Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Náklady a daně

Mám jeden dotaz. Jde o náklady, které vznikají při tvorbě webu o jídle respektive receptech.
Pokud jídla majitel stránek sám vaří a fotografuje může do nákladů pro výpočet daně zahrnout
1) Kuchyňské vybavení (luxusnější talíře, sklenice a příbory, jež jsou nutné k fotografovanému jídlu)?
2) Kuchyňské vybavení pro přípravu pokrmů?
3) Potraviny?
Jde tedy o tři otázky, které vlastně tvoří jedinou a to je kam až jde rozsah nákladů při tvorbě jídel, která jsou zdrojem příjmu podnikatele
21. 9. 2010 11:20:35
https://webtrh.cz/diskuse/naklady-a-dane/#reply560488
risolohyna
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
21. 9. 2010 11:32:26
ak mas ku kazdemu danovy doklad a preukazes, ze si to potreboval na vytorenie web stranky, pre svoje podnikanie alebo jeho rozvoj, tak si ich mozes dat do nakladov ..
21. 9. 2010 11:32:26
https://webtrh.cz/diskuse/naklady-a-dane/#reply560487
Řekl bych, že tohle je dost na hraně. Jde o to prokázat, že tyto výdaje jsou použity na dosažení, udržení nebo zajištění příjmu.
Především, pokud to chápu dobře, tak zdrojem příjmu nejsou ta jídla (máš snad hospodu?), ale patrně prodej reklamy na základě trafficu na webu.
Asi budeš obtížně prokazovat finančnímu úřadu, že jsi uvařené jídlo nesnědl sám. Kdybys to dělal v rámci restaurace, tak je tvoje pozice lepší, protože to jídlo pak prodáš a máš jasně prokázaný vztah výdaje -> příjmy. Nebo pokud bys mohl prokázat, že každý takový vzorek byl po vyfocení ekologicky a hygienicky zlikvidován, nejlépe třetí stranou, tak by to asi taky mohlo projít.
U vybavení pak je potřeba dokázat, že neslouží, nesloužilo a nebude sloužit tvé osobní potřebě. Toho se dá docílit třeba tak, že si vybavení pro přípravu a prezentaci jídel vždy půjčíš od nějakého gastroservisu. To je pro focení vzorků i cenově přijatelnější než všechno kupovat.
Pokud si ale koupíš Zepter hrnce a servis Villeroy & Boch, vyfotíš pár jídel, a pak to vybavení budeš trvale používat ve své soukromé kuchyni, tak to bych do nákladů nedával.
Berňáky už začínají stupňovat aktivitu (státní kasa je prázdná) a tak proč je dráždit, že?
Nicméně, konečné rozhodnutí je na tobě, včetně jeho rizik a případných následků ;-)
21. 9. 2010 12:17:41
https://webtrh.cz/diskuse/naklady-a-dane/#reply560486
Stačí zaúčtování takových nákladů ošetřit ve vnitřní směrnici: co se fotografováním spotřebuje nebo znehodnotí, bych započetla 100%.
Co se dá použít opakovaně, případně lze využít následně v domácnosti, buďto zaúčtovat určitým % vzhledem k výnosu z těch jednotlivých fotografií (na něm totiž všechno záleží), nebo se na to úplně vykašlat.
Hezké odpoledne
21. 9. 2010 12:21:04
https://webtrh.cz/diskuse/naklady-a-dane/#reply560485
Souhlasím s Yardos, pokud nevlastníš restauraci, pak budeš těžko dokazovat, že jídlo používáš jen pro reklamní účely a snědeno nebude :-)
Co se týká toho ostatního mělo by to v pohodě jít, pokud prokážeš, že to opravdu potřebuješ např. to nádobí na marketing apod.
A trochu OT: Když už tak doporučuji iCook 27 dílnou luxusní rodinnou sadu nerezového nádobí (celoživotní záruka) za 44 000 korun :-)
21. 9. 2010 15:49:30
https://webtrh.cz/diskuse/naklady-a-dane/#reply560484
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit