Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Co si zadavatelé poptávek představují pod pojmem reference?

takatom
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
17. 12. 2010 00:08:17
Mám jasno o významu a obsahu u grafika, copywritera, překladatele - ale u programátora?
Co si zadavatel představuje, že dostane?
17. 12. 2010 00:08:17
https://webtrh.cz/diskuse/co-si-zadavatele-poptavek-predstavuji-pod-pojmem-reference/#reply592333
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
17. 12. 2010 00:10:27
vetsina chce videt fungujici projekty ktere programator programoval, nekdo chce videt i ukazku kodu nebo ti na zkousku necha udelat neco za 200 a podle toho pozna jak na tom jses... osobne kdyz najimam programatora tak chci vedet an cem se programator podilel abych si mohl udelat predstavu co za sebou ma a pak chci videt nejaky jeho kod, pokud zadny nema nebo z nejakeho duvodu nemuze poskytnout, dam mu nejaky jendoduchy placeny ukol :)
17. 12. 2010 00:10:27
https://webtrh.cz/diskuse/co-si-zadavatele-poptavek-predstavuji-pod-pojmem-reference/#reply592332
Ukázka kódu, předchozí projekty, profil na Githubu...
17. 12. 2010 00:24:10
https://webtrh.cz/diskuse/co-si-zadavatele-poptavek-predstavuji-pod-pojmem-reference/#reply592331
takatom
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
3. 1. 2011 16:30:18
Diskuse k tématu mne zklamala. Názor sw vývojářů je zaměřený na vlastní realizaci a odpovídá takovému přijímacímu pohovoru. Dobře.
V tématu mi však šlo o názor zadavatele mimo sw průmysl, který má svou konkrétní představu nějaké funkčnosti, pro kterou si přeje vytvořit automatizovanou podporu.
Nedovedu si představit, jak takový zadavatel vyhodnotí ukázku kódu. Podle mne spíš hledá odborníka, který mu pomůže specifikovat zadání tak, aby mělo smysl, a mohl případně části práce rozdělit více programátorům nebo spojit několik běžných funkcí do nového celku a doprogramovávat nutné minimum.
Působí to na mne dojmem, že reference žádají proto, že to vidí u ostatních. Mimořádně komicky pak působí poptávky, kde se kromě žádosti o reference již není další informace. Ale to jen link na téma http://webtrh.cz/113786-vypada-kvalitni-poptavka
3. 1. 2011 16:30:18
https://webtrh.cz/diskuse/co-si-zadavatele-poptavek-predstavuji-pod-pojmem-reference/#reply592330
takatom: ano, hledá odborníka, ale jak jej má laik poznat? Ukázkou kodu asi ne. Mi jako laikovi ukázat kod, nevím o čem je řeč. Jako laikovi mi slouží reference proto, abych viděl na čem se podílel a v jaké funkci se na tom podílel. Svým amatérským a možná často i ne zcela odpovídajícím způsobem to pak vyhodnotím. Neexistuje metrika, jak odhalit dobrého a špatného programátora, proto poslouží ony reference, u kterých se můžu já jako zadavatel i dovolat a prodiskutovat o tom, jak byl spokojen s komunikací, jak zvládl zadání, jak plnil termíny, jak proběhlo testování, ladění a zda bylo předáné dílo v termínu a kvalitě, jak bylo dohodnuto. K tomu by měly sloužit reference laikům. Ukázky kódu, nějaké testy apod. slouží spíše pro ty, kteří se v oboru více orientují a jsou schopni vyhodnotit kód, jsou schopni vyhodnotit jak jednoduše/složitě zpracoval zadání apod.
Takže jsem-li laik a nepracuji-li v oboru programátorů, pro které je často sepsat zadání tak, aby bylo pro ně zřejmé, což nemusím svést, je dobré chtít člověka, který je i schopný project manager a to proto, aby dokázal přesně sepsat mou vizi nějaké funkce, kterou potřebuji zprovoznit. Tento člověk ať už jako samostatný, či zároveň jako programátor mi poté dodá vyhotovené zadání dle mého popisu, které si pak projdu a vyhodnotím, zda odpovídá tomu, co potřebuji a toto se pak začne realizovat lidmi, na které jsem si zajistil reference v rovině laika viz. výše.
To vše platí pokud vynechám firmy, které se umí postarat od A do Z o přípravu a realizaci projektu a já dostanu v termínu hotový výsledek, dle odsouhlaseného zadání.
3. 1. 2011 16:54:07
https://webtrh.cz/diskuse/co-si-zadavatele-poptavek-predstavuji-pod-pojmem-reference/#reply592329
Napsal Aleš Jiříček;606395
osobne kdyz najimam programatora tak chci vedet an cem se programator podilel abych si mohl udelat predstavu co za sebou ma a pak chci videt nejaky jeho kod, pokud zadny nema nebo z nejakeho duvodu nemuze poskytnout, dam mu nejaky jendoduchy placeny ukol :)
To je rozumný názor.
Napsal takatom;606394
Mám jasno o významu a obsahu u grafika, copywritera, překladatele - ale u programátora?
Co si zadavatel představuje, že dostane?
Myslíš na webtrhu, nebo obecně? Pokud na webtrhu, tak rozhoduje většinou mnžoství webů. Třeba dvacet webů na drupalu + hodinovka 100Kč/hod :-)
9. 1. 2011 22:17:30
https://webtrh.cz/diskuse/co-si-zadavatele-poptavek-predstavuji-pod-pojmem-reference/#reply592328
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit