Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Nákup v Číně/USA následný prodej v ČR

bill.jr
verified
rating uzivatele
31. 5. 2009 15:19:27
Ahoj, budu se ptát možná na něco co už tady možná někde velmi hluboko je zodpovězeno, takže mi stačí i odkaz tady ve fóru jako odpověď.
Jsem fyzická osoba podnikatel, neplátce DPH. V současnosti importuji menší objemy zboží (do 20 000,-/měs) z členské země EU do ČR. Od prodejce dostávám fakturu.
Chtěl bych nyní rozšířit svojí působnost a nakupovat ve velkoobchodech/maloobchodech v USA a Číně, některé položky možná i přes eBay. Mám, ale několik problémů, se kterými si nevím rady:
1) Situace: Objednám 1ks zboží za pár set korun z Číny např. přes eBay, zaplatím pomocí PayPal. Balíček mi přijde jako GIFT, neproclený, bez faktury. Je možné tohle vůbec dál prodat, když nemám žádnou fakturu do nákladů? Pokud ano, co by ji nahradilo?
2) Situace: Objednám 100ks zboží z Číny přes eBay, zaplatím pomocí PayPal. Balíček projde celnicí, předpokládám, že budu vyzván k doplacení DPH, doplatím a dostanu balíček opět bez faktury. Je možné tohle prodat a jak to bude s účetnictvím a náklady v tomto případě?
3) Situace: Drop shipping. Objednám a zaplatím zboží u Čínského prodejce a nechám ho poslat přímo zákazníkovi v ČR. Placení DPH je teď na zákazníkovi, to jde mimo mě. Fakturu opět samozřejmě nemám. Jak tohle dostanu do účetnictví a nákladů?
Předpokládám, že tyto situace lze řešit, neb v zahraničí se faktury stejně nepodepisují a nerazítkují (ne že by se snad u nás musely, ale děláme to), takže původnost takového dokumentu je silně zpochybnitelná.
Díky za Vaše odpovědi.
31. 5. 2009 15:19:27
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-v-cine-usa-nasledny-prodej-v-cr/#reply313287
1) Když objednáš něco na firmu, celníci to nepustí jako dárek. Když to objednáš jako FO, může to projít, ale brzy překročíš neclený limit. Fakturu si můžeš dát do účetnictví, nevím, jestli FÚ řeší i neproclení. Přinejhorším doplatíš clo, DPH a penále, no. :)
2) Fakturu chtěj vždycky, není důvod, proč by ti ji prodávající na eBay nemohl vystavit. Pokud nechce nebo nemůže, nenakupuj od něho, je to nějaký malý překupníček.
3) Ty platíš dodavateli - máš fakturu. Dostaneš peníze od koncového kupce - na to vystavíš fakturu.
31. 5. 2009 21:46:02
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-v-cine-usa-nasledny-prodej-v-cr/#reply313286
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit