Zadejte hledaný výraz...

Označení daňového dokladu

Radek M.
verified
rating uzivatele
(17 hodnocení)
5. 7. 2013 13:42:16
Zdravím,
dodavatel nám vystavil doklad s názvem "Dodací list/faktura".
Díval jsem se do Zákona o DPH, tam sice není mezi náležitostmi označení Daňový doklad, ale je tam povinné evidenční číslo daňového dokladu (na dodaném dokladu je pouze číslo zakázky) a den vystavení daňového dokladu (mám datum zakázky, termín dodání a DUZP).
Mohu ho tedy použít jako daňový doklad (resp. zjednodušený daň. doklad, když jde o čásku do 10 tis. Kč), nebo mám trvat na tom, aby tam byly přesně doslova vypsány ty názvy podle zákona?
Díky.
5. 7. 2013 13:42:16
https://webtrh.cz/diskuse/oznaceni-danoveho-dokladu/#reply919656
Záleží na tom, jestli chcete uplatnit nárok na odpočet DPH nebo ne.
Podmínkou pro uplatnění nároku na odpočet je mít daňový doklad a daňovým dokladem je jenom takový doklad, který obsahuje údaje uvedené v §29 ZDPH.
Podmínka je trochu zmírněna zněním §73 odst (5):
Neobsahuje-li doklad pro prokázání nároku na odpočet daně všechny předepsané náležitosti daňového dokladu, lze nárok prokázat jiným způsobem.
To lze použít například když na jinak perfektním daňovém dokladu je špatně uvedené moje DIČ - pak to správné DIČ doložím dokladem o registraci k DPH bude-li potřeba. V žádném případě ale zákon neumožňuje chybějící údaje na dokladu doplňovat (to bylo možné do 31.12.2012) - zakazuje to §34 ZDP, zejména jeho odst (2) písm b)
K tomu snad lze jedině dodat, že dodavatel musí vystavit daňový doklad do 15 dnů - přesně jsou tyhle podmínky rozepsány v §28 ZDPH. Pokud je ale dodavatelem nějaký zákona neznalý matlafousek, tak se to z něj těžko vymáhá ...
9. 7. 2013 10:48:46
https://webtrh.cz/diskuse/oznaceni-danoveho-dokladu/#reply919655
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit