Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak na prodej fotografií?

Dobrý den,
rozjíždím menší obchod s fotografie, respektive s ilustracemi článků. Jsou to de facto obrázky (fotografie), jež doplňují článek, aby vypadal zajímavěji.
Sám fotograf nejsem, mám már fotografů, s nimiž chci spolupracovat. Jen nevím, co takový prodej fotografií zahrnuje. Co vše bych měl mít zajištěno. Jsem tedy prostředníkem, mám provizi z prodeje. Než se ale do něčeho takového pustím, chtěl bych znát Vaše zkušenosti a postřehy, co vše bych měl obstarat.
Je se zákazníky při koupi jedné nebo více fotografií nutno podepisovat nějakou smlouvu?
Jak jim lze zabránit v bezmezném použití a dalším šíření fotografií? Vlastně chci (chceme), aby zákazník mohl fotografii použít jen jednou, případně dle domluvy.
Jsou nějaké další věci, jež bych si měl ochránit?
Děkuji Vám všem za rady.
21. 7. 2012 10:28:45
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-prodej-fotografii/#reply787217
TB
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
21. 7. 2012 12:46:23
Něco jako microstock? Není snazší spolupracovat už s fungujícími agenturami?
21. 7. 2012 12:46:23
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-prodej-fotografii/#reply787216
Děkuji za odpověď, ale nebylo. Nechci založit velkou fotobanku, nechci založit ani malou. Nebo nějakou agenturu. Má to být spíše doplňková služba. Přesto bychom ji rádi zrealizovali sami. Už třeba jen proto, abychom zjistili, co to obnáší... :)
21. 7. 2012 12:55:46
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-prodej-fotografii/#reply787215
Proste uzavrete s kazdym zajemcem licencni smlouvu, ve ktere vyspecifikujete k jakym ucelum, za jakych podminek, po jakou dobu apod. muze to dilo dotycny uzivat. Takze klinde muze byt ta smlouva postavena tak, ze tam bude, ze ten obrazek muze pouzivat jenom tyden na strance XY apod.
21. 7. 2012 13:00:21
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-prodej-fotografii/#reply787214
Super, to jsem potřeboval slyšet. Děkuji mnohokrát.
21. 7. 2012 13:03:33
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-prodej-fotografii/#reply787213
ora
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
21. 7. 2012 15:08:56
Pár let jsem v tomhle oboru pracoval. U fotografií se vždy prodává licence - tj. práva na užití, smlouvu lze samozřejmě uzavřít i online. Jsou k tomu v zásadě dva přístupy - 1) tzv. rights managed - kde se cena licence mění podle způsobu využití - tj. např. pro použití na web je menší, např. reklamní účely (billboard, leták) je vyšší atd, také rozhoduje počet materiálů na kterých je použita (na 100 billboardů je jiná cena než na 1)
2) royalty free - kdy použití není nijak omezeno, cena se liší jen pouze podle požadovaného rozlišení.
Dnes je to asi nejpopulárnější přístup.
Ochrana fotografií se na webu se dá řešit prostřednictvím služeb jako TinEye nebo http://picscout.com/ která prohledává web a hledá stejné fotografie.
Popř. se k tomu používají digitální watermarky viz http://www.digimarc.com/
Možná předtím než začnete marnit čas a peníze budováním systému pro prodej fotografií, platebním rozhraním atd tak nejdřív se zeptejte budoucích zákazníků, zda by o něco podobného měli zájem. Pravděpodobně Vám řeknou, že v např. 18 miliónech fotografií na fotolia.com si vždy vyberou co potřebují a fotka je nebude stát víc než pár EUR.
Proto aby jste nějaké fotografie prodali, tak potřebujete dosáhnout vysoké opakované návštěvnosti - a to s omezenou nabídkou několika fotografů není reálné. Vzhledem ke konkurenci mikrofotobank nepůjde fotky prodávat moc draho. V podstatě náklady na získání návštěvníků budete mít vyšší než případné prodeje.
Šanci můžete mít, když se budete specializovat na nějakou úzkou oblast a to samozřejmě celosvětově v několika jazykových mutacích, ale doprovodné fotky ke článkům to nejsou.
Jeden tip bych měl, ale nevím jestli stojíte o spolupráci (když tak napište PM)
PS: Pokud je moje odpověď k něčemu tak jí prosím obodujte. Díky!
21. 7. 2012 15:08:56
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-prodej-fotografii/#reply787212
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit