Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Splní mé nároky Blackberry nebo Android?

Zdravím, potřebuji nový telefon, a rozhoduji se mezi BlackBerry a Androidem. WP7 se mi nelíbí a předem říkám, že rady "kup si iPhone" nechci ani slyšet.
Chtěl bych poprosit majitele přístrojů BB nebo telefonů s Androidem o rady, proč s ohledem na mé preference volit ten který systém.
Mé preference:
  • výdrž při běžném používání nejméně 2 dny
  • HW qwerty klávesnice - snadné psaní (především kratší poznámky, dlouho nic a pak maily a sms)
  • stabilní a rychlý systém
  • dobrý poměr cena / výkon - nepotřebuju nejnovější telefon za 18 000 Kč, stačí mi, když splní co má
  • nepotřebuji internet v mobilu, postačí možnost připojení přes wi-fi
  • stabilní a pohodlný prohlížeč
  • možná by se hodila GPS navigace, když občas někde bloudím (třeba včera jsem v ČB v autě vytahoval notebook a hledal cestu přes mapy.cz, takže nic složitého netřeba :) )
Doteď jsem měl starou Motorolu Razr Z3, ale ta už se rozpadá. Telefony skoro neřeším. Jen chci něco nového, s delší výdrží a hlavně pohodlnější možností psaní. O moc víc od toho nečekám, snad jen občasné připojení na net.
Android:
  • co jsem tak koukal, androidy mají problém vydržet byť jen ty dva dny v provozu na jedno nabití
  • většinou mají jen SW klávesnice, na kterých se mi píše úplně šíleně (ne, to není o zvyku)
  • androidů jsem měl v ruce několik, a víceméně mi vyhovoval jen Galaxy 2 - ten je ale zbytečně drahý a má malou výdrž. Byl ale díky své velikosti jediný, na kterém se se SW klávesnicí dalo jakž takž normálně psát.
  • díky velkému displeji lepší prohlížení internetu, ale to pro mne není až tak důležité
Blackberry:
  • asi splňuje to, co od telefonu čekám - vcelku pohodlné psaní a volání, přehledné ukládání kontaktů (doufám), solidní výdrž
  • o blackberry jsem slyšel, že pokud funguje bez připojení na net, je k ničemu - co je na tom pravdy? To jsou jeho funkce až tak závislé na připojení? Nebo to bylo myšleno spíš tak, že bez připojení jen naplno nevyužiji všechny funkce?
  • měl jsem v ruce jen Blackberry Curve 8520 (asi nejnižší řada) a dá se říci, že by vyhovoval. Není tu ale něco, na co je potřeba dát pozor?
  • horší prohlížení internetových stránek, což by až tak nevadilo, pokud je možné zoomovat.
  • nejsou s BB u českých a slovenských operátorů nějaké problémy? O něčem jsem tuším četl, ale nemohu to najít.
6. 1. 2012 02:02:47
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715020
sh
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
6. 1. 2012 02:07:16
Za sebe určitě bb, na androida poslední dobou nadávám čím dál tím víc. Každopádně bych dal i wp šanci :)
6. 1. 2012 02:07:16
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715019
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
6. 1. 2012 02:07:21
stabilni a rychly system? pak android rovnou vyrad z nabidky :) mam jen ty nejhorsi zkusenosti vcetne lidi kolem me...
vim ze tu bude spousta lidi rikat opak, ale android neni stabilni, vubec...
Windows Phone by byla dobra alternativa, ale myslim ze se nedela zadny s HW klaveskou
6. 1. 2012 02:07:21
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715018
co se týká androidu a jeho stability / rychlosti, tam to asi bude hodně v tom, že jsou pro něj stovky různých aplikací, které pak pohromadě nedělají moc dobrotu. Jsem víceméně smířený s tím, že android nebude to pravé, už jen kvůli výdrži telefonů, co ho mají... Co je mi platné Galaxy II a jeho super hry a nevím co, když to nevydrží nabité ani den při četnějším používání...
WP7 mi, co jsem koukal na videa, připadal dost nepřehledný, a šíleně vázaný na sociální sítě, což nepotřebuji. Možná se ale pletu. Pokud by byl rychlý systém a solidní výdrž, HW klávesnici bych asi oželel - pokud má telefon větší displej, psát se na SW dá...
Zatím se mi fakt nejvíc zamlouvá BB, i ta nejnižší řada vypadala dobře (vyšší jsem ještě neviděl na vlastní oči). Jen je otázka, jestli tam není něco, na co bych mohl "dojet", například to, že v něm asi nebudu mít mobilní internet, že něco nebude bez speciálních nastavení bezproblémově fungovat s CZ/SK operátory, že neumí nějaké úkony s e-maily (také jsem četl a také nemůžu dohledat kde) a podobně. Také nevím, jak je na tom BB s rychlostí a stabilitou systému, ale myslím, že to je jeho nejmenší problém...
EDIT: ještě se mi líbí BlackBerry Curve 9300 QWERTZ, ten stojí kolem 6500 Kč, což je ještě vcelku přijatelné...
6. 1. 2012 02:24:35
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715017
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
6. 1. 2012 02:35:24
WP7 nemusi byt jen o socialnich mediich a naopak je extremne prehledne a ciste, ale myslim ze to nebude pro tvoje potreby, je to delane jako smartphone dneska, nikoliv jako poznamkovy blok, asi by to bylo zbytecne :) BB mi pro tebe prijde nejlepsi
6. 1. 2012 02:35:24
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715016
díky, potřeboval jsem někoho, kdo mi to potvrdí :))
Tak teď už jen čekat, jestli někdo nenapíše nějaký neduh BB, a pak jen vybrat ten správný.
Ten 8520 je vcelku fajn, jen má horší foťák (2 Mpx, víc stejně nepotřebuju), nemá GPS navigaci (i když je otázka, co je ta GPS navigace v BB zač, jestli za to na území ČR/SR stojí) a tuším že nepodporuje 3G. Možná by tedy stálo koupit nějaký vybavenější a s vyšším rozlišením, ale víc jak 9 000 se mi do telefonu zas dávat nechce - tak důležitý pro mne není.
A ještě se zeptám, možná trochu blbě... předpokládám, že BB umí i nějak synchronizovat kontakty s PC tak, abych je měl uložené jak v BB, tak v PC, že jo? :)
6. 1. 2012 02:42:57
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715015
smrtka.smety
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
6. 1. 2012 03:48:18
Mam Androida (HTC Wildfire, ta rychlejší verze), je to šílenej krepl a už bych do něj nešel. Psát se na tom dá, což o to, ale volání, organizace tel. čísel, ale časý záseky (appky mám ve founy asi dvě - FB a IM) mě dokopali koupit starší Nokii.
Je to OS spíše na hraní, experimentování a na to nemám čas, z nějakýho crackování firmwaru už jsem vyrostl.
6. 1. 2012 03:48:18
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715014
Bacon
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
6. 1. 2012 07:53:32
To je zajímavý, že já mám HTC Wildfire (starou, ne S) a funguju bez problémů, aplikací jsem nainstaloval / odinstaloval desítky a nic. Tak pak nevím, kde je chyba. Tedy, s jednou věcí problém mám, a to ten, že si dost často zavěsím hovor uchem (displej se vypíná / zapíná podle senzoru a ne vždy korektně rozpozná, že mám telefon u ucha).
6. 1. 2012 07:53:32
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715013
Milan Kryl
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
6. 1. 2012 08:06:34
Jedine, na co u BB pozor. Pokud bys v budoucnu chtel internet, nejsem si jisty, jestli budes moct aktivovat normalni internet.
Na BB je specialni tarif, ktery podporuje "push" notifikace a stahovani emailu.
http://www.mobilmania.cz/bleskovky/neomezeny-blackberry-tarif-o2-nyni-pro-vsechny/sc-4-a-1122001/default.aspx
6. 1. 2012 08:06:34
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715012
Ricci
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 1. 2012 08:09:12
Používám BB firemní, Iphone soukromě. Iphone neřeším. Co se týče BB, tak po 3 letech používání mám vesměs velmi dobré zkušenosti. Poslední 3 měsíce používám Bold 9780.Není to cool teen hračka ala android či Iphone, ale na práci je to super telefon. Nečekej tisíce aplikací na to či ono. Líbivost a trochu i přehlednost není proti konkurentům žádná sláva, nicméně dá se na to zvyknout. Pracovně používám hlavně e-mail a kalendář (synchronizovaný s klientem v PC), evernote na poznámky, zabudované prohlížeče na doc, xls, ppt, pdf souborů, Operu na prohlížení netu, BB messenger na rychlou domluvu s kolegy, budík, občas FB či Tw klienta, no a samo že telefon. V autě pak jako MP3 přehrávač napojený na rádio. Nic dalšího jsem zatím nepotřeboval a když ano, počkalo to než jsem se dostal do kanclu k PC :-) Stávající mapy nejsou moc povedené, ale ty vynahradí aplikace od Googlu.
Dva roky mi to běželo pod TM, nyní poslední rok pod O2. Služba BB funguje u obou vcelku dobře, v závislosti na serverech RIM a pokrytí signálem. U o2 mám pocit, že je to horší.
K negativům:
- Když měl RIM během tuším listopadu výpadky, stalo se BB běžným telefonem (sms, volání, interní aplikace). Je to návykové a někomu se může stát, že hodina bez inboxu může způsobit kolaps :-)
- občas to zamrzne, ale to se stane i na Iphonu, či Nokii.
Co je pecka, tak pokud jsem nucen jej restartovat či dokonce smazat, synchronizací s BES se telefon vrátil do původního nastavení vč. takové blbosti jako je tón budíku.
6. 1. 2012 08:09:12
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715011
cakes
verified
rating uzivatele
6. 1. 2012 08:20:06
Mám Cyanogen mod (android) na HTC Desire Z (sice trochu cihlička, ale má hw klávesnici). Zkušenosti za rok a kousek výtečné. Žádné pády, vše šlape jak má, i přes spousty nahraných aplikací. Je to ovšem o tom si ten telefon vyladit na požadovanou úroveň. Což chce čas a trochu dovednosti. Pokud si chceš koupit telefon, který vyndáš z krabice a budeš používat, tak bych šel do BB nebo WP. Pokud si rád "hraješ" tak bych zvolil android.
6. 1. 2012 08:20:06
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715010
Jiri Bednar
verified
rating uzivatele
(60 hodnocení)
6. 1. 2012 09:38:44
Doporučuji HTC Desire Z, měl jsem stejné požadavky a kupoval jsem ho jako nový. Ještě jsem se nesetkal s jiným mobilem, za který bych ho nyní vyměnil. Má velmi doboru QWERTY klávesnici. Píše se na něm krásně a rychle. Pokud it nevadí trochu větší váha a rozměry, tak podle tvých požadavků bude tím pravým mobilem. Koupíš ho kolem 6 tisíc, což je super.
6. 1. 2012 09:38:44
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715009
FAKAM
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
6. 1. 2012 09:56:54
Eufória okolo Androidu je z mojho pohľadu nepochopiteľná. Už tu je štvrta verzia tohto systému pritom sa mi zdá že stále je to beta. Podľa mňa ma veľa nedostatkov, je to taký nútene vyrobený systém aby google niečo mal. Nepohodlné ovládanie, mrzne mi, reštartuje. Banalným príkladom môže byť jas, ktorý nemôžem nastaviť ešte na nižšiu hodnotu a v noci mi to dosť svieti a vadí alebo niekto mi vola vytiahnem z vrecka a hneď mi to zruší hovor. Rádio hra ticho atď.
Tiež rozmýšľam nad blackbary. Iphone je drahý, tak tí čo na neho nemajú len nadávaju.
6. 1. 2012 09:56:54
https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715008
Kovboj
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
6. 1. 2012 10:03:57
Napsal Martin Kolčaba;740789
  • HW qwerty klávesnice - snadné psaní (především kratší poznámky, dlouho nic a pak maily a sms).
    .
    Android:
  • co jsem tak koukal, androidy mají problém vydržet byť jen ty dva dny v provozu na jedno nabití
  • většinou mají jen SW klávesnice, na kterých se mi píše úplně šíleně (ne, to není o zvyku)
  • Potvrzuju že "klapat" na softwarové klávesnici je neskutečný opruz, ale zkus zvážit ještě třetí možnost - rozpoznávání písma. Nainstaloval jsem si na Androida systém Graffiti (původně určený pro kdysi populární Palm) a nemůžu si ho vynachválit. Využívá normální písmena která píšeš na určenou plochu na displeji - tam kde se normálně zobrazuje klávesnice.
    Prostě jen po pamětí čmáráš prstem po displeji a nemusíš tak věnovat žádnou pozornost hledání kláves na klávesnici ;-)
    Instalace: https://market.android.com/details?id=com.access_company.graffiti&feature=search_result
    Jinak výdrž záleží spíš na tom jak přístroj používáš, pokud jen na telefonování a máš vypnutá data i GPS tak se na dva až tři dny dostaneš bez problémů. No a pokud zapneš všechno a budeš to intenzivně používat tak jakýkoliv přístroj vybiješ za necelý den.
    6. 1. 2012 10:03:57
    https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715007
    JerryBestie
    verified
    rating uzivatele
    (16 hodnocení)
    6. 1. 2012 10:09:18
    tak ja zase si na Androida nemuzu stezovat. taky si myslim, ze dost zalezi na jakem zeleze to jede. mam 7" galaxy tab prvni generace a vsechno beha svizne a bez vetsich problemu. pravdou je, ze je to cihla ze ktere se blbe vola, ale to jsem vyresil BT sluchatkem. Po roce uz bych si dneska nedokazal predstavit volat a pritom drzet telefon u ucha. proste obe volne ruce jsou parada.
    pravda je, ze vetsina lidi na to neni zvykla a tak kdyz telefonuji, tak bud si mysli, ze trpim samomluvou a nebo se domnivaji, ze hovorim s nimi a odpovidaji mi. :)
    ale na druhou stranu, pokud clovek potrebuje v terenu cokoli vyresit na netu, tak prace na takovem rozliseni je paradni.
    6. 1. 2012 10:09:18
    https://webtrh.cz/diskuse/splni-me-naroky-blackberry-nebo-android/#reply715006
    Pro odpověď se přihlašte.
    Přihlásit