho nechoď sama a najdi si třeba tady na webtrhu schopného partnera a rozjeďte to 50:50.
Hlavně začni, protože čas je tvůj největší nepřítel, pokud máš dobrý nápad, budeš se divit, ale za rok už ten nápad může být vyčerpaný.
27. 7. 2013 14:35:56
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924459
Saasův příspěvek spíš začínajícím podnikatelům zbytečně zamotá hlavu. Ale sami už takových pitomostí slyšeli od svých rodičů dost a dost a ti, kteří to s podnikáním myslí vážně, se nenechají odradit radami stylu: udělej si školu, podívej se do světa, nechej se zaměstnat... vrcholem je informace, že podnikání dnes není tak snadné jako v 90tých letech.
Začít podnikat není pro každého a je pro neznalé složité samo o sobě (právo, účetnictví, daně, marketing...). Je jedno, zda-li to bylo v 90. letech nebo v 19. století. Ani v jedné době už začínat s podnikáním nebudeme, takže vyprávění o těch časech je dobré tak leda na dlouhé zimní večery.
Mě osobně inspirovala kniha Bohatý táta, chudý táta a kniha Intuitivní marketing. Konkrétní podnikatelské otázky je lepší řešit se specialisty (právníci, daňoví poradci, účetní), i když na podstatnou část z nich stačí internetové poradny. Dokonce jsem se vždy setkal se vstřícnými úředníky, ať již na sociálce, zdravotní pojišťovně nebo finančním úřadu.
Hlavní není nápad nebo kapitál. Hlavní je nenechat se odradit kecy o tom, že TO NEJDE!
27. 7. 2013 18:12:08
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924458
Abych vyvrátil saase. Myslím si, že během studia je pro podnikání nejlepší období. Člověk se ještě nemusí živit, a tak si může dovolit riskovat/experimentovat se všemi penězi co má a navíc už nikdy v životě nebude mít více času pro sebe než právě při studiu.
Síť kontaktů je podle mě důležitá pro zaměstnance, co hledají dobré místečko. Samozřejmě se hodí znát dobrého právníka, lékaře, účetního a daňového poradce. Ovšem tyto lidi nemusí být naši přátelé, ale můžeme si je najít normálně na trhu a případně jich pár prostřídat než najdeme ty ideální. Dívat se na své přátele jako potencionální klienty je krátkozraké. Chceme přece dělat služby širokému spektru lidí a na tom zbohatnout, ale asi záleží na oboru.
Vycestovat za hranice je určitě skvělá věc pro osobní rozhled člověka, ale co se týká podnikání tak samo o sobě je to úplně bezvýznamné. Angličtina bohatě stačí, ale určitě bych doporučoval spíše podnikat v nějaké jiné zemi a zde v Česku mít jen nějakou divizi. Další jazyky kromě angličtiny jsou důležité opět pro zaměstnance a to my být nechceme nebo ano?
Co se týká management skills, tak ty bych opět předal svým manažerům. Opět záleží zda chceme být opravdu podnikatelé, co si najmou manažery a sbírají pasivní příjem nebo jestli chceme být tím manažerem co se od rána do večera dře, aby jeho podnikání fungovalo. Pokud to druhé, tak doporučuji tento skill získat právě v podnikání a něco na tom vydělat než zadarmo dělat ze sebe šaška ne plesu nebo u AISECa.
Co se týká školy a akademického vzdělání, tak to je pro podnikání většinou zbytečné. Ale pokud si myslíte, že to využijete (např. IT) nebo je to prostě obor co vás baví, tak si klidně sbírejte prospěchová stipendia a ty reinvestujte, ovšem nikdy nezapomínejte se vzdělávat i v jiných oblastech než je jen škola.
Pracovní zkušenost jako zaměstnanec je možná více na škodu než k užitku. Protože vám to dá pocit, že potřebujete každý měsíc výplatu a nedává vám to pocit podnikatele, který třeba nějakou dobu pracuje zadarmo než začne sklízet ovoce. Mnohem lepší je zkušenost nějakého nezávislého OSVČ třeba realitního či burzovního makléře nebo i nějakého prodejce pojistek. To vás pořádně zocelí a ukáže vám tzv. nejistotu.
Ale každý na to máme jiný pohled. Každopádně ať se člověk vydá jakoukoliv cestou, tak může uspět. Přeji ať to vyjde! Jen jsem chtěl zdůraznit, že to co říká saas bych opravdu do kamene netesal.
28. 7. 2013 14:14:52
https://webtrh.cz/diskuse/kniha-o-podnikani/#reply924457
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit