Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Rý-pub-lájk – nová identita ČR v zahraničí?

Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
28. 6. 2012 16:24:43
Like a virgin... Občas se objeví věci, které mě vyloženě naplní odporem, i když se proti nim pravděpodobně nedá nic dělat. Povětšinou jde o dění v politice, nebo zjištění, že čím dál více lidem straší ve věži a volí komunisty. V designu se ale zase tak často vyložené pecky nedějí, takže bylo asi načase s jednou přijít. No, posuďte sami.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/cestovani/184041-cesko-bude-turisty-lakat-novym-logem/
Komu se tohle líbí a přijde mu to jako dobrý nápad, tak ten je... No, asi si můžete udělat obrázek co bych rád řekl. Nechápu jak to někomu může přijít pozitivní - nechci si hrát na nějakého staromilce, ale minimálně 2 zásadní věci mi na tom vadí.
1) Parazitování na facebooku a pokus o provázání identity země s nadnárodní sociální sítí, což je sám o sobě nesmysl. Jen proto, že je něco masově využívané přeci neznamení, že by se to do něčeho mělo cpát. Trend je chvilková záležitost, zatímco obraz země by snad měl vydržet o trochu déle. Takže stavět nějakou vizuální identitu na trendu (ani ne vizuálním, prostě je to jev, podle tohohle by se německo před válkou mohlo prezentovat Hitlerovým knírkem) je padlé na hlavu.
2) Zkomolení názvu ČR. Mnoho lidí včetně mě v tom vidí spíš slovo pub, a rád znovu zopakuju, že v nějakém půllitru se na dně zřejmě nalézal tento nápad. Připomíná mi to zoufale trapné vsouvání anglických slov do českého jazyka. Buď umíte mluvit anglicky a mluvíte tak, což v čechách trochu postrádá smysl, nebo mluvíte česky. Nebo mluvíte jako kokoti a děláte jak jste kchůl, frí a in, protože znáte pár slovíček. To je na bázi jednotlivce - ale když už se někdo tak mocně ponořil do hoven a vytvořil tuto "hříčku" (já bych řekl svinstvo), navrhuji ještě stručnější název, Czechbook. Abychom byli s facebookem ještě víc provázaní a vypadalo to, že turisté navštěvují národ, kde je vše laciné, kopírující a pro srandu si ti šašci i změní název toho chlívku, který ve chvílích nadšení nazývají státem.
Nedávno lidé lynčovali nové logo ČT, kde šlo o nesmyslný krok zpět. V tomhle případě jde přímo o kolosální skok mimo, zakončený šipkou do žumpy. Doufám že aspoň lynčování (nezapomeňte připsat, jak moc závidíte autorům, že je taková kravina napadla, a že za to vyfasovali 2.5 miliónu, za naprosto zdegenerovaný vyhulený nápad) bude v tomhle případě trvat pěkně dlouho.
Rád bych ještě dodal, že zřejmě neexistuje nějaký manuál, protože použití červené barvy na ukázkových plakátech s bohatým pozadím má za následek, že polovina textu nejde přečíst.
// Ačkoliv se mi logo a indentita Ostravy při svém uvedení příliš nelíbily, je to se svým původním nápadem nepochybně král oproti tomuhle bezdomovci.
28. 6. 2012 16:24:43
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779746
tesak
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
28. 6. 2012 16:30:49
pěkný názor, ale bezpochyby to šlo napsat i sem http://webtrh.cz/186017-nove-logo-czech-republike
28. 6. 2012 16:30:49
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779745
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
28. 6. 2012 16:32:41
Toho jsem si nevšiml, koukal jsem jestli to není náhodou v kritice, nenapadlo mě kouknout přímo do designu :X Přišlo mi vhodnější to umístit rovnou do trendů.
Přeci jen je to věc, která nezajímá jen designéry nebo grafiky, ale týká se i širší veřejnosti.
28. 6. 2012 16:32:41
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779744
Burak
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
28. 6. 2012 17:10:26
když nebudu komentovat schizofrenních dva a půl mega za toto logo, tak na připitomělé používání anglických výrazů mám stejný názor jako autor příspěvku. Malost českého národa spočívá v tom, že má potřebu popírat vlastní identitu snahou neustále lézt do prdele těm " větším bratrům "
28. 6. 2012 17:10:26
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779743
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 6. 2012 17:11:36
vzhledem k tomu ze to asi ma slouzit k propagaci republiky v zahranici tak na pouziti anglickeho slova nevidim nic spatneho
28. 6. 2012 17:11:36
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779742
Podla mna je velmi dolezite, ako to bude vnimane cielovou skupinou. Ak to bude fungovat ako pozitivna propagacia vo svete, comu asi predchadzali rozne prieskumy tak nevidim na tom nic, nemoralne, nesocialne a ani predrazene.
Mne to pride fajn a nehanbim sa za svoj nazor. Ale nie som Cech :)
28. 6. 2012 17:19:12
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779741
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
28. 6. 2012 17:50:32
Napsal Petr Široký;813223
...
Seš grafik, zkritizoval jsi to slušně, tak bys taky mohl ukázat, jak by to podle tebe mělo vypadat. Myslím, že by jsi sklidil mnohem víc kritiky, protože je jasný co by to bylo za výplod - sice krásnej, ale pořád jen kus grafiky, kterej by zapadl mezi ostatní grafický skvosty na billboardech. Kdežto návrh který jsi zkritizoval nezapadne a upoustá pozornost kolemjdoucího. A to je to oč kráčí.
28. 6. 2012 17:50:32
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779740
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
28. 6. 2012 18:31:58
Napsal Registrace;813273
A to je to oč kráčí.
Tohle je hodně, hodně samolibé. Když vůbec nebudu brát v potaz to, že jsi nebyl schopen nic říct vůči argumentům, na jejichž základě považuju tohle "snažení" za paskvil, tak tu máš klasickou brblačku "když se ti to nelíbí, tak to udělej lépe".
Odhlédněme od toho, že se živím jako designér. Nehodnotím tohle po designové stránce, což ti zřejmě úplně uniklo, takže jsi asi vůbec nečetl co jsem psal, hodnotím to jak to působí na mě jako na člověka. Musím být designér, abych to mohl udělat lépe, takže pak bych měl povolení to zkritizovat? To je naprosto směšný argument. Když se mi nebude líbit, že jsem si koupil v obchodě špatné vejce, taky musím umět snášet vejce? Hodnotil jsem jak na mě působí nápad, který je podle mě příšerný. Proč, to jsem se snad vyjádřil dostatečně. Jestli s tím nesouhlasíš, budiž, ale pokud chceš můj názor shodit (jiný dojem jsem nedostal), jdeš na to hodně špatně. A pokud se ti nelíbí, že někdo kritizuje, tak se s tím smiř, to je v tvém případě asi jednodušší, než se snažit o protiargument. Jsou tu i jiní jako Patrik, kteří jsou schopni vyjádřit svůj nesouhlas slušně.
O tom, že to upoutá nepochybuji. Stejného výsledku by se dalo dosáhnout použitím nějakého silně provokujícího symbolu, takže to opět není argument na to, že by se dalo jistě vymyslet něco lepšího, co by také upoutalo a nebylo podobně katastrofální.
Napsal Registrace;813273
protože je jasný co by to bylo za výplod - sice krásnej, ale pořád jen kus grafiky
Proč mluvíš o něčem, o čem vůbec nebyla řeč? Kasal jsem se snad, že bych to zvládnul lépe? Já v tom třeba nic jiného než kus grafiky nevidím, snažím se ten "nápad" ignorovat.
28. 6. 2012 18:31:58
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779739
Pozornost to sice zaujme ale jde taky co si o tom pomyslíš. Moji pozornost by to upoutalo ale ne ve smyslu, že se chci do té země podívat.
28. 6. 2012 18:32:21
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779738
Mi se to libi a nevadi mi, ze je tam myslenka z FB. Tak jako se nejen v cr, ale i ve svete "googluje" tak to "lajkovani" je taky globalne zname. Jen proto, ze je to slovo mlade a vzniklo na zaklade nejake sluzby, tak se tomu budeme branit? Naopak, je to moderni, pro mne vtipne a zajimave a jsem za ten napad rad. A ze je pouzity jiny jazyk, nez cestina? Ono je krasne mit cestinu, ale toto logo se ma pouzivat v zahranici a tam cestina nikomu nic nerekne a kdyz vidim spoty ruznych zemi, loga ruznych zemi, ktere bezi ve svete, nebo u nas, je tam anglictina naprosto standardni.
Cenu neresim, necitim se kompetentni k tomu, abych tuto cenu posoudil, ale kdyz si vezmu kolik platily nektere soukrome firmy za nove logo/komunikaci/rebrending apod. tak ta cena neni nejak prestrelena.
Na druhou stranu, at by vzniklo pro danou komunikaci cokoli, vzdy bude cast lidi, kteri budou pote zakladat diskuze o tom, ze to neni uplne to prave orechove a chteli by neco jineho z ruznych duvodu. A ostatne to je taky spravne, ze neni jeden nazor a jeden vkus.
28. 6. 2012 18:48:19
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779737
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 6. 2012 18:51:00
Petře nemám protiargumenty k tvým argumentům, protože si nejsem jist, že existují. Mě se to logo a celá myšlenka jeho použití totiž líbí a s tvými argumenty jen jendoduše nesouhlasím... Zdá se mi, že je tvé rozčilení až zbytečně velké :)
28. 6. 2012 18:51:00
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779736
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
28. 6. 2012 18:59:36
Asi to působí tak, že od rána běsním a zuřím - tak to není. Napsal jsem to agresivně, protože mě to vyděsilo a potřeboval jsem to dostat ze sebe ven. Co se týče slova like, tak jsem to asi špatně formuloval, proti tomu samotnému nic nemám, speciálně když je to v tomto případě pro cizince. To dává smysl. Co mi nedává smysl je vytvořit patvar neexistujícího slova spojením republiky a like. To, co paradoxně jiným přijde jako dobrý nápad.
Jen proto, ze je to slovo mlade a vzniklo na zaklade nejake sluzby, tak se tomu budeme branit?
Na to bych mohl říct, že je to spjaté jen a jen s tou službou. Proto. Což se váže k tomu, že se mi nelíbí spojení s facebookem.
Nikdy jsem neslyšel někoho, kdo by říkal, že tohle lajkuje mimo facebook. Možná to někdo dělá, ale pak je to právě ta degenerace a vkládání engliš slovíček do českých vět, což působí dojmem, že člověku vynechává mozek a přeskakuje mezi dvěma jazyky. (Pozor, nemám nic proti používání anglických názvů v odborném případě, nebo když je to prostě ustálené. Ale je hloupost používat něco jen proto, že anglicky to zní kchůl.)
28. 6. 2012 18:59:36
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779735
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
28. 6. 2012 19:46:24
Napsal Petr Široký;813294
Tohle je hodně, hodně samolibé.
Víš proč jsem reagoval tak jak jsem reagoval?
Tvoje slova: "Komu se tohle líbí a přijde mu to jako dobrý nápad, tak ten je...". To snad není samolibé? Vlastně ani moc ne, to je něco horšího, ale nebudu to pojmenovávat (slušný pojmenování bych hledal jen těžko).
Na tvoje "argumenty" jsem nereagoval protože jsem je pořádně nečetl, jen jsem to rychle zkoukl a vyčetl z toho, že se ti nelíbí
1) "provázání identity země se sociální sítí". Což je nesmysl. To gesto palec nahoru a slovo "Like it" je naprosto obyčejná věcˇ. To že to lidem může evokovat facebook neznamená, že je na tom něco špatnýho. Samotný to gesto a to slovo je prostě dobrá kombinace. Facebook to zpopularizoval, ale to neznamená, že každej kdo to použije, tak se spojuje s facebookem. Prostě jen využívá známé, perfektní gesto a je uplně jedno jak a kde se to zejména používá. Tak to používá facebook a co jako? ps. já sám facebook nepoužívám a v mnoha ohledech ho nemám rád, ale tohle mi nevadí, jelikož to gesto je jednoduše dobrý.
2) Zkomolení názvu: Prostě nějak zapracovali spojení s tím "Like it". Chápu že se to někomu nemusí líbit, ale většině lidí to nevadí. A rozhodně to není z důvodu "Připomíná mi to zoufale trapné vsouvání anglických slov do českého jazyka." Takže na tenhle žvást ani nebudu reagovat.
28. 6. 2012 19:46:24
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779734
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
28. 6. 2012 20:13:41
Napsal Registrace;813330
Tvoje slova: "Komu se tohle líbí a přijde mu to jako dobrý nápad, tak ten je...".
To jsem nemyslel vážně. Nebudu někoho označovat za debila proto, že se mu to líbí. Proto jsem to schválně nedokončil - asi jsem to měl napsat jasněji. Jestli jsi to vzal osobně, tak to jsem opravdu nezamýšlel. Moje chyba. Zdá se mi, že jsem tě tím tak naštval, že se za každou cenu snažíš najít něco proti tomu co píšu, i když to znamená že se v tom naprosto zamotáš a jdeš potom i proti tomu, co tvrdí sami autoři vizuálu, viz níže. Co takhle příměří?
Napsal Registrace;813330
To gesto palec nahoru a slovo "Like it" je naprosto obyčejná věc
Není. Buď schválně ignoruješ dění ve světě (kdy je facebook protlačován prakticky všude, i u jiných velkých značek a pokud se nepletu, tak i televizních stanic), nebo se opravdu zoufale snažíš za každou cenu najít nějaký protiargument tam, kde není. Pokud někdo slyšel o facebooku, zná like a palec nahoru. Viděl jsi to snad někdy použité před tím než přišel facebook? Je to ikonický symbol sociální sítě, nemluvě o tom, že na tom videu, které je k vizuálu připojené, to sami potvrzují. Takže tady ti potopili loď sami tvůrci...
Napsal Registrace;813330
Prostě jen využívá známé, perfektní gesto a je uplně jedno jak a kde se to zejména používá.
Kolik lidí si to nespojí s facebookem? Tady se právě lišíme pohledem, podle mě není jedno kde a jak se to používá, protože facebook je brán jako centrální bod, kde se to používá. A já prostě nevidím ČR jako zemi facebooku, to je to co tahle identita ve mě evokuje. Facebook používám a nemám s ním jako se sítí problém.
28. 6. 2012 20:13:41
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779733
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
28. 6. 2012 20:50:17
Petr Široký nepřekvapil. Jeho blog je plný kritik a povídání o tom, jak by to udělal lépe. Za mě palec dolů :)
28. 6. 2012 20:50:17
https://webtrh.cz/diskuse/ry-pub-lajk-nova-identita-cr-v-zahranici/#reply779732
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit