Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Maly server pro firmu – Linux? Jaky HW?

darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
28. 5. 2013 03:50:33
Rad bych si poridil maly server do firmy. Ted tam mam starsi desktop lenovo, s WXP a bezi mi na nem pohoda , sdileny disk, FTP a vzdalena plocha.
Protoze ale chystam ERP, tak by se hodilo neco sviznejsiho. Premyslim nad Ubuntu + virtualnimi XP pro pohodu. Kdyz uz bych to takhle delal, rovnou bych tam nasekal virtualy pro kancly, sklad, apod, at pri zmene HW nemusim instalovat znova prostredi, aplikace, apod.
Proto by to chtelo neco sviznejsiho. Dumam nad tim, koupit treba na aukru nejakeho IBM xeona, ctyrjadro, flaknout tam ubuntu a virtualbox. Otazka zni - ma to smysl? Nebo pro tyhle potreby bude stacit starsi "herni PC"? :-) Chtel bych, aby to melo nejakou formu, ale zase mi prijde masina, ktera je do racku a ma SCSI disky jako kanon na vrabce, do firmy se dvema pocitaci, jednim ERP a ucetnim softem :-) No, urcite tam hraje roli i ten faktor, ze mne zajima, vyzkouset si to :-)
S linuxem jsem se ale setkal jen vyjimecne - pohorim na tom, nebo je ubuntu dobra volba, protoze je klikaci?
Diky za tipy,
klidne mne od toho odradte, usetrim beztak tyden casu :-)
Jde o to, ze firma pomalu roste... vcera stacilo ucto, dnes tam chci erp + virtual, zitra VOIP, pozitri nejaky sofistikovanejsi zalohovani, pak se rozhodnu si tam pustit nejaky datovy server... prece jen na tohle je ten muj mini WXP servrik co je zavrenej v dreveny bedne s obrovskymi ventilatory uz docela sragora :-) Kazdy den cekam, kdyz se pripojuju, ze se objevi chyba a ja vezmu kladivo a do bedny poradne zaboucham, jestli se neco ozve :-)) Proste to chce predelat.
28. 5. 2013 03:50:33
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906094
mujfibi
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
28. 5. 2013 08:15:25
Ubuntu kvůli klikacímu prostředí není k zahození. Vždy si můžeš spustit příkazovou řádku a něco provést.
Mimochodem, doporučil bych na server distribuci debian - důvodů je opravdu mnoho a většina návodu, co je na ubuntu, tak fungují i v debianu.
Pokud s linuxem začínáš, tak si nejdřív nainstaluj server k sobě na počítač, třeba do virtuálu a vyzkoušej si základní věci. Nemusíš hned instalovat verzi bez grafického prostředí, ale třeba takové xfce je lehké a svižné.
Na virtualizování použij třeba virtualbox ;-)
co se týče hardware, tak s tím ti poradí ostatní kolegové, ostatně procesor by měl podporovat virtualizaci.
28. 5. 2013 08:15:25
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906093
webbew
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
28. 5. 2013 08:48:02
ak chces normalny linux server, rozodne tam nedavaj nejaku graficku nadstavbu ..
debian je fajn, ako virtualizacny nastroj mozes pouzit napriklad kvm a pod .. virtualbox headless funguje aj bez grafickej nadstavby, ale osobne radsej to kvm, pripadne xen ..
kazdopadne, vsetko zalezi od toho, co planujes a realne aj pouzijes na tom serveri .. je ti zbytocne kupovat nadupany hw, ktory nevyuzijes v horizonte 1-2 roky ..
28. 5. 2013 08:48:02
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906092
Pokud chceš server a nevíš pořádně co tam vše poběží, tak bych zvolil Proxmox Virtual Environment (http://proxmox.com/proxmox-ve) jako základní OS. Pak už jen vytvářet virtuální stroje podle potřeby.
Jako HW něco s 4 vlákna CPU (např. Intel i3 a více), 2x HD 500G a více (vždy 2 disky, aby mohl fungovat mirror) a nejméně 8G RAM
Buď koupit "starý" server na Aukro apod. (raději 2, aby byl jeden na náhradní díly) a nebo raději zainvestovat do nového s nějakým supportem na opravu HW komponent. Nebo si postavit z komponent svůj vlastní
---------- Příspěvek doplněn 28.05.2013 v 12:12 ----------
Pěkné sestavy třeba nabízí Dell, HP, Supermicro, Intel, ...
28. 5. 2013 12:11:27
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906091
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
28. 5. 2013 13:20:20
Diky moc za tipy :-) popravde mam z linuxu bez klikani naprostou hruzu - asi kazdy, kdo je zvykly jen na windows... :-) Urcite budu zkouset nejdrive nanecisto, at vim, jestli to ma vubec vyznam a az pak nakoupim nejaky HW a pujdu do toho naostro.
Ten proxmox vypada moc hezky. Vubec jsem netusil, jak se dneska krasne virtualizuje a porcuje HW na kousky pouhym kliknutim mysi :-) Je to super, kazda sluzba muze mit svuj server a kdyz se neco pos... tak se jenom prepne na zalozni a jede se dal... :-) Takhle se mi to libi, jen najit tak tyden casu, si s tim pohrat.
Diky za tipy,
Petr
28. 5. 2013 13:20:20
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906090
cassus
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
28. 5. 2013 16:17:00
Ja bych doporucil postavit v toweru cca neco takoveho. Serverove CPU 4 jadra (8 vlaken) s podporou virtualizace. Solidni vykon pro virtualizaci nekolika stroju, pritom s nizkou spotrebou a cenou bez dph < 15 000
cpu Intel Xeon E3-1230
ram kingston 8GB DDR3 ECC
mtb supermicro x9scl-f
hdd WD Blue 500 GB x2 v RAID1
28. 5. 2013 16:17:00
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906089
jirka
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
28. 5. 2013 20:33:12
Doporučil bych ESXi 5.1 od Vmware, software je zdarma.
Za velikou výhodu považuji grafické prostředí pro správce, kde si může nastavit téměř cokoliv a pro virtální Linux je to nejlepší volba. Obrovská výhoda je, že pokud přestane cokoliv fungovat přes SSH, je zde vždy možnost ovládat linux graficky přes Vmware konzoli.
Dobrou ruku při výběru Jirka
28. 5. 2013 20:33:12
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906088
VMware ESXi je náročný na volbu HW - ne všechen HW funguje, softwarové raidy nemá rád, ...
Správa přes prohlížeč je omezená, funguje jen pomocí Windows klienta.
Na skutečně serverový HW je to ale ta nejlepší volba
28. 5. 2013 21:40:25
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906087
nyccoss
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
1. 6. 2013 09:47:22
Preji pekny den,
Take se pripojim do diskuze. Vse co je tu psano je pravda. Nic mene, fakt, ze chcete virtualizovat win XP pro sklad, kancelar atd. mi neni dosti jasna. Jednak se dostavate do problemu s licencema, protoze pro virtualni stroj tezko pouzijete nejake stare OEM verze win XP (nebo mate snad krabicove verze??). Naklady na nakup win8 (kupovat win 7 do virtualnu ma zbytecne narocny provoz).
Dale, zminovany virtualbox je super vec. Pro domaci pouziti naprosto perfektni. Ale do firmy, kde chcete provozovat nekolik virtualnich PC uplne virtualbox stastna volba neni. Pri zminovanych 8GB RAM pocitejte tak 3-4 virtualni pocitace. Virtual box ma nevyhodu v tom, ze nastavite 2GB ramky a on je ze serveru proste bez milosti sezere. A je jedno, jestli je ten virtual vyuziva nebo ne. Takze celkova pamet vsech spustenych virtualu nedokaze presahnout pamet serveru, coz muze byt celkem na skodu - popravde, kdo ma neustale vytizenou RAM v pocitaci na 100%? A zaroven, proc kazdemu virtualu davat 1GB RAM, protoze jich potrebuju mit pustenych 5:)
Pokud se snazite smerovat na linux, dalsi otazkou nastava, co bezi na cilovych stanicich za software a zdali by i tyto cilove stanice nedokazali pokryt aplikace linuxu. Linux jako multiuzivatelsky system totiz dokaze slouzit jako centralizovany stroj pro desitky uzivatelu. Pri spusteni PC nebootuji z disku, ale ze site (stahnou si cca 80MB graficke prostredi. Veskera prace se deje na serveru. Cilove stanice mohou byt nejake stare celerony nebo soucasny hit Atom s 512MB RAM - jedina podminka je prave 512MB ram a moznost bootovani ze site. Zadny vypocetni vykon pak uz na cilove stanici neprobiha, vse probiha na serveru ke kteremu muze byt takto pripojeno klidne desitky lidi. V tomto pripade pak nejaky zakladni Xeon, pripadne i5, i7 s 8 - 16GB RAM jste schopen pokryt jednou masinou desitky lidi a jako cilove stanice kupovat nejlevnejsi komp co se da sehnat, pripadne za par stovek pres aukro. Jeste bych zminil vyhodu, kterou zde uvadite (nastavovani celeho prostredi pri zmene HW). Linux ma tu vyhodu, ze z 99% dokaze prechod na jiny HW bez problemu. Vytahnete disky, zapojite do nove desky a jede se dal. U win tohle bohuzel vubec nefunguje.
Jinak, ubuntu bych videl jako super volbu. Mam je doma na PC 2 roky, zvykla si na ne i pritelkyne bez sebemensich problemu. Pro klasickou praci s openoffice, internetem, videama, hudbou uplne idelani. a muze klidne bezet 3 mesice bez restartu. V pripade zajmu o nejake informace me klidne kontaktujte na david@katolicky.eu. Kdyz budu moct, pomohu. Pripadne, pokud jste z okoli Prahy, muzeme se domluvit i na nejake spolupraci - at uz takovato infrastruktura, nebo nejake programovani.
Co se nakupu serveru pres aukro tyka, absolutne nedoporucuji. 2x jsem se jiz u serveru z aukra spalil a byly s tim minimalne neprijemnosti. V dnesni dobe na vase potreby staci koupit klidne vykonejsi klasicky PC a poslouzi jako server v pohode.
S pozdravem, Katolicky
---------- Příspěvek doplněn 01.06.2013 v 09:51 ----------
JEste dodam jednu vyhodu takovehoto centralizovaneho reseni. RAID asi ani nebudu zminovat, protoze pri centralizaci je to minimalne nutnost, ale jako velkou vyhoda se da zminit centralni pravidelne zalohovani dat z jednoho mista - at uz nekam ven z firmy, pripadne na nejaky externi disky, NAS nebo neco podobneho. Zalohovat data z nekolika pocitacu muze byt celkem problem.
1. 6. 2013 09:47:22
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906086
petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
11. 6. 2013 11:45:06
Napsal vdusek;954517
Pěkné sestavy třeba nabízí Dell, HP, Supermicro, Intel, ...
Na Supermicro jsem slyšel spíše negativní reference
---------- Post added 11.06.2013 at 11:46 ----------
Napsal darksir;954561
Diky moc za tipy :-) popravde mam z linuxu bez klikani naprostou hruzu - asi kazdy, kdo je zvykly jen na windows... :-)
Nebylo by vhodnější si v tom případě na administraci Linuxu někoho najmout?
Já jsem si takto najal shodou okolností právě kolegu vdusek a nelituji.
11. 6. 2013 11:45:06
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906085
webbew
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
11. 6. 2013 11:56:42
Napsal petrx;960626
Na Supermicro jsem slyšel spíše negativní reference
osobne mam niekolko supermicro serverov a zatial si musim zaklopat, vsekto funguje ok .. par z nich funguje 24x7 uz skoro 4 roky a s HW neboli ziadne problemy (bezia tam dost zatazovane app, pripajaju sa desiatky uzivatelov) .. jediny problem som mal zatial s SAS diskami, ktore na tych serveroch postupne odchadzaju .. inak je vsetko v absolutnom poriadku ..
doteraz som mal asi stastie na HW, nakolko mi servery funguju ok .. pouzivame rozne znacky - HP, Supermicro, Asus, IBM a par mame aj ako poskladane towery ..
11. 6. 2013 11:56:42
https://webtrh.cz/diskuse/maly-server-pro-firmu-linux-jaky-hw/#reply906084
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit