Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Škola – sešity vs. tablety

Zdravím,
chtěl bych tady s vámi trošku podiskutovat o problému, který mi hodě vadí - přístup škol. Moje představa je taková, že by si každý student který nastujupuje na základní školu koupil iPad (samozřejmě že by na to byl nějaký příspěvek, např. z toho co by školy ušetřili na učebnicích). Studenti by přišli do školy, kde by jim učitelé z jejich tabletů přeposlali materiály - učebnice, pracovní sešity na procvičování, různé interaktivní ukázky, nahrávky (např. v AJ) atp. Na AppStore by byla aplikace do které by se dalo psát - sešit. Každý žák by měl svou "knihovnu" sešitů v iPadu, tím by se usnadnilo to, že kdyby někdo chyběl, spolužák mu to hned pošle a nemusí nic opisovat ani kopírovat. Já nevím, ale mě se to nezdá takový oříšek - učebnice určitě musí být v el. podobě již teď(z něčeho to tisknout musí) takže jde jen o to exportovat soubor do .pdf, poté nabídnout školám. Žáci by samozřejmě museli mít na iPady peníze - něco by dali rodiče, něco stát, něco škola (myslím že třeba 4 000,- není až tak velký problém). Žáci by podle mě byly nadšeni a navíc by to přineslo mnoho výhod - studenti by se nemuseli tahat s těžkými taškami, nemuselo by se spotřebovávat tolik papíru (ekologičtější), nemuseli by se kupovat prupisky ani sešity, folie, gumy, tužky atd.(levnější), pto školy by to vyšlo taky levněji - kupovat každou učebnici 30x asi není moc levné (ty v .pdf by asi taky nebyly zdarma, ale určitě by byly levnější o náklady na tisk), studenti by ipad nikdy nezapoměli doma. Co si o tom myslíte vy? Myslíte si že by to klapalo nebo ne? Proč je to takový problém? Nejsou na to učitelé připraveni? Proč školy nejdou "s dobou"?
Děkuji moc za případné příspěvky
Kombo
8. 3. 2011 15:56:43
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616755
Pavel Janků
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
8. 3. 2011 16:02:22
Například u nás ve škole by byl obrovský problém se sítí i s rozvody el. proudu ;) Navíc ve škole tě mají připravit na život a to jen s technikou nejde ;) Musíš se naučit psát manuálně, vyjadřovat a pracovat prostě rukama. Jinak se dopouštíš normálně regrese ve vývoji člověka ;)
8. 3. 2011 16:02:22
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616754
H3LLm1c
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
8. 3. 2011 16:03:56
Mě to trochu příjde jako reklama na firmu apple,ale vratím se k tématu: jaká je jistota,že si žáci místo psaní zápisků nebudou hrát,surfovat na netu atd?A další věc je,jak by jsi docílil,že si každý koupí Ipad,když většina lidí na něj není zvyklá?
8. 3. 2011 16:03:56
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616753
Petr
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
8. 3. 2011 16:05:01
co treba zdravi oci takovych deti? a predstav si ze by se pak "vecne pouzavani iPadu" ani neumely podepsat... jako urcite to je celkem zajimavy napad ale myslim si ze naucit se psat neni az tak spatna vec :-)
------
EDIT1: presne jak pise pavel janku :-) proste se musis naucit pripravit na zivot :-) psat, gestikulovat, .. dle Tve teorie by se pak mohli vypustit i ucitele a deti by se mohli ucit z domu, protoze si vse stahnout (vyuku noveho uciva treba ve forme videa) a je to :-)
8. 3. 2011 16:05:01
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616752
musi to byt ipad nebo tablet? jinak ja bych byl u svych deti zasadne proti. nerikam branit pouzivani modernich technologii, ale dite v 6ti letech si ma osvojit i jine veci, nez kazdodenni cumeni do LCD.
8. 3. 2011 16:05:53
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616751
Tak myslím si že koupis si nějaké to pero k tabletu a učit se psát takhle je docela podobné jako s propiskou, ale určitě by měly být třeba 2h týdně normálního psaní (pokud by to bylo tak jak jsem naspal výše). No, s tím zdravím, nikde nikdo nepotvrdil že to kazí oči i když je to možné.
Ad.:
Když by nosili tablet který mám max. 1KG, je o docela rozdíl oproti učebnicím které u mě mají normálně okolo 10kg. Je to velká zátěž pro záda a potom jsou se zádama problémy (nosí se korzety, chodí se a rehabilitace atp.).
Ve škole by samozřejmě mohli také mluvit, recitovali by básničky, akorát by se je učili z iPadu a né z učebnice.
Ad2.:
Měl by to být podle mě iPad - rychlý, nemá flash(nejdou hry na netu), má dobrou čtečku PDF a iOS. Studenti by museli mít všichni tablet stejný aby vše fungovalo jak má.
Ještě dotaz. Kdo tohle může prosadit?
8. 3. 2011 16:07:05
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616750
H3LLm1c
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
8. 3. 2011 16:10:09
Tak s těma očima to je snad už lékařsky potvrzné,že časté a dlouhé koukání do monitoru zhoršuje zrak.Ale kdyby studenti měli dělat vše přes PC,tak by lidstvo jednou došlo?Tohle by asi nedělalo moc velkou dobrotu.
8. 3. 2011 16:10:09
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616749
No nevím. Tak stejně už se v práci většinou pracuje na počítačích a ve škole na té židli sedíš stéjně s tabletem i se sešitem - sedíš na tvrdé židli, zhrbený nad nízkým stolem a jak je ten stůl malej tak ti ještě padá ruka ze stolu jak píšeš.
8. 3. 2011 16:12:55
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616748
Petr
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
8. 3. 2011 16:16:48
Napsal Kombo;633778
Tak myslím si že koupis si nějaké to pero k tabletu a učit se psát takhle je docela podobné jako s propiskou, ale určitě by měly být třeba 2h týdně normálního psaní (pokud by to bylo tak jak jsem naspal výše). No, s tím zdravím, nikde nikdo nepotvrdil že to kazí oči i když je to možné.
nevim no.. ja s tim asi nesouhlasim.. ve skole se mas ucit socialnim vazbam a proste "cist, psat a pocitat" ... ja sam delam denne s IT (zivim se tim a bez ni bych mohl tak max akorat stavet baraky) ale myslim ze tak jak to je ted to je ok.. :-) z EKO hlediska s Tebou naprosto souhlasim ale z druhe strany urcite nesouhlasim :-)
8. 3. 2011 16:16:48
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616747
H3LLm1c
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
8. 3. 2011 16:16:55
To sice ano,ale toto by se mohlo zavést třeba na střední/vysoké škole,ale na základní škole si to neumím nějak moc představit,jak by to fungovalo.Třeba se ti to povede prosadit,ale v naší zemi nwm,to by vešlo v platnost v roce 2050 :D
8. 3. 2011 16:16:55
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616746
Michal
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
8. 3. 2011 16:38:38
Připadá mi, že si to trochu představuješ jako hurvínek válku. Tak předně by asi nešlo automaticky vybrat Apple iPad, ale muselo by se udělat nějaký řádný výběrový řízení, který stroj bude škola podporovat. Za druhé by se ti asi zbořili méně movití žáci (potažmo jejich rodiče). Druhá věc je: Odkud by škola měla brát peníze na příspěvky? Nevím kde jsi vzal to, že škola učebnice platí. Když jsem byl na prvním stupni, tak nám škola ty učebnice max objednala hromadně se slevou, ale nikdy na ně nedala ani korunu. Na druhém stupni a na gymplu sme si pak již vše museli zařizovat sami.
Třetí věc je trochu problém v samotném zařízení - možná by bylo fajn nosit si jeden tablet mítsto 10ti očebnic na každou hodinu jinou - ale problém by byl v zapisování. Docela bych tě chtěl vidět, jak by si například na iPadu řešil kombinatoriku, derivace, atp - a to už vůbec nemluvím o planimetrii či stereometrii. Další problém je, že né všichni píšou všemi deseti a rychle a řekněme si na rovinu - na iPadu se vám povede psát tak maximálně 3ma a se střední rychlostí. Z čehož vyplívá, že by vše bylo pomalejší. Další problém by vyvstával s hardwarovými a softwarovými chybami. Pánové: i při běžné hodině počítačů dokáží někteří studenti zasekat počítač tak, že to učitelka odblokovává pozbytek hodiny. Co teprv na iPadu - a neargumentujte tím, že je apple bezporuchový. A ani si neumím představit, kdyby někdo z ministerstva dostal zaplacíno a místo iPadu by se prosadila napříkladn nějaká sra***vá toshiba s umělohmotným jedno-touch displejem a androidem.
A za poslední: Došlo by k rapidnímu shoršení většiny žáků. ;-) To co jsi nastínil, že by se vše hromadně ukládalo a kdokoliv kdo chybí by si to mohl stáhnout by fungovalo v praxi asi tak, že by si 2/3 třídy hráli "angry birds" a jednou za měsíc před písemkou by si s hromadný knihovny postahovali zápisky. Nakonec by zjistili, že nic neumí a dostali z testu za 5.
Vycházím z realných zkušeností a toho, co dlouhodobě pozoruji ve škole. Tablety do škol nepatří. Né dnes, možná časem.
8. 3. 2011 16:38:38
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616745
Petr
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
8. 3. 2011 16:42:16
Napsal mythic;633800
připadá mi, že si to trochu představuješ jako hurvínek válku. Tak předně by asi nešlo automaticky vybrat apple ipad, ale muselo by se udělat nějaký řádný výběrový řízení, který stroj bude škola podporovat. Za druhé by se ti asi zbořili méně movití žáci (potažmo jejich rodiče). Druhá věc je: Odkud by škola měla brát peníze na příspěvky? Nevím kde jsi vzal to, že škola učebnice platí. Když jsem byl na prvním stupni, tak nám škola ty učebnice max objednala hromadně se slevou, ale nikdy na ně nedala ani korunu. Na druhém stupni a na gymplu sme si pak již vše museli zařizovat sami.
Třetí věc je trochu problém v samotném zařízení - možná by bylo fajn nosit si jeden tablet mítsto 10ti očebnic na každou hodinu jinou - ale problém by byl v zapisování. Docela bych tě chtěl vidět, jak by si například na ipadu řešil kombinatoriku, derivace, atp - a to už vůbec nemluvím o planimetrii či stereometrii. Další problém je, že né všichni píšou všemi deseti a rychle a řekněme si na rovinu - na ipadu se vám povede psát tak maximálně 3ma a se střední rychlostí. Z čehož vyplívá, že by vše bylo pomalejší. Další problém by vyvstával s hardwarovými a softwarovými chybami. Pánové: I při běžné hodině počítačů dokáží někteří studenti zasekat počítač tak, že to učitelka odblokovává pozbytek hodiny. Co teprv na ipadu - a neargumentujte tím, že je apple bezporuchový. A ani si neumím představit, kdyby někdo z ministerstva dostal zaplacíno a místo ipadu by se prosadila napříkladn nějaká sra***vá toshiba s umělohmotným jedno-touch displejem a androidem.
A za poslední: Došlo by k rapidnímu shoršení většiny žáků. ;-) to co jsi nastínil, že by se vše hromadně ukládalo a kdokoliv kdo chybí by si to mohl stáhnout by fungovalo v praxi asi tak, že by si 2/3 třídy hráli "angry birds" a jednou za měsíc před písemkou by si s hromadný knihovny postahovali zápisky. Nakonec by zjistili, že nic neumí a dostali z testu za 5.
Vycházím z realných zkušeností a toho, co dlouhodobě pozoruji ve škole. Tablety do škol nepatří. Né dnes, možná časem.
amen !
8. 3. 2011 16:42:16
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616744
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
8. 3. 2011 16:53:26
podle me nesmysl
skoro vse popsali jini
hlavne je to nerealne, neni to vubec o tom, zda skola jde s dobou ci nikoliv, ale zapominate na nakladatelstvi, autorstvi ucebnic, smolouvy, ...
je tolik veci, co by se muselo vyresit, ze do toho zadny soudny clovek (potazmo vlada, resp. min, skolstvi) nepujde, protoze by si pod sebou podrezal vetev
neco jineho je to napr na VS, ale na ZS a SS je to nesmysl
8. 3. 2011 16:53:26
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616743
Petr
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
8. 3. 2011 16:56:03
Napsal ghostik;633812
podle me nesmysl
skoro vse popsali jini
hlavne je to nerealne, neni to vubec o tom, zda skola jde s dobou ci nikoliv, ale zapominate na nakladatelstvi, autorstvi ucebnic, smolouvy, ...
je tolik veci, co by se muselo vyresit, ze do toho zadny soudny clovek (potazmo vlada, resp. min, skolstvi) nepujde, protoze by si pod sebou podrezal vetev
neco jineho je to napr na VS, ale na ZS a SS je to nesmysl
na VS uz stejne vsechny vidis v lavici s notebookem :-) ja jsem vystudoval IT a zazil jsem jen jednoho ucitele co nas nutil mit sesity :-D (moc dobre vedel ze ten co ma na stole notebook, si nepise nybrz hraje nebo cumi na video :-)) ... me osobe sesity nevadi (mam to i radsi nez e-poznamky) .. a NTB jsem si poridil az po VS :-D (byl jsem jediny na IT kdo nemel po cele studium NTB)
8. 3. 2011 16:56:03
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616742
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
8. 3. 2011 17:14:08
vysoke skoly nejsou jen IT
byla tu zminena napr matika, ktera take na IT je (derivace, integraly, teorie grafu, vysetreni grafu funkce, ...)
matika - asi bych nechtel delat zapisky ci zapocet z deskriptivni geometrie na pc, mongeovu projekci, atd
chemie
biologie
lekarstvi
...
to, ze na IT ma vetsina studentu notebooky, neznamena, ze s nimi jsou schopni vsechny predmety studovat ;-)
prave bych spise rekl, ze krom IT fakult neni zase tak ntb na prednaskach rozsiren a na cvikach jeste mene
(pohybuji se stale na vs, byt uz ne jako student)
8. 3. 2011 17:14:08
https://webtrh.cz/diskuse/skola-sesity-vs-tablety/#reply616741
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit