Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Free foto na blog – jak je to s flickr, creative commons a Wikimedia Commons

Respecting
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
13. 7. 2010 19:48:56
Zdravím,
poslední dobou nejvíce řešené téma, i přes to, že několik uživatelů jasně nabádá k tomu, aby lidé kupovali fotky od fotobank (30-100kč / fotka, která byla použita tisíckrát na různých mediálních portálech) rozhodl jsem se, že se nezvdá, a chtěl bych najít způsob odkud brát bezpečně fotky. Prosím někoho, kdo tomu rozumí aby mi bodově odpověděl na mé otázky, myslím, že to pomůže spousty lidem, kteří nechtějí platit tisíce za obrázky do svého blogísku
Jak je to s tím Flickr.com, pokud dobře chápu, je to portál pro fotografie a na portálu je Creative Commons, který vlastní většinu práv. Moje otázka je - A) Je creative commons (cc) zdarma ke komerečnímu využití? Pokud se dělí na více částí prosím vysvětlete jaké a kde se ty free obrázky nacházejí. Další otázka ohledně flickr.com - B) Našel jsem u nějakého obrázku komentář něco jako " prosím nepoužívej fotku do svého blogu, webu či letáku, díky! " ale u ostatních fotek jsem nic nenašel, kde je něco o právech a jak mám poznat jestli fotku můžu používat či naopak popřípadě v jaké je licenci?
Nějaké informace o wiki media commons a flickr creative commons níže.
Děkuji všem ochotným, kteří vyjdou vstříc a vysvětlí jak čerpat z wiki commons bezpečně, na co si dát pozor a jaké jsou nebezpečí co se k fotce musí napsat apod. Pokud se někdo objevuje a trefně vysvětlí co a jak určitě dostane více než jedno + reputaci ;)
13. 7. 2010 19:48:56
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527176
Aleš
verified
rating uzivatele
(18 hodnocení)
13. 7. 2010 20:00:39
http://webtrh.cz/62230-brat-fotky-web
Mám to uložené jako TOP vlákno. Doufám, že ti to výrazně pomůže.
13. 7. 2010 20:00:39
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527175
Respecting
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
13. 7. 2010 20:02:12
JAK FUNGUJE CREATIVE COMMONS (CC) NA FLICKR.COM ?
Název licence: Attribution
Zkratka licence: CC-BY
Attribution icon Attribution means:
You let others copy, distribute, display, and perform your copyrighted work - and derivative works based upon it - but only if they give you credit.
Význam: Obrázek z této sekce musí být i s jménem či nickem od koho obrázek je a nejlépe i odkaz na něj a na flickr.com (zahrnují všechny obrázky Creative Commons!)
Název licence: Non-Commercial
Zkratka licence: CC-NC
Noncommercial icon Noncommercial means:
You let others copy, distribute, display, and perform your work - and derivative works based upon it - but for noncommercial purposes only.
Význam: Obrázky lze kopírovat, ale nesmí být ke komerečnímu využití (!)
Název licence: No Derivative Works
Zkratka licence: CC-ND
No Derivative Works icon No Derivative Works means:
You let others copy, distribute, display, and perform only verbatim copies of your work, not derivative works based upon it.
Význam: Opět možnost kopírovat, nikoliv upravovat! (Dělat koláže, do designu "vsouvat" apod.)
Název licence:
Zkratka licence:
Share Alike iconShare Alike means:
You allow others to distribute derivative works only under a license identical to the license that governs your work.
Význam: Můžete používat obrázky pokud splňujete stejnou licenci jako je licence práce (obrázku) - moc nevím jak je to myšleno
SEZNAM RUBRIK CREATIVE COMMONS - http://www.flickr.com/creativecommons/
Takhle je rozdělen Creative Commons, pokud to má ještě nějaké "háčky" napište prosím.
Pokud něco píši špatně opravte mne prosím.
------
JAK FUNGUJE WIKIMEDIA COMMONS
Tato stránka se pokouší vysvětlit složitou problematiku autorského práva neprávníkům pomocí příkladů. Jejím účelem je pomoci uživatelům při rozhodování, zda mohou nějaký obrázek či jiný soubor sem na Wikimedia Commons načíst.
Wikimedia Commons přijímá pouze svobodný obsah, to znamená obrázky a další soubory, které může užívat kdokoli za libovolným účelem. Užití souborů však může být na různých místech omezeno kvůli věcem netýkajícím se autorského práva (vizte Commons:Non-copyright restrictions) a licence může klást některé podmínky. Autorská práva k některým dílům také mohou být v jedné zemi stále chráněna, zatímco v jiné zemi už je dílo volné. Některé podrobnosti jsou uvedeny dále. Wikimedia Commons se snaží, aby o příslušných omezeních bylo na stránce s popisem souboru uvedeno upozornění, ale zůstává zodpovědností uživatelů, aby se ujistili, že jejich užití splňuje podmínky licence a neporušuje žádné zákony.
Na Wikimedia Commons lze načítat pouze díla, která
* byla výslovně uvolněna pod svobodnou licencí nebo
* jsou volným dílem (public domain) alespoň ve Spojených státech i v zemi původu díla.
Na Wikimedia Commons se nelze odvolávat na fair use; důvody vizte níže. Přijatelná nejsou ani díla nabízená pod licencí zakazující komerční využití.
Licence, pod kterou je obrázek či jiný soubor nabízen, musí být na stránce s jeho popisem zřetelně uvedena pomocí licenční šablony. Všechny informace, které licence vyžaduje, musí být na stránce s popisem uvedeny. Stránka by měla obsahovat dostatek informací k tomu, aby ostatní mohli ověřit autorskoprávní status. Nejlepším způsobem je uvést tyto informace rovnou do formuláře pro načítání souboru.
Licence je formální svolení autora, které stanoví, kdo a jak smí užívat autorskoprávně chráněné dílo. Licenci může udělit pouze držitel autorských práv, kterým je obvykle sám autor (fotograf, malíř apod.).
Veškerá autorská díla na Commons musí být k dispozici pod svobodnou licencí, která umožňuje dílo komukoli užívat za libovolným účelem. Licence musí zejména splňovat následující podmínky:
* Musí být dovoleno šíření a další zveřejňování díla.
* Musí být dovoleno zveřejňování odvozených děl.
* Musí být dovoleno komerční užívání díla (užívání za účelem tvorby zisku).
* Může být vyžadováno uvedení všech autorů/přispěvatelů.
* Tvorba odvozených děl může být dovolena jen při zachování stejné licence.
* Při šíření digitálních kopií může být vyžadováno šíření v otevřeném formátu bez správy práv (DRM).
Následující omezení nejsou dovolena:
* Použití pouze na projektech nadace Wikimedia (jedinou výjimkou jsou loga a další grafické prvky nadace, u kterých je držitelem autorských práv sama nadace).
* Použití pouze pro nekomerční či výukové účely.
* Použití pouze na základě fair use.
* Povinnost uvědomit o některých či všech užitích autora (nikoli jen žádost o takové uvědomění).
Příklady nedovolených děl:
* Snímky obrazovky programů, které samy nejsou k dispozici pod svobodnou licencí. Snímky obrazovky programů pod licencí GPL či jinou svobodnou softwarovou licencí jsou zpravidla v pořádku. Viz Commons:Screenshots.
* Snímky z televizního vysílání, DVD či počítačových her a videoher. Viz Commons:Screenshots.
* Naskenované či jinak získané fotografie chráněných autorských děl, zejména přebaly knih, obaly CD apod. Viz Commons:Derivative works.
* Autorskoprávně chráněné symboly, loga apod. (Ale je třeba odlišit autorskoprávní ochranu od ochranných známek.)
* Modely, masky, hračky a další předměty, které představují autorskoprávně chráněné dílo jako např. postavu z filmu či animovaného seriálu (oproti pouze nějakého herce, bez ohledu na konkrétní roli). Viz Commons:Derivative works.
Na Commons jsou také dovolena díla, která nejsou chráněna autorským právem (public domain). Podrobnosti najdete v sekci o volných dílech níže.
Multilicencování
Běžné licence
Pro díla na Commons jsou preferovány následující běžné licence:
* Licence Creative Commons Attribution/Share-Alike
* GNU Free Documentation License (GFDL)
* GNU General Public License (GPL) / GNU Lesser General Public License (LGPL)
* Free Art License
A opět, přijatelná jsou také volná díla (public domain) – viz níže. Další licence jsou uvedeny na stránce Commons:Popisky licence souborů.
Doslovná citace z wiki, celý článek zde - http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Licencov%C3%A1n%C3%AD
Ve zkratce: Na wikimedia commons si nemůžete dovolit nahrát něco co není "free" u každého obrázku musí být zřetelně napsáno do jaké licence to zapadá (ano i do licencých - a to nejvíc - které jsou popsané víše tzn. Creative Commons licence)
Takhle je rozdělen Creative Commons, pokud to má ještě nějaké "háčky" napište prosím.
Pokud něco píši špatně opravte mne prosím.
Pokud jsem vám pomohl, či něco vyjasnil, prosím, dejte mi reputaci. Děkuji!
13. 7. 2010 20:02:12
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527174
Napsal Respecting;537179
Zdravím,
poslední dobou nejvíce řešené téma, i přes to, že několik uživatelů jasně nabádá k tomu, aby lidé kupovali fotky od fotobank (30-100kč / fotka, která byla použita tisíckrát na různých mediálních portálech) rozhodl jsem se, že se nezvdá, a chtěl bych najít způsob odkud brát bezpečně fotky. Prosím někoho, kdo tomu rozumí aby mi bodově odpověděl na mé otázky, myslím, že to pomůže spousty lidem, kteří nechtějí platit tisíce za obrázky do svého blogísku
Ted tomu nerozumim. Jake tisice za fotku do blogisku, kdyz sam zminis, ze z fotobanky jde fotka sehnat za 30 - 100 Kc? Blogisek neni medialni portal, tak ti muze byt dost jedno, jestli stejnou fotku pouzil Idnes, ci jine medium. Zadneho ctenare to neodradi, kdyz uvidi fotku, kterou videl i na jinem serveru.
Neres CC (tam s komerci moc neuspejes...) a normalne kup fotku. Pokud jich potrebujes vic a casto, predplat si tarif a vyjde te jeste levneji.
13. 7. 2010 21:10:32
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527173
Respecting
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
13. 7. 2010 21:14:33
Napsal SGD;537225
Ted tomu nerozumim. Jake tisice za fotku do blogisku, kdyz sam zminis, ze z fotobanky jde fotka sehnat za 30 - 100 Kc? Blogisek neni medialni portal, tak ti muze byt dost jedno, jestli stejnou fotku pouzil Idnes, ci jine medium. Zadneho ctenare to neodradi, kdyz uvidi fotku, kterou videl i na jinem serveru.
Neres CC (tam s komerci moc neuspejes...) a normalne kup fotku. Pokud jich potrebujes vic a casto, predplat si tarif a vyjde te jeste levneji.
tisice jsou to kdyz mas vice clanku.
Proc myslis ze s cc se neda uspet je asi 45 milionu fotek ktere se daji komerecne vyuzit kde je teda problem?
13. 7. 2010 21:14:33
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527172
krnac
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
13. 7. 2010 21:42:25
koukni sem, přijdou ti ty ceny tak hrozný?
http://fotobanka.samphotostock.cz/index.php?action=home
13. 7. 2010 21:42:25
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527171
Respecting
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
13. 7. 2010 21:46:27
Kdybych to od nich měl dát do mých článků bude mě to stát nejméně 5000kč, proč jsi proti Creative commons nebo Wikimedia commons kde je dohromady přes 70 milionů fotek pod free licencí, má to nějaký háček nebo proč nabízíš placenou možnost, která má 10x méně obrázků?
13. 7. 2010 21:46:27
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527170
krnac
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
13. 7. 2010 21:49:53
Protože máš jistotu, takhle co ty píšeš tě to může stát mnohem více a neber nějakej CC - je to nějaká blbost
13. 7. 2010 21:49:53
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527169
Respecting
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
13. 7. 2010 21:58:28
takže mi to všechno doporučuješ protože si myslíš že Creative commons a Wikimedia Commons od Wikimedia Foundation je blbost? A jaké je tam teda nejistota?
článek o creative commons na wiki:
Creative Commons (CC, česky zhruba tvůrčí společenství) je americká nezisková organizace, která si za cíl klade rozšířit množství autorských děl dostupných veřejnosti k legálnímu využívání a sdílení.
Creative Commons nabízí škálu různých licenčních schémat, která držitelům autorských práv umožňují nabídnout některá práva na užívání díla veřejnosti, zatímco jiná práva jim stále zůstávají. Cílem je omezit potíže, které platné autorské zákony kladou sdílení informací.
Na webových stránkách Creative Commons si držitel autorských práv může vybrat z řady volných licencí, které poté může použít při zveřejnění svého díla na webu. Creative Commons také poskytují RDF/XML metadata, která popisují licenci a dílo tak, aby bylo snadné automaticky zpracovat a dohledat takto licencovaná díla. Organizace také nabízí projekt „Founder's Copyright“ (Autorské právo zakladatelů), jehož cílem je obnovit účinky původního autorského práva, vtěleného do ústavy USA jejími zakladateli.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons
13. 7. 2010 21:58:28
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527168
onlinetip
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
12. 11. 2010 11:13:22
Je tu niekto kto používa fotky práve z flickru? Potreboval by som sa opýtať pár vecí. Dik za odpoveď.
12. 11. 2010 11:13:22
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527167
Valerian
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
13. 11. 2010 10:20:32
Používam fotky z Flickru aj s Wikimedia Commons a myslím, že je to najlepšia cesta, ak chce mať človek všetko v poriadku...Niekedy uvediem len meno autora, a niekedy aj priamo link na pôvodné umiestnenie fotky.
13. 11. 2010 10:20:32
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527166
Jak už jsem psal do vlákna o fotobankách, CC licence jsou jedním slovem průser, podrobněji u mě na blogu http://stockphotography.cz/co-je-spatneho-na-fotkach-zdarma/
Ve zkratce: na komerční použití fotky často nestačí (!!!) souhlas autora protože pokud tam je něčí soukromy majetek, design, výrobek, logo nebo nějaká osoba, musíte mít od nich podepsaný souhlas s komerčním užitím! A s tím licence CC vůbec nepočítá, protože NEBYLA stavěná na fotky a neřeší tato specifika! Zejména komerční využití takových fotek skýtá nemalé riziko, protože stačí nemít model release a v ten moment se na vás může přiřítit žaloba. A taky pozor na to, že v CC licencích a free fotobankách jsou často zahraniční fotky a mezinárodní autorské právo se v něčem od českého podstatně liší! Taky případná žaloba může vyjít setsakra dráž než v českých podmínkách.
Pokud někdo shání obrovské množství fotek, pak jednoznačně má smysl shutterstock.com - lze stahovat obrovská množství fotek a jedna pak při plném využití předplatného vychází na nějakých 6-7Kč.
7. 4. 2011 08:49:48
https://webtrh.cz/diskuse/free-foto-na-blog-jak-je-to-s-flickr-creative-commons-a-wikimedia-commons/#reply527165
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit