Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Adsense a všechny útrapy kolem :)

Pavel Rybar
verified
rating uzivatele
15. 10. 2012 16:13:01
Dobrý den,
mám pozastavenou živnost, kterou plánuji obnovit kvůli adsense.
Nyní již nemám status studenta a tak přesně nevím jak postupovat a co mě čeká.
Můžete mi prosím odpovědět na některé otázky?
- asi budu muset být hned plátcem DPH?? To se mám jít dobrovolně k DPH registrovat na finanční úřad?
- budu asi muset platit zdravotní a sociální??? ( kolik to je?? slyšel jsem, že to má každej na jinou částku??)
- momentálně mám na adsense pozastaveny platby. Nikdy jsem ještě žádné peníze z Adsense nedostal. Přijdou mi normálně na účet jako česká měna?
( v adsense mám kolonku odhadované příjmy co to přesně znamená? To že napsaná částka může být nižší? )
- jak bude složité účetnictví? Stačilo by to řešit třeba přes najatého účetního jednou za rok? Nebo je to složitější?.
Dál mě nic nenapadá. Kdyby jste věděli ještě o nějaké záludnosti prosím napište mi to také do diskuze.
Moc moc moc děkuji za případnou pomoc.
15. 10. 2012 16:13:01
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820027
bart.homer
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
15. 10. 2012 16:44:59
Odpovím jen na něco. Ano, kvůli Adsense musíte být plátce DPH. Více informací o plátcovství DPH a Adsence naleznete na www.jakpodnikat.cz Tvrdí, že plátcem DPH se musíte stát ihned i když jen zobrazujete jejich reklamu a nedostal jste ještě nic vyplaceno. Osobní zkušenosti s tím nemám. Ano, zdravotní a sociální si budete muset platit sám, protože pojedete na ŽL - hlavní. Pokud jste do teď neměl žádné příjmy z podnikání, budete platit první rok pouze základní sazby. Takhle z hlavy částky nevím, ale jedná se o něco kolem 3.500 Kč/měsíčně. Dá se to dohledat i na internetu jaké jsou základní poplatky za zdravotní a sociální.
Pokud se stanete plátcem DPH, nelze to "řešit" jedenkrát za rok. Daňové přiznání k DPH se dává 1x za 3 měsíce a na to je opravdu lepší si najmout účetní, protože zezačátku to dělat sám jen tak z hlavy je fakt na bednu. Ne každý to hned zezačátku zvládne.
15. 10. 2012 16:44:59
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820026
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
15. 10. 2012 21:22:29
Mimochodem, neřešilo se předtím něco jako že od novýho roku už nebude pro AdSense povinnost být plátce DPH? Vím že jsem něco takovýho někde viděl, ale teď to nemůžu najít...
Edit: http://ohrozeny.podnikatel.cz/clanky/co-prinese-novela-zakona-o-dph-od-roku-2013/
http://webtrh.cz/189417-svita-lepsi-casy-ohledne-platcovstvi
Neví někdo jak to s tím zákonem vypadá?
15. 10. 2012 21:22:29
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820025
Jan Kroupa
verified
rating uzivatele
(120 hodnocení)
15. 10. 2012 21:30:15
Ano. Jedná se o vládní návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty (sněmovní tisk 733). Na poslední schůzi proběhlo 3. čtení a nyní je návrh v Senátu.
Sněmovní tisk ke stažení: 6504
Bude zaveden institut IDENTIFIKOVANÝCH OSOB, blíže § 6g - §6i.
---
Edit - doplněno: Z důvodové zprávy vybírám:
strana 64:
Plátci a identifikované osoby – zavedením tohoto konceptu přináší novela příznivý dopad zejména v tom, že osoby, kterým vznikne povinnost přiznat DPH u přeshraničních plnění nebo povinnost vykázat poskytnutí přeshraničních služeb s místem plnění v jiném členském státě, již nebudou mít povinnost se z tohoto titulu registrovat jako „plnohodnotní“ plátci. V případě tuzemských plnění tak osoby povinné k dani se sídlem v tuzemsku, které se stanou identifikovanou osobou, nebudou mít povinnost u tuzemských plnění uplatňovat DPH, ale nebudou mít ani nárok na odpočet daně.
strana 79:
Obecně ke změnám v plátcovství:
Záměrem základní změny v oblasti správy daně v tuzemsku je snížení zbytečně nadměrné administrativní zátěže jak pro podnikatelskou sféru tak i pro správce daně.
...
b) zjednodušení v tom slova smyslu, že se nově, v některých případech, OPD nestává plátcem, ale je pouze identifikovanou osobou, stejně tak jako právnická osoba nepovinná k dani. Tato identifikovaná osoba má ve srovnání s plátcem pouze určité (omezené) povinnosti.
Na základě výše uvedeného se do zákona nově zavádí pojem „identifikovaná osoba“ (viz výše „obecná část“).
Zavedením tohoto konceptu přináší novela příznivý dopad zejména v tom, že osoby, kterým vznikne povinnost přiznat daň u přeshraničních plnění (při pořízení zboží z jiného členského státu nebo přijetí přeshraniční služby) nebo povinnost vykázat poskytnutí přeshraničních služeb s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, již nebudou mít povinnost se z tohoto titulu registrovat jako „plnohodnotní“ plátci. Identifikovanou osobou se může stát i právnická osoba nepovinná k dani, a to za obdobných podmínek jako ty, za kterých se dle dosavadního zákona mohla stát osobou identifikovanou k dani.
V případě tuzemských plnění tak budou mít osoby povinné k dani se sídlem v tuzemsku, které budou identifikovanou osobou, možnost nadále vystupovat v postavení osoby osvobozené od uplatňování daně. Jinak řečeno, nebudou mít povinnost u tuzemských plnění uplatňovat daň, ale nebudou mít ani nárok na odpočet daně.
Z důvodu logičtější koncepce zákona byl současný § 94 a § 96 přesunut do úvodních ustanovení zákona a z hlediska větší srozumitelnosti jak pro podnikatele, tak i pro správce daně, rozdělen podle jednotlivých důvodů, kdy se OPD stává plátcem, na jednotlivé paragrafy. Jinými slovy se jedná o vymezení případů, kdy se OPD stávají plátcem, a to do § 6 až 6f a vymezení případů, kdy se OPD nebo právnická osoba nepovinná k dani stávají identifikovanou osobou do § 6g až 6i.
V této souvislosti je potřeba jen upozornit, aby se nový pojem „identifikovaná osoba“ nepletl s dosud používaným pojmem „osoba identifikovaná k dani“. Tato „osoba identifikovaná k dani“ se stává „podmnožinou“ identifikovaných osob a jako takový pojem „osoba identifikovaná k dani“ je v zákoně zrušen.
strana 83:
Identifikované osoby
Jedná se o osobu povinnou k dani a o právnickou osobu nepovinnou k dani, kterým je přiděleno identifikační číslo pro účely DPH a která mají ve srovnání s plátcem pouze určité (omezené) povinnosti. Jedná se o věcnou změnu a zjednodušení původního znění zákona (viz obecná část důvodové zprávy)
§ 6g (původní § 94 odst. 6, 7 a 15 a § 96)
V dosavadním zákoně platilo, že pokud osoba povinná k dani uskutečnila pořízení zboží z jiného členského státu, které je předmětem daně, stala se plátcem (§ 94 odst. 6, 7, a 15). Nově se z těchto osob stanou pouze identifikované osoby, stejně jako z právnické osoby nepovinné k dani, která by se dle dosavadního zákona stala osobou identifikovanou k dani.
Jedná se návaznost na § 2 odst. 1 písm. c) a § 2a, které určují, za jakých podmínek je pořízení zboží z jiného členského státu předmětem daně. U osob uvedených v § 2a odst. 2 písm. b) se toto ustanovení tedy použije pouze v případě pořízení zboží, které je předmětem spotřební daně, pořízení nového dopravního prostředku a dále ostatní pořízení zboží v případě, že celková hodnota pořízení přesáhne v kalendářním roce částku 326 000 Kč nebo v případě, že tato osoba využije možnost volby zdanění uvedenou v § 2a odst. 5. Oproti tomu osoba povinná k dani, která nemá sídlo v tuzemsku, není osvobozenou osobou (viz definice v § 4 odst. 1 písm. o)) a není plátcem v tuzemsku, se při splnění podmínek stanovených v § 2 odst. 1 písm. c) stane identifikovanou osobou již ode dne prvního pořízení (neboť se na ni nevztahuje § 2a, a všechna její pořízení podle § 2 odst. 1 písm. c) jsou proto předmětem daně).
Výjimkou je zboží pořízené prostřední osobou v rámci třístranného obchodu podle § 17.
§ 6h (původní § 94 odst. 8, 9, 10 )
Identifikovanou osobou se stává OPD, které bylo osobou neusazenou v tuzemsku poskytnuto zdanitelné plnění jako např. poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku (§ 9 odst. 1 nebo § 10 až 10d) nebo dodáno zboží s instalací nebo montáží (§ 7 odst. 3) nebo dodáno zboží soustavami nebo sítěmi s místem plnění v tuzemsku (§ 7a).
§ 6i (původní § 94 odst. 11)
Identifikovaná osoba je také OPD, která poskytuje služby s místem plnění do jiného členského státu podle § 9 odst. 1, s výjimkou služeb, které jsou v jiném členském státě osvobozené od daně (článek 262 písm. c) směrnice o DPH). Tato osoba má povinnost podat kromě daňového přiznání i souhrnné hlášení.
15. 10. 2012 21:30:15
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820024
Pavel Rybar
verified
rating uzivatele
16. 10. 2012 12:31:31
Díky za reakce. Ještě mám dotaz.
- momentálně mám na adsense pozastaveny platby. Nikdy jsem ještě žádné peníze z Adsense nedostal. Přijdou mi normálně na účet jako česká měna?
( v adsense mám kolonku odhadované příjmy co to přesně znamená? To že napsaná částka může být nižší? )
16. 10. 2012 12:31:31
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820023
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
17. 10. 2012 23:39:50
Adsense má jednu z nejlepších podpor a vyčerpávající nápovědu v češtině, tak laskavě nebuď líný a načti si to, než se zeptáš.
17. 10. 2012 23:39:50
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820022
Jan Kroupa
verified
rating uzivatele
(120 hodnocení)
18. 12. 2012 20:30:31
Tak zítra je den D pro sněmovní tisk č. 733 (technická novela zákona o DPH, která - mimojiné - ruší povinnost stát se přímo plátcem DPH při přijetí/poskytnutí služby z/do EU). Předpokládá se hladké schválení (aspoň té vládní verze).
18. 12. 2012 20:30:31
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820021
Hafran
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
21. 12. 2012 15:11:58
Tak už je to i podepsáno prezidentem. :) Může někdo účetně zkušenější potvrdit, že v tom znění jak to prošlo to znamená konec buzerace plátcovství na adSense? :)
21. 12. 2012 15:11:58
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820020
Jan Kroupa
verified
rating uzivatele
(120 hodnocení)
21. 12. 2012 15:14:15
Nejsem si jistý, jestli prezident podepsal tento zákon, zatím jsou informace o podepsání sněmovního tisku 801 (toto je 733)...
Edit: I tento zákon byl podepsán (http://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/7518.shtml). A ano, znamená to faktický konec povinné registrace (mimojiné) při přijetí/poskytnutí služby z/do EU jako plnohodnotný plátce DPH.
21. 12. 2012 15:14:15
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820019
Hafran
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
21. 12. 2012 16:20:12
Super, a odkdy je to platné? Abych nezačal moc brzy. :)
21. 12. 2012 16:20:12
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820018
Jan Kroupa
verified
rating uzivatele
(120 hodnocení)
21. 12. 2012 16:36:14
Od Nového roku.
21. 12. 2012 16:36:14
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820017
linea
verified
rating uzivatele
12. 1. 2015 09:12:52
Dobrý den, nedostala jsem první platbu za adsense a nevím, co s tím. Platba byla odeslaná 23.12. a dnes jsem našla ve svém účtu adsense zprávu, že platby mám pozastavené, protože (fio) banka platbu odmítla, důvody neudala. Přitom je to účet předem potvrzený (přijetím malé částky od googlu). Všechno bylo nastaveno správně. Pozastavení platby jsem odstranila - obnovením stejného účtu pro zasílání plateb. Ale v adsense účtu se nic nezměnilo. Platba je tam stále vedena jako obdržená. V nápovědě (nástroj pro odstraňování problémů s bankovním převodem) není žádná rada, jen postup zaškrtávání, kterým se dostanu k jediné odpovědi, a to, že jsem platbu dostala. Připadám si jako v kruhu. Co mám dělat?
12. 1. 2015 09:12:52
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820016
iMIRo
verified
rating uzivatele
12. 1. 2015 14:58:00
Konzultovat s FIO bankou proč platbu odmítla a zeptat se na podpoře Google AdSense nejsem si jistý, ale myslím, že se s nimi dá domluvit i česky.
12. 1. 2015 14:58:00
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820015
Zatím Nevím
verified
rating uzivatele
12. 1. 2015 15:17:10
Nejsi v tom sama - http://www.lupa.cz/clanky/nedorazily-vam-prosincove-platby-z-google-adsense-nejste-sami/
12. 1. 2015 15:17:10
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820014
linea
verified
rating uzivatele
14. 1. 2015 11:26:19
Už jsou penízky doma:-)
14. 1. 2015 11:26:19
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-a-vsechny-utrapy-kolem/#reply820013
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit