Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Fotobanka.nabla.cz – prosím o názory

Prosím o názor a připomínky k webu fotobanka.nabla.cz. Nějaké chybičky (mrtvé odkazy) se zřejmě objeví; prosím, upozorněte mě na ně.
Děkuji.
A pokud se Vám líbí, klidně sdílejte na Facebooku, potřebuji ho rozšířit. ;-)
12. 8. 2010 20:44:28
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542471
Design se mi líbí - ale hned co mě napadlo: jak máš menu, zkus udělat odkazy a:hover stejně jako aktivní odkazy. Tedy, že se "box" označí celý a bude tou světlejší barvou, jako odkaz aktivní. Je to taková malá připomínka, ale myslím, že to tam bude hezčí..
12. 8. 2010 22:25:46
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542470
sweetree
verified
rating uzivatele
13. 8. 2010 02:02:12
technická:
Fotografie z těchto stránek můžete zcela volně použít. Nemusíte žádat o svolení, ani mě uvádět autora.
asi mělo být "ani mě uvádět JAKO autora"?
Petře,
jinak si myslím, že licence vyznívá hodně amatérsky, což je v reálu ke škodě věci. Ty se nemůžeš vzdát autorského práva, to zákon neumožňuje, takže bys to měl schovat pod nějakou již existující, dobře formulovanou licenci a (přestože to asi přesně jsi si chtěl ušetřit) vybavit buďto IPTC nebo Exif tag copyrightem na jméno, rok samozřejmě, a poznámkou for free nonprofit use... Protože jinak, až se ti podaří vystavit "festovní kousek", tak ho i se jménem "autora" objevíš někde prodávat a marně se budeš ptát, jak to, že porušil mé pravidlo... Pokud ta fotka nebude nijak ošetřena a bude dobrá, prostě ji jednou někdo začne vydávat za svou, céčko doplní, exif snadno pozmění a celá logika tvé licence bude devalvována. V principu nejde o nic jiného, jen nebýt jednou naštvaný z porušení pravidel. (Nepíši o mršení fotky vkládáním neviditelného šumu á la Digimarc, jen o ošetření zdrojové fotografie tak, aby ze srovnání byl patrný datum originálu od tebe.)
A vlastně tím nepřímo říkáš, že na ten web nemůže publikovat nikdo jiný, protože specifikuješ pravidlo v licenci tak, že jde o tvoje fotky... (nemusíte mě uvádět ...)
Teď mě napadá, že by to mohlo mít také význam "nemusíte mi sdělovat, kdo je autor fotografií", ale pak je ta formulace nešťastná ;)
Do obsahu úvodní stránky bych přidal upřesnění smyslu celého projektu, zda má návštěvník očekávat snahu nějakým cíleným způsobem cosi zdokumentovat, nebo zda jde čistě o náhodné fotky toho, co se zrovna podařilo zachytit objektivem (pak mi některé podrobnosti jako doba květenství připadají nadbytečné, protože bych je čekal až po rozkliku v systémovém zatřídění, ať již rostlin nebo živočichů, o což se snaží spousta lidí na Wiki a jinde)
Jinak webík jednoduchý, fajn... jen mi prostě malinko uniká jeho jedinečnost, zatím mi připadá obsahově hodně náhodný, aby byl spolehlivým zdrojem fotografií a poněkud nesvébytný s ohledem na velkou podobnost všech těch odkazovaných nabla webů... Ale je to jen jeden názor kolemjdoucího ;)
13. 8. 2010 02:02:12
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542469
Design je super! Jinak k licenci můžeš použít třeba Creative Commons, a dát pak do seznamu zdrojů - http://wiki.creativecommons.org/Content_Directories
13. 8. 2010 07:14:43
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542468
Antorr
verified
rating uzivatele
(127 hodnocení)
13. 8. 2010 09:28:50
Vyhodil bych text optimalizováno pro lidi
13. 8. 2010 09:28:50
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542467
Díky všem za reakce.
sweetree
Děkuji za připomínky. S tím EXIFEM máš nejspíš pravdu. Až zjistím, jak se upravuje, tak to udělám. :-[ Respektive jak udělat, aby ho nikdo nemohl přepsat.
Co se týká myšlenky celého webu, navazuje na web nabla.cz. Prostě místo, kam dávám neupravené fotky rostlin a živočichů, aby si je kdyžtak někdo mohl upravit dle svého. Nabla.cz je tedy hlavní web, který má vzdělávácí charakter a chce posloužit třeba učitelům a žákům, aby jej v klidu, nezatěžovaní nějakou licencí, mohli použít. Navíc má trochu poučit. Aby, až půjdou venku, věděli, co to je za kytičku (kam patří a kdy kvete) nebo breberku. No a Fotobanka pak nabízí tyto fotografie v plném rozlišení. Chci dát ještě k jednotlivým druhům na nabla.cz odkazy na foky v plném rozlišení daného druhu ve Fotobance.
Antorr
Proč? Je to pravda. Jde mi především o lidi, na vyhledávače kašlu, pro ty stránky nedělám.
Navíc http://jdem.cz/g5b46 ;-)
13. 8. 2010 14:31:52
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542466
Pěkné a přehledné.
13. 8. 2010 15:16:56
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542465
sweetree
verified
rating uzivatele
14. 8. 2010 00:22:15
Exif jde změnit vždy, jeho hlavička je unifikovaná včetně volných polí a jejich max. délky, takže o to mi nešlo. Jen o to, abys mohl svůj web deklarovat jako zdrojový. Ale jak píše Rival k licenci ajak dodávám já: pokud bys odstínil i zbytek svého ega, pak tě to, že na tvé zdarma práci pro druhé bude někdy někdo možná profitovat, nebude žrát. Otázka cesty, kterou ses rozhodl vydat...
Na breberky, kytičky , kamínky jsem jako ryzí amatér chodil s atlasem, páč děti z oddílu zajímají věci na místě, venku, ne až pak doma... a vzácné exempláře si neodneseš. Dneska ale nafotit není problém :), ty ale fotíš pěkně, to je fajn. Škoda, že se edu pokusy tolik tříští, na matiku atp. je jich celá řada,od každého kousek, proto jsem psal, že neumím poznat, jaký jste si dali v nabla ringu finální cíl, což bych na stránce o projektu vítal.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Exif ::: zejména externí reference na konci
http://vlada.ajgl.cz/archives/173-IPTC-editor-srovnani.html ::: info o IPTC
http://woq.nipax.cz/h_linux.php ::: u Michala Turka se dá vykoukat, jak na exif z přík. řádky linuxu
14. 8. 2010 00:22:15
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542464
sweetree
Děkuji za info.
Co se týká fotek, ať si kdyžtak někdo nějakou vezme a prodá ji. Stovky dolarů na ní asi nevydělá, a jestli ho těch pár drobných bude těšit, jeho svědomí.
Nabla nemá být atlas k určování na místě, ale spíš ve škole na ukázku a děti si pak řeknou: "Jo aha, tak už vím, jak se jmenuje ta kytka, co nám roste před barákem." Co se týká matematiky, měla by postupně pokrýt převážně středoškolskou látku. Tady budu trochu namyšlený, ale myslím si, že ji umím dobře vysvětlit. Z fyziky pak chci u každého oddílu vytvořit sbírku o padesáti typických příkladech, vyřešených a s komentářem.
14. 8. 2010 12:22:53
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542463
In-pocasi
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
14. 8. 2010 14:36:08
Ta černá mi moc nesedne, ale obsahová část je přehledná a čistá.
14. 8. 2010 14:36:08
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542462
demix
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
14. 8. 2010 15:44:09
přidaj sitemap.xml
14. 8. 2010 15:44:09
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542461
sweetree
verified
rating uzivatele
14. 8. 2010 16:52:31
V tomhle vlákně je to OT, promiňte.Tématicky ale snad tolerovatelné:
Když pospojuji v češtině dostupné
http://www.e-matematika.cz/stredni-skoly/#priklady
http://www.matweb.cz/
http://matematika-online-a.kvalitne.cz/maturitni-otazky-online.htm
tak je tam tolik odpracovaných hodin nad podobnými tématy (a to uvádím náhodně vybrané a jen funkčně testlé z mého bookmarku) a pro tolik různě a různým způsobem chápajících (že když si odmyslím zcela pochopitelný občasný pokus o komercionalizaci), doporučil bych nasměrovat tvůj potenciál přiblížit ostatním zviditelňujícím způsobem světy pro ně těžko k pochopení formou spolupráce spíše než znovuvytvářením podobného. Jojo, vím, že když dva dělají totéž, není to totéž. Jen to dávám ke zvážení (opět hodně otázka ega), zda nespojit své úsilí s podobně smýšlejícími a doplnit kusy dosud nenapsané, než zpracovávat totéž jinak/podobně/... Já osobně stejně dávám přednost dílům klasiků v podobě knih (Rektorys, Škrášek, Jarník, Bartch...) a inet beru jako zdroj novinek (důkazy "nedávno" učiněné, nové vědní obory s matematikou, která již jen vzdáleně připomíná tento obor pro svoji abstraktní formu a jíž můj intelekt osahává jen tušením hlubiny neurčené pro mě... ;) ). O fyzice v bleděmodrém platí totéž (a možná ještě "netoliko, že je tma..."). Tož ať se daří osvětlovat... (a pozor na "lžidětem", viz Pratchett, Stewart, Cohen -Věda na Zeměploše, Koule,... :D )
14. 8. 2010 16:52:31
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542460
V tomhle je zase moje ego veliké. Vím totiž, že spolupráce je vždy problematická a nikdy ne vyrovnaná. Byl by to akorát zdroj problémů, kterých se chci vyvarovat a taky chci slíznout veškerou smetanu.
Všechny uvedené weby znám a jsou jistě kvalitní, ale na každém mi něco vadí. Udělám si to tedy po svém a třeba budu "internetový Rektorys". :-)
15. 8. 2010 10:17:14
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542459
sweetree
verified
rating uzivatele
16. 8. 2010 03:46:49
Sdělení, ale i způsobu vyjádření rozumím, doporučuji dát si pozor na paušalizaci, kterou se podvědomě programuješ a potenciálně ochuzuješ o hezké aspekty života, viz "spolupráce je vždy problematická", "nikdy vyrovnaná"... Jako milec matematiky, jíž je logika součástí, víš, že jestli už někdy někdo zažil alespoň jednu neproblematickou či pocitově vyrovnanou spolupráci, jsi vedle :)
Každopádně když se ti podaří popsat vysvětlení Gödelovy věty po středoškolácku, dej vědět, rád se kouknu i já, zajímalo by mě, jak na takový výklad; a co je dnes VŠ, to je zítra gympl :) Ať ti to dílo přináší radost.
16. 8. 2010 03:46:49
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542458
Dobře, v drtivé většině případů je problematická. Přesněji bych řekl, že počet bezproblémových spoluprací se limitně blíží nule.
Gödelova věta se na střední nebere, řekl bych. Píšeš, že co je dnes na VŠ, zítra bude na gymplu. Trochu tě ale opravím. Dnešní trend je opačný - co bylo na gymplu, přesouvá se na VŠ. Ještě chvíli tento trend bude pokračovat, ale pak se to (i přes nevoli některých lidí) zlomí.
Každopádně děkuji za přání.
16. 8. 2010 13:54:17
https://webtrh.cz/diskuse/fotobanka-nabla-cz-prosim-o-nazory/#reply542457
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit