Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Dovoz zboží z Číny

strihac
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
28. 2. 2012 05:23:29
NOVÉ: Kniha Dovoz zboží z Číny je v prodeji - vydáno duben 2013!!!! www.knihacina.cz
Protože se tu čas od času objeví dotazy a protože se mi množí emaily (děkuji za reference webtržníků) ohledně rad při dovozu (včera mi přišly 4), na které sice rád odpovím, ale jelikož je to služba, kterou poskytuji, tak se někdy prostě na ně zdarma nedostane, pokusím se v tomto příspěvku hodně zjednodušeně dát návod nováčkům, aby se měli o co v budoucnu opřít a měli prostor pro hledání dalších informací. Nebudu psát úplně vše doslovně a vše co je potřeba, takže to berte s rezervou, případně ti, kdo s tím mají též své zkušenosti doplňujte.
Produkty:
Není pravdou, že se vždy vyplatí něco dovézt z Číny. V ČR je již mnoho dovezených produktů a kolikrát vyjdou levněji než se na vlastní pěst vydat vstříc Číňanům-mnohdy neseriózním, celnici, ČOIce... Tím myslím takové produkty jako jsou obaly a nejrůznější příslušenství pro telefony, tablety, notebooky, silikonové hodinky, elektronické cigarety, hodinky, skleničky, mp3/4 přehrávače, telefony......
Vždy se ale může objevit nějaký nový nápad, ať ho už objevíte vy někde na nějakých zahraničních stránkách, domácích stránkách, či u nějakého známého atd. prostě nějaká díra na trhu. Od toho podnikáme, abychom vymýšleli stále nové nápady a prostory na trhu. Základem dovozu je tedy produkt, avšak takový, se kterým není trh přesycen. Máme vyhlédnutý produkt a chceme se poohlédnou po dodavateli, cenách a podmínkách.
Hledání dodavatele:
Podle klíčových slov na google.com lze najít příslušné produkty a případné dodavatele. Slouží nám takové vyhledávače produktů a společností jako jsou alibaba.com, made-in-china.com, hktdc.com a spousty dalších, které produkty a společnostmi z Číny jen praskají ve švech. Lze zde najít jak poctivé prodejce, tak i ty nepoctivé. Osobně mám zkušenost z roku 2008, kdy jsem přišel o nějaký ten tisíc dolarů právě přes jeden takový vyhledávač. Obrana pak neexistuje žádná, i když jsem to nakonec řešil přímo na místě s českou ambasádou, kde jsme sepsali formulář pro čínský orgán, avšak bezvýsledně. Stejně ale jako např. zde na aukru, tak i v Číně se setkáte nejen s podvodníky, ale i s většinou poctivých.
Na těchto stránkách se tedy můžete podívat po tom co hledáte, kontaktovat prodávajícího a domlouvat podmínky.
Nějaké dodavatele můžete nalézt i na fóru http://importservis.cz/domains/importservis.cz/viewforum.php?f=23
NOVÉ: Kniha Dovoz zboží z Číny je v prodeji - vydáno duben 2013!!!! www.knihacina.cz
Podmínky:
Zpravidla všichni obchodníci prodávají rádi ve velkém a na všech cenících jsou MOQ (minimum order quantity) od stovek po stovky tisíc kusů. Čím větší je minimální odběr, tím zpravidla bývá menší produkt a nízká cena. Ale ono když se jedná o obal na mobilní telefon za 0,2 USD, tak Vás stejně výsledná objednávka při deseti tisíci kusech vyjde na 2000 USD a o to větší prostor pro riziko. V těchto případech doporučuji vyhledávat takové dodavatele, kteří respektují tzv. sample order (vzorky). Jestliže při první objednávce dodavatel na sample přistoupí, zpravidla již nemá problém i nadále posílat malé objednávky. On má zajištěný pravidelný odbyt a vy menší riziko nekvalitní dodávky nebo riziko podvodu a ztráty peněz.
Ať už se jedná o malé objednávky, které si nebudete posílat kontejnerem, po paletách atd. nebo ty velké, zveřejňuje v ceníku tzv. FOB (free on board nebo freight on board) a město, např. FOB Shenzhen. Tato zkratka znamená, že náklady a rizika v souvislosti se zasláním zboží přechází na kupujícího okamžikem nalodění nebo naložením kurýrovi. Zjednodušeně řečeno to znamená, že ceny neobsahují dopravné a pojištění a místo odesílání je Shenzhen. Dále se pak můžete setkat se zkratkou EXW a místo (Ex Works) což znamená ze závodu. Další významy zkratek se můžete dozvědět např. zde
S čínskými partnery nemá smysl při malých objednávkách sepisovat smlouvy. Základní obchodní a dodací podmínky bývají součástí ceníků a faktur. Vymahatelnost nějakých sankcí při porušování smluv je stejně nulová. Při objednávkách v řádech statisíců a projektových objednávkách na míru, doporučuji osobní návštěvu čínského partnera a dozorování výrobního procesu až po naložení. Letenka za pár tisíc a nějaké kapesné za to rozhodně stojí. V miliónových obratech je vhodné zajistit si A kvalitu přes tamní vládu, vládní agenturu, Česko-čínskou obchodní komoru, které se však vaší poptávkou zabývají až opravdu při těchto velkých obratech.
Certifikace:
Pro dovoz zboží ze třetích zemí je zapotřebí si obstarat i certifikaci. Ta se Vám hodí obzvláště v případě kontroly dozorujícího orgánu. Certifikaci pro EU solidní dodavatelé mají od tamních renomovaných společností. Jestliže chcete s dodavatelem dlouhodobě spolupracovat doporučuji si vyžádat nejen certifikát, ale též celé reporty. Ti, kteří jsou solidní a ochotní, tak Vám je pošlou elektronicky. Co jsem navštěvoval státní zkušebnu v ČR, tak tehdy stačily. Pozornost věnujte prohlášení o shodě, kterou vydává výrobce, vy jako dovozci máte stejné povinnosti a též musí být v českém jazyce. Dále pak EMC-elektromagnetická kompatibilita, setkáte se s direktivy jako 76/768/EEC, BATSO M01, 2009/125/EC, 278/2009/EC, EN 55015, EN 61547, EN 61000-3-2, EN 61000-3-3, EN 61347-1, EN 61347-2-13, EN55022, EN55024, EN 60950, EN 1122, EN 71 a spousty dalších.
Nezapomeňte, že máte povinnost všechny produkty, u nichž to povaha vyžaduje, opatřit českým návodem používání a údržby. Všechny produkty jste také povinni označit svým registrovaným názvem jako dovozci.
NOVÉ: Kniha Dovoz zboží z Číny je v prodeji - vydáno duben 2013!!!! www.knihacina.cz
Platba:
Všichni obchodníci vyžadují platbu předem. Nic jako dobírka (COD-cash on delivery) z Číny do Evropy neexistuje. Pokud vám závod vyrábí něco na zakázku, popř. se bude jednat o velkou a drahou objednávku, vyžadují 30% platby při objednávce a 70% po dokončení objednávky před naložením. Pokud ale budete objednávat standardně a v menším, rozhodně to bude 100% platba předem. Z platebních možností většinou nabídnou službu Western Union, kterou zásadně nedoporučuji jednak kvůli vysokých poplatkům a jednak vysokým rizikem ztráty peněz a nedodaným zbožím. Dále pak bankovní převod, který je již trochu bezpečnější, avšak poplatky jsou vysoké též. Vzhledem k tomu, že číňané akceptují pouze zadaní platebního příkazu s placením poplatků OUR, platíte poplatek nejen své bance, ale i té jejich. U pár číňanů lze platit i kreditní kartou přes systém PayPal, který je snad nejbezpečnější co se týče převodu peněz. Zde ale zdůrazňuji, že málokdo vám tuto možnost nabídne, protože u PayPalu existují určitá finanční omezení u příjemců a poplatky a také obava dodavatele zneužití ochrany kupujícím. Buďte si ale jisti, že ač nemůžou, tak poplatky, které PayPalu mají platit oni, vám naúčtují. Zpravidla to bývá 4%.
Dodavatel vám vystaví Proforma invoice a na jejím základě provádíte platbu.
Doprava:
Standardně velká objednávka bývá expedována ihned po přijetí peněz. Ne ovšem v sobotu, v neděli a ve svátcích. Je nutné si pohlídat, aby dodavatel spolu se zásilkou zaslal commercial invoice, která slouží pro potřeby celního řízení. Vyjednejte si též s dodavatelem plnou deklarovanou cenu na faktuře a zásilce. Hlavně aby bylo rozděleno zboží zvlášť a částka za dopravu zvlášť. Vyhnete se tím jednak celním průtahům (zpravidla číňané posílají podhodnocenou zásilku) a jednak účetním rozdílům.
Pro dopravu doporučuji aby vám dodavatel vybral nejlevnější variantu. Nebudu se zde zabývat China post ani Hongkongským Airmail. Zpravidla mívají nasmlouvané EMS, DHL, TNT, FEDEX, UPS. EMS nedoporučuji, je z uvedených nejpomalejší, sice někdy nejlevnější, ale měli byste pak větší starost o proclení. Většinou je nejoptimálnější DHL. Občas i TNT, ale u TNT je nakonec zpoplatněno celní řízení ve výši 300 Kč. Výše dopravné se samozřejmě odvíjí od hmotnosti a také velikosti zásilky a hlavně od vyjednaných podmínek dodavatele s daným dopravcem. Stejně jako to máme i zde. Je tedy pravidlem, že čím dražší dopravné u dodavatele, tím je jeho export do EU menší a naopak.
Po odeslání zboží vám dodavatel zašle tzv. tracking number (sledovací číslo zásilky), které si pak můžete zadat na stránkách pro DHL, TNT atd.
Celní řízení:
Pro ty, kteří se vůbec neorientují říkám, že žádné clo ani DPH není v ceně obsaženo. Před samotným dovozem je dobré si ověřit výši cla na produktu, abyste zjistili zda s výslednou nákupní částkou po dopravném, clu a DPH budete vůbec konkurenceschopni. Zjistit si můžete na těchto stránkách či se dotázat na kterémkoliv celním oddělení.
Doporučuji sledovat zásilku podle výše uvedeného návodu a pokud se bude blížit k Praze, kontaktujte svého dopravce, pokud to už neučinil on před vámi. Většinou to udělají sami, ale až je zásilka na Ruzyni a tím se třeba připravíte o den, dva. Sdělte číslo zásilky a pokud ještě nemáte s dopravcem podepsanou smlouvu o zastupování v cením řízení, musíte jí podepsat a poslat zpět. Můžou též po vás chtít tzv. EORI což není nic jiného než Vaše DIČ, popř. CZ a rodné číslo. O EORI je nutné si oficiálně zažádat celní správu. Dopravci sdělíte přesný obsah zásilky a překontrolujete zda jejich deklarovaná cena souhlasí s tou vaší zaplacenou. Sdělte také, že chcete vystavit JSD a jedná se o zboží pro obchodí účely. Tím to pro vás končí. Dopravce to zasílá celníkům, ty to zpravidla hned, někdy za 2 dny proclí a vyměří celní dluh. Celní dluh = clo + DPH, u plátců = pouze CLO. Pokud jste plátci DPH, tak tuto daň zúčtováváte se správcem daně v předepsaném intervalu na daňovém přiznání k DPH, zpravidla čtvrtletně, kde je i kolonka „dovoz zboží“.
Základ daně pro výpočet celního dluhu se počítá z částky zboží s připočtením nákladů na dopravu a dalších nákladů v souvislosti s pořízením zboží (to je i důvod nutnosti připojení commercial invoice k zásilce, neboť k proforma invoice si právě ještě můžete připojit další vynaložené náklady na pořízení zboží a celní řízení by tím s proforma invoice nemohlo být zahájeno). Uvedu příklad výpočtu celního dluhu pro neplátce DPH:
Commercial invoice:
2pcs XXX 20 USD
Shipping cost 10USD
Total cost 30USD
Základ daně = 30USD * aktuální kurz celního úřadu (je vydáván na měsíc) + příslušná procentuální sazba cla pro danou položku + 20% DPH (u neplátce DPH). DPH se vypočítává až po přičtení částky za clo!
Jednoduché objasnění celého DPH jsem zjednodušeně shrnul zde, ale nejsem účetní.
Po proclení zboží Vám zásilku doveze kurýr na zadanou adresu, kterou jste sdělili dodavateli. Pokud si přejete změnit dodací adresu, není v průběhu přepravy do ČR problém ji změnit na telefonní lince dopravce. Kurýrovi zaplatíte celní dluh (neplátci DPH zaplatí clo + 20% DPH, plátci CLO). Na doklad JSD čekáte až Vám přijde elektronicky do emailu, který jste zadali dopravci. Trvá to do 30 dní. Platí, že clo do 10eur se nevymáhá.
NOVÉ: Kniha Dovoz zboží z Číny je v prodeji - vydáno duben 2013!!!! www.knihacina.cz
Reklamace:
Zpravidla nefungují. Nejen, že číňané mají pro všechno hned jasnou odpověď a chyba je na vaší straně, ale dopravné je do Číny drahé a reklamace se posílat nevyplatí. Pokud prodáváte drahé produkty, doporučuji si vyhledat nějaký vhodný servis přímo v ČR a v Číně akorát dotazovat náhradní díly, které by vám měli poslat zdarma buď s novou objednávkou nebo pokud jsou solidní, tak extra zdarma.
Pokud však chcete dopravit zboží k reklamaci, využijte naší služby Došlo.cz na www.doslo.cz
Jedná se o velice populární službu odesílání zásilek do zahraničí v rámci služeb TNT Express za velmi výhodné ceny.
Další problematika:
Další a neposlední problematikou je zpětný odběr, o kterým se zmiňuji zde
Co se týče vyhledávání ověřených dodavatelů, tak tím se zabývám pro drobné podnikatele já, protože si pár lidí zde stěžovalo, že oslovené společnosti, které poradenství poskytují se jim vůbec neozývají. Do čeho nevidím je moc účetnictví a specifické certifikace. Vytvořil jsem i FB stránky, kde bych chtěl rozjet trochu více informací o produktech, veletrzích v Číně, atd.
Další užitečné informace o dovozu z Číny se můžete dozvědět na mých stránkách www.importservis.cz kde budou i postupně dodávány aktuální informace, které se problematiky dovozu týkají.
Jak posílat balíky:
Využijte populární službu www.doslo.cz pomocí které můžete posílat zásilky do celého světa za velmi výhodných cen. Se službou Mailfast navíc do mnoha zemí zaplatíte méně než u České pošty!
Doufám, že článek bude pro mnohé inspirací ;-)
NOVÉ: Kniha Dovoz zboží z Číny je v prodeji-vydáno duben 2013!!!! www.knihacina.cz
28. 2. 2012 05:23:29
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736411
Marek
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
28. 2. 2012 07:48:24
Sice nic objednávat z Číny nebudu, ale nicméně smekám, že si někdo dal tu práci to zde sepsat pro ostatní. Dávám bod.
28. 2. 2012 07:48:24
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736410
pajdavec
verified
rating uzivatele
28. 2. 2012 10:07:59
Dobrý den, děkuji za váš vyčerpávající příspěvek, shrnutí všech věcí při dovozu zboží z Číny a dávám bod. Ještě bych měl jeden dotaz. Existuje (na co si dát pozor) při těchto operacích něco, co zapříčiní povinnost stát se plátcem DPH? (poštovné, doprava, apod...)
28. 2. 2012 10:07:59
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736409
strihac
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
28. 2. 2012 18:01:34
Nic, co by vyloženě souviselo s dovozem ze třetích zemí. Plátce DPH se stáváte buď dobrovolně nebo v situacích, které jsou pevně zakotveny v zákoně
Pokud jste neplátce DPH a dovezete zboží do tuzemska, jste osobou povinnou k dani. To však nesmíme zaměňovat s plátcem či neplátce DPH. Osoba povinná k dani je v tomto případě ta osoba, která doveze zboží, celní úřad vyměří základ daně pro výpočet celního dluhu a je povinna daň uhradit. V případě plátce DPH daň uhradí v daňovém přiznání DPH správci daně, v případě neplátce DPH se daň odvede celnímu úřadu s dodáním zboží.
Platí, že celní dluh (clo+DPH) se vypočítává (uvedu na příkladu):
Commercial invoice:
2pcs XXX 20 USD
Shipping cost 10USD
Total cost 30USD
Základ daně = 30USD * aktuální kurz celního úřadu (je vydáván na měsíc) + příslušná procentuální sazba cla pro danou položku + 20% DPH (u neplátce DPH)
28. 2. 2012 18:01:34
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736408
super práce, strihaci!
MaK.
29. 2. 2012 14:32:18
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736407
Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
3. 3. 2012 12:52:17
Také dávám bod a děkuji ! Zrovna si tím procházím a je to přesně jak strihac výše popisuje. Jen ta certifikace a testování ve zkušebně mě tedy stojí fakt dost peněz :-(. No nedá se nic dělat, musím to zkusit, snad se mi to vyplatí... :-). Jen chci ještě jednou zdůraznit, co napsal strihac - aby jste si dopředu ujasnili a domluvili, co pak bude na faktuře, která přijde se zbožím. Už se to probíralo na jiných vláknech, že pak zboží na faktuře podhodnotili, nebo neuvedli dopravu, případně obojí. Pak dojde ke kolizi s účetnictvím (jak dát do nákladů to, co jste skutečně zaplatili - důležité totiž je, co je uvedeno na JSD) a celníci si samozřejmě dopočítají dopravu podle nějakých tabulek (čili i násobně dražší, než jste ve skutečnosti zaplatili), z které pak odvedete clo a DPH, nebo musíte složitě dokazovat, že je faktura špatně. Mně to tedy shodou okolností udělali Izraelci, což mne fakt překvapilo, u nich jsem to nečekala. Oni to samozřejmě mysleli dobře, abych neplatila zbytečně clo a DPH z dopravy, ale skončilo to tak, že mi vyměřili dopravu třikrát dražší, než mě ve skutečnosti stála... :-). Hodně úspěchů a pěkný den všem ! T.
3. 3. 2012 12:52:17
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736406
akar134
verified
rating uzivatele
7. 3. 2012 02:36:13
Skvele informace. Mam tu jeden dotaz.
Pokial si clovek chce objednat vacsiu zasielku z Ciny /napr hodnota viac ako 100 000,-CZK/ , bolo by dobre si uzavriet nejaku zmluvu s cinskym dodavatelom. Ako sa v takomto pripade postupuje? Je mozne takuto zmluvu podpisat na dialku,bez toho aby clovek vycestoval do Ciny?
V podmienkach maloobchodu v EU sa medzi distributom a obchodnikom uzatvarala vacsinou dohoda o obchodnych vztahoch. Existuje nejaka obdoba tohoto charakteru pri obchodovani s Cinou?
7. 3. 2012 02:36:13
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736405
strihac
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
7. 3. 2012 12:18:14
Čínští obchodníci si na smlouvy moc nepotrpí. Objednávky za 100 000 Kč jsou pro ně ještě většinou malé na to, aby se zavazovali k nějakým blíže specifikovaným smluvním vztahům a sankcím, které by z nich vyplývaly v případě nedodržení nějakého smluvního závazku. Vymahatelnost je pak stejně de facto nulová. Obecné obchodní podmínky jsou ve většině případů zveřejněny již v ceníku dodavatele a na faktuře. Pokud by se jednalo o větší objednávku, v řádech několika set tisíc korun, doporučoval bych osobní návštěvu čínského partnera, domluvení podmínek přímo na místě a osobní dozor celého procesu od zadání zakázky, přes platby až naložení. Takto jsme například realizovali dovoz LED reklamních panelů, které už šly skoro do miliónu. Dlouhodobé spolupráce a objednávky v miliónech, doporučuji sjednávat na vládní úrovni, s Česko-čínskou obchodní komorou, kde je možnost zajistit si A kvalitu. Ta se však malými objednávkami do miliónu zabývat vůbec nebude.
Tuto spolupráci též umím zajistit.
7. 3. 2012 12:18:14
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736404
elouska
verified
rating uzivatele
3. 4. 2012 23:02:07
Dobrý den,
moc děkuji. Hodně mi to pomohlo. Jen ještě něco pro upřesnění bych se zeptala. Chci si nakoupit materiál na výrobu bižuterie z pandahall.com . Jde mi o to spočítat si konečnou cenu za clo a DPH. Mám ŽL a nejsem plátce DPH. Zásilka by byla v hodnotě cca 25 000 i s dopravou a vážit bude cca 60kg. V aplikaci na zjištění cla jsem tento druh zboží nenašla, pouze imitace perel a obecné kovy nic co by vyjadřovalo zboží, které onen obchod nabízí. Jsou nijaké stropy finanční či váhové?
Děkuji velice moc za reakce.
3. 4. 2012 23:02:07
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736403
strihac
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
4. 4. 2012 16:10:34
zkuste si vyhledat již v závazných stanoviscích na http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/ebti/ebti_consultation.jsp?Lang=cs
stran zaslaného emailu se vyjádřím zanedlouho
4. 4. 2012 16:10:34
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736402
Dzorzik
verified
rating uzivatele
10. 4. 2012 18:54:49
S dovozem zboží z číny mohu jen potvrdit výše popsané rady. Opravdu není důvodu nákupy z číny dopředu zavrhovat. Mně se z opatrnosti vyplatilo do číny zaletět, osobně se zkontaktovat s výrobcem a pak terpve objednávat.
S reklamací je to však přesně jak je popsáno. Číňani jsou friendly až do okamžiku, kdy po nich chcete, aby vám zboží reklamovali a zároveň nesly náklady přepravy. V takovém případě jde jejich friendly přístup stranou. Takže s výjimkou určitých "kulturních" aspektů dovoz zboží z Číny nezavrhujte.
10. 4. 2012 18:54:49
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736401
Lukas
verified
rating uzivatele
21. 4. 2012 21:48:40
Tři tipy jak ušetřit
1. Vyhněte se PayPalu a klasickým převodům z banky.
Kurzy jsou nevýhodné, poplatky vysoké. Western Union nedávnou koupil společnost Travelex takže bych je taky uplně nezavrhoval. Více o tom jak co nejvíc snížit poplatky za platby jsem psal tady
2. Doprava
Tady bych nedoporučil ani jednu z vyjmenovaných služeb. Samozřejmě je možné nasmlouvat si slevy, ale z mojí zkušenosti jsou tyto společnosti mnohem dražší. Na námořní přepravu používáme ArgoBohemia, pro leteckou je fajn třeba Aramex.
3. U certifikace si dejte pozor, ať neplatíte zbytečně moc. Většina certifikátů je dost pochybná, v Číně seženete certifikát ISO na cokoliv kolem 50-200 USD. To samé Quality control a podobné kraviny. Většina testů spočívá v tom, že sedí u linky Číňan s balíkem samolepek QC a nalepuje je na výrobky. Lepší kontrolovat sám, posílat vzorky mít na místě někoho nezávislého. Požadovaný výrobek jde většinou kvalitně udělat jen jedním způsoben, různých ochcávek jak práci obložit ale Čínani vymyslí mraky.
Pokud začínáte vyrábět v Číně jak proto, že chcete konkurovat cenou jiné firmě která vyrábí taky v Číně počítejte s tím že to tak růžové nebude.
21. 4. 2012 21:48:40
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736400
strihac
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
25. 4. 2012 18:30:03
Bohužel Western Union neposkytuje žádnou ochranu zasílatele, protože je zakázáno zasílat peníze v rámci obchodního styku.
Co se týče dopravného přes Aramex, máte nějaký orinetační ceník na import? Stejně záleží na čínské straně zda s nimi má uzavřenou smlouvu a jaké má obraty. Jinak se tu nedá mluvit o cokoliv výhodnějším. Já třeba platím za 5 kg balík v rozmezí 49-65USD přes DHL. Zastoupení v celním řízení v ceně.
25. 4. 2012 18:30:03
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736399
Lukas
verified
rating uzivatele
25. 4. 2012 22:51:26
U Western Union určitě není zakázáno zasílat peníze v rámci obchodního styku. Část WU která by měla zájemce B2B platby zajímat je WU Business Solutions. Samozřejmě nemluvím o té co má pobočky na poštách... :-)
Jinak doprava je samozřejmě vždy na frekvenci a domluvě. Vzhledem k tomu že pokud to tady někdo čte, bude to jeho první zásilka = vyjednávat asi nemůže nic. Proto je lepší zkusit méně známou společnost která má nižší ceny nastavené standardně. Určitě ti DHL nedalo 49-65 USD za 5kg hned poprvé...
25. 4. 2012 22:51:26
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736398
strihac
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
25. 4. 2012 23:19:08
Tehdy mi to na WU sdělili. Nicméně já to nikomu nedoporučuji, není žádná možnost ochrany. Navíc s tím mám osobní zkušenost a jeden podvod jsem i přímo řešil osobně s Českou ambasádou v Pekingu.
Stran dopravy, vyjednávat přepravné od jiné společnosti než se kterou má dodavatel uzavřenou smlouvu a do EU s ní zasílá se zdá neekonomické, protože se většinou nikdy nedostane na lepší ceny než které má dodavatel s tamními pobočkami velkých přepravních společností.
25. 4. 2012 23:19:08
https://webtrh.cz/diskuse/dovoz-zbozi-z-ciny/#reply736397
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit