Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Papírový agregátor zpravodajství: Týdeník Agenda

petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
19. 3. 2013 11:04:47
Papírový agregátor zpravodajství: Týdeník Agenda
http://www.lupa.cz/clanky/david-shorf-tydenik-agenda-nikdo-nema-copyright-na-informace-jako-takove/
Bojím se, že tohle nedopadne dobře
---------- Post added 19.3.2013 at 11:07 ----------
A sakra:
http://www.kombajn.info/agenda-nectete-nekde-zbytecne/
Agenda: Nečtete někde zbytečně?
V ČR začal vycházet týdeník Agenda. Jedná se o „nový experimentální týdeník“, píše na Mediáři redaktor pod přezdívkou „redakce“. Proč se někdo nepodepsal?
Zřejmě proto, že v Agendě mají prsty Marek Prchal a Ondřej Aust, kteří patří základním pilířům tohoto serveru o médiích. Chtěl jsem napsat nezávislého serveru o médiích, jak jsem původně (do dnešního dne) Mediář vnímal. Ale copak to nyní jde napsat takto?
Na Agendě není zajímavé jen propojení s Mediářem. Slovo experimentální v jejím popisu nebylo použito pouze kvůli tomu, že je v něm exotické písmeno X. Agenda totiž vybírá články z ostatních médií a čtenářům je pak předžvýkává. Jedná se vlastně o Best of toho, co se během uplynulého týdne urodilo v médiích tištěných, v televizi, rádiu, ale i sociálních sítích a to podle editorů časopisu.
Michal Kašpárek, jehož článek Pevná pracovní doba (vyšel 19.2. 2013 na blogu Na volné noze, tedy před měsícem) neunikl očím editorům Agendy, se ale na svém Facebooku ozval. Jako vždy je Michal Kašpárek vtipný: „Prolistoval jsem Agendu. Jsou to „články o článcích“, psané mizerným slohem a vysázené do vyblitých layoutů. Právně je to zřejmě OK; ekonomicky tak rok 1990-1. Je mi líto lidí, kteří se při všech těch příležitostech kolem živí zrovna tímhle. (Neber si hypotéku, neber si hypotéku, nebo se z tebe stane šulin.)“
Aust, Prchal a Shorf možná právě spáchali profesní sebevraždu.
19. 3. 2013 11:04:47
https://webtrh.cz/diskuse/papirovy-agregator-zpravodajstvi-tydenik-agenda/#reply879947
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
19. 3. 2013 14:44:15
Spíše než obsahová otázka je zajímavá právní? Určitě se kolem vyrojí spousty žalob a sporů a bude zajímavé sledovat jak se to vyvine a zda z toho bude nějaký precedencs. To že je situace okolo autorského práva nepřehledná je krásně vidět na všech možných kauzách ohledně fotobank a tohle je podobné. Každý právník je schopen říci svůj názor, ale nikde není ta pomyslná čára co je ještě ok a co je už přes čáru.
19. 3. 2013 14:44:15
https://webtrh.cz/diskuse/papirovy-agregator-zpravodajstvi-tydenik-agenda/#reply879946
petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
23. 3. 2013 12:31:43
www.google.cz/search?q=zpravodajská+licence
---------- Post added 23.3.2013 at 12:55 ----------
Minule vydavatelství Sanoma vydržel měsíčník Kraus 8 čísel:
www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Casopis-Kraus-konci-9-cislo-bude-posledni-237465
Tj. Agendu by měli zrušit po 35 číslech
---------- Post added 23.3.2013 at 12:59 ----------
A už je veselo:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/media-it/219871-vydavatelstvi-ladi-argumenty-proti-tydeniku-agenda/
Vydavatelství ladí argumenty proti týdeníku Agenda
Možná právní úskalí časopisu Agenda
CITACE: Přesné opisy některých pasáží jsou přípustné, pokud nechybí odkaz na původní zdroj, což Agenda dodržuje. Jenže podle Chaloupkové v tomto ohledu zašli autoři příliš daleko: "Citace musí být součástí vašeho textu, nemůžete publikovat článek, kde jen seřadíte citace za sebe. To už je porušením autorského zákona."
PŘEPIS TEXTŮ: Autoři Agendy tvrdí, že původní komentáře nepřevzali, ale "převyprávěli". Soud by musel porovnat, nakolik se texty liší od originálů. Ani postup, kdy novinář převypráví jinými slovy text svého kolegy, ale není v souladu s autorským zákonem, může být posouzen jako neoprávněný zásah do autorského díla. A za autorské dílo lze podle rozhodnutí Evropského soudního dvoru považovat už i seskupení deseti slov.
OCHRANA PŘED NEDOVOLENÝM ŠÍŘENÍM: Tištěná periodika i internetová média informují, že je zakázáno jejich díla užívat bez svolení autora (nositele majetkových práv). O takové svolení týdeník Agenda nikoho nežádal.
NEKALÁ SOUTĚŽ: Vydavatelé by mohli uspět u soudu v případě, že by se jim podařilo prokázat, že týdeník Agenda "parazituje" na jejich zavedené pověsti. Pak by soud mohl uznat, že se jedná o nekalou soutěž podle obchodního zákoníku.
23. 3. 2013 12:31:43
https://webtrh.cz/diskuse/papirovy-agregator-zpravodajstvi-tydenik-agenda/#reply879945
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit