Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Procesory ARM do superpočítačů

petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
26. 5. 2013 09:51:42
http://hardware.slashdot.org/story/13/05/26/038250/arm-in-supercomputers-get-ready-for-the-change
"Commodity ARM CPUs are poised to to replace x86 CPUs in modern supercomputers just as commodity x86 CPUs replaced vector CPUs in early supercomputers. An analysis by the EU Mountblanc Project (PDF) (using Nvidia Tegra 2/3, Samsung Exynos 5 & Intel Core i7 CPUs) highlights the suitability and energy efficiency of ARM-based solutions. They finish off by saying, 'Current limitations due to target market condition — not real technological challenges. ... A whole set of ARM server chips is coming — solving most of the limitations identified.'"
=>
http://www.pcworld.com/article/2039798/smartphone-chips-could-replace-server-processors-in-hpc-researchers-say.html
http://www.montblanc-project.eu/sites/default/files/publications/Are%20mobile%20processors%20ready%20for%20HPC.pdf
=>
http://www.pcworld.com/article/2032568/dell-working-on-arm-supercomputer-prototypes.html
Dell working on ARM supercomputer prototypes
26. 5. 2013 09:51:42
https://webtrh.cz/diskuse/procesory-arm-do-superpocitacu/#reply905426
FAKAM
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
26. 5. 2013 10:26:16
Napíšte nám vaše zhrnutie, aby sme z toho niečo mali.
26. 5. 2013 10:26:16
https://webtrh.cz/diskuse/procesory-arm-do-superpocitacu/#reply905425
Dominique
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
26. 5. 2013 11:18:26
Jsme spolecnost, ktera vetsinu informacnich produktu nami nabizenych implementovala na ARM procesory, tak ted provedu nejake shrnuti.
Shrnuto pro firemni uziti postacuje dnes vetsina ARM procesoru o taktu 900MHZ a vys. Spise nez o CPU jde zde o RAM, nebot vetsina desek s ARM ma RAM integrovanou do desky, tedy nejakych 256Mb nestaci.
I kdyz jsme peclive vybirali, tak si nyni dovedu tvrdit, ze nahrada za NAS server nebo Sharepoint tyhle zarizeni dovedou spravovat diskova uloziste velmi dobre, pokud se pouzije DAV v2. webDAV2 ma dokonce oproti Sharepointu o mnoho vice vyhod, tudiz zde vitezi. 100-200 uzivatelu zde neni problem. Jediny problem tu hraje know how jak pripojit vic jak 1Tb diskova uloziste, popr. je nejakym vhodnym zpusobem zrcadlit, zalohovat atd. Mimochodem dnes zakladni registry o desetiticicich instituci v CR pouzivaji prave webDAV2.
Prenaseli jsme pak Groupware(nahradu za Exchange) a CRM system a zde prave kvuli nizke kapacite RAM se zde musi vytunit i u vykonejsich desek webovy, databazovy a MTA server. Jinak pro stredni firmu o deseti administrativnich pracovnicich problem s pouzivanim nebyl, viz nase testy a grafy, ktere jsme vytvorili pri testovani. Opet ale je potreba se vymezit pozadavku spolecnosti a distribuci prizpusobit HW. Uprimne prodleni zde nastavaji s generovanim elektronickych dokumentu napr. do PDF. Je jasne, ze v mensi firme vygenerovani jedne faktury za pul minuty neni problemem, ale pokud spol. chce spolecnost vystavovat faktury kazdou millisekundu, tak zde ani cluster z techto zarizeni nestaci.
Pote jsme se pokusili prenest ERP system. Problemem dnesnich ERP systemu je fakt, ze nedovedou bezet jen tak na nejakem obycejnem hostingu a kdyz ano, tak jsou zalozeny na technologiich jako PHP atd., coz s funkcnosti na bezne ERP systemy nestaci. Problem zde neni tak ani ve funkcnosti ERP systemu, ale v narocich bezne vyrobni firmy a ty jsou vsude jine. Takze reporty, business inteligence a nasledne exporty resi vetsinou aplikacni servery. Zadny mini server s ARM tyhle pozadavky doposud nedovede splnit, ac vykonosti a moznostmi nabizi posun na virtualni privatni server za celkem dobrou cenu na vlastnim HW. Reseni, ktere podporujeme je zalozeno na Pythonu a tudiz zadny dalsi aplikacni server nepotrebuje a reporty s ruznym filtrovanim se zde vytvaret daji, pokud neresite exporty do ruznych formatu. Opet je to urceno tak pro 5-10 uzivatelu. O in-memory databazi se zde neda mluvit vubec a to ani v clusteru.
Co se tyce srovnani vykonnosti s x86, tak dnesni ARM dosahuji tak tretinove vykonnosti jejich x86 bratricku. Pri par jadrech je tu celkem znat nizsi cena, ktera se pak s poctem CPU srovnava a ani se nevyplaci pouzit pri vetsich vykonech.
Pozor: Nelze zde hodnotit jen vykon superprocesoru, nebot zde trh zamereny na zakazniky vyzaduje uplne jine funkce, ktere ARM procesory poskytnout nedokazi.
Muj nazor je ten, ze na nenarocne aplikace, ktere ale vyzaduji vysokou miru skalovatelnosti jsou tyhle servery perfektni. Jinak bud jsou nakonec v konecnem smyslu drazsi nebo neposkytuji dostatecny vykon pri jinych funkci procesoru a nakonec i ani ve vlastnostech desky.
26. 5. 2013 11:18:26
https://webtrh.cz/diskuse/procesory-arm-do-superpocitacu/#reply905424
petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
26. 5. 2013 11:19:59
Superpočítače používaly nejprve proprietární procesory. V další fázi dostaly počítače relativně běžné procesory, které byly pomalejší, ale zároveň levnější a bylo možné jich osadit mnohem více. Nejprve se jednalo o luxusní procesory RISC typu Alpha nebo POWER, pak se prosadily x86. A nyní budou postupně nahrazeny procesory ARM, které jsou energeticky výhodnější než x86
*****
Související téma: Benchmark Joulesort -- měří, kolik energie počítač spotřebuje při řazení velkého množství dat:
http://csl.stanford.edu/~christos/publications/2007.jsort.sigmod.pdf
---------- Post added 26.05.2013 at 11:24 ----------
Ještě stojí za připomenutí, že velká část výpočetního výkonu dnešních spuerpočítačů bývá realizována koprocesory (GPU bez grafického výstupu, hradlová pole) a procesory se ocitají primárně v roli jakýchsi pasáků koprocesorů.
26. 5. 2013 11:19:59
https://webtrh.cz/diskuse/procesory-arm-do-superpocitacu/#reply905423
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit