Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Návrh polepů aut – jak na export pro tiskárnu?

aevel
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
30. 1. 2012 15:02:36
Ahoj vám všem,
přihodilo se mi, že mám klientovi navrhnout grafický design polepu automobilu, ovšem v životě jsem ještě žádný nedělal... Pro bych se rád požádal zde lidí znalých a zkušených - jak na to? Pořídil jsem si potřebné blueprinty z the-blueprints.com a na ně si vytvořil návrh daného polepu. Ale jak nyní na jeho export pro samotného realizátora?
Předem díky za každou radu, moc si jich vážím.
30. 1. 2012 15:02:36
https://webtrh.cz/diskuse/navrh-polepu-aut-jak-na-export-pro-tiskarnu/#reply725163
Jakub Krupa
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
30. 1. 2012 23:58:26
Ospravedlňujem sa že mimo tému, ale snáď si to niekto všimne práve tu. V prípade, že si nechám auto polepiť fóliou (celopolep), je potrebné toto nahlásiť na polícii? :)
ďakujem za odpoveď
30. 1. 2012 23:58:26
https://webtrh.cz/diskuse/navrh-polepu-aut-jak-na-export-pro-tiskarnu/#reply725162
OliverOG
verified
rating uzivatele
5. 2. 2012 20:48:16
U nás v reklamnou štúdiu to robime foliami. Kde ploter vyreže dany tvar do danej farby a typu folie a potom sa to aplikuje na auto. Odmera sa dana časť auta kde sa ide davať polep podľa toho sa aj navoli v pc velkost ako to ma rezať v plotri.
5. 2. 2012 20:48:16
https://webtrh.cz/diskuse/navrh-polepu-aut-jak-na-export-pro-tiskarnu/#reply725161
David Kotulán
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 2. 2012 07:28:01
Obdivuji ty, co se prostě rozhodnou dělat celopolep auta bez zkušeností a pak se ptát na internetu:-)
1. Tákže, doufám že máš celopolep promyšlený protože jsou místa (plastové lišty) které musejí jít do laku, jinak na nich fólie nedrží.
2. Doufám že máš zhruba grafiku připravenou tak aby nebyl znatelný posun při přerušení (sloupky, dveře atp.)
3. Je více než dobré udělat grafiku ve vektorovém rozkresu (nejen v PhSh) a to ze dvou důvodů
a, můžeš tuto grafiku rovnou předat výrobci, který si to sám rozřeže podle potřeby
b, vidíš kde se grafika bude přerušovat
4. Prolisy, auta mají velké prolisy, kde se bude místy fólie "zkracovat" a posouvat grafiku, proto je nutné mít minimálně 10cm "spad" a počítat s tím
5. Celopolep není jen fláknout fólii na auto a "nažehlit", často "profíci" rozebírají i kliky, nárazníky, světla atp, aby fólie neměla přerušený a nehezký přechod, ale aby dokonale lícovala.
tady se musí počítat s několikadení časovou náročností (octavia kombi, 3 lidi, 3 dny práce)
6. Teplota. To že někdo nalepí auto v teploučku garáže neznamená že po vyjetí bude fólie držet jako slovo boží. Folie jsou typu termo, tedy jsou dělaný na přímý kontakt se sluníčkem.
Čím více sluníčko, tím lépe fólie drží a "zapéká se do laku". Proto auto po nalepení by mělo být aspoň pár dní v teploučku, jinak fólie popraská, budě dělat bublinky atp.
7. Tohle vše platí nejen pro plechy, ale i skla. Klient také musí počítat s tím že perforka na zadním skle se hodně sviní a stěrač jí dává dobrý záhul. například v zimně by se boční okénka
neměla vůbec používat. nejen že to může potrhat fólii, ale motůrky v elektrice prostě vyhoří.
8. Výsledek pokud je to grafika samolepka z VF (velkoformátu)měla by se laminovat, jinak kartáče v myčce z grafiky udělají použitý hajzlpapír. Bohužel klienti to často nechápou a pak reklamují.
To bylo zhruba teď jak na data
nejlepší způsob je v bodu 3. Další možností je stavit se na pobočce kde auto budou lepit a tam vám veškeré potřebné informace sdělí ale budou preferovat to co je v bodu 3. Pokud jím to ale takto nepředáte a dáte jim nějaké jpegy, pak oni si to budou stejně na rozkres montovat (jinak to ani nejde). Bylo by nanejvýše výhodné od nich tento výsledek vyzískat (vykoupit), protože až klient fáro někam pošle, nebo si ho někdo označkuje, bude pak po opravě potřeba i dolepit poškozené části. S rozkresem se to rychleji a lépe pasuje. nespoléhat se na jejich zálohu.
A formát dat? Nejlépe *.ai nebo *.cdr kde všechny fonty budou v křivkách a všechny průhlednosti, přechody a stíny sloučené do rastru. Je možné zaslat i v PDF, ale oni stejně musí otevřít v corelu nebo illu a tam řezat a dělit určité kusy.
Nebo ve zkratce: prostě si nahraj na flešku co máš, zajdi tam ať to omrknou a řeknou co je potřeba :-)
---------- Příspěvek doplněn 10.02.2012 v 07:33 ----------
–––––––
Zapomněl jsem dodat že není potřeba hlásit na policii nic, pokud se nejedná o jednobarevný celopolep automobilu v jiné barvě než je v techničáku, protože pak se jedná o změnu barvy.
V případě různorodé grafiky (např. auta O2) není třeba hlásit nic. Více informací vám sdělí na technické. Také je občas nutné konzultovat s technickou polepy reflexní fólií. Sice se smí normálně lepit, ale v rámci nějakých možností.
10. 2. 2012 07:28:01
https://webtrh.cz/diskuse/navrh-polepu-aut-jak-na-export-pro-tiskarnu/#reply725160
Tazatel nezminoval, zda se jedna o celopolep, nebo par obtisku na kapote... Jinak opravdu nejlepsi, zajit si do tiskarny, kde to budou lepit a domluvit se.
10. 2. 2012 12:17:57
https://webtrh.cz/diskuse/navrh-polepu-aut-jak-na-export-pro-tiskarnu/#reply725159
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit