Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Dotaz ohledně statutu studenta

AB
verified
rating uzivatele
(178 hodnocení)
21. 3. 2012 17:54:33
Zdravím, přeposílávám jeden dotaz, na který sem nenašel jednoznačnou odpověď. Pomůžete někdo ? Předem díky.
Jsem v 1. ročníku VOŠ.
Chystám se teď nepřijít ke zkouškám (nemá to smysl, opravdu ve škole pokračovat nechci) a chci se vás zeptat, jestli jste se někdo rozhodl ukončit studium tím, že jste přestali prostě chodit, resp. nechali se vyloučit.
Spolužačka, která taky ukončuje říkala, že prý jí náš třídní řekl, že pokud nehodlá studovat, ukončit musí (tzn. napsat žádost), že prý jinak kdyby se přišlo na to, že nechodí a je studentem jen kvůli tomu, aby nemusela na ÚP, tak bude muset platit "strašný prachy"
Nechápu to... jasně, že jí neřekne "v poho", ale myslím, že tohle nebude pravda, ne?
21. 3. 2012 17:54:33
https://webtrh.cz/diskuse/dotaz-ohledne-statutu-studenta/#reply745930
Tomáš Herout
verified
rating uzivatele
23. 3. 2012 19:32:55
Zdravím,
nejsem specialista na sociální otázky, ale popíši to z pohledu práva. Věc se má tak. Za studenta, po dobu jeho studia, platí povinné zdravotní a sociální pojištění stát. Pokud student přestane studovat (tedy studium ukončí student, nebo studenta vyloučí škola), tak by se mělo vyřešit, kdo zaplatí povinné zdravotní a sociální pojištění. Pokud tento bývalý student nemá práci, měl by se zaregistrovat na Úřadu práce.
Výše popsaný stav opravdu není v souladu s právem. Student fakticky nestuduje a stát by tedy za něj platit neměl, ovšem fakticky platí, jelikož je stát uveden v omyl, že student studuje. Mohla by tedy nastat situace, že nějaký úředník, který toto zjistí, bude požadovat nemalé peníze za povinné zdravotní a sociální pojištění, a to od studenta, který tento stav způsobil tím, že o svém ukončení studia řádně neinformoval. Také se nemusí stát nic, pokud to nikdo nezjistí. Já osobně bych na to nesázel, čert nikdy nespí a úředníci jdou po tisícových částkách, protože po miliónech a miliardách jít nemohou.
23. 3. 2012 19:32:55
https://webtrh.cz/diskuse/dotaz-ohledne-statutu-studenta/#reply745929
quikman
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 3. 2012 20:38:35
Vím, že spousta lidí se po dokončení studia zapíšou ještě na další školu jen proto, aby ještě rok měli statut studenta, bez úmyslu tam vůbec chodit, natož skládat zkoušky. Na vysoké není povinná docházka a to, jestli jim bude vadit nesplnění studijních požadavků po semestru nebo až po roce, je otázkou konkrétní školy. Určitě cítíš, že je to trošku 'ojeb', ale žádné sankce ti za to nehrozí. Dokud jsi zapsaný jako student, platí za tebe sociální a zdravotní pojištění stát.
PS: omlouvám se, otázka byla směřována na VOŠ, tam mohou být podmínky jiné
A z hlediska práva se skutečně jedná o podvod, prakticky však nepostihnutelný. Dokud student splňuje podmínky studia, je z obliga.
23. 3. 2012 20:38:35
https://webtrh.cz/diskuse/dotaz-ohledne-statutu-studenta/#reply745928
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit